O kolo

Stojím u kuchyňské linky a dělám si večeři. Pár kousků prvních letošních hřibů a kozáků, jeden špekáček zbylý po minulotýdenním opíkání, čtyři vajíčka zbylá už asi měsíc, nebo aspoň tolik už prošlá, protože jsem doma sama a koupit celé plato vajec jen proto, že je měli v akci, byla blbost.

Mám se dobře. Jsem doma sama, všeho mám dost, protože vyjdu s málem, a když to nemám vůbec, obejdu se. Uklízím, když chci, nebo když se ohlásí nějaká návštěva (takže jen když se ohlásí nějaká návštěva). Mláďata se o sebe starají sama a zdá se, že úspěšně. Kutají si svoje klikaté cestičky životem a mně nějak nakonec ani nevadí, že je mi to sdělováno až ve fázi „rozhodl jsem se, udělal jsem“, kupodivu mi vyhovuje líp, když se nestarám a dozvídám se hotovky, nebo se začnu starat, jen když se něco dozvídám s přímo sděleným kontextem „chtěl bych znát tvůj názor“.

Starám se jen sama o sebe.

(A trochu o maminku, kam s ní pak z toho blázince a jestli ji tam vůbec jet navštívit. Zatím nechci. Je mi špatně, jen když si představím, že budu u ní blízko a budu slyšet její hlas. Tak jsem ještě nejela. Vyřizuju jen papíry, abych udělala něco pro svědomí.)

Minulý týden jsem si udělala kolovýlet okolo Ždírce, přičemž jsem zaignorovala dva prasklé dráty (špice se jim prý správně říká) a vrátila se s třemi prasklými dráty a s osmou na zadním kole. A zjistila přitom, že zadní gumu mám sešmejkanou až na tu textilii pod gumou.

Dala jsem kolo hned v pondělí do opravy u nás, byl tam jen jeden ze dvou opravářů, co jsou trochu jako Pat a Mat, akorát že šikovní, nebo jako Bob a Bobek, Štaflík a Špagetka, Křemílek a Vochomůrka… – Dala jsem na radu a místo přeplítání starého zkřiveného ráfku svolila k instalaci nové gumy (s trochu terénnějším vzorkem, protože „můj“ stejně neměli) i nového ráfku, prý dvojitého, čičo, že pevnějšího do terénu a míň náchylného na rozcentrování. Pro moje kolo chci jen to nejlepší, dvě tři stovky navíc mě nezabijou, mám se dobře, životní náklady minimální, s penězma vycházím…

Když jsem si v úterý kolo přišla vyzvednout, zůstala jsem koukat. On ten ráfek je celkově takovej mohutnější, dovnitř vyšší, a ta guma taky, a prostě to nový kolo… na tom starým kole… vypadá… divně. Cize. Nepatřičně.

Pan opravář taky trochu koukal, že koukám, vysvětloval, že to bude v pohodě, že si na to zvyknu, že je to jen tím, že je to nový a ráfek lesklej a guma moc čistě černá, a že budu určitě spokojená…
No, měla jsem takovej pocit, že nezvyknu, i jsem zvažovala, že bych ještě nechala vyměnit i celý přední kolo, aby to aspoň bylo stejný, ale to mi zas rozmluvil, že to je ještě dobrý a že je to zbytečný.

Tak, jak jsem se na opravené kolo těšila, že se mi zas navrátí vláda věcí mých, najednou jsem se na nasednutí na něj netěšila. Dojela jsem na něm do práce a několikrát se vyšla ven podívat, jestli už jsem si zvykla. Nezvykla. Dojela jsem na něm po práci k vodě, ale necítila se lehce a šťastně. Myslela jsem jen na to, že to musejí všichni vidět, jak to vypadá divně. A že kdoví, jestli to i hůř nejede. Dojela jsem domů a byla ráda, že ho dávám do kůlny. Dojela jsem na něm do práce další den, za hodinu se vyšla ven podívat – a zvedla telefon.

„Dobrý den, máte ještě ten můj starej ráfek? Nevyhodili jste ho ještě? Já bych ho tam asi chtěla zpátky.“

Ano, jako debil jsem si připadala.
Ale nemohla jsem si pomoct.
Uprostřed pracovní doby jsem sedla na kolo a jela do cykloservisu.

Byli tam oba. Pat i Mat, Křemílek i Vochomůrka.
Ne, do pátku mi to neudělají, už mají moc práce a další zakázky, ne, jinou gumu stejně nemají, jen tenhle jeden typ na tenhle rozměr ráfků, a podívejte se, jak je ten starej ráfek tady na dvou místech už promáčklej, za chvíli by byl zase problém, a o co vlastně jde? Jen o vzhled?

Kývla jsem. Jen o vzhled.
A pak jsem se prostě sesypala. Sedla na zem vedle kola a brečela.
Jako když se vytáhne špunt z úplně povrch plné vany.

Ženský obvykle chtějí nový šaty, nový boty, nový auto.
Já chci svoje starý kolo.
Pořád stejný.
Pořád stejně omšelý a pořád stejně lehkokolový, jako bylo, když jsem na něm mívala namontovanou dětskou sedačku pro staršího syna. Jako když to bylo v nejhezčích letech mého života. V pampeliškách na zahradě. Když jsme ještě byli začínající rodina, v bídě a dřině, ale v nadšení, naději, důvěře… lásce…

Řekla jsem jim, že vím, že za nic nemůžou a že jsem kráva nebeská hysterická, s tímhle lpěním na starým krámu, a ještě víc jsem jim toho řekla. A aby se na mě nezlobili.
Nezlobili se.
Nalili tři frťany slivovice a společně jsme si ťukli. Zrovna vcházel další zákazník.
„Mám nejlepší opraváře,“ řekla jsem tomu poněkud užaslému dalšímu zákazníkovi, „spravujou kola i duše.“

Smáli se všichni.
Už jsem věděla, že si přeci jenom zvyknu.

V sobotu jsem si pak udělala trasu kolem Dyje, na to, že mě zlobil naraženej napuchlej loket a dusila jsem se ve vedru na chcípnutí, to docela šlo. Jela jsem se svým kolem ráda.
A pak jsem si večer zajela zas i k rybníku a do bufíku na pivko a v neděli taky. Tak nějak jsem se i těšila na pár lidiček známých tam, s koly i bez, s pejsky i bez…
Vlastně ani nevím, jak se někteří jmenujou. Ale byla jsem ráda, že v neděli tam seděli ti mně nejpříjemnější v málopočetné sestavě. Včetně jednoho, co má zelený oči, jen zcela mírnou nadváhu, mírný problém s vyslovováním sykavek a kolo BMX a já pořád nevím, jak je na tom vlastně s tou zadaností, když je rozvedenej a ochotnej tam se mnou klepat kosu až do tmy nejdýl ze všech.
Dobře se s nima povídalo.

Dělám si večeři ze zbytků a pořád se mi vrací, jak se mám v poslední době dobře. Jak málo mi stačí, a přitom jak poprvní v životě mám dost peněz – poprvní v životě nepřemýšlím v obchodě, že si musím koupit něco lacinějšího než to, na co mám chuť, klidně si koupím dražší vysokoprocentní čokoládu místo lecitinové náhražky, sojový mlíko místo normálního jen proto, že mi chutná, vajíčka v menším balení, i když jedno vychází dráž než jedno z akčního velkýho plata, protože to velký akční plato bych zas jedla měsíc a já už prostě NEPOTŘEBUJU mít pocit, že jsem ušetřila…

Nepotřebuju mít pocit. Z jednoho jsem se vybrečela v cykloservise.
Jako když se vytáhne špunt.

Vrací se mi, co jsem v neděli tam u bufíku v té mimořádně důvěrné debatě o bývalých partnerských vztazích a jejich ukončování řekla.

Že začínám přemýšlet, že bych si koupila nový kolo.

Komentáře:

  • ratka

    To musel být výstup :-) živě a plasticky si ho představuji. A kolo jezdí…a celkově pohodový článek.

  • rulisa

    1
    Mám obavu, že by to i představivost předčilo. :-)
    Naposledy mě takovejhle nerv chytl, když nás tehdy na cestování s Liškou nový majitel mojí kobyly k ní nepustil.

  • ratka

    2. :-) vracíš se do dětských let…

  • rulisa

    Těžko. Jestli tím myslíš, že jsem si jako děcko nějak něco brekem a scénama vymáhala, tak nikdy. V dětských letech jsem to dle vyprávění mých rodičů měla jen jednou, někdy hluboko ve školkovým věku, když jsem nechtěla odjet domů po týdenním krásným stanování v lese u rybníka Rendlíček, takže když tatínek položil tyčky od stanu, že ho bude skládat, vrhla jsem se na tu rozpláclou plachtovinu a s brekem jsem hystericky řvala „Zbourali mi staneček, zbourali mi staneček…“
    Tudíž jsem bryskně od tatínka dostala na prdel, abych měla proč řvát, a bylo vyřešeno. :-)

    Ne, nikam se nevracím, to prostě ve mně občas jednou za dlouhou dobu praskne něco, na čem jsem moc uvízlá, aniž bych si připustila, že až tak moc. Praskne to – a je to pryč.

  • rulisa

    Ale je ještě jeden vliv, co možná hrál roli – tenkrát u kobyly i teď u kola jsem měla svoje dny. :-)

  • barča

    Na nový kolo se začínám těšit. Nákup kola odkládám – nejvíc mě děsí to rozhodování v prodejně. Peníze zase až tak roli nehrajou. něco ve střední třídě. na starým kole mám výborný sedlo. – pohodlný, toho se nechci jen tak právě vzdát. a samozřejmě košíčky – nesnesu na kole mít cokoliv na zadech. na nový kolo se začínám těšit, protože vidím jak to dřu silou – mám velkou sílu v nohách, ale je to znát další dny – křeče do nohou.

    a k tomu nakupování – několik let tu mám naproti Penny. kupuju málo, ale častěji, jen co sním a aby to bylo čerstvé. a vyhovuje mi to.

  • barča

    6. vlastně si myslím, že s novým kolem ujedu v pohodě i 100 km. i kopečky pujdou líp s převody. a i taková blbost, jako nakládání kola do vlaku, opravdu ho mám těžký – cyklotank.

  • ratka

    6,7…dnes jsou v móde elektrokola. To se pachtím do kopce schvácená jak prasnice, a duchodkyně mě s úsměvem předjíždí… to je ale krásný den :-) jen něco zahekám a doufám že z kola neslítnu

  • ratka

    4. Evokovalo mi to něco jiného… ale opět jen má zkušenost. A to touhu po pohlazení…vnímala jsem celou tu scénu jako pohlazení. Tedy nic o vynucování, děti většinou řvou z neklidu. Vím to, protože teď to vidím. Nejde jim něco dosáhnout řevem, spíše jsou neklidné z nějaké situace a vyřvání je zklidní, za předpokladu že je necháme a pak vezmeme do náruče.

  • rulisa

    9
    Jo, tak takhle jo. Ale ani v tom se nikam nevracím, to mi chybí celej život.

  • barča

    8. jo, znám to :-) důchodci na nich lítají jak draci :-)) jenže si říkám, že na elektrokolo jsem ještě mladá. elektrokolo už není ani sport, ani pohyb. ono je sice hezký říkat, tady budu šlapat a tady se svezu, ale spíš to svádí k tomu jen se vézt. ono to vlastně svádí pak i na tom elektrokole projet si dlouhé táhlé monotonní nudné roviny bez šlapání a malé táhlé kopce taky bez šlapání.

  • ratka

    10. možná si to teď více uvědomuješ, nebo to otevřeněji dáš najevo.

    Kolikrát si uvědomuji jak některou situaci prožívám „nedospěle intenzivně“, jako malá holka :-)

  • rulisa

    12
    Už si můžu dovolit luxus i tohohle. :-)

  • ratka

    13. výhoda věku :-)

  • ratka

    13. dělávám občas scény. Dělávala jsem je i dříve, ale tak nějak spontánně… najednou jsem byla uprostřed scény. Dnes si uvědomuji od počátku „že mi to ujíždí“ a rozbrečím se.

  • rulisa

    15
    Ano, tak. :-)
    Většinou z pocitu beznaděje, bezradnosti, zklamání, pocitu zrady (ne nutně od někoho konkrétního, od života, třebas).

  • ratka

    16. u mě vítězí jednoznačně bezradnost :-)

  • rulisa

    17
    U mě ten pocit zrady.

  • rulisa

    Přemýšlím, kolikrát jsem si ten pocit zrady přivodila sama efektem Rendlíčku, tím, že jsem stejně jako tam předpokládala, že věci budou nějak, třeba že stanovat tam budem už nafurt, přestože mi k tomu nikdo nedal žádný důvod, ba možná dokonce právě naopak. Ale já si prostě přála, tak jsem věřila…

  • rulisa

    7.
    Mně převody fungovaly do minulýho týdne, kdy jsem si dodrbala nastavení přesmykače, ale to zas doladím. Kolo nemám ani extra lehký, ani těžký, přes popadaný kmeny na lesních cestách je přenáším i s báglem na nosiči.

  • Saul

    To asi není nic neobvyklého, ta citová vazba na některé věci, co rádi používáme.
    A servismani jsou na to určitě i zvyklí nejen u ženských.
    Taky jsem uvažoval o koupi novýho kola a pak mne napadlo, že si nechám z toho Apache na památku aspoň rám a zbytek vyměním.
    Ptal jsem se na to v cykloservisu a začal mi to vymlouvat, že je to zbytečně drahá varianta a nový kolo vyjde o hodně levněji.
    Už mi je začal i předvádět a já mlel pořád o tom rámu…tak pokýval hlavou a prohodil cosi o srdcovce a že to chápe.
    Pak jsem loni urval přehazovačku , nechal při té příležitosti vyměnit všechny převody, střed….tak mám svoje odřený staronový kolo a jsem spokojenej.
    Ale na to řazení páčkama jsem si taky dlouho zvykal.

  • ratka

    21. Na kolik vyjde nové kolo? jsem s tím starýmm spokjena, ale ti důchodci co mě přejíždějí na šobes vysírají. Neuvažuješ o elektrokolu?

  • rulisa

    22
    Neuvažuju o elektrokolu. To, že mě na něm někdo s úsměvem předjíždí, mě nevysírá, já se zas usmívám, když mi kdekdo dík i mojí postavě hádá o deset let míň. A ta postava se na elektrokole nezachová. To bych musela prošukat celý noci, na to už nemám.
    Krom toho – na svým kole si cením mimo jiného i ovládací, štelovací, údržbářské a provozní nenáročnosti. Elektrokolo = méně námahy svalové, více té okolo. Více vylepšováků = více kurvítek. Na víc dní nutnost řešení dobíjení. Kde, když přespávám venku nebo v autě?

    Navíc – chvátáš někam na kole? Tak do kopce slez a za chůze se rozhlížej po krajině. :-)

  • rulisa

    Jediný, co mě mrzí na mým rámu, je ta štangle – přeci jen je na mě trochu vysoko, a když zprudka zahaltuju, mám od ní dycky modřiny zevnitř stehen. Už jsem se začla s věkem zdrcávat, takže tohle budu cítit čím dál víc. Menší rám se štanglí mírně skloněnou, jak se to teď dělá, aby se na ni furt eště dala zavěsit cyklobrašnička, by mi asi seděl komfortnějc.

  • ratka

    25. zatím se nezdrcávám, snažím se držet ve vzpřímené poloze :-)) Byly jsme s mámou stejně vysoké a teď jsem o hlavu výš.

  • Liška

    2
    No to nebylo divu, tehdy s tou kobylou. Náhodou to bylo dobrodrůžo, protože nás vyhostili policajti z vesnice.

    A to kolo Teda má furt ten novější ráfek?

  • Liška

    16-18
    Já bych zas řekla bezmocnost.
    Já se zas krátce rozslzela v rulisíně v Bauhausu nebo Obi nebo co, kdyz mi tam propůjčil pocit „já nebudu mít nikdy nic! „

  • Liška

    Propůjčil = propukl
    Telefon zase blbě napovídal.

  • Anežka

    Trochu mi připadá, jako by to kolo představovalo nějaký symbol – toho, co už není. Že uvažujete o novém kole je dobré znamení. Takový přechodový rituál.

  • rulisa

    26
    Já se taky snažím chodit rovně, ale mám už o centimetr míň než než na škole. Mám relativně (oproti nohám) dlouhý tělo, tak holt to sesedání plotýnek bude znatelnější.

  • rulisa

    27
    Pořád, už zůstal.

    28
    Jo, to si pamatuju – ne že bych viděla ty slzy, ale viděla jsem tu zaraženost, a paks to i řekla nahlas. Obhlížely jsme dlažbu do kuchyně. Obi.

  • rulisa

    30
    Ano. :-) O kolu, ale ne o kolu. Okolo kola.

  • SV

    júúúú, to som rada. pekný článok.

  • SV

    Barča: júúúú, 100 km?! 8 – ) tak to si dobrá! to ja teda neprejdem na žiadnom bicykli!

  • SV

    Rulisa: celé dobre. zaseknuté slzy sú celé zle.

  • rulisa

    35
    Ono strašně záleží na terénu. Jaké převýšení a po jakých cestách.

  • rulisa

    36
    To jo, ale vysvětluj to těm, co to chudáci museli s tebou vydržet. :-)

  • Liška

    38
    to pochopěj! Pochopěj to snad i líp, než kdyby četli tady vysvětlení. Když tě uvidí naživo, tak to pochopí. Nějak to budou vnímat rovnou.

  • ratka

    38. Někdy si říkám že je to vzájemné. Jasně, chudáci musí se mnou vydržet. Ale já přece s nimi taky :-) Takže stejně tak jak jiní rozčilují mě, připouštím že i já takhle působím na jiné. A teď víc než kdy dříve. Jsem otevřenější. Včera jsem se porvala s manželem, syn seběhl dolů a křičel na nás že jsme debilové.

  • ratka

    Přičemž když to shrnu, zhroucení nastává z pocitů zrady, bezradnosti a bezmoci.

    Tedy nakonec se člověk hroutí dle počtu a intenzity daných pocitů. U mě bezradnost. Popíšu včerejší rvačku s manželem.
    Upekla jsem buchtu, pak jsme šla umývat plech a pouštěla do něj vodu a jak jsme roztržitá, voda mi přetekla a tekla po lince pryč. Ihned jsme vzala hadr a běžela to pečlivě utřít. A myslela si ufff, je to pryč.

    Jenže na zemi jsem si toh nevšimla a najednou řev! Co totady je, kerý blbec tady vylil vodu!
    A já opět tím svým způsobem jak umím. Však jsem to utřela, tad jsem si toho nevšimla. A běžela t rychle utřít ale už se to rozjíždělo. Že pět něco mám blbě a já něco vyremcala zpět a manželmě praštil papučou :-) A já se postavila jakože do boxerskéh postoje a n jak měl ty dvě papuče v ruce, tak mě klepl oběma přes pusu a to už jsem po něm skočila, ale věděla jsem že do břicha nesmím a tak jsem ho kopala, bouchala na bzpěčná místa a u to jsme strašne řvali. Když přišel syn, ihned jsme přestali a oba řekli že nic se neděje… ať si nás nevšímá. Ted tak trochu jak u cikánů. A je to tím že jsme nervozn oba. Manžel vypravuje syna na dlouhý pochod hřebenem nízkých tater a já furt řeším maninku a její TV, rodinu nejstaršího syna, třešně, pečení buchet etc. Jdu dělat řízky pro nejmladšího. Takže nervozita zpouští agrese a výbuchy. Jsem si toho vědoma… agresi odpustím přes manžela výstupem.

  • rulisa

    41
    Jsou dvě možnosti – buď by se mi špunt vytažený tímhle způsobem nakonec hrozně líbil, protože by byl úlevnej pro obě strany a obě strany by ho tak braly (dokázaly brát), a nebo bych (spíš ze začátku) cítila jako hrozně ponižující ten úder papučema do obličeje.

    Nojo, slovní popis situace nestačí, aby z toho člověk měl jednoznačnej pocitovej „výklad“. Naskakujou různý…

    Ale určitě je to lepší než ta tichá domácnost, co bývala u nás.

  • barča

    41. teda Ratko, jsem s představila ten tvůj bojovný postoj, asi bych měla strach :-)
    předpokládám teda, že manžel tě tou papučí vzal jemně, jako štengrovačku, no nevím,

  • ratka

    42. bych tichou domácnost vůbec nevydržela při své horkokrevnosti musím furt něco vyremcávat, a manžel to samé. a dnes jsem taková spokojená :-) musím se usmívat když si vzpomenu na včerejšek. Ponižující úder jistě, ale my se ponižujeme navzájem… tedy nějaká důstojnost jde zcela mimo. Taky se známe v cela nedůstojných stavech.

  • ratka

    43. já neví jestli jemně, ale byla to papuče :-)) co chceš s papučí, modřínu nemám. Tu jsem měla když mě vzal jednou násadou od smetáku jak zametal a já mu tam stoupla a pak se dušoval že on nikdy! že si vymýšlím.

  • rulisa

    44
    Manželé se obvykle znají ve zcela nedůstojných stavech. :-)
    Ale udělat ponižující gesto vůči druhému je trochu něco jiného. Mně třeba i ve vzteku drhne udělat něco, co by druhého, na němž mi záleží, ponížilo.
    Asi bych se to musela naučit. :-)

  • barča

    45. no ale papuče furt dobrý. v kuchyni se nedoporučuje moc hádat, jsou tam třeba i nože a nádobí, zkrátka spousta věcí relativně nebezpečných hned při ruce v afektu.

  • barča

    45. to teda musel urputně zametat :-)

  • ratka

    47. to asi né…za ta dlouhá léta se ani nenaznačovalo. ale takové to drcání, strkání typu uhni, pohni se, etc. takže papuče, hadr, strčení něčím, to jo. Protože jsem horkokrevná taky, tak vyskočím jak tarantule. Určitě je to ponižující… ale pokud chci s někým vydržet tak musím vydržet i ponížení. sama tak třeba do druhého nějak (nikoliv fyzicky) seknu nebo vyignoruji a nesmí se z toho podělat

  • barča

    mám to se sebou jinak. když vidím, že druhý je nervozní, vzteklý – třeba i v práci, mizím, vyklidím pole. stáhnu se do sebe, nemluvím. většinou toho druhého to po nějaké chvíli zarazí a začne se vyptávat co se mi stalo. a vidím, že už je v lepší psychický náladě, nebo v jiný, ne tý nasraný, nervozní a bojovný a dobrý a jede se dál. taky jsou u nás dost horkokrevný kolegyně, no na mě to není. prostě počkám až to přejde a pak dobrý.

  • barča

    na naše sanitáře, když vidím, že zrovna nejsou moc v pohodě taky nemluvím a nic po nich nechci, jdu pryč. ale jsou holky co je vyrýpavají a někdy dobrý, přejde to v humor a uvolní se to a jindy naopak se to ještě zhustí, protože právě neunesou tu jejich odpověd, nebo reakci a vyloženě zle zautočí, přilijí olej do ohně.

  • ratka

    50. to by u nás nešlo :-) my fungujeme vzájemně jako hromozvody, uzemňovače. Vzájemně si tím pomáháme. Nejen vztek, všecko sdílíme a vyměňujeme si, i lásku žejo. sex, starosti, radosti, zážitky… tedy i napětí a nasranost. Neuhýbám když vidím že ten druhý je napružený, nechám ho ať si to pořeší skrze mne nebo mimo mne. To už je podružné.

  • barča

    52. jo, máte už letitý trénink hodně na těsno :-)

  • barča

    pamatuju si ze začátku manželství, že jsme se taky občas chytli nahlas. a občas to bylo dramatický. já jsem byla ta ublížená, něco nebylo jak jsem si představovala….byla jsem o 14 let mladší. a časem když přibyly starosti s barákem, tak jsme se rozešli na „svá pracoviště“ kůlna, zahrada, barák ve vnitř…..a pak se po té práci sešli a dobrý.
    ale určitě je to o dvou konkrétních lidech jak tohle mají. třeba Zajda a Venda jsou oba rohatý – beran a býk – hádky na denním pořádku a výbuchy emocí, pro někoho kdo to vidí poprvé – no na utěk a na rozvod, ale oni takhle fungují od 16 let :-)a velká láska, nerozlučná.

  • barča

    jsem si vzpomněla :-) minulý týden jsem potkala souseda, už je několik let v důchodu, jezdil na ryby, chodil se psem, něco dělal na baráku a zahradě, tak jsme si chvíli povídali v Penny. jeho paní ted šla taky do důchodu, někdy koncem roku a říkal, že mu začalo peklo :-) nemůže s ní doma vydržet, furt něco vyrypuje, tak šel ke svému synovi do práce – dojíždí za hradec na směny a říkal zlatej klid v práci :-)

  • rulisa

    Ano, je to o konkrétních lidech. Většina manželství myslím nefunguje na tom principu co to Ratčino. Aji mně by itálie nedělala dobře. Potřebuju si věci vyříkat, třeba se i pohádat, ale spíš jen „popřít“, vyargumentovat, vysvětlit, jen trochu, v klidu – jak se začne zvedat vzájemně hlas a druhýmu měnit výraz tváře na smrtelnovážno, udělá se mi zle od žaludku.

    Teď jsem to měla se šéfem, když po mně nespravedlivě nefér vyjel, jen jsem koukala, až jsem z té situace dostala úzkost, to se nedá napsat jinak, je to prostě úzkost ze zloby druhého. Bojím se vzteklé zloby druhého, je pro mě křičící hrozba, že nezvládne sám sebe, že se neovládá, udělá zkrat…

  • ratka

    56. Mně přece taky nedělá itálie dobře. A manželovi ještě hůř…ale co jsme si vybrali, to máme. Síce s remcáním, ale táhneme tu káru oba. A oběma se nám udělá zle od žaludku. Prostě to tak je. A jindy zase lépe. Je to úplně stejné jako s čímkoliv jiným. I nefér jsme, i protivní a vzteklí. Ale neznám nikoho kdo by nebyl. Anebo je fakt divný. Vzteklý je, ale nedá to najevo, dusí v sobě a u jiných to nesnáší.

  • rulisa

    To se mi nelíbí, co píšeš. Vyplývá z toho, že kdo se nerve jako vy, je divný, a nebo to dusí v sobě, ale u jiných to nesnáší.

    Takhle to přece není.

    Ratko, moji rodiče se rvali. A rvali se doopravdy, na život a na smrt, na zlámaný ruce a útoky nožem.
    Radši budu smrti sama, než v sobě muset drtit připomínku tohohle.
    V manželství jsem pak podobný směr neunesla.

  • rulisa

    Proč musíš pořád argumentovat tím, že když to tak děláte vy a funguje to tak vám, je to to jediné správné? Proč nemůžeš uznat, že jsou lidi, co to můžou mít jinak, a být (relativně) normální a spokojení?

  • barča

    57. tyhle všechny stavy jistě – každý to občas má. spíš jde o tu vzájemnou hranici zranitelnosti kam až zajít a jak s tím druhým v té komunikaci – aby to tak nebolelo, aby to právě neudělalo do příště „šablonu“ pro další hádky (protože jizva a rány nedohojené z bojů a už taková ta předpojatost na příště) – vím o čem mluvím.

    a přesně oběma to nesvědčí, a je jim zle – jenže pak se z toho stává začarovaný kruh, nevědí jak z toho ven a strašně by to chtěli umět řešit jinak – ne tak bolestně pro jednoho i druhého.

    Učim se to, učíme se to, jsem za to ráda a jde nám to :-)

  • barča

    vlastně je dost těžký vylézt ze stereotypu hádek, konfrontací – vidím to u našich. a vidím jak se to nabaluje a dělá jim ten společný důchodový život čím dál víc nesnesitelným. oba tím dost trpí. a neznají tu cestu ven. možná už ani na ni nemají chut a sílu jak jsou vystaveni sami ze sebe.

    tohle je pro mě dost odstrašující příklad. nechci takhle dopadnout.
    a nejde jim ani pomoct.

  • rulisa

    Vidím i druhé příklady z vlastní rodiny, a není potřeba se rvát, ani v sobě dusit vztek.

  • ratka

    59. protože se musím především sebe sama ujišťovat. ujišťovat se, že je to dobré. Jsem často nejistá, bezradná a tak potřebuji tuto útěchu. Protože alternativy se bojím.

  • ratka

    61. Takhle, alternativou je být sám. Nemyslím tím že nejde žít v klidu, určitě jde. Ale kdo je neklidný v partnerství, bývá neklidný i sám. Tedy tak tomu věřím, že tím že budu sama, to neklidné v sobě nevyřeším.

  • rulisa

    64
    Asi myslíš alternativou ve vém konkrétním případě. Obecně to alternativa není.
    Ale pokud bys chtěla řešit neklid v sobě tím, že budeš žít sama, tak ano, to řešení není. To je jen způsob, jak se vyhnout konfliktům s někým dalším.

  • ratka

    65. přesně to jsem měla na mysli. Nemůže za to partner, že mám se sebou problémy

  • rulisa

    Ale nějaký problémy se sebou má každej.

  • ratka

    67. Někdo třeba ne, pak je klidný a nedělá potíže.

  • barča

    41. Ratko, ale ten trek přes Nízký Tatry závidím :-) syn půjde s manželem, jakože pánská jízda?

  • ratka

    69. s kamarádem

  • rulisa

    To je jeho první trek?

  • ratka

    71. jo :-)

  • barča

    hmm, to bude dobrodrůžo.

  • Liška

    41
    my jsme sice temperamentní rodina, ale kvůli rozlitý vodě se neposerem, důvěřujeme, že si to ten dotyčnej uklidí. A když ne, nebo to neví, tak to utřu já, no a co. A buď o tom nic neřeknu, protože to beztak zapomenu, anebo to pak řeknu někdy později, když už stejně o nic nejde, takže se nic neděje.

    Jéééje, to by si moh tak nějakej můj rodič zkusit mě někam vypravovat! Jenom jednou, poprvé. To beru. Jinak ne, jinak si chci poradit sama, to mám dost strnule zakódovaný. Hřeben Nízkejch Tater jsem přešla, když mi bylo asi 20.

  • SV

    wau holky! ste super!

  • SV

    Ratka 63: ale ono ani neni treba žiadnu alternatívu. vy to takto máte. a takto je vám fajn. takto vám to funguje. je to váš život, váš vzťah. a vaša vec, ako to máte ;-)

  • SV

    mňa napr. keby niekto praštil papučou přes hubu, tak ho praštím panvycou ;-)

  • Liška

    74
    … pravda je, že pokud někdo vyšiloval u nás doma kvůli kravině (voda někde, kdo mi sebral nůžky, ty jsi zase utrhla hadici u luxu apod.), tak táta. Ale málokdy. Taky pak do toho zatáhnul ty nesmyslný slova typu „zase“ a „ty vždycky“ a „ty nikdy…“ a to je komunikace teda jemně řečeno nepoučená. Prostě k hovnu pro všechny.

  • Liška

    77
    já bych mu dala pěstma, ale bála bych se mu dát do hlavy, to bych asi neudělala ani v afektu, šla bych po hrudi a ramenech. A to je blbý, to moc nic nebolí. :- )

  • SV

    Liška 79: a čo si chcem zlomiť ruku? ;-)

  • SV

    ono je to naozaj tak, že každý to máme v živote nastavené nejako inako, a tak je to správne, tak to má byť ;-)

  • SV

    keby ste videli niekedy naše korzické hádky, tak asi utečiete komplet všetci ;-)

  • SV

    pre mňa je napr. „všetko“ lepšie ako tzv. tichá domácnosť.
    to všetko je v úvodzovkách, bo to, čo opisuje Rulisa, je už hodne za hranou.

  • SV

    ale pre niekoho je akákoľvek hádka koniec sveta.
    každý sme iný a ľudia sa alebo zohrajú alebo nie. hm.

  • Liška

    Tojo.

  • ratka

    77. taky jsem ho bila hlava nehlava a u toho na něj strašně řvala, tedy nedávala jsem rán do břicha. A napadlo mě u toho, jakou má nevýhodu malá ženská co má vysokého muže. Ani na něj pořádně nedošáhne. Malého bych skopala…a umátila pánvičkou. Velkého nemůžu. :-) a furt je silnější.

  • ratka

    Vím že mi rodiče vyprávěli, jak moje teta bila uja kladivem do hlavy ve spaní. Když byl vzhůru nenechal se. No teď mi to přijde celkem vtipné :-) s odstupem. Tedy temperament a vztek mám po ní. i praštěnost.

  • ratka

    74. Náš synáček je vůči nám velkorysý a snaší trpělivě naše rady i pomoc. Dostal můj ruksak s kterým jsem prošla všechny velké hory i můj spacák v kterém jsem spala na Aconcagui i pod Mont Blancem, tak nějak kultovní věci pro nás. A ty rady od nás… byl podobné :-) A já tedy nadělala řízky a vyslala ho se slzou v oku.

  • barča

    86. vždyt je to hezký, malá žena, velký muž. a můžeš si vzít boty s podpatkama :-) malým ženám závidím – kdybys věděla jaký já mám problém se sháněním bot velikost 41. všechny krásný botičky pro malé ženy :-)

  • barča

    87. ježkovy oči….
    88. to je hezký… :-)

  • barča

    88. ratko, vy jste takoví zkušení horalové. nějaká rada by byla, co dělat, když potkám medvěda? (rychle běhá, rychle šplhá, rychle plave)

  • ratka

    92. jít ve skupince a povídat si u toho :-)

  • barča

    93. no, já jsem uvažovala o rolničce na batoh :-) snad by je měl odpuzovat ten zvuk.
    no ale třeba opravdu stačí jen jít ve skupince a povídat si :-)

  • ratka

    94. My měli v jednom opravdu zamědvědovaném úseku hůl a občas jsme bouchli do země, taky občas vydali zvuk, zahalekali. Medvěd uteče, blbý je když na něj přímo šlápneš nebo vlezeš mezí mámu a medvídě. ale to se děje cyklistům co jedou moc rychle… normální chůzí máma medvídě odvede.

  • Saul

    V případě setkání s těmi medvíďaty se doporučuje začít si s nimi hrát.
    To každou matku potěší, i tu medvědí:-)

  • rulisa

    91
    Jestli to bylo na článek, tak taky díky.

  • rulisa

    96
    Případně i tu sršní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.