Osmnáctého osmý

Nebo nějaký jiný podvojněciferný den, když to dneska nedopíšu.

Je zvláštní, jak se „tohle napíšu, ale dneska už to nedám, tak zítra“ mění na „tak už mám tři náměty, než se dostanu ke psaní, aspoň zvážím, v jakým pořadí to napsat…“ a nakonec na „Heh, tohle bych taky mohla napsat, kdyby se mi chtělo psát… a cože jsem to vlastně chtěla napsat na jaře…?

Na jaře jsem chtěla napsat o tom, jak se mění lesy. Jak na asfaltkách daleko za všemi značkami zákazu vjezdu do lesa stojí osobní auta majitelů lesů, jak dutě se mezi kopci a lesy nese zvuk naplno zabírajícího harvestoru, jak působí na člověka, když všude, kamkoli šlápne, jsou cesty lemované jak hradba za sebou naskládanými vysokými hromadami vytěžených klád… s loupající se kůrou… A lesy kolem mizí…

Lesy kolem mizí. Smrky mizí. Po hektarech. Už není několik míst, kde jsem ještě předloni spolehlivě sbírala koše nádherných hříbků, nejsou celá úbočí lesů směrem na Dačice, na Třebíč, na Studenou, na Pelhřimov, kam jsem chodila na výlety, při cestách autem člověk potkává třeba i několik kamionů odvážejících dřevo…
Dřevo s broukem.
Na holých svazích zůstávají jen sem tam osaměle trčící borovice. Žloutnou, usychají. Odkryté, nahé. Které přežijí, zlomí se při prvním větším podzimním větru.

Kolem našeho domu jezdí vlak.
Nikdy dřív tolikrát za den nejezdil. Už i párou i k poštovním vagonům tahají připřažené ty se dřevem.
Stojím před domem cestou z firmy a úlevně povznesená nálada na křidýlkách dobře odvedené a aspoň pro ten den dohotovené práce je pryč. Damta damta damta dam. Klády. Klády. Klády. Další vagony mrtvých stromů jedou pryč.
Kusy mrtvé krajiny.
Umírání toho, co bylo. Co bylo v mém životě.

Škoda, že se nedožiju doby, až bude ten kůrovcem vyrabovaný kraj zas zacelený. Jinými stromy. Jakými. Jaký bude za dalších padesát let, jestli lidi dojdou rozumu a nechají krajinu najít si svou vlastní rovnováhu k přežití…
Chtěla bych to vidět.
Doufám, že to tak bude.
Budu si to jednou na konci života představovat. Že se to povedlo.

Komentáře:

  • barča

    jako holka si pamatuju mrtvý zničený lesy, holopláně – jizerky. Kůrovec a splodiny z polské strany z elektráren. dnes jsou jizerky zase krásný, hustý, revitalizovaný.

    vím, že kůrovec je v poslední době velké téma v čr. ale netušila jsem, že i u nás v nemocnici máme „protikůrovcovou“ jednotku. Jeden pacient si všiml kůrovce na smrku tuším před neurologií, napsal řediteli dopis a ten to začal řešit s lesníkama.

  • ratka

    Na Slovensku je pěkně vidět, jak postupně holiny dorůstají. Mezi suchými pahýly rostou nové stromky. Když zmizí (popadá nebo odumře) les, je to ztráta kusu sebe. Místa které znám. Ještě že nežiji na místech, které se takle ztrácí. Třeba v Banské Bystrici, všecky místa na která jsme chodila ještě s maminkou, louky, lesy…skalky, všecko je zastavěné paneláky.

  • rulisa

    1.
    Taky si ty poloholé Jizerky pamatuju. Byli jsme tam na svatební cestě.

    2.
    Jo.

  • Jirka

    Já myslím, že to tak bude. Nevím, jestli za padesát let, ale lidi přijdou k rozumu, anebo si to příroda zařídí bez nich, bez jejich účasti :-)
    Když jsem (při čtení) procházel procesem pochopení, co jsou to „joše nádherných hříbků“, vzpomněl jsem si na vyprávění spontánně vymýšlených pohádek dětem. Schválně jsme tam občas naroubovali nějaký nesmyslný výraz a čekali, které z dětí se na něj zeptá, kdo to vezme jako dané dogma, případně kdo si nevšimne vůbec, nebo ho to prostě nezajímá. Výzvou ovšem byla situace, kdy se někdo zeptal a vy jste museli nějak obhájit blbost takovým způsobem, aby byla natřena na pravdu, ale zároveň nezdeformovala moc osobnost daného dítěte :-) To mi připomíná, že ještě musím před začátkem školního roku vysvětlit dceři kamaráda, že moje auto se fakt neotevírá zatleskáním, aby nebyla ve škole za blbce – i když ta holka je jazykově tak vybavená, že o tom možná přesvědčí celou třídu i s učitelkou.
    Takže joše bych asi vysvětlil nějakým hodně starým nářečím, ale co je harevstor, to fakt netuším :-)

  • ratka

    4. JIrko, mně ihned naskočilo koše a info, že se (možná) jedná o překlep. Tím jsme to přešla a dál neřešila. To je možná i důvod, proč některé věci nechápu správně, protože si to ihned rovnám tak aby to bylo srozumitelné pro mě. Pokud není… nechám to otevřené dokud se to neobjasní. Třeba za několik hodin, dnů nebo nikdy (zapomenu na to)

  • ratka

    5. A někdy se to objasní mně dobře známým způsobem (zase si to pochopila špatně, jsi úplně blbá, děláš si prdel?) nedělám to úmyslně, dělá se to samo… i když to kolikrát vypadá že si dělám prdel :-))

  • Saul

    Kdybys ty „joše“ Jirko v nějakém vyprávění použil,tak se to vyslovuje džoše:-)

  • rulisa

    4
    To je tak, když člověk poněkud spěchá. :-)
    Tímto děkuji Saulovi za obhájení blbosti takovým způsobem, aby byla natřena na pravdu. :-))
    A jdu to opravit.

  • Jirka

    Mně nejdřív naskočily lokše, na klávesnici jsem se podíval až po nich :-)
    Ale že harevstor, nebo harvestor existuje, se dozvídám až teď z googlu.

  • rulisa

    9
    A přitom je to tak krásně zvukomalebný slovo… :-)

  • SV

    Barča 1: „splodiny z polské strany z elektráren a kůrovec“ ;-) hlavný dôvod boli tie splodiny. kôrovec myslím v tom bol docela nevinne.

    hlavný kôrovec v SR sa volá že Lesy SR a proti nemu bojuje rôznymi spôsobmi všelikto, napr. partička ľudí zvaná VLK. takže mám trvalý vlkopríkaz a posielam im kúsok peniažokov každý mesiac. bo u nás sa rúbe ostosedemásť, myslím, že ešte viacej ako u vás…..

  • barča

    11. k té podpoře: když jsem chodila do turistáku (od 3. třídy do 18 let) chodili jsme do Jizerek na brigády – stahovat suchý dřevo, klestí, kam nemohla technika, a taky vysazovat stromky ze semenáčků, jindy sbírali semínka z klečových šišek a jindy dělali dřevěný obory pro zvěř. byly to hezký léta celkově, dostali jsme se na místa, kam normální člověk nemohl a měli jsme za ty naše brigády povolený různě spaní na dřevěných boudách, třeba ty Tetřevky, v zmíněném odkazu od Ru.
    12. Ru dík za odkaz. Zavzpomínala jsem si. :-)Vidíš kyselý deště a dřevo pro sklárny…..na to jsem uplně zapomněla.

  • barča

    Ru mě by nenapadlo, že u vás se tak mohutně kácí….ted myslím na prachy.Měla jsem za to, že u vás je to už, nebo začíná česká kanada – a kácení stromů (na prachy) zkrátka zakázané.

  • rulisa

    U nás se nekácí pro prachy, ale pro kůrovce.

  • rulisa

    Aha, loupající se kůra není dostatečná indicie.
    Tak to taky doplním.

  • rulisa

    Ale ne, mám to tam, v posledním odstavci…

  • barča

    aha. moje chyba. blbě čtu.

  • rulisa

    Stejně jsem tam ještě dvě slůvka přidala výš do textu. Nejsou všichni ze vsi, aby věděli, že boj s broukem, pokutou ztvrzená povinnost odstranit co nejdřív všechno, co lesník označí jako napadené, je největší metla všech majitelů lesů.

  • barča

    19. dík. :-) ted je to pro mě naprosto jasný.

  • fousek

    Hárverstry pamatuju z gamesy Duna II, kde se jima těžilo Spice, za které byly peníze. Ono se tak anglicky říká i kombajnu, ty lesní jsou ale pěkná monstra. Nedávno jeden zatarasil lesní cestu vedoucí mezi dvěma tři metry vysokýma barierama z klád a hydraulickou hnátou přehazoval dřevo z jedné na druhou a já musel s kolem čekat, než se vyblbne. Staré lesní Zetory s navijákem byly hezčí, než tihle transformeři.

  • Liška

    džoše :- )

    Džoše jsem už řetla opravený.
    … četla, ne řetla. :) Už to mám taky opravený.

    Řetla by mohla bejt nějaká rostlina z čeledi brukvovitých, asi kříženec ředkve, květáku a řepy a cukety.

  • Liška

    Jizerky mi utkvěly jako vykácený, místy s šedými pahýly, z půlky 80. let. )

    Asi proto jsem si je nezamilovala ani později, mají u mě pochroumanou pověst a je v nich moc lidí.

  • rulisa

    22 Viděla bych to na ředkev s jetelem.

  • rulisa

    21
    Čoveče, to může být ono, proč si to slovo tak dobře pamatuju – Dunu jsem četla dávno před tím, než jsem postřehla ty lesní harvestory tady. Akorát jsem teď koukala na netu, že v té gamesce je to harvestEr, jak v knížce, to už nevím. Kdoví, jestli tam to nebyl v překladu ten kombajn. Na koření.

  • Jirka

    Prosím, vydoluj ze psamu můj předchozí komentář, už nevím, jak jsem to napsal :-)

  • Jirka

    ze spamu! :-)))

  • rulisa

    27
    Jasně, harevstor. :-))

  • rulisa

    Horší je, že ve spamu nic nemám. Mám nastavena zakázaná slova a komentáře s nimi se rovnou mažou. Nemám v koši vůbec nic, ani nic nečeká na schválení.

  • rulisa

    Jirko, a nepsal ty ses dřív s hvězdičkou? Kdybys měl hvězdičku, neměl bys spadnout do spamu s ničím, to mám nastaveno na whitelistu.

  • fousek

    25. anglicky se pise s E, ale cte bez neho. S O mi zni kazdoprdne divne. To je skoro jako investor.

  • rulisa

    31
    A jako rotavátor, kultivátor, variátor…
    V té knize to určitě byly kombajny.

  • ratka

    znám sklíčidlo :-)

  • barča

    Taky jsem Dunu četla – teda vyloženě jen Dunu, ne ty další díly. Dokonce jsem viděla i film. Líbila se mi, ale nevybavuju si to zminované slovo. ale faktem je, že do toho sci-fi románu se to hodí přesně – šílenost v šílený krajině na dolování šílenýho koření. :-)

  • rulisa

    Tak ono je možný, že jsem harvestor slyšela poprvní už někdy na škole. Ale je to tak zvukomalebný a pamatovatelný, že se mi to řadí hned vedle Caterpillaru.

  • rulisa

    33
    A co se do něj leje za PHM, Ratko? :-))

  • ratka

    chmatá, zvedá a pokládá dřevo a visí na nějakém vozidle (různém). Napadlo mě to v souvislosti s lesními nástroji. Všecko ostatní může být normální, tank, bagr, náklaďák… ale ruka tam musí viset a sklíčit :-)) jinak se vytěží velký prd.

  • rulisa

    37
    Sklíčidlo je utahovák na vrtačku. :-)))

  • ratka

    38. no vida :-)

  • rulisa

    39
    Co no vida. Jakože znáš sklíčidlo, ale je to něco, co sklíčidlem ve skutečnosti není? :-)

  • rulisa

    Normálně jsi mi připomněla, jak jsme si kdysi vespolek v rodině povídali o systémech dopravníků korečkových, pásových a oběžných, a do toho moje extchýně advokátka a poslankyně pyšně pronesla: A já vím, co je závlačka!

  • rulisa

    Ale!
    Sklíčidlo by k harvestoru pasovalo, páč po jeho zásahu působí les hodně sklíčeně.

  • ratka

    Nené, ná nejlepší přítel povídá furt o sklíčidlech. Dělá ve Svitavách a vyvážejíje do celého světa, zejména do Kanady. Používá se vlesní technice. Furt jsem se ho vyptávala jk to funguje. A on řekl že se to prostě otevře a chytne to kus stromu… takže jsem se přihlásila do debaty :-)) Pro mě je sklíčidlo spojené s lesní technikou. ale viditelně je to nějaká čelist co uchopuje nástroj.

  • barča

    42. :-))

    nevím co je sklíčidlo, ale tohle mě pobavilo.

  • rulisa

    43
    Ratko, a nepleteš si to nějak trochu? Nevím, to, co se otevře a chytne kus stromu je ruka. Je jich spoustu typů a jsou výměnné. Není možný, že u toho tvého přítele vyrábějí sklíčidla na výměnu těch ruk? Tedy jen utahováky těch ruk?

  • Barča

    malinko OT: nedávno jsem byla ve skanzenu, tam měli nástrojů, strojů, mechanismů…..na všechno možný. spoustu jsem jich neznala, nevěděla na co to je, sice jsem vyfasovala u pokladny velký desky s prohlídkovou trasou a popisem naprosto všeho, ale po chvíli jsem to vzdala, jednak bylo vedro, jednak tam nebyly téměř žádný lidi a to místo mělo užasnou atmosféru, takže jsem to vnímala všechno jinak, ano obdivovala jsem jak to lidem tenkrát myslelo, jak ty stroje jsou některý dodnes funkční a řemeslně udělaný, ale abych věděla přesně co na co je a jak to funguje…to .vůbec.

  • ratka

    45. já přišla teprve teď na to, že jsou to ta ložiska :-) tedy utahováky

  • Jirka

    ad 30) No právě s hvězdičkou tady nesmím nic napsat, hned mi vylítne okno s obviněním ze spamu a jsem zatčenej…

    Psal jsem k Lišce a jejímu výrazu „řetla“, že mi to přišlo jako fúze sloves řekla a četla, když je dneska v módě to zkrac… zrychlování… anebo že by se do řetly mohli posílat lidé… a pak jsem ještě něco napsal, ale už si to nepamatuju, zůstaly mi jen útržky :-)

  • ratka

    48,49 :-))

  • rulisa

    47
    Ze pozdravujem pana Ratkina. 😊

  • Liška

    48 Jirko
    řekla a četla!!! To je přesně jako Kníkla a Pískla! Ty jsou v Mumincích!

    Prosimvás, s těma harvestorama – vy jste tu Dunu četli v angličtině?? proč by am takový blbý slovo jinak bylo…? Já teda ne, já ji četla česky ve 14 letech. A film jsem viděla až před pár let a byl směšně zastaralej.

  • rulisa

    52
    Gameska znamená počítačová hra. Tam harvester nebyl přeloženej. V knížce je kombajn, koukala jsem.

    Jirko*, tak se omlouvám, ale s hvězdičkou jsi na whitelistu nebyl. Asi nějakej můj omyl v zadávání. Ale teď jsem tě tam zadala, tak když tak zkus hvězdičku s nějakým případně oželitelným komentářem.

  • rulisa

    Jo, jinak tvoje období četby Duny, Liško, sedí, já ji četla krátce před svatbou. Nevyšla zrovna tehdy tak nějak? :-))

  • ratka

    51. jojo… :-)

  • Jirka

    Jeden oželitelný komentář s hvězdičkou neprošel :-)

  • fousek

    Nevim, kdy Duna vyšla, četl jsem ji tak v 94. Nepocházely z tama taky Ibádovy oči?
    Jinak sklíčidlo je věc, která chytne a drží tlakem čelistí – vrták ve vrtačce nebo strom v mechanické ruce. Vím, že se tak někdy říká klíčí na utahování sklíčidla. Je to stejné, jako když se parabolické anténě říká satelit.

  • rulisa

    57
    Já ji četla cca v 90, plus mínus rok, a to sklíčidlo – no konečně strojař… Konečně fundovaná osvěta. :-))
    Ibádovy oči myslím jo.

    56
    Tak já už nevím, Jirko. V průběhu dne na to zkusím kouknout znova.

  • ratka

    57. sláva… žeby přece jen? :-))

  • rulisa

    59
    Co přece jen? Pochopila jsem z toho, že nechmatá a nezvedá a nepokládá dřevo, ale že je to bazmek, který utahuje-povoluje/otevírá-zavírá čelisti, co to dělají. :-) Sklíčidlo na vrtačce není ten klíč, kterým se to utahuje, ale ta sestava kusů železa, do které se vsunuje vrták. Jo, nebo ne, Fousi?

  • ratka

    60. já vím že ne… ale je to nějaký speciální výrobek pro zpracování dřeva … jestli utahuje ruku nebo opravu chytá dřevo, to zjistí brzy. Jdeme slavit narozky k tomu známému se sklíčidly :-))

  • rulisa

    62
    Speciální výrobek pro zpracování dřeva je v tom případě i šaltpáka dole v té mašině, páč ta je taky vyrobená speciálně pro tu dřevozpracující mašinu. :-)
    Jinak sklíčidla jsou věci vyráběné pro kdeco.
    Viz ten můj odkaz na TOS Svitavy.

    Sklíčidlo má kruhový průřez, válcovitý tvar, pootočením se stahují k sobě prvky v něm nasazené. Tedy se zavírá. Pootočením v opačném směru se povoluje – otevírá.
    Jako na vrtačce, akorát trochu větší a místo zpevnění či povolení vrtáku se tím zavřou či otevřou čelisti ruky.

  • rulisa

    Tak všechno nejlepší a moc se v tom vedru nezderte. :-)

  • Liška

    53
    gameska slovo znám, já mluvila jen o harvestoru – že bych se ‚a vida, správně) divila, kdyby v tom románu bylo.

    nonic, to je ode mě k technice vše.

  • Liška

    54,58
    jo, o tý Duně mluvili jedni šermíři v létě 89 a pak jsem si ji přečetla, asi v roce 90.

  • Liška

    62
    tak to, ratko, musíte pořádně nesklíčeně a nezřízeně oslavit!!

    63
    ahá, tak to už si umím představit. I když je mi fuk, jak se nějaký mašiny jmenujou.

  • rulisa

    65
    No a Fous psal, že to měl v gamesce. :-)
    Oni ji hráli i moji kluci, tak mi to – jako pár dalších i knih i filmů i her – poněkud splývá, co je odkud.

  • fousek

    U vrtačky, soustruhu a podobně, je sklíčidlo jasné.

    U lesních strojů se mi, pravda, na netu nepovedlo najít nic, čemu se říká sklíčidlo. Ale mohlo by to být toto:
    https://www.vyvazeckadreva.cz/category/lesnicke-drapaky/

    Otázka je, jestli se v lesnictví nepoužívá něco na klíčení sazenic – to by se mohlo jmenovat vzklíčidlo :-)

  • ratka

    69. napadlo mě, zda nejde o uchycení těch drapáků… že to musí být speciální sklíčidlo :-)) nějaké větší a hydraulické. Ale to zjistím osobně :))

  • rulisa

    69
    Tipuju, že sklíčidlo u drapáku bude uproostřed, schované uvnitř – třeba tady v tom typu: https://www.rotatory.cz/drapak-jpj-014 by měl být v tom kovovém válečku uprostřed – a bude to ten mechanismus, kterým se ovládá otevírání a zavírání čelistí drapáku. Možná ovládá chod pístu, který to otevírání a zavírání zajišťuje..

  • rulisa

    A nebo je to nakonec opravdu ten drapák, ty kleštiny, akorát se tomu tak neříká nikde jinde než v technických specifikacích pro výrobu.

  • Liška

    Je chlapák,
    když drapák
    zuby vycení!

    Můj švagr má bagr…

  • rulisa

    …k nezaplacení… :-)

  • rulisa

    Nééé, pro potěšení!!
    :-))

  • ratka

    geniální :-) chlapák má drapák :-)))

  • fousek

    můj nenápadný švagr má na zahrádce bagr
    můj investor má harvestor,
    pro poděšení

  • or

    zamlada jsem si hledal nazev pisne Harvester of Sorrow (Metallica 1988 …And Justice for All)
    protoze tehdy kolujici: Kombajn na smutek se mi uplne nezdalo,
    ale tehdy jsem toho o anglictine moc nevedel, Harvester nebo Harvest jsem nerozlisoval,
    tak jsem si z toho blbe udelal Sklizen smutku,
    dneska bych to videl spis na cloveka: Ten kdo sklizi smutek
    ale hlavne, jednoslovne to vyresit jako Sklicidlo je naprosto genialni :-)

  • ratka

    78. notěbůh :-) ahoooj

  • or

    ^..^

  • Jirka

    Sklíčidlo by taky mohla být lahev s alkoholem libovolného typu :-)

  • Jirka*

    Jirko*, když budeš mít vyplněnou kolonku s e-mailovou adresou, mělo by to prolízt.
    Na to, jak to udělat, aby tenhle konkrétní program spam nežral, ale ukládal do koše, jsem zatím nepřišla.

  • Jirka*

    Děkuju :-)

  • Saul

    81:

  • Saul

    ad84:-)
    81 zatím jsem se ani ve své bohaté praxi s takovým názvem nesetkal.
    82-83
    No,teď jsem přijel z cyklovyletu,taky mám pár piv a je to to tak, sám se sebou si člověk nakonec rozumí nejvíc:-;

  • Saul

    To sklíčidlo mne dnes ráno dostalo.
    Než jsem dojel na nádraží,tak mi málem upadly pedály,protože je pan mistr ze srvisu kol jen tak rukou přitáhnul.
    Ve vlaku jela se mnou taková vystailovana cyklistka,tak jsem se osmělil ji zeptat,jestli náhodou nemá sebou ….cyklosklicidlo.
    Teda cykloklice,hned jsem se opravil.
    Ale vše marno,už jsem nebudil důvěru:-)

  • rulisa

    85 ad 82
    Kazdej pokus potrebuje demonstraci. :-))

  • rulisa

    Nekdy bych te chtela videt ve tvem cyklooblecku, se tvym kolem. :-)

  • Saul

    87:
    Ještě že ta manifestace vyšla na Jirku a ne na mne:-)
    88:
    To je důvěrné,Ru:-0)

  • rulisa

    89 ad 87
    Tobě komentáře ve spamu nezmizely, Jirkovi* jo.

    89b ad 88
    Ále, prdy vody… ;-)

  • rulisa

    No, a tak jsem v souvislosti s tím spamožraním zkoušela zaškrtávat a odškrtávat všeliké volby, které mi antispamový plugin nabízí, všemožné blocked, enchanced, allow, enable a disable – a to byste nevěřili na co jsem narazila:

    „Disable email harvester protection.“

    A pak že nefunguje deus ex machina. Nejen v mašině, i v kombajnu je.

  • fousek

    91: v té gamesce se taky muselo myslet na harvester protection. Protože když se nechránil proti střelbě, tak ne, že ze stroje přišel bůh, ale stroj udělal bůch, a bylo po koření :-)

  • Liška

    OT
    napadla mě oslavná veršovačka. Asi že zrovna piju vinný střik z té skleničky, co pískovala rulisa a je tam nápis U Roštěnky 2016:
    ru, ru, ru, ru – li -sa
    není žádná kulisa
    a když někdy zhulí sa,
    svět kolísa.

    je to úplně blbý a navíc to je báseň psaná nikoli v mém mateřském jazyce a ke všemu se rulisa nezhulí, porucha není na vašem přijímači, mě to prostě napadlo, no.

  • rulisa

    Rulisa sa dneskaj zkulila. Tj. zkoulovala z piva, poslední letní den hezký, jedno velký na R., pokračování v pivovaru, taky trochu na žal, páč na planý chlapský sliby, po kterejch si ženská dělá naděje a maluje zámky, nebo aspoň představy o krásně strávným posledním letním podvečeru, když už si kvůli tomu vydupala v práci podvečerní volno – a houno. Chlap myslel prý a vymyslel trakař, ale na mejlu ani telefonu nebyl, páč zas tak moc mu na tý ženský nezáleželo, evidentně. Prej – promin, nedíval jsem se na mobil, koupu se na Pařezáku… No, taky bych se byla ráda koupala… Místo čekání doma, až přijede….
    Seru na chlapy. Nic nečekat, nic od nich nebrat vážně, nic si nemalovat.

    Možná ta myšlenka zhulení se není úplně od věci.

  • Liška

    Žádný zhulení!
    V básni to oprav na zkulení a je to!

    no a počkej, počkej… tady je šance odhalit nějakou podobnost nebo vlastnost – tvojí nebo toho pána nebo obojí – jestli je podobnej chováním někomu předtím a na co se to zachytává. Anebo ne vysrat se na takový zkoumání i na něj.

  • Liška

    … mě pak už napadalo (o jiných lidech a o mně): jestli oni ti chlapi tímhle chováním neukazujou, že chtěj mít pocit samostatnosti a svobody. A jestli oni nejsou v tom jako já!

  • rulisa

    96
    Ne, tenhle je jen trdlo.
    Ten předtím byl tak šáhlej, jak popisuješ, to jo. Tenhle je prostě umělecky nepraktickej.
    Ale společněj znak pro mě – výběr exotů podobně praštěných.

  • rulisa

    Já na to prostě nemám sílu. Než vyrovnávat podobný excesy, tak prostě radši už nic Už su na to stará.

  • Liška

    Na to já byla stará už před pěti lety. Jsem proti tobě babka. A tloustnu jak housenka do tvarů žen,co mají po reprodukčním období.

  • rulisa

    Mně zatím spíš padají dolů rysy v ksichtě.

  • rulisa

    A hlavně ty pod ksichtem.

  • rulisa

    A narostly mi kozy. Což je komplikace, s tím jsem už nepočítala. Nejsem na ně zvyklá. Zavazejí. I při spaní na břiše.

  • Liška

    101 jooo, můžem se trumfovat! Mně už splývá brada s krkem o hodně víc než dřív… ne, nebudu to všechno vyjmenovávat a dám si radši porci zmrzliny a další sukni si přešiju na zavinovací,aby mi byla.

  • rulisa

    Taky volím cestu adaptace změnám životních podmínek.
    Zrmzlinu jsem měla v poledne, čmochla jsem ji nemocné kolegyni z mrazáčku firemní ledničky. Než se uzdraví (kolegyně, ne zmrzlina ani lednička), koupím jinou (zmrzlinu, ne kolegyni ni ledničku).

  • Liška

    104
    a to já si taky myslela, že koupím majitelce jinou, jenže oni tuhletu včera neměli! Ořechovou!

  • rulisa

    My jedem v práci v jahodových Mrožích. Ty maj všude.

  • ratka

    Neblázněte…:-)neforemné tvary a padající rysy obličeje teprve přijdou :-)) a nechuť to jakkoliv „řešit“.

  • rulisa

    Nemáš obličej ve tvaru mopslíka s podkusem, tak nemůžeš vědět, že u těchto variet to přichází dřív.
    Ale jako jestli to měla být útěcha, že budem ještě ošklivější, tak ano, to samozřejmě víme. A proč to nepřiznat? Proč dělat, že si toho nevšímáme, když všímáme? Nevytahuj se furt, že jsi starší. Nech nám laskavě výsadu si v klidu prožít to, co ty sis už prožila, ano? :-)

  • ratka

    108. jistěže budete mnohem ošklivější… :-)

  • Saul

    109
    jako ti jahodoví mroži :-)

  • rulisa

    V bílé čokoládě.

  • Liška

    111
    z palmovýho oleje

  • ratka

    112. :-) příště v obchodě mrknu zda to odpovídá

  • ratka

    no ale zaujaly jste mě tím mrožem v bílé čokoládě :-)) a našla jsem si i složení:

    Informace o produktu:
    Složení: Jahody min. 50%, poleva bílá /min. 15% (kokosový olej, cukr, sojová mouka, sušené odstředěné mléko, sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, vanilkové aroma)/, cukr, smetana, tvaroh min. 10%, stabilizátory: karubin, guma guar, karboxymethyl­celuloza.

  • ratka

    115.to víš, palmový olej potřebuje taky nějaký odbyt :-))

  • Saul

    Já už holkám v práci odpustil to exemplore s nivou a chodím k nim zase obědvat.
    Tedy chodil!
    V pondělí mne pochválily,že když jsem ostříhanej a oholenej,tak vypadám mladší.
    Takže v úterý jsem k nim už zase nešel.
    Nedají si pokoj!
    Z mladýho chlapa udělají stařeckou trosku.
    Tak aspoň,že to mám kde vrátit:-)

  • rulisa

    117
    Jakože Pošli to dál. :-))

  • Saul

    Tak mám posílat odkazy na kadeřníky a plastické chirurgy?:-)

  • ratka

    119. tak jsem měla dnes volný den a plánovala jsem, že si nechám udělat hlavu. Tak hádejte jak to dopadlo

  • rulisa

    „Pošli to dál“ je princip, kdy to, co ti kdo dobrého poskytne někdo cizí nečekaně a darem, pošleš zas ty dál někomu úplně jinému náhodně potkanému… Ale očividně to funguje i s negativními hnutími. :-)

  • rulisa

    120
    Zmokla ti?
    Tady konečně prší, teda spíš cmrndá, a ochladilo se jaxviň. Jsem ještě v práci, páč se mi do té mokré ledárny venku nechce.

  • ratka

    122. vyprdla jsem se na ni :-) nemusím ji mít.

  • Saul

    121:
    Ja prave cekal,ze se s temi negacemi vyrovnate lip nez ja a date mi nejaky pozitivni mustr.
    Tak to se neda nic delat, zitra si zas prisednu k nasim hvezdam a zkusim to opetovne s tim mrozem,tedy mrozicemi a budu cekat na konecne pozitivni reakci.
    A pak pripadne zase poslu dal :-)

  • Saul

    123:
    Tu hlavu?:-)

  • rulisa

    Pozitivní reakce jsem po dvanáctce v práci pro dnešek vyčerpala před barákem s dvěma holkama, co tam za stromokeřemn tajně kouřily při venčení psa podobného rodokmenu jako moje kočka. A teď jdu zas loupat padančata, když už mi po včerejší várce tak dokonale lepí klávesnice i myš.

  • Saul

    Z dvanactek v praci uz jsem vyrostl a v tom jsem za svoje stari rad.
    Leda bych si dal po obede nekde potajmu hezky vychlazenou Plzen.
    Jinak 15.00 odchod a uz to ani nikdo na mne nezkousi,ze bych jako mohl zustat dyl,byt s moznosti placeneho prescasu,nebo nahr. volna.
    Tady uz na pozitivni reakce nejak nemam kapacity a dovedu to dat dost negativne najevo.
    V dnesni dobe,kdy „nejsou lidi“ si to nastesti muzu dovolit.

  • Liška

    Jéé, tak to já dneska podvou týdnech zrání (to znamená nedělání) kápla na to, jak udělat letošní leták! Zítra vám sem dám ukázku; bez adres a tak, mám různý varianty – jde o pozvánku na přednášky.

  • rulisa

    127
    No, ve tvojí práci bych taky letěla ven z baráku hned na první padla. Ale moje práce mě baví, těší, takže sice jsem po dvanáctkách poněkud grogy, ale psychicky mi nevadí. A když chci mít odpoledne volno, tak to akorát ten den nahlásím, aby s tím šéf počítal a případně mi zavčas nějak přerozvrhnul práci, a můžu jít na padla taky.

  • rulisa

    Pozvánku dělám jen jednou ročně – na předvánoční firemní veselici. :-)

  • Saul

    129:
    „Bavi,tesi…“
    Uz jsme to prece kratce probirali.
    Je to jen vec pohledu,ne te prace.
    Mam spoustu aktivit,ktere mne bavi,ale dvanact hodin denne by mne pravidelne nebavilo provozovat zadnou z nich.
    A to ani dobrovolne,natoz pod organizovanim nejakeho sefa.
    Toho jsem mimochodem za poslednich par dnu nekolikrat mohutne nasral,tak kdo vi,jestli mne nekde jinde neceka ostrejsi rezim treba i s temi dvanactkami,ale zase bych si nejak poradil.

  • barča

    ad dvanáctky: je to náročný, dělám je celej život. ale jde o to, že do 14:30 to uteče hned aspon u nás a pak už pár hodin do večera uteče strašně rychle, po pravdě, jsou dny kdy jsem ráda, že tu dvanáctku denní mám – protože během toho dpoledne jsem si právě schopna dodělat v klidu do večera tu svoji práci. noční dvanáctky to už je jiný kafe. nerozlišuju už všední dny a víkendy – rozlišuju dny práce a dny volna.

    no a prachy co říct. ted jsem brala 40 tis. čistýho – záhul ale spokojenost. celkově jsem si léto užila jak jsem chtěla, jasně střídají se dny unavy práce a dny flákání a odpočinku a volnočasových aktivit.

  • barča

    132. jde o to když je náročná i časově náročná práce umět šetřit s energií – umět s ní hospodařit. nemyslím tím flákat se v práci – to u nás ani nejde, ale hospodařit s ní právě ve volnu. příval energie a naopak tělo si samo řekne kdy má dost.
    už se to zdárně učím a daří se mi to. nelámu to jako dřív. spokojenost. a hlavně je to tím, že mi nikdo v mým osobním životě nediktuje co kdy a jak mám dělat. rozhoduju sama o svých prioritách.

  • rulisa

    131
    Vždyť jo, každý jsme jiný, v tom je krása světa. :-)

  • barča

    mě by zabilo denně vstávat od pondělí do pátku. ve čtvrtek bych už asi do práce nepříšla a spala bych asi hodně odpoledne denně po práci :-)

  • rulisa

    132,133
    Barčo, podstata dialogu na toto téma se Saulem je trošku jinde než v hodinách a organizaci sil.
    Čtyřicet tisíc čistýho neberu ani omylem.
    Půlku.

    A tím bych prosila toto téma ukončit, leží mi v hlavě a třeba časem o tom něco napíšu.
    Teď nechci. Polovičatě. Rozkouskovaně.

    Dík a pochopení.

  • barča

    v podstatě na směnným provozu záleží jak jsou ty služby rozepsaný. jak se střídají ty denní a noční a mít teda aspon dva dny volna po noční, na srovnání – což se bohužel někdy nepovede, díky málo personálu a nebo náhlým změnám, když někdo vypadne ze služeb.

  • barča

    136. tak pardon. ok.

  • ratka

    Téma práce a peněz za ni je nikdy nekončící…

    A zda práce baví je i věcí vytrvalosti a zdraví, pokud přichází únava…a třeba i zmateční organizace nebo hosté, může být práce únavná. Tedy objektivně. Takhle únavná by byla i zábava :-)

  • rulisa

    139
    Ratko, prosím můžeš…? 136. Dík.

  • ratka

    jj. Můžu, jistě. Stejně už musím :-))

  • Liška

    Jasně.
    Tyjo, mně ru připadáš v poslední době trochu říznější a zajímavý je, že ve stejný době i já sama sobě připadám trochu říznější. Tak nevím, jak to je. (Před chvílí jsem Lence z Povídání, která už není na blogu, ale je na facebooku, napsala „Je mi to u zadku a nevolila jsem ho.“ Ona mi předtím psala, s několika smajlíky, to se ví, pro jistotu, že je docela ostuda, že nevím, že nějakej maník je náš poslanec EU. A na takový poučky nejsem zvědavá, kór když ten poslanec píše o provozních blbostech.)

  • rulisa

    142
    Jsem už zoufalá z toho, že vždycky, když mi něco leží v hlavě a sumíruju si to a sbírám síly k napsání článku na nějaký téma, rozjede se to téma někde v diskuzi pod nějakým tématem úplně, ale úplně jiným, a rozvrtá a po kouskách tam rozebere, jako když rozdrobíš příběh na drby u kafe…
    Najednou není důvod už o tom psát, naopak, už to ani nejde, už by to vypadalo, že se svým psaním parazituju na diskuzích jinde. Že abych si nahnala komentáře k sobě, honem honem napíšu na nějaký zrovna populární téma, že se to snažím přetáhnout k sobě.
    A to nechci.

    Čoveče mám z toho pocit, že mi nějakej deus ex machina ty moje myšlenky a záměry snad naschvál krade a rozbíjí.
    Bere mi to chuť psát, mimo jiných věcí, které mi tu chuť taky berou.

  • rulisa

    Třeba dneska jsem už fakt fakt byla nažhavená psát – a jeden telefonát s mladším robátkem a totál rozlad, zklamání z něj a už jsem zas k.o.
    Furt mě něco háže někam jinam.
    Už si fakt přeju, aby vypadl z domu a postavil se na vlastní nohy a šel si svůj život řešit sám někam jinam.

    A k tomu tady klidně diskutovat můžete, protože o tom určitě na blog článek psát nebudu.

  • rulisa

    142
    Lenku nemusím už dávno právě pro tenhle její způsob komunikace – poučování naslazený smajlíkama. Dyk to víš, že jsem na ni taky zhusta reagovala nevrle. :-) V tomhle tvém případě bych měla stejná hnutí jako ty.

  • Liška

    144 : )
    Ne, o tom já psát taky nebudu.
    Držím mu palce, ať jde na to.

  • rulisa

    146
    Nepůjde, je línej a zbabělec, dycky byl. Než aby se pro cokoli námahal, přemáhal, tak nazná, že to nepotřebuje. Radši vyhodí půlku celoletního výdělku za něco jako penále, než aby si dělal násilí.

    Největší radosti jsou z vlastních dětí. Největší zklamání taky.

    Už ani za mák nevěřím, že v životě obstojí.

  • Liška

    143
    né, to by nevypadalo, že kradeš témata. A i kdyby, ať si to myslí, kdo chce. tejně každej za pár dní zapomene všechna témata, co četl :) Ať žije pomíjivost!

  • Liška

    147
    no, asi je mi trochu podobnej. Doufám, že jen v menším měřítku.

  • Liška

    149 … že já to mám snad v menším měřítku.
    A jeho se snad brzo taky zmenší.

  • rulisa

    149
    Děkuju, trochu pomohlo. :-)

  • ratka

    Na mrože s kokosovým tukem nic:-) Jak začlo téma jak koho baví práce, hned se to rozjelo.

    O mém nejmladším řekl střední: Mamko, on je hrozně milej, ale hrozně neschopnej :-)

  • ratka

    Doma se hádáme kvůli nejstaršímu.

  • barča

    Moje kamarádka Péša (41 let) mám ji na blogu v článku Zoo, říká, že malý děti pijou mlíko, velký krev. :-)
    Péša má děti – 18, 20, 2, 4 roky. a ty starší s těma se natrápila hodně – vzdala to, už jim neprošlapává žádnou cestičku. obě dvě starší děti už každý má svoje dítě (tedy je dvojnásobnou babičkou) – chtěli to tak to mají, jejich volba, jejich život. a pak má ty dvě malý a těm se věnuje uplně stajně naplno, jako kdysi těma dvěma dnes už velkým. doufá, že budou malinko jiný….ale hlavu si s tím už taky nedělá. prostě život a zároveň její život.

  • rulisa

    Nemám ty další dva pokusy. :-(

  • ratka

    154. Barčo, nejde o to prošlapávat někomu něco. Jde o to že s děckem jsi svázaná i když ho necháš být. Trpíš když se trápí, směješ se když se směje. Pokud se děcko trápí…je to mnohem horší než když se trápíš sama. Stačí to vědět.

  • ratka

    Co je to za jméno Péša?

  • rulisa

    156
    A trpíš už v okamžiku, kdy vidíš, že děcko k nějakému trápení přes všecko tvoje varování směřuje.
    Díky Ratko.

  • barča

    157. Péša, je zkratka jejího příjmení. říkáme si tak- Zajda, Slánka, Péša. :-)
    158 to ano, ale pokud máš těch dětí víc, a zvlášt další malé, tak si tohle trápení nenecháš přerůst přes hlavu natolik, aby tě to zničilo, nebo aby ti to ničilo tvůj dosavadní život.
    a další věc, bez výčitek a obvinovaní se – protože víš, žes udělala cos mohla. No, marný.
    a jak říkám – nebo říká Péša (v tom se naprosto spolu shodneme) – každý má na svůj život právo, žít jak chce, ale taky nést zodpovědnost a důsledky za sebe.

  • rulisa

    159
    Nikdy, nikdy nevíš, že jsi pro děti udělala, co jsi mohla. Nebo tedy to nejlepší, co jsi mohla.
    Vždycky jenom víš, že už se musíš smířit s tím, co je a co bylo, a že vždycky je tam nějaká tolerance chybovosti.

    Jediné, v čem máš pravdu, že ty menší děti tě nutí nebabrat se moc s těmi většími, už samostatnějšími.

  • rulisa

    Je opravdu veliký rozdíl vidět, jak to ostatní dělají, slyšet, co říkají – a prožít to na vlastní kůži. U výchovy dětí – ne špatně: u života s dětmi – obrovský.

  • barča

    159. možná bych to měla doplnit : takže natvrdo. Péša si se starším synem a dcerou prošla : drogy, rozkrádačky, policejní zásahy, přestupy na jiné školy, diagnostický výchovný ustav, kurátora, soudy. Soudní řízení, žaloby postižených – takže soudní nápravy škod. prožila vykrádačky svých rodičů, svého bytu. Ted oba mají zase v pochybných vodách a prostředí svoje partnery a s nimi děti. a do toho má Péša ještě nemocnýho tatínka. a starala se velmi dlouho o svého ex manžela co měl schizofrenii. takže na jednoho člověka docela dost věcí v životě. Ted má novýho partnera, novou rodinu, a snaží se začít trošku svůj klidnější, nebo normálnější život.

  • rulisa

    162
    Nepředpokládáš, doufám, že tady budu psát, čím jsem si se svými dětmi prošla já?
    Prostě předpokládej, že taky něco. A i kdyby měla Péša obě děti vrahy, na tom, co jsem napsala výše nebo co napsala Ratka, to přeci nic nemění.

  • barča

    162. Ty možnosti jsou jen dvě: bud dál jet a dělat všechno pro ostatní – viz. 162 a zhroutit se z toho, nemít žádnej svůj život. A nebo druhá možnost: a dost. Starší děti si opravdu potřebujou šáhnout na totální dno, nabít hubu bez pomoci – aby konečně dospěli a probrali se a došlo jim to, že takhle jak žijí už žítnechtějí a trochu na svým životě zamakali, zatím to měli tak nějak bez práce, vždycky tam byla ta máma Péša.

  • barča

    163, ne, je mi to jedno. je to jen diskuze o tom, jak přežít svý děti, nezbláznit se z toho a nenechat se jimi vytejrávat až na dřen do toho zničení.

  • barča

    už jen poznámka. obě starší děti jsou tělesně zdrávi, mají zdravý ruce, zdravý nohy a pálí a myslí jim to taky dobře, dost vychcaně, vyděračsky hlavně vůči jejich mámě. s tou to umí, no a Péše taky chvíli dalo samozřejmě, než na to přišla a došlo ji jak ji těžce zneužívají.

  • rulisa

    164
    Barčo, zas přeháníš. To, co píšeš, je souhrn frází, který každej rodič četl/slyšel asi tak tisíckrát. Jakože rady a návody. I si je sám asi tak tisíckrát přeříkal.
    To, o čem píšem my s Ratkou, jsou fakta. Popis toho, co je podstatou rodičovství, co se děje v matkách spojených se svými dětmi. Chtěj nechtěj. Nepíšem, že nezbývá, než se z toho zhroutit.

    165
    Ne, není to diskuze, jak přežít svý děti a nezbláznit se z toho, teda původně nebyla.
    Ale na druhou sranu – napsala jsem „diskutujte klidně na tohle téma“, jakože téma dětí, tak diskutujte, už vás nechám. :-)

  • barča

    167. ne, napsala jsem o svoji echt kamarádce, čím jsi prošla, – postupně těmi fázemi. a jak to má – reál. a protože jsme si hodně blízké a letité – kolegyně z práce prožívali jsme to v průběhu let tyhle starosti i s ní lidi v práci nejen já…..o nočních apd. a taky samozřejmě pak já víc i v soukromí, když měla tyhle velký starosti.

    A právě pro tu lepší ilustraci jsem tu zkratkovitě popsala její příběh, když se tohle téma nakouslo.

    Víc k tomu nemám – však si tu klidně povídejte, už vás nechám. :-)

  • Saul

    Ted jsem si v jine diskuskuzi,ktera nebyla ani o kurovci,ani o vychove deti precetl zajimavy prispevek,ktery se da uplatnit asi na vsechno:

    „V prirode, jejiz je clovek soucasti, se totiz navzajem biji dva principy. Podobne je to i ve fyzice (astronomii): Galaxie se toci prislis rychle na to, aby zustaly pohromade a odstrediva sila nevymrstila hvezdy do prostoru. Hmota/ gravitacni dostrediva sila galaxii je mensi, nezli sila odstrediva a tudiz musi existovat nejaky jiny, dostredivy princip/ sila, nedovolujici hvezdam odletnout. Tu fyzici nazivaji temna sila.
    Podobne ziva priroda ma svoji odstredivou pestrost (zacina jiz mnozenim, kdy ze dvou stabilnich genomu, jez se evolucne osvedcily, vznika novy, zatim neotestovany a tudiz nejisty genom ditete).“

    Tak slava „temne sile“,ktera ten nesmyslny chaos jeste drzi pohromade a dava tusit,ze existuje i neco jako řád věcí.
    A ty nejiste genomy deti se ho taky budou muset naucit respektovat.
    Ze jim to k hruze jejich rodicu trva moc dlouho mozna v celem tom komlikovanem systemu radu a neradu neni az tak dulezite.

  • ratka

    Beru to celkem kompaktně, asi jsem temnou silou :-) Nevěřím na nárok na vlastní život. Naopak, věřím že věci běží jak běží, částečně naším přičíněním,tedy kdybychom neměli děti neměli bychom ani odpovědnosti za ně… ale jelikož jsme je (s pomocí Boží) vsadili do světa… jsme s nimi propojeni navždycky. Tedy žádné právo na vlastní život.To co je…to je. Zda jim někdo umetá cestičku, to už je takový folklór….snaha je opečovat nebo bůhví… ale i kdybych zabouchla dveře a šla někde „si žít svůj život“ ty děti jsou furt zde… prokračují „můj život“ tedy rostou skrze mne. Jsou součástí života mého. NIkdy si nebudu žít svůj život. Nýbrž jsem vpletena do údělu lidí kolem ssebe. A až budu zcela bezmocná, budu se za ně modlit:-)za všecky

  • ratka

    Fáze určitě jsou… to nepopírám. Ale týkají se víc než dětí, které rostou jak jim to jde (je umožněno),především nás. Sobecké děti jsou vždycky dílem rodičů. Ti jim dávali víc, než děti měly nárok. a ony si zvykly…že to je normální. Celkově sobectví dětí a využívání rodičů je fenomén…

  • rulisa

    170
    Člověk nikdy nemá úplně „vlastní život“, to by nesměl mít vůbec žádné vztahy. A ani na pustém ostrově by neměl „vlastní život“, i tam se bude muset něčemu přizpůsobovat, podřizovat.

    Takže je potřeba tu Barčinu formulaci o vlastním životě rodičů brát s určitou relativitou, jako formulaci života nepřekračujícího běžnou míru nevlastnění svého života.

  • ratka

    172. chápu to, jen že touha po vlastním životě nakonec vede do slepé…nikam. Musím se svého života vzdát, abych život nacházela…všude kolem. My se doma hádáme nejvíc kvůli nejstaršímu,zda mu smím nebo nesmím půjčit auto. Je to boj na život… Taková prodloužená hádka,co se táhne od jeho narození. Nakolik smím pomoci synovi a proč ho nepoučím tím, že mu nepomůžu (nedám, vytknu).

    Otázkou je zda děcko kterému je 36 let není již dospělý člověk. A já které je málem 60 mohu rozhodnout svéprávně zda mu půjčím auto. Jsou to hádky… neuvěřitelné. Syn k nám ani moc nechce. Necítí se akceptován otcem. A tak to i je. On otec hraje v životě syna velkou roli, pokud se otci na synovi něco nelíbí…má syn problém. nadlouho

  • ratka

    Tak utíkám za mámou. Máme teď každý den provázení, někdy celodenky. Co se týče vztahů…nic se nemá přehánět. Ani péče o „nemohoucí“. Oni mohou celkem dost… děcka taky nejsou nemohoucí. Zejména ta dospělá.

  • ratka

    Ta 173 je myšlena obecně…že otcové jsou velmi důležití. Nejen jako figura autority, nýbrž jako konkrétní obraz, který syn odmítá nebo se vymezuje…nebo chce být zcela jiný. Tedy jiný ve smyslu lepší, aby ho to pořád házelo do polohy otce. On je nejstarší svému otci podobný nejvíc.

  • rulisa

    173 poslední věta – souhlasím plně. Taky to mám doma. Ve dvou varietách, jedna silná vazba a pak objevování vlastních odlišností, nezávislosti, a jedno trauma z neakceptování. Životní nejista.

  • ratka

    176. jj. trauma z neakceptování… a táhne se to furt.

  • Saul

    Tebe Ratko maminka akceptuje?
    Mne ne a nikdy nebude,coz mne sice trochu sere,ale trauma si predstavuji prece jen trochu dramaticteji:-).

  • rulisa

    178
    Nevím přesně, co je v tomhle případě trauma, ale vím, že neakceptování mojí matkou, absenci mateřské něhy a vlídnosti a pochopení, natož jakéhokoli sdílení, byť třeba jen sdílení ženství – cítím jako ránu jako prázdnou díru uvnitř sebe celý život. A vzalo mi to pořádný kus jistoty. I toho ženství.

    Neakceptování syna matkou je trochu z jiného soudku. To je prostě proto, že syn je chlap. S tím se musíš vyrovnat. :-))

  • ratka

    Vztah mé mámy ke mně je patologický :-(

  • Saul

    179:
    Ciste teoreticky a bez osobnich prikladu…
    Absence akceptace muze byt zrovna tak nedostatkem materske lasky jako projevem jeji pritomnosti a narocnosti.

    Ja se s tim vyrovnavam.
    Jen s tim jejim kecanim do meho rizeni auta mam jeste emocne nezpracovane rezervy.:-)

  • ratka

    181.mě u mé mámy rozčiluje třeba… ty máš nějaké hezké vlasy (umyla jsem si je) a nové kalhoty (šest let staré) a ty jsi tak šikovná, nikdy bych to nevěřila. Co ty všecko umíš. Jak ses to naučila?

    etcetc. vyignoruji, občas vynadám anebo chytnu depku

  • Saul

    182:
    Tak to ja jsem furt za vola:-)
    Ale uz se vytacet nenecham a dycky se ji klidne zeptam:
    “ a vis kolik mi je let?“
    Tak si uvedomi,ze uz ne 5 a je klid.
    Ale jen chvilku:-)

  • rulisa

    181 poslední: :-))

  • Liška

    Nojo, s matkama je to navždy.
    Ta moje se po 14 dnech vrátila od příbuzných a vlastně dobrý. Když se nic neděje, tak dobrý. Jakmile by něco hrozilo nebo s někým blízkým něco bylo, tak nevím, to potom taková vztahová brnkačka není a moc se to nedá odhadnout.

  • ratka

    Dnes mě odtáhli auto:-( jsem úplně blbá, naštěstí mi ho neeukradli jak jsem původně myslela :-))

  • rulisa

    Kdes zaparkovala tak šikovně? :-)

  • ratka

    aaale, před takovou nízkou roletkou (asi metr na výšku) a jen kouskem zadku. Asi tam měli káru nebo něco takového :-)) vůbec jsem to nevzala vážně. NO blbec jsem.

  • rulisa

    Nebo máš moc nóbl auto. :-)

  • ratka

    189. to nééé, starou oktávku

  • rulisa

    Co je u tebe stará oktávka? Jestli si pamatuju dobře, psala jsi kdysi, že žádný auto nemáte víc než čtyři pět let, nebo tak nějak. :-)) Ale uznávám, že oktávka zas tak moc nóbl není. :-)

  • ratka

    191.To už neplatí :-)

  • Saul

    188:“před takovou nízkou roletkou……..“
    To je garáž na ferrari,Ratko.
    Já mám taky takovou.
    Takže s tou „károu“ opatrně,jo?:-)

  • Saul

    Co stojí takové vykoupení auta z policejního zajetí?
    Já platil kdysi jen dvě stovky za odděláni botičky.
    Vlastně ještě ji tam ten četník ani nestihnul namontovat.

  • rulisa

    Tipuju tak tři tisíce, včetně pokuty.

  • ratka

    193. vypadá to tak, že někdo chtěl ven se závodním ferari a ještě na odmontovaných kolech.roletka max. k rozkroku :-))

    194,195. no přijde mě to asi na dva tisíce. Pokuta za 100…policajti mě dovezli až k autu a utěšovali :-))

  • ratka

    a bylo to na udání, zvonila jsem v tom domě s roletkou, mladá paní z okna mi řekla, že o ničem neví … že šla do města. Policajti mi ukázai fotky, že jsem zasahovala zadkem asi 15 cm do prostoru výjezdu, přičemž mě vůbec nenapadlo že to je výjezd…max.pro dětské kolo. No nic, teď vím. A auto je naštěstí doma.
    Fakt jsem myslela že mi ho ukradli.

  • rulisa

    Nebyla tam značka? Třeba jen namalovaná na silnici před roletkou?

  • ratka

    198.ne. ani na silnici ne, ani na roletce ne…muž mi řekl, že to každý blbec ví automaticky, protože chodník měl sražený okraj. Byly tam vjezdy s značením Vjezd. Tam jsem nestála :-))

  • rulisa

    Pokud nebyla značka, taky bych se odvolala, že vjezd má určité charakteristiky, které toto nemělo.
    Jako chápu, že třeba to tam někdo má na skládání něčeho (asi je za roletkou výtah pro zásobování) a že už je zpruzenej z toho, jak mu tam furt někdo stojí a zavazí v tom skládání, ale mělo by to být označeno.

  • ratka

    200. to mi je jedno, nemám chuť se hádat. Bylo to udání…asi tam má kárku a musel pro víno.Je to řadovka rodinných domků s vjezdy. Mohlo mě napadnout, že i když je vjezd metr, je to vjezd jako každý jiný.

    Mám to odháklé a jedu dál. Odvolávání by mě vysílilo víc, než zaplatit.

  • rulisa

    Zajímala by mě fotka.
    Byl to vjezd na chodník?
    Pak tam nesmíš stát a nejde o to, co je za ním, musíš zachovat bezbariérový přístup na chodník. Invalidní vozík má ten metr.

  • rulisa

    Na parkování kárky za roletkou nevěřím, spíš na tu technickou zdviž.

  • ratka

    Udělala jsem chybu, zaplatím… a je to. Tady jsem jen tak poskuhrala…nemám jinak komu :-))

  • rulisa

    204
    Díky.
    Ale to je normální vjezd. Rozhodně nemá výšku po rozkrok, to bys musela bejt Goliáš. :-) Je to vyšší než plot té předzahrádky, přeci, a to se vjezd snižuje, tj. předzahrádkovej sokl je tam dole cca 2x tak vysokej co nahoře u chodníku. Má ta roletka tak 2 metry na výšku.

  • ratka

    myslíme ty hnědé. asi mám blbý odhad, s těmi dveřmi do baráku vpravo, se mi to jevilo jako poloviční výška… pokles dolů jsem moc nevnímala, to byl sešup tak max na půl metru.:-) asi jsem mu nepřála :-)))

  • ratka

    Taky u Vás tak hrozně lilo?

    doufám že porostou houby :-)

  • rulisa

    207
    Jo, ty hnědé. Ono to panorama taky trochu zkresluje, je možný, že to není úplně dva metry, ale když tu lajnu tmavo/světlohnědého předělu namalovanou na fasádě pomyslně protáhneš až na vedlejší barák, bude stejně vysoko, jako tam ty bílý dveře (ne vrata). A dveře mají obvykle 2 – 2,10 m, takže hnědá roletka by ty dva metry mít mohla.

  • rulisa

    208
    Jj. Taky. Lilo i doufám. :-)

  • ratka

    209.moc se mi to nezdá. vem si ty vedlejší bílé vrata. Ty jsou asi dva metry -vedle vlevo jsou dveře taky v zemi. No a ty hnědé vrata jsou tak poloviční, je to do země zapuštěné mnohem méně a na výšku taky nižší možná i o půlmetru.

  • ratka

    212. jj.tyhle bíle jsou vyšší alespoň o metr. Tam bych se nepostavila. Vedle vrat vlevo jsou normální dveře a výška je podobná. Tedy něco přes dva metry. Nakonec se tam budu muset jít vyfotit:-)))

  • rulisa

    Ty bílé jsou vyšší tak o dvacet centimetrů.
    Ty si ze mě zas děláš prdel, ach jo. :-)

  • rulisa

    Jo, jdi se tam vyfotit a vem si s sebou metr. :-)
    Bílá plocha vždycky vypadá větší a mohutnější než tmavá. Navíc těm bílým vratům opticky přidává ještě ta kazeta nahoře.

  • ratka

    214. ty bílé jsou i v zemi víc hluboko… ale parkuju tam častěji :-)) přeměřím přesně.

  • rulisa

    Tak odjinud:
    Kdybych vzala, že předzahrádka má plot do výšky cca 120, tak dole u hnědých vrat má cca 160 (plotový sokl u chodníku je cca 1/3 výšky, plotové tvárnice mají nejčastěji 20 cm, plus rantl, a dole u vrat se jeho výška cca zdvojnásobí). Hnědá vrata jsou ještě o kus vyšší než plot. Podle tohoto výpočtu bych výšku hnědých vrat odhadovala na 170 – 180 cm.

    To panorama jak se skládá k sobě z jednotlivých snímků a ty se všelijak do sebe digiálně dodeformovávají, opravdu nejde brát jako měřítko.

  • Saul

    216:
    bílé jsou míň hluboko.
    Vrata 2m mít nebudou,ale do rozkroku taky nejsou:-)
    Dají se porovnat s hnědýma dveřma do baráku a jsou o hodně menší.
    Tipnul bych je tak metr šedesát ,možná 70.

  • rulisa

    216
    A ty bílé mi přijdou v zemi míň, hnědé mají hlubší špalety a jinej úhel nájezdu.

  • rulisa

    218
    Jj. Taky se přikláním k 1,70.
    Ale to je běžnej rozměr garážových vjezdů.
    Bývalá kolegyně a výletová kamarádka to má taky tak, možná i metr šedsát. Když jdu dovnitř, nutí mě to trošku ohnout hlavu. Všichni v té ulici takový vrata do garáže mají, takhle utopený v zemi. Ale všechno jsou to regulérní vjezdy.

  • ratka

    220. město tu cestu zvedlo když ji rekonstruovalo, tedy srovnalo… předtím měl asi každý vjezd trochu jinak. Výšku hnědého vjezdu odhadnu lehce. Pokud měřím 1,6 měly by ta vrátka měřit víc než jsem vysoká já. Takže odhad bude nad hlavu, stejně,po krk nebo do pasu :-)

  • rulisa

    Na spád a hloubku vjezdu by úprava cesty nahoře neměla mít vliv. Do předzahrádek jim přeci stavebně nezasahovali, ne?

  • rulisa

    Vem si sebou metr a někoho, kdo tě tam nafotí. :-)

  • rulisa

    218
    Saule, ale nemůžeš hnědá garážová vrata porovnávat s hnědými vchodovými dveřmi, když vrata jsou minimálně půl metru pod zemí, zatímco ke vchodu do baráku jdeš po čtyřech schodech nahoru. Navíc je vidět podle linie na fasádě, že dům vpravo byl do panoramatu přisazen o něco výš.

  • Saul

    Já vím.
    Ale posuň si ten obrázek úplně doprava,aby to byl čelní pohled na vrata i dveře a tam to je celkem jasně vidět,jak jsou menší.

  • rulisa

    Vidím akorát zas křivý sesazení.
    Když změřím čistě jen dveře, mají 6 cm, garážový vrata mají 5,8. :-)

  • Saul

    Ne těma šipkama.Kurzorem a myší to vyrovnáš.

  • rulisa

    Hle, asi mám mezeru – jak to vyrovnám kurzorem a myší (to je totéž, ne?), aby se mi odmazalo to křivý překrytí dvou záběrů?

  • rulisa

    Podle mě co bod (pozorovací, kam vlezeš šipkama), to jiná deformace překrytí a nic s tím kurzorem nenaděláš. Kurzorem akorát měníš úhel pohledu na pořád stejnou deformaci.

  • Saul

    Tak Ratko,večer s metrem na vrata.
    Vem rovnou i ty bílý a vůbec všechny v té ulici ať to můžeme pořádně porovnat:-)

  • rulisa

    231
    To není srovnaný. :o) Jen pootoočený, viz moje 229.
    Koukni na linie, jak se ti lámou barák o barák. Jak i horizontály, co mají bejt rovný, jsou jakoby vlnkovaný.

  • Saul

    Však píšu „jen“ :-)

  • ratka

    No jo, Ru má pravdu v tom, že ty tvárnice jdou ve čtyřech řadách dolu… tedy dolu je to 80 cm, podotýkám ale že je to opravdu dost prudký sešup a ta poslední tvárnice je fakticky jeden kus. Takže podlaha za roletkou asi musí dále padat dolů, aby bylo možné na vzdálenost asi 120 cm (tři tvárnice na délku) vystoupat nahoru 80 cm. Takže vrata asi budou do výše mých očí. Při parkování jsem si bohužel všimla jen těch 80 cenťáků nad chodník, že to padá dalších 80 dole už mi přišlo jaksi divné, cesta stoupá nahoru v úhlu 35 stupňů. Vyhodnotil to můj mozeček tak, že tudy nikdo nevyjede :-(

  • rulisa

    Co oči nevidí… :-))

  • ratka

    236.jsem hodně popletená obecně…tedy nejen dle týdenního horoskopu.

  • ratka

    Kamarád se sklíčidly dostal infarkt a musí ihned na bypas. Takže objasnění sklíčidlové záhady musí počkat.

  • rulisa

    Tak hlavně ať to nesklíčí jeho. Záhady počkají.

  • ratka

    239. jj. volal mi přímo z JIP, že ho ráno odvezli

  • Saul

    Jak je starej?

  • Saul

    Na by passu bude omotanej hadickama a kohoutkama,co jsem vymyslel ja.
    Tak ho pozdravuj a ze preju hodne stesti:-0)

  • ratka

    241. 65 let

  • Saul

    243:
    Tak to mam jeste cas.

  • ratka

    244. nikdo z nás neví kdy ho to potká. Dokonce ani netuším, zda existuje nějaký výběr či jen tak náhodně. Nejlepšímu kamarádovi praskla aorta v padesáti. Odešel během hodiny z tohoto světa. To záhadné na tom je, že 14 dní uzavřel životní pojistku v prospěch manželky a napsal ji hesla k účtům. Přitom nikdo nevěděl anion sám, co ho čeká. Normálka chodil do práce…jen byl tak zvláštně mírný. nestavěl děcka do pozoru jako normálně

  • ratka

    asi se to tuší. jen se neví co.

  • barča

    nevím co říct, snad jen do háje i tady smutný zprávy :-(

    Dnes jsem po noční a zítra v 11 odjíždím.
    Noční byla blbá, ale hlavně, přijdu večer do práce a vidím na tabuli pacientů známý jméno, holku co jsem na začátku prázdnin potkala ve městě s přítelem a v letu jsme vzpomínali na starý léta na ubytovně. Bydleli jsme spolu tři roky na pokoji – taky sestřička, ročník 70.

    a včera nám ji přeložili z neurologie, na pravou půlku těla ochrnutou – rozsáhlá mozková mrtvice s masivním krvácením do mozku, ležící, sice se dívá, ale jakoby skrz mě, poznala mě, sice rozumí co jsem ji říkala, ale nemůže pořádně mluvit, nejde ji to. a protože ta mrtvice byla protrahovaná, s velkou prodlevou, je malá šance na to, že se to zlepší do normálního stavu jako bývala před mrtvicí.

    a je to hned, člvěk neví hodiny, dny….

  • Liška

    ad hnědý vrata
    Normální vjezd. Některý jsou tak hodně strmý, že by to člověk nečekal. Jeden takovej byl v Horoměřicích o dva domy vedle.

  • Liška

    To je teda něco, vy jste technici – s těma vratama. Já bych je odbyla jedním komentářem o tom, že je to matoucí a šlus :- ))
    To se mi líbí, že se do toho tak zaberete, na druhou stranu je to přesně problém zcela na konci mýho chvostu, do kterýho já se nezaberu nikdy. A vo to de:) Ať žije rozmanitost.

  • Liška

    247
    to je drsný :-(

    Pánovi s bajpásem přeju, ať se to povede a je zas v pohodě a v pohybu a dobrej!

  • rulisa

    249
    Jo, mě tohle děsně baví. Jak věci fungujou, jaký jsou, z čeho se skládají… Viz první příspěvek tohoto blogu. :-)

    Píšu z hospody, jsme tu s mládětem na stejku, výše zmíněný problém částečně vyřešen s pomocí bývalého manžela. Eště že ho mám.

  • Liška

    251
    a teď nevim, co je výše zmíněný problém – výše těch vrat ve Znojmě? .- ))

  • rulisa

    252
    Zdá se ti, že se výše vrat ve Znojmě týkala mého mláděte? :-)
    Ok, tak výše neurčitě zmíněný problém.

  • Jirka*

    Můj strejda měl, vlastně ještě má, ve sklepě garáž. Ten sklep je podlahou cca 1m pod úrovní chodníku, takže když se díváte zevnitř, vidíte pidivrata těch 1m nad podlahou. Ve fasádě udělal co nejvyšší otvor pro vrata, ale samozřejmě nemohl výš, než je úroveň stropu, takže celková výška vrat je asi 1,6m. Aby autem po vjetí dovnitř nespadl čumákem k zemi, měl ve sklepě svařenou konstrukci – dvě plechové koleje pro kola, se zarážkou na konci (plus pár trubek na vyztužení). To celé šikmo, v úhlu, v jakém „skáče“ auto dovnitř.
    A teď si představte, jak přijede svým embéčkem, otevírá pidivrata a přes chodník se pomalu vnořuje šikmo dolů, do pekla minimálních rozměrů sklepa, kde zůstává „viset“ na šikmé kovové konstrukci, po stranách má asi půl metru do zdi, takže opatrně otevírá na straně řidiče jediný možný výlez z auta, odírá si o bílou omítku oblečení, což nevnímá, protože musí dávat bacha kam šlape, protože celou dobu balancuje na kovové štangli asi půl metru nad podlahou sklepa. Pak seskakuje dolů (při tom často vypadal jako tankista, opouštějící svůj milovaný stroj), prosmýkne se kolem zdi ke dveřím a rychle běží na zadní schodiště, vyjde jedny schody do přízemí, vrací se přes celou hloubku domu zpět na ulici a zavírá za autem vrata. :-)
    To embéčko mělo dokonce na střeše zahrádku a dodnes si vybavuju ten pohled na sklepní místnost, dokonale zaplněnou „naštorc“ zaseklým autem, které vypadá, jakoby ho tam přičarovali Návštěvníci při špatném cestování časem a prostorem.
    Musím se ho zeptat, jestli už tu konstrukci rozřezal a odvezl, ale ta vrata tam jsou pořád :-)

  • Liška

    Jirko*
    no, to s kolejnicí muselo působit dost sci-fi :- )

  • ratka

    254. tak to by mohlo být vysvětlení bohužel mě nenapadlo že až takhle :-) má tam pravděpodobně konstrukci a nájezd přímo dolů

  • ratka

    A že u mláděte problém částečně pořešen, i díky bývalému. Někdy je fajn vědět, že to není „můj úkol“.

    Nám se nejmladší vrátí od pobytu u svého bráchy příští týden. 2 měsíce je tam otravoval a dělal kuchaře v restauraci, snacha ho pérovala na německý způsob, vše muselo být seřazeno do komínku.
    No a nejstarší mi včera řekl, mamko nestarej se o nás, není to tvoje věc.

  • rulisa

    257
    Je to nás obou úkol. Zvedla jsem telefon a chvilku jsme s bývalým pokecali.

  • Saul

    257:
    No a nejstarší mi včera řekl, mamko nestarej se o nás, není to tvoje věc.

    No vidíš,až si přijde zase půjčit auto,tak mu to s úsměvem zopakuj a máš to vyřešený:-)
    A posílám pozdrav z Luhačovic.
    Ta smradlavá voda mi sice nechutná,ale už jsem si našel přijatelnou náhradu a asi tu zůstanu a budu se věnovat kariéře lázeňského šviháka.
    Když to spojím se sňatkovým podvodníkem,tak by mi to mohlo zajistit docela příjemný život.
    A sbohem fabriko!
    I když rizikové podnikání to je asi dost.
    Kriminál teď nemyslím:-)

  • ratka

    259. dnes jsem byla s mladými v takovém dětském centru. Chodí tam maminky a tatínci s dětmi, hrají si tam…takže auto přišlo opět na přetřes.Protože teď provázíme furt… potřebujeme auta obě, no a na pátek a sobotu si nejstarší chce půjčit auto :-)To bude zase dezorganizace …

    Kariéra lázeňského šviháka by se mi líbila, ale nejsem chlap :-)

  • rulisa

    260
    A na tohle tvůj muž přísnej a zásadovej není? Ty pomáhat dětem nesmíš, ale auto jim pučovat můžete? :-)
    Co by dělal mladej, kdybyste měli jen jedno auto? Nebo jedno v servisu?

  • rulisa

    259
    Saule, ty víc v práci nejsi než jsi… :o)

  • ratka

    261.nesmím ani auto pučovat, muž to ještě neví…až se to dozví, bude rachot. Nechávám to otevřené… vím kam chtějí (na chalupu). Je tam les, možná houby,pro děcka možnost se proběhnout. Od pondělí se nejstarší vrací do práce. Rodinu tady nechává.

    Celkově je to pro mě divné… moje původní představa byla jiná. Že děcka i se snachou k nám budou chodit, lítat tady kolem. Třeba to ještě přijde.

  • rulisa

    263
    Nojo, to sis měla postavit barák na vesnici, ne ve městě.

  • Saul

    262:
    Na a ty se před těmi sňatkovými podvodníky furt ukrýváš v práci.
    I když…s tebou by asi nepochodili:-)

  • rulisa

    265
    Nee, na ty já jsem chudá. :-)

  • Saul

    263:
    A ty ses Ratko za ty dlouhé roky manželství nenaučila dělat ještě větší rachot?
    Jestli si chceš šetřit hlas,tak zkus třeba talíře o podlahu.:-)

  • ratka

    267.ale jo, řvát umím. Jenže jsem menší :-)

  • Saul

    268:
    Evoluce to vyřešila:-)

  • fousek

    266: ja vam mam pocit, ze snatkovi podvodnici se posledni dobou dali na politiku. Vic vynasi.

  • rulisa

    :-)
    Úplně jsem hlubší význam té básně ve volném verši nepobrala, spíš se jen domýším a spíš jen vzhledem ke kategorii, do které je zařazený, a vzhledem k tomu, že jsem něco čtla i o názorech na kůrovce „z opačné strany“.

    Jinak odkazy jdou dávat, početně omezeně, a jde i částečně html formátovat text. :-)

  • rulisa

    Prolítla jsem ještě pár dalších článků téhož autora, ale je to podobně nesdělné, jen takové výkřiky. Tak nevím.

  • fousek

    no jasne, ze ten clanek je politicky zamereny. Z tohohle pohledu je priblbly. Na druhe strane predstava, ze nekdo zacne palit z flinty po harvestrech s tim, ze jsou to ti kurovci, o kterych se vsude mluvi, je zabavna. Ja vim, jak z detske knizky.

  • Saul

    Aha!
    Taky jsem pointu basne hned nepobral, ale je dobra.

  • rulisa

    No podle mě je pointa básně v tom, že za kůrovce můžou lidi, a to jednak tím, jak „zkulturňují les“, a jednak tím, jak se snaží kůrovce likvidovat těžbou, čímž znemožňují lesu jeho přirozenou regeneraci.

  • rulisa

    A nebo tam není žádná taková pointa a je to prostě jen blbina.

  • Saul

    No blbina to je hrozna:-)
    Prave proto bych se priklonil k fousove verzi, ktera ji dava aspon nejaky smysl a obsah.
    Jinak nevim…:-)

  • Liška

    Kuku-rrruku-kůůůů-rovééééc.

  • ratka

    taky nevím… prostě jen blbina :-))

  • rulisa

    278
    Co je Fousova verze? :-))

  • rulisa

    279
    Tak to je taky dobrý, to jsem ještě neslyšela. :-))

  • ratka

    281. kůrovec je harvester viz 274 :-)

  • Saul

    283:Jo
    Prostě něco viditelného, velkého, hlučného….co ve skutečnosti jen likviduje následky je v návalu emocí a potřeby boje s nepřítelem zaměněno za malou a téměř neviditelnou příčinu.
    Pro tu pointu to taky Čulík myslím uveřejnil.
    On teda už delší dobu v rámci ideologického boje uveřejňuje i daleko větší blbosti a bez pointy, ale občas se pořád trefí.

  • ratka

    284. anebo to myslel ironicky…sarkasmus :-)) Ten moc nechápu, ale teď jsem to brala jakože nadsázku.

  • rulisa

    283
    No to jo, ale to je přeci jasný z toho textu, polopatě v prvním plánu, to není Fousova verze nějakého výkladu článku…

  • rulisa

    284
    Ano, to už je verze a výklad článku. A docela by se mi tenhle druhej plán líbil.

  • rulisa

    285
    Ironie a sarkasmus není totéž. :-)

  • ratka

    288. někdy mi to splývá, tedy mám problém nalézt dělící čáru

  • rulisa

    Dělící čára je tam, kde začíná jízlivost.

  • ratka

    290. a jízlivost je co? To je ironická poznámka. Třeba když se někomu blbému řekne, že je ohromně chytrej :-)

  • rulisa

    291
    Ne, jízlivost je sarkasmus.
    Už jsme se o tom dohadovaly asi tak desetkrát, už se mi nechce, najdi si to na netu.

  • ratka

    Definici znám, v tom není problém. Spíše v praxi to nepoznám, nevidím autorovi do hlavy, nevím jak to zamýšlel.

  • rulisa

    To by mělo jít poznat podle konkrétní formulace, kontextu a situace, naživo i intonace a mimiky. Ve čteném sdělení je to bez té intonace a mimky někdy rozlišit problém.

  • ratka

    294. jj. myslela jsem 289 v tomto smyslu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.