Růže je růže je růže

Finis coronat opus, pátek jednatřicátého, pro mě už Dušičky skončily. Sedím u počítače, tisknu fotky na zítra na dovezení mamince, piju vínko a upravuju reportážní meziproduktové záznamy díla, jemuž základ položila Liška, viz zde.

Začlo to zadáním: Potřebuju přesně stejnou růži jako na fotce, kterou poslal náš stálý zákazník, kterému ji poslala jeho zákaznice.
Já tuhle fotku poslala dál Lišce a Liška poslala svou růži plus nějaké ty lístečky extra, abych si s nimi vydláždila buď tu růži, nebo cokoli mi libo.

Takže nezbylo, než se pustit do piplačky.:

Protože tvar a rozměry desky, na kterou se to mělo dělat, byly samozřejmě poněkud jinde než na zadavatelské fotce, musela jsem si napřed namalovat tu skutečnou naši desku přesně v kótách tak, jak vyšla kolegovi vyřezávajícímu tvary nápisovek:
Liščinu růži jsem vložila do tohoto obrázku, abych ji patřičně zvětšila a naklonila. 
Samozřejmě, požadovaná prodloužená stuha lezla akorát do místa pro poslední plánovaný přípis, takže nezbylo než modelovat. Ve Photoshopu ukrajovat, přesouvat, deformovat a spojovat a opakovaným vkládáním do Corelu kontrolovat, jestli se to už bez problému vejde.



A když to všechno vycházelo pinktlich, dopískovala jsem si na kolegy vyřezávači, brusiči a leštiči předpřipravené desce ještě jeden ozdobný „zářez“ čili vlnku na boku a do jejího oblouku pěkně posadila rozkres obdélníku gravírované růže. Na výšku měl (od špičky poupěte po spodek stuhy) 55 cm. Pak už nezbylo než přenést noťas i gravírku, naštelovat správnou výšku a přítlak jehly a s pomodlením se v duchu k vrchnímu svatému kameníkovi i grafikovi odmáčknout G jako Gou.

Nakonec se přes růži nalepila pískovací šablona křížku, přelepily místa, kde měl být křížek jakože za růží, a i s šablonou jména dat narození a úmrtí se vše adekvátně vypískovalo a vyzlatilo. Růže vybílila.

Ejhle, kýč jako bič je hotov, zákaznice, zadavatel i zhotovitel spokojeni.

Uff, Liško, díky moc, procento z dušičkových prémií máš u mě. :-)

Komentáře:

  • Liška

    Týýbrďoru, to sis dala.
    A nebolej tě oči od monitoru??
    Mě totiž někdy jo – teda nebolej, ale jsou unavený, když moc úporně čučím na obrazovku hodně hodin.

    To je dobrý, žes to poupě uhnula doprava dle zadavatelského plánu :)
    Na prémie jsem si vzpomněla až teď; už zas myslím spíš do budoucna, kupodivu.

    Přeju ti nebývale odbrou sobotu a pořádně odpočinkově příjemnou neděli!

  • Liška

    né odbrou právěn né, ale dobrou!

  • rulisa

    Děkuju za přání, to se u maminky nepodaří, ale vyhlídkově už je to veselejší. Nebo teda méně zátěžové? Veselo mi ještě úplně není.
    No nic.
    Oči někdy cítím, ale mám v práci i k nopťasu připíchlý celkem velký a příjemný full HD monitor, měkký, nepřesycený a neblikající podsvícením, navíc si stahuju kontrast na minimum, takže to jde. Doma to samý, teď s tím novým monitorem. Jsou to bráškové.

  • Jirka*

    Nepsal jsem to někde u Lišky, že by se její kresby daly tesat do kamene? …už nevím :-)

  • rulisa

    No, tak tohle taky není tesání. :-))

  • Jirka*

    Na ten kamenický plotr, nebo co to je za strojek, bych se vydržel dívat delší dobu.
    Kdysi jsem viděl pérový, takový předpotopní, ale jak ten makal!

  • rulisa

    Bzučí a drnčí motorkem a kladívkem s magnetem a jezdí ze strany na stranu po bodíkách v rozlišení 95 dpi. :-)

  • Liška

    To jsou krásný mašiny, co!
    A kameny taky – takovej napohled obyčejnej šedej kámen a když se vyhladí … nebo jak se tomu říká – obrousí?

  • rulisa

    Vyleští. On je v reálu do modrofialova, ale umělý světlo a blesk udělaly svý.

    A paní prý v reálu není spokojená – růže je málo stejná s předlohou (i když prvně odkejvala, že úplně na chlup stejný to nebude a ani být nemůže, na jiném tvaru a velikosti desky) a nápis prý taky měl být jinak (ale na objednávce podepsala tuhle verzi).
    No prostě… :-)))

    Tak je to dycky. Stařenka, co jí děláme pomníček prakticky baj voko podle nás, je moc spokojená, sa nóbl paní z velkých měst si vymýšlejí modrý z nebe, chodí desetkrát něco měnit nebo doplňovat a posílá se jim deset náhledů a nakonec je stejně zas všechno špatně.

  • Jirka*

    Dneska jsem byl na nejhezčím hřbitově v životě. Samé sochařské a kamenické skvosty, často staršího data. Takové to místo pro horních tisíc mrtvol, samá slavná jména. Ještě nikdy jsem nebyl na hřbitově, kde jsou pouliční lampy, takový tříčtvrteční. A lavičky, ty jsou taky málo k vidění. A přitom je tam tak pěkný relaxační posezení – musím se u nás ve městě zeptat :-)
    Trochu mi přišli směšní ti, co v začátcích listopadu horečně zametali listí na minilopatičku a pečlivě je odnášeli do popelnic. Aby měli ten svůj obdélníček čistý, dokud neodejdou, ale částečně je samozřejmě chápu.
    "Kde končí sochař a začíná kameník?"

  • rulisa

    Sochař je umělec, kameník jen řemeslník. I když písmáci a pomníkáři patří ke kamenické šlechtě.
    Chlastají asi tak stejně, někteří sochaři výrazně víc. :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.