Na Martina čistého vína

(Co je vlastně čisté víno, když se má nalít proto, aby skrz ně bylo všechno vidět? To bude pěkná břečka a eště k tomu určitě bílá…)

Začalo to asi zjištěním, že do konce roku musím mít jakousi revizi na kotel.
Na co???
Na kotel.
Na h…

Tu revizi musím předložit na vyžádání obecnímu úřadu, jinak pokuta vyšší než můj měsíční plat.
Revizního technika dle typu kotle jsem si v seznamech techniků našla, bydlí v ulici pod firmou a spravuje topení na firmě, známe se. Postarší pán, trochu při těle, trochu víc s bříškem, při chůzi se kolíbe, při pohybu funí.

Třikrát jsem se u něj doma stavila cestou z práce, ani jednou nebyl doma, jen jeho žena, on prý až tak kolem osmé deváté.
Sice jsem si v představách malovala, jak se ho zeptám osobně, domluvím termín a vyzjistím, co se stane, když v revizní zprávě bude, že kotel je čtyřicet let starej, automatická regulace vzduchu dole nefunkční, rošt v rozkladu… ale nakonec jsem pokorně zavolala.

Prý to uděláme při jednom, až bude dělat revizi na firmě.

Dneska ráno jsem si v práci u prvního ukafového řezání přečtla horoskop pro blížence: „Projdete karmickou zkouškou, kterou k vám teď posílá Černá Luna. Na tu narazíte buď v úzkých osobních vztazích nebo třeba i při úředních jednáních.“ – Asi dvě vteřiny jsem se intenzívně zamyslela nad tím, co je karmická zkouška, jestli jako mám osvědčit pevnost charakteru nebo někomu dávat dýchání z úst do úst, protože to druhé bych po letech absence socialistických zdravotnických kursů asi už nezvládla, a odklusala do provozu.

Z firmy jsme jeli ke mně jeho autem, aspoň jsem nemusela v rukách táhnout pro maminku vyřezanou překližkovou destičku na převážení věcí v chodítku, rezervní kus překližky, z práce půjčenou šukalku, přebytek svého oběda a ráno cestou do práce koupenou kvetoucí chryzantému v květináči taktéž pro maminku.

Ujistil mě, že i když kotel neprojde z důvodu jeho naprosté šrotovosti, nic se neděje, do roku dva tisíce dvacet dva mám na výměnu čas jako všichni ostatní, ale že do té doby ten kotel poteče už dávno a že ideál by v mém případě, kdy na kotlíkovou dotaci nedosáhnu, byla elektrika jako finančně nejlepší řešení, tedy pokud mi to schválí Eon kvůli síle drátů do baráku vedoucích. Pak se propresoval profuněl dozadu za kotel k výrobnímu štítku, rok výroby 1978, napsal „nesplňuje“ a uvedl těch asi pět důvodů, proč nesplňuje. A šli jsme se nahoru ještě podívat na tu expanzku, co mi na pár místech prosakuje, jestli s tím něco dělat, nebo ještě počkat.

A usedl za stůl, usmívaje se na mě a přemýšleje, co za otopný systém a jak to vyřešit nejlíp pro mě… a že ještě nemám házet flintu do žita, že ještě nejsem vůbec stará na to, abych si našla nějakýho bohatýho nebo aspoň pracovitýho…
A pak mi začal vykládat o tom, jak je člověku smutno po večerech samotnému a jak je potřeba se na něco těšit, a pak jak měl jednou jednu bokem a jak jezdili na výlety, a pak jestli bych nechtěla večer na víno k němu… že manželka dneska není doma…

Ze začátku toho očividného zátahu jsem se smála dobrému vtipu a přikyvovala, že je škoda, že není mladší, pak už jsem smála míň a pak už věděla, že je to v pr. Protože když jsem nakonec při vyprovázení ho k autu (cestou odnést něco na zahrádku) definitivně prohlášila, že na to víno „určitě ne“, řekl suše, „No, tak teď jste to řekla jasně,“ – nasedl do auta a odjel. Už bez úsměvu.

Jako vždycky.

Proč to ti chlapi berou takhle?
Proč ti, co takhle tokají a jdou do toho, nedokážou unést odmítnutí, když s vědomím, že může přijít, do toho šli? Proč ta ukrutná změna vždycky?
Být postarší rozvedená ženská je jak cejch. Kteréhokoli řemeslníka pouštím do bytu, už předem se klepu, jestli přijde ta nepřímá otázka na „alternativní“ možnost platby…
Tak ponižující.
Ne tou nepřímou otázkou, nabídkou. Ale tím, jak se ten chlap potom změní.
Z tokajícího obdivného šarmantního, usměvavého vlídného rytíře jedním mávnutím ruky v ledově cizího hulváta.

A ta rozvedená osamělá ženská, kterou – už spokojenou s věcmi tak, jak jsou, a se sebou samou i bez starostí s chlapem a vztahy – chvíli předtím někdo ujišťoval o nutnosti sbližovat se společnými zážitky a věnovat si čas, tak ta ženská tam najednou stojí jako tele a je o deset let starší.
A už ví, co byla ta karmická zkouška. Zkouška situací, při které ani pevnost charakteru nezaručí, že člověk pak nemá pocit vlastního selhání. Protože to nechal zajít příliš daleko.

Další poslední hřebíček do rakve poslední chabé chuti s někým si něco začít.

Nevztah, kterému jsem dala, co jsem mohla, a držela ho v nouzi nad vodou, aby si pak už do pohody našel jinou a mně sdělil, že holt jak se vidíme moc často, tak to není ono, Pan Divný, co bez sexu nepřijel, nemělo to pro něj cenu, Vendelín, co si o sex řekl hned po složení první kuchyňské skříňky, hodinový manžel, co se mi nabízí, kdykoli se potkáme na městě, pan ajtý prodejce, co by asi byl ochoten křen z mojí zahrádky snídat, obědvat i večeřet, kdyby to bylo se šukáním, pan šéfredaktor místního plátku, který mě rok nezná, ale pak naráz dělá pápápá a oslovuje mě zdrobnělinkou jména a toká, ovšem jen dokud mu neodmítnu k zadarmo poslaným fotkám z akce ještě napsat i článek s odůvodněním, že mám své vlastní práce nad hlavu…

Zahrádka, kolo, les a zaplavat si, občas zaplakat si, ale vlastně spokojeně, s lehkostí bytí, s vědomím vyrovnanosti s tím, co je a jak je, bez obav, co na to někdo jiný, bez nejistot, nedůvěr, úzkostí…

Čím víc jsem se sebou v pohodě, tím míň se mi chce s kýmkoli družit. Natož s chlapem.

Tu sérii fotek a textů, co jsem si nachystala na seznamku a co jsem pořád váhala vložit, respektive si kvůli ní vůbec založit profil, si nechám pro sebe a po neděli zavolám elektrikáři, jestli by se mi nepřišel kouknout na rozvody a nepomohl s žádostí o změnu tarifu a navýšení jističe, ať vím, na čem jsem, jestli mi to Eon povolí, nebo jestli mám šetřit sto padesát tisíc na přechod na plyn.

Ale napřed si na dveře, na vizitku mejlu a místo vyzváněcího tónu telefonu dám info: „Dobrý den, můžu platit penězi a nejsem zoufalka, prosím, neponižujte mě i sebe zbytečným nabízením úhrady služeb sexem…“

Komentáře:

  • Saul

    „z prace pujcenou sukalku…“
    A to je co?:-)

  • Saul

    A k clanku…
    Tak to proste je a beres si to zbytecne osobne.
    Chlapi to zkousi a proc by vlastne nezkouseli?
    Protoze vi,ze sem tam to vyjde.
    Tedy ze zajem je na obou stranach.
    Tak v cem je problem?
    Kdyz zajem neni,staci naznacit,nebo rovnou rict a jede se dal.
    Co nemame radi je naznacenej zajem a pak nic..

  • Liška

    1
    Jo, ty článek odstartuješ šukalkou a pak se divíš…:-)

    A ti chlapi to zkouší nějak jinak než kdysi? Taky mě napadá, že zkraje uděláš nějaké gesto, který oni vyhodnocujou jako velkou vstřícnost, a proto to zkoušej.

  • rulisa

    1
    To je takovej druh ruční elektrické pilky, pane managér. :-)

  • Saul

    Aha,takze sukalka je na preriznuti:-)

  • rulisa

    2
    Co nemám ráda je tváření se, že si jen povídáme, a pak přepnutí na nasranost.
    Já tomu nerozumím. Já mu řekla hned na začátku, že s ženatýma nic mít nechci, pak mi jen vykládal o tom, co bylo, jak měl nějakou milenku, jak s ní jezdil na výlety a jak to dělal opatrně, a že věk není na překážku výkonnosti, tak jsem kejvala, proč se s ním hádat, navíc vím, že věk na překážku výkonnosti není, tak proč mu to popírat, já teda pak přiznala, že jsem taky kohosi měla, ale že právě proto už nechci, z toho a toho důvodu – stejně to zkusil.

    Všem vždycky jasně řeknu hned na začátku na první jejich naťuknutí, že tenhle způsob obchodu neprovozuju, stejně to zkusí. Proč? Protože jsem milá a směju se na ně?

  • rulisa

    5
    Jo, překližky. :-)

    Ale spíš na vyřezávání tvarů, konkrétně u nás v práci na šablony a tak.

  • rulisa

    3
    Liško, tys na to kápla.
    Jasně, že to zkoušejí jinak než kdysi! Oni to totiž kdysi na mě nezkoušeli!

    Já nebyla jako mladá holka nijak atraktivní a pak léta jsem nebyla volná. Zkusil to na mě tekhle v podstatě jen jeden, taky hnusnej starej, když se nám vnucoval do klubu jako sponzor, vezl mě na schůzi ČSTV, pak cestou zpáky zastavil u lesa…
    No, poté už se nikdy jako sponzor neobjevil. :-))

    Fakt je, že já to asi fakt vždycky pochopím pozdě. Kecám kecám a mám radost, že se někomu chce se mnou kecat – najednou už je to jinde a já jak opařená a nevím, kudy z toho ven.

  • ratka

    6. MOžná že jsi milá i když vedou slizké řeči, pak si troufnou. Ale jinak nevím… sluší ti to. Jsi ženská k světu. TAk to zkouší. Na mě to nezkouší. Asi působím nepřístupně.

  • rulisa

    9
    A proč, když jsem k světu a sluší mi to, to takhle zkoušejí jen ti hnusní staří??

    To je právě nejhorší, přijde mi, že to zkoušejí proto, že mají pocit, že jinde už si neštrejchnu, tak že budu ráda aspoň za ně…

  • Saul

    6:
    „protoze jsem mila a smeju se“

    Mozna.
    To co chlapum rikas neni dulezity,my vas v podstate neposlouchame.:-)
    Vnimame signaly a vyhodnocujeme.
    To ale delate vy taky.
    A celkem zbytecne to svadis na to,ze jsi sama.
    Jak mi vysvetloval kdysi jeden kolega,zvany Prcir,“kdyz ti zenska zacne vykladat,jak miluje svyho manzela a nikdy by mu nezahla,tak uz ji mas z devadesati procent v posteli“:-)
    7:
    Pilku znam zlodejku.
    Nevim,proc se tak jmenuje,kdyz jsem ji kdysi z prace ukradl pro sebe ja:-)

  • rulisa

    11
    Protože se s ní kradly stromky. Nosila se schovaná pod kabátem, nemá oblouk, dobře se všude vejde.

    Šukalka je plátek jezdící nahoru a dolů, na rozdíl od maflíka, což je kotouč.

  • rulisa

    Ha, už jsem si vzpomněla, správně se šukalka jmenuje „přímočará pila“.
    Ona šprcka je taky správně potahovací fólie, ale kdo by to říkal, takovej dlouhej hubonatahovač…

  • ratka

    11. signály těla… asi na tom něco bude :-)

  • Saul

    13:
    Tu potahovaci folii mam nekde v pracovnich instrukcich pro operatorky.
    Mam to tedy prepsat?:-))

  • rulisa

    14 ad 11 asi jo.
    Možná proto, že i toho hnusnýho starýho chlapa furt vnímám jako chlapa.

  • rulisa

    15 :-))

  • Liška

    15
    já tomu říkám fólie. To je docela krátký slovo.

  • ratka

    u mě igelitový obal nebo „ochranná folie“, v práci tomu taky říkali šprcky. nelíbilo se mi to.celkově se mi to slovo nelíbí. mám raději prezervativ nebo ochrana

  • rulisa

    19
    Prezervativu čili kondomu jsme zamlada říkali pastičky na dětičky. Smršťovací obalová folie je alternativním názvem pánské ochrany pouze šprcka, tam se kondom ani prezervativ nepoužívá. :-)

    Ale popravdě, při sexu si nedovedu předtsvait, že se ptám partnera: Máš prezervativ? nebo Máš ochranu? Ta formulace Máš šprcku? mi přijde daleko příjemnější, uvolněnější. Když už musíme o takových věcech debatovat, tak se slovem šprcka bych si aspoň nepřipadala jako upjatá učitelka právě si odloživší brýle a drdol.

  • Liška

    19 já to slovo taky nepoužívám, není pro mě zvukomalebný.

    20
    tyjo, při sexu bych to tuplem nepoužia, pro mě je to antisexy slovo. A co víc – antierotický, protože v něm není nic lyrickýho.

  • rulisa

    Prezervativ je erotický? :-))

    Ale jo, erotický není nic z toho, proto jsme říkali ty pastičky.
    Ale ani ty erotický nebyly.
    On kondom není erotický už ze svojí podstaty.
    I když jemně ho natahovat odrolováním a vlastně mezi prsty kopírovat tvar a šířku… nebylo zas tak špatný… :-)

  • rulisa

    (Tak schválně, pánové, jestlipak některému při té představě aspoň trošku houklo… ;-)

  • Liška

    22
    popravdě řečeno pro mě kondom erotický není, takže buď ho ten chlap má, nebo nemá, já o něm nehovořím a dokonce ho neumím nasadit, přiznávám. Blbý, ale je to tak.

    23
    jééé, další slovo, co neznám :-))

  • rulisa

    24 :-))

  • ratka

    taky pro mě kondom není moc erotický… ale nutný :-)

  • Jirka*

    Poslušně hlásím, že nehouklo :-) Co si pamatuju, tak my jsme spíš říkali „guma“, což má k erotice asi ještě dál, ale je to rychlý a krátký. Ale je to určitě zajímavé téma, dost lidí si myslí, že nebude tahle společná domluva potřeba (nemám šanci), anebo až dojde na sex, tak už se budou znát tolik, že se nemusí ptát (hlavně to neuspěchat).

    A ke článku – nechtěl bych být v téhle situaci, ženský jsou jrčitě v horší pozici, kvůli předsudkům. Ale neznám tenčí hranici chování a rozhodování, než při podobných „nabídkách a poptávkách“.

  • rulisa

    27
    Jo, guma.
    To si člověk jako guma připadal taky.

    Jinak dík za nejtenčí hranici, asi i mezi rozhodováním, kdy je co ne a kdy ano, pokud mají Saul a jeho kamarád pravdu, jakože věřím, že mají.
    Co potom s babou, která je těch deset procent…

  • Jirka*

    Vzpomněl jsem si na Polívkovu „čepičku“, ta zní mnohem líp :-)
    Jinak my, toho času studenti škol s technickým zaměřením, jsme byli často dotazem na „gumu“ vykolejení nežádoucímm směrem…

    Ruliso, myslíš, že je asexuální ženská nadbytečná (zbytečná, nežádoucí) ? Nějak mi to v posledních článcích tak vyznívá (že až jednou…)

  • rulisa

    Zbytečná ne, nadbytečná určitě ne, nežádoucí asi spíš jo, ale ne tak antagonisticky, jen už prostě není žádoucí. Kamarád bez koulí, co je na něm žádoucího.

  • Liška

    30 no to snad né. A asexuálnost nemusí růst s věkem.

  • rulisa

    No, nemusí, ale od určitého věku většinou roste. :-)

  • Jirka*

    Sakra ty to budeš mít těžký Ru :-)

  • rulisa

    Jakože těžší než jiní? To myslím že ne. :-)

  • Žena s moly

    Přičítáš to tomu, že jsi „samotná ženská“?
    Já často řeším podobný problém – že neumím ten apriori odmítavý postoj, aby to radši ani nezkusili. Třicítka na krku a pořád jsem v tomhle stejně naivní, protože za každým chlapem vidím potenciálního kamaráda, nebo aspoň zajímavou konverzaci. A pak nechápu, proč mě zve na večeři, v horším případě se mě pokouší líbat, když přitom můj zájem o jeho ix 20 byl naprosto upřímný, protože to auto se mi děsně líbí.

    Někdy to u mě hraničí opravdu až s debilitou. Tuhle mě v Kauflandu oslovil muž, jestli bych někdy nešla na kafe. Místo, abych mu řekla, že jsem zadaná, nebo byla drsná a rovnou mu prozradila „Víte, pane, nešla, protože už na první pohled vím, že bych vás nikdy nechtěla vidět nahého“, tak jsem odpověděla, že zájem mě těší, ale že nejsem zdejší. Potom mě dohnal u pokladny a začal se vyptávat, jestli tam aspoň občas nejezdím. Místo, abych ho už odpálkovala, protože nepochopil slušné odmítnutí, začala jsem se s ním vybavovat o kočkách, protože jsem si všimla, že má ve vozíku konzervy pro kočky. (Chtěla jsem mu teda původně říct, ať Kitekat okamžitě zahodí.) Skončilo to tak, že jsme si vyměnili facebook a až potom, co jsem si prohlídla jeho zeď s odkazy na klipy Divokýho Billa a s fotkami s motivačními citáty, tak jsem mu napsala, ať se nezlobí, ale že tohle by fakt nešlo.
    Tak jsem normální?

  • Saul

    35:
    Nejsi:-)
    To je presne ten pripad o kterem pisu v posledni vete 2.
    Proste pochopeni „slusneho odmitnuti“ zavisi na muzske intuici a ta s pribyvajici hladinou testosteronu prudce klesa.
    Coz by mela zenska intuice bezprostredne pochopit..
    Leda by mela taky nejaky problem s hormony:-0)

  • Žena s moly

    Já jsem v ženský intuici naprosto marná, měla jsem se narodit jako chlap:o)

  • rulisa

    35
    Ehm… Padesátka na krku a pořád jsem v tomhle stejně naivní, protože za každým chlapem vidím potenciálního kamaráda, nebo aspoň zajímavou konverzaci…
    Ostatní v prvním odstavci platí beze změny, akorát že pokusy o líbání už většinou chápu, ale to už je pozdě. :-))

    Ad druhý odstavec – jseš, protože pokud ne, tak nejsem taky. Taky se v podstatě jen vymlouvám a nechci být zbytečně tvrdá povýšeným hnusným odmítnutím, proč, když mi ten dotyčný nic zlýho nedělá, žejo… a pak je to na mně, že jsem mu vlastně pořád dávala šanci. Protože jsem se nechovala tak, že by ji jednoznačně už nedostal.

  • rulisa

    37
    Já tu intuici mám, ucítím to spolehlivě, ale v tom okamžiku mě vždycky zchvátí taková jakási vnitřní panika, že nejsem schopná soudně reagovat. Jen kličkuju jak zajíc….

  • rulisa

    Jinak dneska pan topenář přinesl do práce vyplněnou revizní zprávu, přinesl mi ji až nahoru ke mně do kumbálu, už se zas usmíval, prý si myslel, že mě překvapí, no to překvapil, i když krokama po schodech nahoru ne, to mám naposlouchaný… Tak jsem mu zaplatila penězi, pohoda džez, pak přivřel dveře ven a ztišil hlas – „Nezlobíte se, že jsem vás minule lákal na to víno…?“ – řekla jsem, že ne a že jsem ráda, že on se nezlobí za to odmítnutí. Zavrtěl hlavou, prý nezlobí, ale… „…máte můj telefon, tak když zavoláte, já budu mít váš a zajdeme na pizzu…“ – a zamrkal… vzhledem k tomu, že před pár dny vykládal mimo jiné i o tom, že i v autě můžou být pěkný chvíle, tak pizza byla jasná, tudíž jsem se nadechla a vzápětí zadrhla v tom návalu paniky, ale on to tentokrát zvládl suprově, s nadhledem, prostě mávl rukou už na odchodu a říká „Nic nic, prostě když budete chtít, tak zavolejte, rozumíme si?“ Tak jsem šťastně pravila, že ano, a oba jsme tentokráte vyšli ze situace se ctí. :-)

  • ratka

    40. takže to vlastně velmi dobře dopadlo.

  • rulisa

    41
    Taky si myslím.

  • Saul

    40:
    :-)
    Vino,pizza…ma to jakousi mirne vzestupnou tendenci.
    Priste to treba bude navsteva divadla,ci vecere pri svickach a to uz neodolas:-;

  • Žena s moly

    Je to asi takovej začarovanej kruh. Neumím hnusná odmítnutí, takže chlap to bere jako to ženské „když říkám ne, myslím tím při nejmenším možná“, a jsme tam, co vždycky, protože ono to fakt bylo ne.

  • rulisa

    43
    Sauna, sauna by mě asi zlomila… :-))

  • rulisa

    44
    Jo.

  • Saul

    45:
    Ze ty myslis tu ruskou,aby te slehal brezovou metlickou?:-)

  • ratka

    to máte ale holky dobré… můžete prožívat jak má někdo o vás zájem. To nevadí že odmítnete… ale že někdo takový existuje. Mě muži neuháněli, ani když jsem byla mladá. nenabízeli mi nic, ani víno ani divadlo. Jednou jsem byla na večeři :-) ale nelíbilo se mi to. cítila jsem se trapně, řekla jsem mu že z toho nic nebude ale stejně jsem viděla nasranost že opravdu z toho nic nebylo. a to jsem říkala 3x že z toho nic nebude.

  • rulisa

    48
    S takovým jedním jsem byla na večeři třikrát, zblblá z toho, že šéfka od koní jednoho takovýho přítele měla, kterej za ní celý léta fakt jezdil (a jezdí) jen vzít ji na večeři a pokecat, taky koňák, její bývalý šéf z hřebčince. A tohle byl taky koňák – a já dost vyvalená, když napotřetí odjel na lesní cestu… atd. atd. :-))
    No jasný, že pak už večeře nebyly. :-)

  • rulisa

    Jinak jdu tak jednou za dva roky na večeři s postarším pánem kameníkem, co mě učil sekat, ten taky dycky akorát říká – No já si prostě počkám, když to pude, tak to pude, když ne, tak véča dobrá, ne? – a pokaždý v práci, když přijede něco vyřizovat, na mě obdivný voči může nechat jinej kameník, ještě o něco víc postarší pán, co taky pro nás po venku seká, ale ten je jen hrozně hodnej a něžnej, občas mě pohladí po tváři, jinak nic. U toho mi intuice tvrdí, že dál to tlačit nebude, takže s ním jsem v klidu a jeho projevy náklonnosti mi nevadí.

  • ratka

    50. to máš dobrý :-) těch obdivných pohledů a doteků bude pořád méně….

  • rulisa

    51
    To já vím. A navíc co tě znám, mám zajištěno, abych na to nezapomněla, pečlivě to neustále připomínáš, kdykoli se o nich někdo zmíní. :-)
    Nechtěj vědět, jak si to tvoje neustálé připomínání vysvětluju. ;-)

  • rulisa

    51
    Nicméně oněm dvěma kameníkům neimponuju jen postavou a ksichtíkem, ale je tam toho i hodně profesního. Obdiv toho, jak jako ženská a navíc nevyučená zvládám řemeslo. I když chápu, že tomu tady věřit nebudete a budete v tom vidět jen jinou formu lichotek. :-)

  • ratka

    52. že závidím :-) což je pravda :-))

  • ratka

    53. já tomu věřím, viděla jsem… sice jen částečně, ale věřím tomu.

  • rulisa

    Prostě by bylo od tebe hezčí a velkorysejší, méně odrážející tebe samu, kdyby sis tahle moudra odpustila, on to ví každý, to neodvratné, ale každý si taky potřebuje občas tu dušičku trošičku polaskat, tím, co je. Napustit si horkou vanu (dokud do ní je schopen vlízt), opít se s kamarády (dokud to doktoři nezakážou), potěšit ze šukačky (dokud stojí či maže), nechat se pohladit a užít si to… vzpomenout si na to a usmát se u toho…
    Netřeba mu do toho plivat v preventivním opatření, aby si náhodou nezačal myslet, že je nesmrtelnej.

  • rulisa

    54
    To asi není přímo závist. Spíš mi to přijde jen jako vědomí, že ti to chybělo a že ses bez toho do značné míry musela obejít, tedy si nějak zdůvodnit, že to není důležité. K čemuž patří i to, že je to pomíjivé.
    A když ti to někdo připomene, tak si to musíš zopakovat.
    Akorát že si to opakuješ nahlas, skrze sdělení tomu druhému.

  • ratka

    57. no to ano :-) chybělo mi to. tak si to nechám raději pro sebe.

  • fousek

    čisté víno se nenalívá aby bylo líp vidět, ale aby se líp snášelo. Nemyslím vajíčka, spíš nepříjemné téma. Nojo, postarší řemeslníci. Jsem někde četl, že je sexuální život starců bohatší, než se obvykle soudí. Mám ale pocit, že tos asi úplně nechtěla slyšet.

  • rulisa

    59
    Nevadí, třeba to bude časem ještě cenná informace. :-)

  • ratka

    59. :-)

  • Liška

    40,41,42
    takže dobrý.

    35,38
    ééé, a to je jako zachaŃujete ty chlapy před odmítnutím nebo co? Bavit o kočkách bych se nezačla. Hlavně se nezačít bavit s někým, koho nechci… Hlavně se mu nekoukat do očí, když ho nechci.
    Tuhle jsem se zadívala na nějakého bouchače v tramvaji, pak se odvrátila a říkala jsem si doprdeledoprdele, musím zůstat důsledně odvrácená a mračit se – protože jsem věděla, že na to reagoval a koukal na mě. Naštěstí to prošlo, neoslovil mě, ble, bylo mi z roho blivo, byl dost … sportovně oblečen atak.

  • Liška

    62 zachaNujete = zachraňujete.
    No, spíš je do toho ženete.

    Počkat, to by se mi mohlo hodit. Když chci obloudit!

  • ratka

    63. to by mohlo fungovat :-)

  • rulisa

    62
    To mi přijde ještě větší úprk než to moje zaječí kličkování. :-))

    Jo, toho „Hlavně se mu nekoukat do očí, když ho nechci“ jsem si u tebe všimla. Je to dost výrazný. Připomíná mi to mou kočku, když se jí někdo nelíbí. Prostě se k němu otočí zády a dělá, že dotyčný neexistuje.

    Ale to nedokážu, koukám se do očí vždycky. Jen když je někdo tak hnusnej (zlej), až se ho bojím, tak se nekoukám. Jenže jinak se chlapů nebojím, i když je nechci, a jako lidi mě zajímají, tak proč bych se jim nemohla koukat do očí nebo s nimi mluvit?

  • rulisa

    65
    Ale u té kočkyje to ostentativní vznešenost, ten člověk pro ni není hoden Jejího Veličenstva.
    U tebe mi to přijde fakt jako jednoznačná obrana, takový stažení se do sebe skoro až strachy… Nechuť, že by se dala krájet.

  • Liška

    65
    jak větší úprk? Jasnej úprk je pro mě jasnej úprk, kličkování nechci. Je matoucí pro druhýho a pro mě nepříjemný, protože ho neumím.
    Nekoukání do očí – nojistě, protože se s tím člověkem nechci bavit, tak ho k tomu nevybízím ani náznakem. Já nemám chuť se bavit s kýmkoli kdykoli, jen málokdy, já si chci jet svoje a nebejt rušená nevyžádanými a nežádoucími. Něco jako spam, ne?
    Zní to hnusně vůči člověku, jasně, ale snad si můžu vybrat, komu věnuju čas, když je ta možnost.

  • Liška

    … krom toho, jak je vidět v součsaném komiksu, už se bavím jen s počasím :)) Ani ne tak o počasí jako s meteo-jevy, až tam jsem to dotáhla :D

  • ratka

    67. u mě je to automatika… vůbec to není úmyslné když se chovám odtažitě k tomu, s kým nechci navazovat bližší kontakt…Když ale ten kontakt je příjemný, nakláním se, usmívám… i dotýkám (hebce) jelikož příjemné. I tebe jsem se dotýkala…. mám to s muži i ženami stejné. Když ale nechci (bližší) kontakt, nedotýkám se, nenakláním, jsem odmítavá :-)))

  • Liška

    69
    ratko
    u mě je to taky automatika – proto je to dobře viditelné zvenku pro rulisu, já sama to tak přesně nevnímám.
    Potom možná když jsem naopak vstřícná, ještě pořád je to slabej odvar a vypadá to pořád ještě odměřeně, myslím si.

  • Liška

    69
    u mě se to mele: když chci blížší kontakt s oblíbeným mužem, tak se zase trochu stáhnu. Nejvstřícnější jsem s těmi, které chci jako kamarádský kontakt.

  • ratka

    71. to je (asi) o něčem jiném… nějaká vnitřní ochrana. taky ji mám. Oblíbený muž… je z mého pohledu něco, co podvědomí vyhodnotilo jako nebezpečí. a chrání tě. tedy u mě to tak bylo. Tuto ochranu mohu prolomit….ale navázat důvěru, skutečnou důvěru k oblíbenému muži trvá velmi dlouho. je to opatrnost.

  • Liška

    72
    to mě uklidňuje – můžu si říkat, že tomu muži to trvá ještě dýl.
    Takže se v tom budu plácat ještě dlouho.

  • rulisa

    70
    Jj.

  • rulisa

    69
    Co je „navazovat bližší kontakt“?

    Já taky nechci navazovat bližší kontakt ve smyslu ošahávat se, líbat a pouštět si ho do soukromí, ale furt nechápu, proč bych s ním nemohla mluvit, zajímat se o to, jakej je… když mě to prostě fakt zajímá… Baví mě, co mi lidi vykládají o sobě, baví mě „sbírat“, jejich příběhy, to, co slyším, zajímavý slova a intonace, tóny hlasů, ale i jejich masky, imidže a sebeklamy, poznávat, jak myslí, jak fungujou…
    To se nedá bez toho, že s nimi mluvíš.

    Tak mě v té souvislosti napadá: Liško, jak to řešíš v práci, když je ti někdo nepříjemný, ale je tvůj klient a ty se mu prostě musíš věnovat?

  • ratka

    bližší kontakt je již to co píšeš v 75. a přesně v tom smyslu jak píšeš. co chceš to dostaneš.

  • Liška

    75
    já se mu ráda věnuju. Mně jsou lidi vcelku příjemný.
    A v práci to očekávám a dobrovolně s tím souhlasím předem, očekávám i že mě někdo osloví jen tak, i když zrovna někam pádím, nebo já oslovím někoho, když ho potkám, a ráda. Ráda ho vidím.
    Nepříjemný jsou mi cizí – mi z toho vyplývá – protože nevím, jak to bude dál, jací jsou, jestli budou moc mluvit a já nebudu chtít, nebo budou něco chtít a já bych pak musela se vymezit. To radši tomu zamezím v zárodku, mlčím, koukám jinam, nenavazuu nic a rychlým krokem kráčím ulicemi. Typicky.
    Takže se bojím, že se budu muset namáhat tomu cizímu člověku něco říkat, a to nedobrovolně, když jsem si to nezvolila. Kdežto v práci jsem si to zvolila a počítám s tím a baví mě to.

    Včera mě oslovila malá Francouzka, když jsem šla domů. Hledala nějakou ulici. Mluvila jen francouzsky. Ukazovala jsem jí, kde to je, a ona, jestli bych ji tam vzala. Tak jo. (Při té příležitosti jsem zjistila, že francouzsky neumím ani ťuk, ani vlevo, vpravo, jít, ulice a podobná slova.) Tak jsme šly a ona pak nějak nevěřila, že je to ještě kus cesty (bylo to tak půl až 3/4 km cesty) a řekla „Je peur.“ A šla pryč.

    Tak nevím, jestli do toho sushi baru došla s pomocí někoho jinýho.

    Teď teprve koukám na to „peur“, že to je asi, že měla strach. Ze mě jako? Taková hodná slušná holka v lodičkách štrádující temnými ulicemi a on by se se mnou někdo bál…

  • Liška

    75
    plus v práci to má rámec -místo, čas, téma, forma…
    kdežto cizí lidi v cizím prostředí nemaj rámec; tedy většina jo, ale ti, co moc oslovujou, ne. Ve městě je norma se neoslovovat. Jen když je zvláštní okolnost, ať blbá nebo žertovná. Ale prostě trochu vybočení. Když jde všechno normálně, očekávaně, tak žádný oslovování nečekám. Leda otázku cizinců, kde mají vystoupit, kam jede tramvaj apod.
    Ostatní oslovovači jsou tady hned podezřelí, že jsou Jehovisti :))

  • Liška

    … i když ti dva sprayeři onehdá o půlnoci mi nevadili. Když jsem vožralá, jsem asi vstřícnější.
    Ještě že jsem koupila na doma víno a pivo… jenže na doma.

  • barča

    75. Ahoj Ru a všichni, zdravím. pročítám letmo komentáře včetně článku.
    ale i tahle 75. se mi právě vzhledem k článku trochu zdá jako tvůj sebeklam.
    prostě mi to tak přijde.
    Jo, 76. a to se stalo – díky 75 – tedy pozvání nežádoucí z tvé strany – tedy zájem pána o bližší kontakt.

    prostě mi to tak připadá.

  • barča

    75. Snažím se sama si moc ten život už tímhle moc nekomplikovat. Lidi se chytají jakoby tvého „zájmu“, který opravdovým zájmem není a pak z toho vznikají právě takové divné situace, mám ten pocit.

    Spíše dám u sebe už na první pohled a prvotní pocit u lidí, s kterými musím nějak komunikovat.
    Sama jsem ted v situaci, kdy řeším ne moc příjemné věci v práci s mým nastoupením na včasnou operaci. a o víkendu jsem se dostala trošku do nepříjemné situace a nechtěné konfrontace s rodiným příslušníkem skrze příběhy….domněnky…jeho prožívání, které je samozřejmě jiné a odlišné s mým. Je hodně těžké blízkým někdy cokoliv vysvětlovat, nebo obhajovat – proč to mám já jinak, než oni. Takže se tomu spíše vyhýbám, neberu jim to jejich, ale zrovna tak nepotřebuju, aby mě někdo tlačil do toho jejich. :-)

    jinak v poslední době jsem hodně unavená, jsem ráda, když nic a nikam nemusím, natož cokoliv řešit. pokud řešit tak jasně a stručně…..a jsem za každou chvíli ráda, kdy můžu jít spát a mám klid.

  • barča

    ale k té 75 i 76. lze akorát říct obecně, že každý jedná jak chce, může…..pak i ta odměna, třebaže i nežádoucí, někdy.

  • barča

    78. výstižný. oslovovači, město, vybočení (narušení) zbytečné zdržení….souhlasím.

  • Liška

    80 mi zatím nedochází, čtu dál 81
    Mně připadá, že ten rulisin zájem opravdovým zájmem je.
    Právě to že je zájem. Ne zájem o postelové hrátky; to je dílčí zájem. A že chlapy napadne spíš ten dílčí zájem, když vidí jiskrnou rulisu, to asi není divu, no, tak to zkusej ještě oťuknout a buď už je jasno, anebo ještě není jasno.

  • Liška

    83
    i když je to taková velkoměstská strohost, anonymita, ukrojená část toho osobního. Nechceme krájet kus sebe každýmu. Já ne, jen když se rozhodnu. Třeba na netu, ehm. Tak jsem dost pokrájená. Krásně naporcovaná a naservírovaná.

  • Liška

    Tak… má být: Tam jsem dost pokrájená atd.

    Mě to docela děsí, to velkoměstské anonymnínekontaktování se, nebo spíš mě to mrzí. Cítím se míň člověčí, než bych chtěla. Jenže volím to. Raději tohle, protože nemám kapacitu na to, koukat po lidech, po tolika lidech. Ani koukat natož jít do kontaktu. To bych se vyčerpala, kdybych se nezavřela do brnění městského stylu.

  • barča

    když už jsme u toho čistého vína :-)
    za sebe a u sebe – moje někdy vstřícnost mimo známý rámec v jiném prostředí je spíše na škodu, za následek má – sebeklam, vzdušný zámky, s tím souvisí špatný výběr, volba, kdy oblbuju svůj prvotní pocit a právě v důsledku jsou z toho komplikace. a takový až někdy vnitřní chaos, zmatenost na obou stranách. nemůžu tím vinit nikoho, než jen samu sebe.

    tohle si někdy hodně uvědomuju. takže jasná odpověd, nebo signál, to co mi říká můj prvotní pocit, nepotlačovat ho a neoblbovat rozumem a pak je to jednodušší celkově.

  • Liška

    87
    barčo, to si zatím neumím dobře představit.
    No to neva :) Neumím si představit, co je ten sebeklam a vzdušný zámky.

  • barča

    88. to neva, že si to neumíš představit.
    sebeklam – je tak trochu pro sebe něco přidanýho, co není v reále. sebeklam nebo i vzdušný zámek je třeba to, že si budeš říkat, všechno bude lepší, nebo jinak…..a přitom jakoby budeš nevidět, nebo opomíjet to – co se skutečně děje, v jakých si podmínkách, budeš jako dělat, že nevidíš realitu….

    pro mě tak trošku tvoje 73. takový to věření, doufání v něco, co asi není a nebude. kdyby bylo – už by se něco dělo, vyvíjelo….vzhledem k tomu, jak ti chlapi si pak když se rozhodnou jdou za svým….loví, zkoušejí na ženu apd. ale tohle je čistě můj pocit, mluvím za sebe, ale ten komentář 73 je pro mě tak trošku ukázkový – jak vytvářet si v sobě sebeklam.

  • barča

    dnes jsem nakoukla i k Ratce, k minulému článku….nakoukla jsem tam chvíli v neděli, ale nečetla v tu neděli pořádně tu diskuzi – byla jsem hodně unavená.
    ta diskuze mi přišla o podobném…Ratka něco nějak má, něco cítí a nějak vnímá at už to dokáže vysvětlit, obhájit, nebo nedokáže pořádně sformulovat, ale jede na pocitech, hodně.

    takže takovýto přelamování „hele Ratko, nám můžeš důvěřovat a proč nepíšeš to či ono, nebo nějak jinak, jak bychom rádi my četli“ ….prostě to chápu z její strany. je tam nějaký pocit její a proto píše tak jak to píše…..třebaže pro nás někdy „zmateně, vyhýbavě a podobně“ což je ji vytýkáno. ten její pocit ji vede….a to je pro ni důležité…ona takhle nejede jistě jen ve virtuále ale funguje ji to i realném světě….na to rozumové argumenty od ostatních nestačí, nebo nějaké přesvědčování…to je k ničemu.

    prostě u té dlouhé diskuze při tom čtení – mi to tak vytanulo samo.

  • barča

    87. 90. ale jak říkám, ted hodně mám možnost vnímat to – jak se kdo ke mě chová v práci….at už to jsou kolegyně mě rovné, na stejné pracovní pozici, nebo i právě moje vedení. Všechny jsem vyhodila z konceptu – že nastupuju brzo na operaci, nikdo to nečekal ani já sama. takže se s tím ted po různu popasovávám nejen já sama ale i ti lidé kolem mě. Je to takové narušení všeho – služeb apd. takže vidím jejich různý reakce…..pocity, taky je to dost zajímavý pro mě….

  • barča

    91. v tomhle směru – i právě nalití si toho čistého vína. jak se věci skutečně mají. v dobrém i špatném slova smyslu.

  • barča

    92. a bohužel k tomu ta moje unava a zatím stále intenzivní pracovní tempo. svým způsobem se paradoxně těším, na nástup na operaci jako pacient a odpočinu si….přestože operace a výsledky zatím nejasné, to až prostě na místě budu vědět jak se věci vyvíjejí.
    uvidíme.

  • rulisa

    76
    Prosím o upřesnění. V 75 píšu o tom, co podle mě je i co podle mě není bližší kontakt.
    Takže co máš na mysli?

    Mluvit s někým, zakecat se s někým třeba na cestě nebo v bufíku a povykládat si s ním nebo v obchodu prohodit pár vět o zboží a o tom, co si on o čem ze zboží myslí (a zhusta k tomu lidi přidají i další informace o sobě a svých názorech), je kontakt, ale ne bližší. Pak zas jdem každý po svém a už se nejspíš nikdy neuvidíme. A nebo se třeba na městě sice potkámne, ale už na sebe jen kývnem na pozdrav, víc nic. To není bližší kontakt.

  • rulisa

    78
    „Ve městě je norma neoslovovat.“
    Proč?
    Já běžně oslovuju.

  • rulisa

    80
    Eeee… opět: Proč? Vzhledem k čemu v článku? Vzhledem k tomu, že i s topenářem jsme se zakecala a poslouchala jeho vyprávění o jeho bývalých avantýrách? :-)
    Možná znovu přečíst tu 75…

  • Liška

    95
    protože je to druh útoku.
    Když to vyhraním.
    Proto to vnímám jako normu jen v ne-normální situaci. Tam je dobrý se zasmát společně, odreagovat, anebo si zanadávat nebo spolupracovat… podle toho. Ale cestou do práce fakt nemám zájem, aby na mě někdo mluvil, je to trochu agresivní v kontextu jízdy metrem.

  • rulisa

    81
    Co je opravdový zájem?

  • Liška

    89 barčo
    no jistě vždyť ta 73 je nadsázka je paradox – jedna věta a druhá věta je pohled na tu první větu. To není sebeklam, to je právě konstatování pozorovatele. Sebeklam by to byl, kdyby platily obě věty a byly řečeny se vší vážností.

  • rulisa

    97
    Aha… já to nevnímám jako útok, ale jako prolomení obranných hradeb, které každého člověka ženou do osamění, třeba ten pán, co nás oslovil u automatu a co byl vcelku nepříjemný, anóbrž podnapilý po propilé noci, mi byl nepříjemný právě tím pachem a špínu, ale jinak mi přišel přímo jako ukázkové volání „jsem sám a potřebuju si pokecat“. A vidíš, tam jsem od něj odcházela a odvracela se víc já než ty, ty sis s ním povídala, možná proto, že už byl zvláštní hodně, tudíž to nebyl útok někoho ohrožujícího tvoje postavení? Nemůžu najít lepší slovo, ne postavení v práci, prostě postavení sebe v okolí… Kdo ví, napoví…

  • rulisa

    A navíc začínám hovor já, musí být důvod, třeba právě v tom obchodě, když se sejdem u regálu a oba váháme nad stejným zbožím, nebo chlap evidentně něco hledá, tak nabídnu pomoc (a pak se obvykle zakecáme), nebo když něco nechtěně vyvedu, třeba že do někoho strčímm nebo zavazím a tak… klasicky s ezakecávám s kustodama na výstavách a hlídačema kdekoli… :-))

  • Liška

    101
    jo, prolomení obranných hradeb je dobrej výraz. Někdy ty hradby chtějí se nechat prolomit, někdy je to moc.
    „Postavení“ – přemýšlím, určitě to neříkáš bezdůvodně, asi jo, taky nevím jak to pojmenovat – asi neohrožující! Pro mě úplnej mimoň je dobrej k začátku konverzace, vlastně právě ten mě k tomu láká a zajímá mě. Nebojím se jich, paradoxně se nebojím, že se nalepí nebo cokoli, protože to znám a vím, že si poradím; kdežto většina lidí se radši odvrací a mluví na „normální“ lidi radši. Jojo – trochu se normálních lidí asi bojim.
    Proč, žejo, asi pocit méněcennosti za tím je, ostychu. To moje neprojevování se, pro jistotu. Asi aby mě nk´ěkdo nekous a nevytvořil mi nějakej nečekanej pocit – to bude tak nějak.

  • rulisa

    57
    Sebeklam a vzdušný zámky u koho – u něj, nebo u tebe?

  • Liška

    102 aby se mě někdo nedotk (obrazně). Protože bych musela operovat se svejma emocema a to se mi nechce dělat nečekaně v prostředí, kde to s tím spojený nemám. Leknu se.

  • barča

    98. opravdu tě zajímají avantýry toho pána, opravdu mu chceš nějak pomoci….možná i ano a právě přišlo nabídnutí toho vína a pán se osmělil……a možná si ho jen vyslechla vstřícněji, než jsi sama chtěla, nebo ze slušnosti, nějakýho soucitu co já vím…..a pak právě ty situace jako důsledek…..jeho ochladnutí, ze zmatení a tvoje malé zmatení nad jeho ochladnutím. nic víc, nic mín…..a zřejmě tě to vykolejilo dost, proč bys o tom psala pak tenhle článek, že jo? s tím pitvajicím dodatkem na konci, proč jsou chlapi jakože takoví apd.

    vnímám to právě jako uvědomnění si – toho co děláš, vědomě, nebo nevědomě – signály směrem k pánovi a co z toho jako důsledek vyleze.

    oslovování v obchodě, zakecání se známými, s kolemjdoucími – žádající o radu na cestu ok. ale jinak si myslím, že co se týče v životě ve městě, větším městě, kde se lidi až tak neznají – nemyslím tím svoji čtvrt – je jaksi prostě i rušivý…..jdeš do města za svými věcmi….nákup, uřady, málo času, chceš se soustředit na to co potřebuješ vyřídit a nejen v Praze ale i v jiných městech jsou prostě oslovovači nežádoucí všeho druhu…..nabídky pouličního prodeje, nábožní lidi – Jehovisti, jak bylo řečeno….bezdomovci…..apd. prostě rušivý, zdržující a někteří neodbytní. jo ještě mě napadají anketáři – lidi na ulicích dělající nějaký ten průzkum formou ankety apd.

  • rulisa

    90
    To nebylo o tom, jak píše, ale jak diskutuje, čili jak reaguje na příspěvky jiných a jak s nimi zachází.
    A nikdo ji tam o ničem nepřesvědčoval, naopak(!), jen se snažil vysvětlit to, co sám vidí.

  • barča

    99. Lišo, tak dobrý.
    psaný to vypadá jinak, než bylo zamýšleno.

  • Liška

    106 yesss

  • Liška

    107
    barčo,
    já si to napsala, ale to ještě neznamená, že do toho nepadnu :) proto jsem to napsala, abych měla šanci se na to kouknout zvenku. Ale zlobit se na sebe nebudu, když se budu dál mlít stejně; ono se to posune, aspoň o drobet.

  • rulisa

    99 ad Barča 89 – jo, taky mi to Liščino přišlo, že si Liška už z toho prostě dělá srandu, tímhle to jako shazuje že aby odlehčuje.

  • rulisa

    102
    „Asi aby mě někdo nekous a nevytvořil mi nějakej nečekanej pocit – to bude tak nějak.“ – Jo, to dost přesně vystihuje ten můj pocit z toho u tebe, jojo.

  • rulisa

    104
    Dobrý. Jakože dobře napsaný.

  • Liška

    105
    jo, oslovovači – před chvíí mě oslovil pán s berlemi, na zastávce. v dešti. Stojím a čekám na dešti, mám kabelu a ještě těžkou tašku s nákupem a oslovovač osloví mě. To není poprvé. A mě to popravdě trochu mrzí – kdybych měla prachy na rozdávání, nestojím sama žena na dešti jak blb a ještě s těžkýma taškama… inej chlap mě oslovil nedaleko, za chůze. Táhnu batoh nebo něco, třeba prší, a oni mě zastavěj. To ve mně fakt nevzbuzuje soucit s nimi, leda se sebou…

    Chtěl peníze. Aby měl na noc v azyláku. Tak jsem řekla, že mám prd, pracuju v neziskovce.
    Proč neoslovil mladíka v supermoderní bundě, proč mě…

  • rulisa

    105
    Pomoci? Proč? :o)
    Lidi jsou rádi, když je někdo vyslechne, to je nejlepší pomoc, jakou můžeš většině lidí dát…

    Jinak Barčo – pocházím z Brna, zapomnělas? Vím co je město.

  • Liška

    102, 104
    z toho vyplývá, že si v tom nevěřím – když je to nečekaný.
    To je pravda.
    Protože se bojím, že mě ta náhlá emoce zahltí. Nemám to rád, gr :-)) Přitom to je život, no.
    Mít všechno pod kontrolou je nereálný. Ale aspoň trochu si to kontrolovat nějak potřebuju, když je možnost. Před někým se emočně odkrejt, před chlapem, na kom mi záleží, ale nechodím s ním, to je pro mě nářez. Proto jsem opatrná. Pak vypadám, že nemám zájem. Jo, já si umím zařídit utrpeníčko :-) Napětí touhy, jak řekla ratka.

  • Liška

    114 ru
    jo, ty víš, co je město, a máš odvahu městu ukázat, kdo seš ty!!

  • rulisa

    a ještě ad 114:
    A můžu ti garantovat, že se mi nestalo, že bych někoho oslovila a on byl nevrlej, protivnej, dal mi najevo, že nemá čas a náladu a že děsně spěchá za nákupy. Většinou lidi tajou a začnou se usmívat a je to fajn. Jsou skoro vděčný za to, že někdo prolomil…

    Jenže asi je to taky o tom vycítit, kdo tam má nějakej ten kontaktík na propojení nachystanej, volnej. A to zas mám automatický asi já. Nepřemýšlím o tom, prostě to cítím.

  • barča

    114. no, ale jak vidíš vyslechnout nestačí……psala jsem to výše, to vyslechnutí je jako první krok. uvidí, že je vyslechneš a zkouší to dál, taková hra na city. takže prostě zkouší kam až můžou, co jim povolíš a jestli odoláš, neodoláš, prostě utok na city.

  • rulisa

    113
    Toho bych taky odpálkovala. Z podobného důvodu.

  • barča

    jinak Ru, v pohodě, dělej si a jednej jak chceš jak cítíš……ale ty důsledky znáš, kor s těma chlapama třeba….co zkouší na tebe, nebo nezkouší a k čemu tě potřebují a naopak k čemu tě nepotřebují….co z tebe dostanou a nebo nedostanou a kam tě tebe to pak samu dovede….pak když jsi sama a nad tím pak třeba přemýšlíš hlouběji.

    jak říkám, každýho věc, každej žije, jedná jak umí.
    i ta vstřícnost, soucitnost má svoje hranice, aby tobě to neublížilo, třeba.

  • Liška

    117
    jo, ty to poznáš, protože ty lidi okoukneš, všimneš si. kdežto ti / my za hradbou se ani nekouknem.

  • barča

    113. dobrý!
    jo, jak psala Ru, ty lidi třeba cejtěj, že jim dáš, vybrali si tě….nějak působíš na ně….a zkouší to….pak si člověk trochu připadá jako obět a je dobrý tomu nepodlehnout a říct co cejtím – teda, že opravdu ne. a to chce taky odvahu, to taky každý nedokáže, je mu to blbý, nebo tak prostě raději dá.

  • Liška

    122
    jo, to jsem s překvapením zjistila na začátku psycho-výcviku: že značná část účastníků se cítí blbě, když je žádá o peníze někdo, třeba na cvičení psů nebo na nemocný děti… že bud jim něco daj, nebo se cejtěj blbě, že jim nedali.
    Tak to já nemám. Stačí si říct, že nejsem jedinej spasitel všehomíra a jde to odmítnout celkem dobře. Pak už na to nemyslim,nic to se mnou nehejbá.

    Aspoň tohle mi funguje :)

  • barča

    a samozřejmě tyhle citový utoky se dějou i v práci – manipulace, zneužívání, různým šikovným způsobem…po dobrým, po hodně dobrým, někdy teda tvrději a pak jako rozkaz, kolikrát nesmyslný, rozkaz ad – pravomoc vedoucího ……

  • rulisa

    118
    Ale stačí, u desítek lidí předtím to stačilo.
    Jenže holt jsem ho podcenila s tím jeho funěním a věkem. :-)
    To vyprávění o jeho avantýrách mi ale fakt přišlo zajímavý, i samo o sobě a ve srovnání s mnými zkušenostmi se ženatými pány, i vzhledem k němu, jak jsem si přeskládávala ta fakta v hlavě a dosazovala do toho, co znám a vím… a přitom právě poslouchala i ten tón hlasu a všecko, co z něj v tu chvíli sálalo… Víš, že lidi sálají? To, co je v nich, nejde to popsat slovy, to je prostě proud u každého specifický, asi jako vůně, tu taky můžeš popsat jen hodně kouskovitě, tu její plnost prostě musíš cítit…
    No a právě když mluví, vyprávějí, tak to jde cítit.
    Jinak je to jen strašně vzdálený slabý odvar.

  • barča

    123. jo, hlavně se všude hraje na city těch lidí – aby je to dojmulo, měli pocit viny za něco co se jich vůbec netýká…ano, hodně tyhle manipulace jsou rozšířené a na lidi fungují.
    někdy stačí obrázky bídy, utrpení, jindy dojemný příběh apd.

  • rulisa

    120
    To víš, že si budu dělat a jednat, jak chci a cítím, prostě jen doladím ty chlapy, musím se holt naučit počítat s tím, že ti starý borci jen tak neflirtujou kvůli vykecání se z nešťastný lásky jako ty mladý, ale že jdou tvrdě za věcí, páč ve svým věku už nesmějí ztratit ani minutu, ani jednu příležitost. :-))

  • Liška

    125
    joo, bezva. A on podával informace jiný než řekaný o těch avantýrách? Nový druh? Tak to by mě určitě taky zaujalo!!

  • Liš

    128
    řekaný = čekaný

  • Liška

    127
    :) a je to tady.
    Noo, a já chci onoho johoho a to je program na zimu a jaro. Barčo, mělas pravdu spíš ty, ohledně 73. Ty vzdušný zámky u mě jsou naděje, že z toho vystoupím, ale asi nevystoupím. Třeba někdy. Na trati.
    Nebo vyskočit z vlaku? Dobrý téma komiksu.

  • rulisa

    130
    Huš, ty máš do věku, kdy nesmíš ztratit ani minutu, oproti těm pánům ještě tak dvacet let a víc. :-))

  • rulisa

    128
    Každý, kdo mluví, mluví mezi řádky, mezi slovy. Tím, co jak řekne, i co neřekne.
    Je třeba velmi ocenitelné, že ten pán vykládal o tom, co prožili s tou milenkou pěkného, kde byli (včetně popisů zajímavých míst v republice) a jak to technicky provedli, aby se jim na to nepřišlo, ale ani slůvkem se nesnížil k sebemenšímu popisu ani té dámy, ani té svojí zákonné.

  • Liška

    132 ru
    áá, jak to technicky provedli, aby se nepřišlo, to je teda fiškus. Tak to ho asi na tom bavilo. (mně to bavilo jen jednou jen krátce, bylo to dost zábavně konspirační, ale už bych to neopakovala) Nebo vopruzovalo? – Nonic. Tak to vyprávění pojal docela přiměřeně.

  • barča

    za sebe v současný době – lekce učit se říkat NE – v klidu, věcně, když se naučím v klidu říkat NE – bez obhajování a boje – vybojuju pro sebe ANO – pro svůj život, zdraví a je v tom ferovost. jenže prostě vím, že spousta lidí se mnou ferově nejedná, i když bych si to přála…..zase moje vzdušný zámky :-) jsou to třeba i v té mojí práci takový manipulace od idí….utoky na moji zodpovědnost, na to, že se nepostaví služby, že se musí zavřít odd. další neferové praktiky jak vedení chce obechcat moji nevybranou dovolenou apd.

    takže se učím říkat věcné NE, bez lítosti, bez pocitu viny…..a je to pro mě těžký. Neumím to. ale tuším, že se to potřebuju naučit a v mnoha ohledech mi to usnadní můj život.

  • Liška

    134
    tak to jo, to jsou hustolekce.

  • ratka

    90. díky Barčo za reakci „k mému tématu“. ono se točí i kolem schopnosti být sebou, nenechat se dotlačit tam kam nechci a reagovat jak nechci. tedy 134. bránit se. naučit se účinně bránit. tak aby to bylo srozumitelné a důstojné.

  • rulisa

    136
    Mno, a taky se naučit nepropadat dojmu, že tě někdo někam tlačí, když netlačí a jen sděluje něco, na co nejsi připravená.

  • rulisa

    Ale jo, vlastně to i souvisí s tématem článku – já nechápu, proč bych měla předpokládat, že mi bude nabízen sex, když hned na začátku jasně sdělím, že sex se zadaným už nikdy, zatímco ty předpokládáš, že ti nabízen bude a že se od tebe očekává, přestože ti člověk jasně sdělí, že neočekává. :-))

  • ratka

    137. vidím to jinak. Nejde o to na co jsem či nejsem připravená. Jde především o to že se tím bavíš. Rozebíráním druhých a děláním si scénářů o nich.

  • rulisa

    139
    No jasně, kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedělala. Ty děláš ve svém volném čase něco, co tě nebaví? :-))

    A kdyby mě to nebavilo, a přesto bych to dělala, tak bys neměla dojem, že tě do něčeho tlačím? :-)

    A třetí otázka – už bez smajlíku: A nezdá se ti ta odpověď ve 139 jako ublíženecké uhnutí od původně projednávané (a k Barče se vinoucí) podstaty výpadem do jiných míst soupeře, která se ti zdají být momentálně odkrytá jím samým v jiném kontextu poskytnutým sdělením, které lze pootočit a použít?
    Nebo ne, ten smajlík tam dám, páč se tady u toho směju, to nejde bez něj… :-))

    Ne, vážně – čemu je to napříč, že mě to baví? Podle mě ničemu, naopak – to, že mě to baví, a tedy to dělám, ráda a často a u kdekoho, mi pomohlo se naučit spoustu spletí těch hnutí, příčin, náznaků a sebeochranných masek poznávat a rozplítat, u druhých i u sebe. A nejsou to scénáře, já druhým nic neplánuju, nijak do ničeho je neorganizuju, jsou to jen popisy toho, jak ti druzí fungují nebo jak si myslím, že to v nich funguje. Můj otec je chemik – analytik, já jsem analytik v tomhle. Nic víc. Jen popisuju děje a složky v nich.

    Zdaleka ne každému ale výsledek svého sledování sděluju, to je fakt, ty jsi byla jedna z těch, kterým jsem to sdělovala hodně a v podstatě kdykoli, kdy jsem něco zachytila, ale to proto, žes to kdysi opakovaně chtěla a opakovaně jsi psala o tom, jak si toho ceníš a jak tohle je jeden z důvodů tvé komunikace na netu.
    Dneska už vím, že v tomhle ses skutečně změnila a už o to nestojíš, tak už to dělat nebudu. Napsala jsem ti to u tebe a tím jsem to považovala za vyřízené, takže teď trošku koukám, že to potřebuješ tady znovu otevírat.
    Mám na to sice taky už hotovou analýzu s chromatografickým rozborem složek, ale nechám si ji na nějaké jiné sympozium. ;-)

  • ratka

    140. mrzí mě to, zájem o druhého se rozplizl… do objektu zkoumání. Srdce odumírá…. místo toho zůstává roztažená žábu na pitevním stole. ale ta je dávno mrtvá….

  • ratka

    140. naučila jsi se dobře pitvat. ale k čemu ti to je?

  • rulisa

    141
    Nerozplizl, vždycky jsem byla taková. Přečti si první příspěvek na tomhle blogu.
    A s tím odumíráním mého srdce jdi do prdele. Upřímně. To, že se nehroutím falešným soucitem plynoucím z… no nic – a pocity zodpovědnosti za celý vesmír, neznamená, že mám míň srdce než ty.

  • rulisa

    142
    K témuž, k čemu je tobě víra v boha.

  • Liška

    142
    k poznání?

    144
    taky k poznání? Ale jiný?

  • rulisa

    A k čemu je člověku poznání?

  • Liška

    146
    aby se necítil jako bezmocnej věchet povívanej světem?

  • rulisa

    Třeba tak to jde říct. :-)

  • barča

    147. malinko to doplním: poznání vede taky k tomu, že ty ostatní lidi do jisté míry chápu, dokážu se vžít co aspon trochu prožívají a ted je volba co s tím svým poznáním udělám, jak ho použiju – pro sebe a pro jiné. aby to prospělo mě, nebo i jim. a jde o ten způsob jakým to udělám.
    V praxi – nebudu otevírat témata, o kterých vím, že toho člověka to hodně zranuje, nebudu přesvědčovat, vyvracet, naléhat, tlačit, provokovat, podsouvat, otáčet – nic dobrého to nepřinese. ani jemu ani mě. Prostě to má jinak než já – respektuju to. Poznání dává tu hranici kam až můžu já a kam můžou ostatní ke mě.

    můžu říct věcně názor – tady v té diskuzi jsem to udělala. vysvětlím jednou, podruhé, možná po třetí a vidím reakci. stačí. jede se dál. na každém je, co si z toho vezme, nebo ne. co mu brnkne na jeho strunu a co ne a co někdy přebrkne, co už je příliš.

    141. je pro mě věcné jasné sdělení – jak Ratka prožívá diskusi s Ru.
    143. je už takové prsknutí obranné až ublíženecké a podsouvací.

    Ratce se musí uznat – trpělivost. vysvětluje, nenapadá, nevyčítá, neotáčí, nepodsouvá.
    Její mírné Ne kolikrát je nedostačující, ráznější její Ne je vytýkáno a jakože kličkuje, nebo obrací, nebo cokoliv.

    Pitvání druhého je vyčerpávající.
    Pitvání druhého a jakoby „pomáhání“ druhému, když nechce je spam. Obtěžující, kontraproduktivní. Lámání a přesvědčování druhého o své pravdě – zase obtěžující.

    Je dobrý vyslechnout něčí názor, třebaže je uplně odlišný – a ponechat mu ho. a to je taky velký umění. – umění nespadnout do přesvědčování, lámání, vyvracení, podsouvání a diskuzního „bití“ což se bohužel dost často děje, z nějakého důvodu….přestože v komentářích vyznívá to – „nechce se mi o tom mluvit, nechte mi to prosím tak jak to mám“ v podstatě o diskuzní „bití“ nikdo o to nestojí….každý má svých starostí dost.

    něco jiného je: „mám problém a chci ho řešit, prodiskutovat s vámi“ ale takového se tady většinou nic neděje. články mají spíše informativní charakter – prožila jsem a zažila to a to. uvědomila jsem si to a to. diskutující zahlédnou třeba ještě něco, co dotyčný si neuvědomuje – to jsou třeba probrané komentáře 75. 76, 80, 81 ale i 2. a i další, kam to jde hlouběji – co člověk dělá, jedná, a kam to vede a proč tomu tak je. a zase – co si z toho vezmu: konkrétně pro mě: celá ta situace popsaná s pánem mi říká: aha, tak jsem dost a lehce k mání asi, a dělám si to sama tou přílišnou vstřícností, no ale blbý…..nedostávám co chci.

  • barča

    149. to nedostávám co chci – nemyslím tím topenářskou odvedenou práci, nebo řemeslnou.
    to je ok. ale to další je spíše obtěžující, mě nehodící se.

  • rulisa

    149
    Děkuji za poučení.
    Dočtu si to doma.

  • rulisa

    Prostě nemám slov, na tuhle tendenční snůšku, stává se mi to málokdy.
    Všimla jsem si už před časem obratu v postojích a hodnotících názorech, stejně jako v případě Ratky ani v tomhle nebudu ventilovat, kde vidím důvod, ve svém pitvání jsem konkrétně tebe šetřila vždycky, tak budu i dál, tohle je ale i tak nářez.
    Tak ať ti ta operace dobře dopadne.

  • barča

    136. Ano Ratko, souhlasím a dávám za pravdu, že jasné, srozumitelné, věcné a důstojné NE (pro obě strany) je velký problém – zažívám to na vlastní kůži a nestačím se kolikrát divit co se děje.
    a to jsem si myslela, že velký problém, mám za sebou – to znamená řešení refinancování mojí hypotéky, kde prostě velkým problémem byl zápis o mé lonské proběhlé a vyřízené exekuci. Hypotéka po všech možných peripetiích – schůzky s makléřem, bankéřem – vyřešeno – s výsledkem jsem spokojená.
    v tom samém období – nedobrá vypjatá atmosféra v práci – s pracovním problémem, výslechy na policii – a tím následná opatření a sankce v práci. do toho moje nová informace o zdr. stavu a nutné včasné operaci a ještě jsem si k tomu zařizovala přechod na jiného operátora – to bylo taky něco – jednání s 02 a dání výpovědi, taky to nešlo uplně lehce, jak jsem si představovala. A jak říkám člověk se snaží jednat slušně, narovinu, srozumitelně a je s tím problém a samozřejmě se to neobejde bez okolního nátlaku a přesvědčování.
    takže při mé pracovní vytíženosti a při tom všem – kdy tedy se jedná pro mě spoustu nových informací at už ohledně vývoje hypotéky, vývoje mé operace a zdr. stavu co je potřeba a k tomu ten přechod od O2 – náročný období. vším. na vstřebávání informací, na plnou pozornost, na to udělat dobré rozhodnutí a vše nějak zdárně dokončit. a ted teda oznámení v práci kvůli operaci – další problém a hrne se to na mě od vedení…..ještě to musím chvíli vydržet – do operace. do konce roku budu mít vyřešené vše. a uvidím jak se vyvinou další věci s mou operací a zdravotním stavem – dopředu se nedá říct zatím nic, hrozí mi tady, že nebudu moci pracovat na svém nynějším odd – kvůli cytostatikům, takže ve hře na příští rok je nejen dořešení mého zdr. stavu, ale také změna odd. – nové parcoviště. uvidíme. ale snad bude k řešení už jen tato zdr. a pracovní oblast, to ostatní mám vyřešené (nová fixace a podmínky hypotéky) a zbývá ještě dokončení přechodu od 02.
    prostě najednou se mi sešlo hodně věcí najednou a do toho práce a pracovní problémy vleklé. proto ta moje zvýšená unava.

  • Liška

    136… to nepochybuju, že tento způsob diskuse je náročný jak pro ra, tak pro ru.
    149 barčo – čte se to hezky, je to takový ideální (nebo idealistický?) postoj. Takovej papírovej mi trochu připadá. Knižní.
    152 ru – já si všímám jen toho, že ty obraty (pokud si jich teda někdy všimnu) se různě obracej a nejsou definitivní. Asi že nejsou papírový.

  • rulisa

    153
    Ok, moje jasné a důstojné NE zní:
    Nepřijde mi fér to, co tady pronášíš a jak to podáváš, a nadále si nepřeju, aby se tady, kde není kontext a možnost si ověřit, co jak vlastně bylo, řešily domnělé Ratčiny křivdy spáchané na ní někde jinde.

  • rulisa

    154
    A podléhají i jiným vlivům než tady zmíněným.
    A dál už opravdu nechci o tomhle ani slovo.

  • barča

    155. ok. už jsem nepřijdu.
    153. jsem psala o sobě – co zrovna prožívám (informativní charakter)

  • barča

    156. „A podléhají i jiným vlivům než tady zmíněným.“

    Napsala jsem 153 tak jak jsem napsala – aktuální co žiju.
    to co píšeš v 156. je už dál tvůj výtvor.
    jak chceš.

  • rulisa

    157
    Proti tvým osobním informacím ve 153 nic nemám, jen jsem reagovala na tvůj požadavek jasného, srozumitelného, věcného a důstojného NE.
    Mám právo na obranu, mám právo napsat, co si myslím, a napsala jsem to dost decentně, aby nebylo třeba se k tomu dál vyjadřovat, a napsala jsem jasně svoje NE, týkající se rozborů diskuzí mezi mnou a Ratkou, odehraných někde jinde.
    Děkuji.

  • Saul

    157:
    Barco,ja myslim ze Ru posledni reeakce se nevztahuji k tve 153,ale spis ke 149,respektive k tomu, ze jsi tu znovu otevrela tema diskuse Ru s Ratkou,ktery jsme rozebrali u ni na 130 komentech a ted jsi ho jeste nejak provazala s Rulisinym clankem.
    To se dalo prece cekat,ze to nedopadne dobre!
    Nekdy je dulezite nejen naucit se rikat NE,treba to urazene „uz sem neprijdu „v 157(nevsimnul jsem si,ze by te Ru vyhanela)
    Ale taky naucit si rict AHA!!!

  • Liška

    …160
    Já si umím představit, že autor blogu na svém území se může cítit hodně nepříjemně, když se tam vnese něco odjinud, tojo. Sice v tomhle konkrétním případě nic k tomu necítím, netýká se mě to, ani by mě nenapadlo, že to může nastat, ale může, má to určitě svoje jasný důvody. Který nepotřebuju znát.

  • Saul

    a k prvnimu odstavci clanku:
    jo,je to brecka,ktera nechutna a muze i otravit.
    Kdyz uz ji nekdo vypije,tak musi mit pripravenyho neco na zapiti.
    A muze ji nalivat jen tomu,kdo ten patok snese a stejnou merou ho musi snest on sam.
    Proto ja piju pivo:-)

  • rulisa

    Problém je v tom, že znáš to, jak je to s vínem – výborné, dá sa, nedá sa, dá sa Pražákom…
    Ale dva ze tří Pražáků si o sobě myslí, že oni jsou právě ta výjimka… ;-)

  • rulisa

    Ovšem nutno přiznat, že když jsem vzdala výběr vína v jisté pražské vinotéce a nechala to na Lišce, nedopadlo to špatně. :-)
    V klidu se jejímu rozhodnutí tudíž svěřím. :-)

  • Saul

    Liska bude mit stejne nejake moravske koreny.:-)

  • Saul

    Ale jeste neco „dulezityho“ i bez cistyho vina chci
    141:
    Ratko,srdce ma mnoho poloh
    Treba to Rulisino pitvani je taky vyraz jejiho srdce.
    Nebo treba snahy snest te z toho pitevniho stolu,kam ses pokladala sama.
    A mrtva jeste urcite nejsi:-)

  • Liška

    164 Jéžkovy zraky, dopadá to různě a vždycky to vypiju.
    165
    depák. Radši taky pivo. I když některý není zrovna chutný.
    Dneska mi pivo došlo, ale koupila jsem výběr z hroznů Ludwig jedno rulandské a jedno chardonnay, tak si asi dám to. Bylo zlevněný na 99 Kč (to druhý nechám na sobotu pro příbuzné). Příště jdu asi do vinotéky…

  • Saul

    145-148
    Poznani=porozumeni.
    To je to.co vsichni chcem:-)

  • Liška

    168
    JOO! chcem to od sebe zevnitř i od druhých zvenku.
    To je Slovo!!

  • rulisa

    Porozumět znamená nebát se, neznáma, nejistoty, nepřátelství tam, kde není, hrozby, která neexistuje…
    Když rozumím tomu, co se v lidech děje, nepřijdou mi zlí, jen nešťastní nebo neschopní něčeho.
    Nebezpeční můžou být i tak, ale nebezpečí, o kterém člověk ví, které zná a může s ním počítat, se snáší líp.

    A i když mi člověk, jemuž rozumím (rozumím tomu, co se v něm děje), ublíží nebo se zachová vůči mně nefér, daleko snáz se mi to o(d)pouští.
    To, že rozumím, jak se to stalo, odkud to vyplynulo, znamená, že se z neznalosti důvodu netluču v sebelítosti a ublíženosti, neptám se „co jsem mu udělala, čím jsem si to zasloužila…“, ptám se „jaký význam to pro něj mělo…“

    Daleko klidnější, vyrovnanější ve vztazích i běžném životě.

  • Liška

    170
    Tojo, je to usnadnění, zklidnění.

  • Saul

    porozumet znamena se nebat se?
    Mozna prave naopak.

  • rulisa

    Nebát se neznáma, nejistoty, strašáků. Nebát se se sebou viděným ve středu všeho dění.
    A píšu o tom, o čem se psalo tady pořád, o jednotlivých lidech. Ne o davu.
    Saule, všichni se bojíme. Jen každý na to hledá svůj recept. Není jeden univerzální, já píšu ten svůj. A vím co píšu, protože to mám ověřeno několika desítkami let svojí paměti svých strachů a stresů.

  • Liška

    Snaha porozumět za účelem většího zvládnutí – třeba jen domnělého, a menšího strachu z neznáma, větší kontroly, o fous. Tojoo.

  • rulisa

    Kontroly… nevím…
    Kontrola znamená snahu ovládnout, ne zvládnout… nepotřebuju situaci kontrolovat, jakože hlídat, aby byla tak, jak já si představuju. Potřebuju jen nebýt v centru, to neunesu. Když rozplítám, studuju, analyzuju a popisuju, drží mě to v nadhledu. Nad jinými i nad sebou. V pozorovatelně. Nevcucne mě já sama a tam pak moje strachy.

  • rulisa

    Samozřejmě, že to, co jsem napsala, jde snadno otočit a zneužít, omlátit mi to o hlavu. Kdybych chtěla někoho, kdo tohle napíše, shodit, povedlo by se mi to snadno. Protože to nedokážu popsat líp a jednoznačněji, takhle večer po třech deci před usnutím.

  • rulisa

    Protože se mi to nechce popisovat ani za dne, když jsem v práci, ani nikdy, vůbec se mi nechce vysvětlovat nic o tomhle. Je to jako tichá rovná čára uvnitř mě, není o ní pochyb, ale nemá potřebu se vysvětlovat. Ospravedlňovat, zdůvodňovat. Je správně, víc nepotřebuje.

  • Liška

    175
    dobrý. Já psala slovo zvládnout i slovo „o fous kontrola“ právě proto – že jsem nechtěla psát ovládnout a kontrola. Připadalo mi to příliš, ne pravdivý. Jetšě nemám vybalancováno – jestli to vůbec jde, asi je to pořád kontinuální balancování? – kdy víc odstup, pozorovatel nebo dokonce už kontrola…

  • rulisa

    Ale speciálně pro Saula napíšu ještě k tomu porozumět = nebát se:

    Příklad: Je to stejné u lidí jako u koní.
    Kdo přijde ke koním a nic o nich neví, v 99 % se jich víc či míň bojí. Škála je od opatrného respektu s udržováním bezpečné vzdálenosti až po čistý strach.
    Kdo je pozná, jací jsou, jak fungují, čeho se bojí oni a jak oni řeší stres, přestane se jich bát. Jde s klidem k nim i úplně nejblíž. Jen si dává na některé věci pozor a případně počítá s tím, že když jde ke koni s injekční stříkačkou, může dostat i od toho nejhodnějšího šlupku. Ale to k tomu prostě patří, to je jiný strach. Má je rád takové, jací jsou.
    Asi tak.

  • rulisa

    178
    Kontinuální balancování, ano.
    Jdu si pustit relaxační detektivku na dobrou noc. :-)

  • Liška

    180
    ajo, co já si pustím? něco jo.

  • Saul

    179:
    Tak zase uplne stejne to neni

  • SV

    no uffff! 8 – /

  • SV

    Barčo držím palce!

  • SV

    ahoj Saul, to je hrozne moc dobre, že si tu….
    tiež ma tá otázka napadla ako prvá – my tomu hovoríme lupienková píla ;-)
    súhlas v podstate so všetkými tvojimi komentármi, obzvlášť s číslami 160 a 166

  • SV

    ahoj Ru, Saul má pravdu, neber si to tak osobne, aj keď chápem, že to nepadne človeku dobre……
    mám podobný problém, správam sa priateľsky a býva to občas nesprávne pochopené….
    taky mám problém s tým jasným ne, ako žena s moly – jednému panovi docentovi (už som ho tu spomínala ;-) ) to trvalo rok, kým pochopil, že moje nie je naozaj nie…..

    Saul, predsa nemôžem povedať jednému slušnému chlapovi, ktorý mi nič zlého nikdy neurobil, že bež do p, ale nie do mojej ;-)

  • Saul

    185:
    No tak to sis ted zavarila Vlcico:-)
    Jak prijde Ru,tak te zjebe,ze nevis co je lupenkova pila,protoze tu nemyslela:-)
    Ja,byvaly mlady modelar lupenku znam.
    186:
    :-))))posledni odstavec.
    Ano,i tak si to umime vysvetlit:-)

  • Saul

    Ad187:
    Proste vas bereme vazne:-)

  • rulisa

    185
    Lupínková je eště trochu jiná, tohle je fakt přímočará. Jukni třeba na Heuréku, tam jsou ty jednotlivý typy pěkně seřazený.
    http://pily.heureka.cz/

  • rulisa

    186
    Já si to asi neberu nějak osobně, jen jsem to prostě popsala… Když já nevím, o čem jiným mám psát, když Liška pořád žebrá „napište někdo něco, ať mám co číst“, no tak prostě když se objeví něco, o čem mě napadá, co napsat, tak to napíšu. :-)
    Jak vidíš pak v komentářích, nijak tragicky to nedopadlo, s panem topenářem, naopak, někdy mu musím říct, že i když jsem na vínko nešla a o pizzu si netelefonovala, tak že jsem ráda, že ještě pořád chlapům stojím za zájem. :-)

  • rulisa

    Ale ta poslední věta ve 186 je výstižná!
    Hajzly, aroganty a hnusáky nebo od pohledu vychcánky odpálkovat není problém. Nejhorší je to u těch hodnejch, slušnejch…

  • rulisa

    187
    Ehm… ano, stalo se. :-)))

  • Saul

    190:
    Taky mne to napadlo.
    Kdyby se pan topenar neprojevil,byl by clanek o tom,ze uz nestojis za „hrich“ ani remeslnikum.:-)
    No a jak se potom v tom my chudaci mame vyznat:-)

  • rulisa

    193
    :-))

  • Liška

    195
    jo kmitací! konečně chápu její původní název na š.

  • rulisa

    https://www.youtube.com/watch?v=OWUoX24i9xA
    Nemáme v práci úplně tentýž blekdekr, ale podobný, o trošku starší, s trošku jiným kolečkem na nastavování předkmitů.
    Šukalka je běžný profesní truhlářský název.

  • ratka

    zdravím, v pilkách se moc nevyznám…ale přijdou mi lupénkové a kmitací velmi podobné

  • ratka

    166. ano… to máš pravdu že projevy srdce jsou různé. Pitvaný je většinou po smrti, a pokud ještě není tak se u toho brání :-))

  • rulisa

    198
    V lupénkové je plátek či list uchycený na obou stranách a je většinou (nebo původně) ruční. Těch pár elektrických na trhu je spíš pro modeláře, na jemný šišmání malých věcí, je to pila uchycená napevno někde a řezané něco se strká do ní. Přímočarku držíš v ruce a hýbeš s ní po řezu, uchycení plátku je jen z jedné strany.

    166
    Ano, Ratko, pitvaný je po smrti, to je takový typický znak, ale nezapomeň, že to slovo pitvat jsi sem zanesla ty, do této souvislosti, takže nezbývá než logický závěr – je-li objekt studia naživu a nevyndávám-li z něj orgány, takže už pak žít nemůže, i kdyby předtím náhodou omylem žil, nejde o pitvání.

    Nevím, jestli si uvědomuješ dosah tvého prohlášení, že když dělám něco nějak jinak než ty nebo než se ti líbí, tak mi odumírá srdce. Kde je tvoje srdce, když to píšeš?

  • Ratka

    Bylo to symbolicke vyjadreni vztahu objektu vuci subjektu…subjekt odumira a s nim iobjekt. Jelikoz jsou jeden v druhem

  • rulisa

    Neodumírá, nevidím důvod.

  • rulisa

    201
    Vyjadřuješ se ke mně a mému způsobu zájmu o lidi.
    Nevím, ale i když jsem rozebírala hodně tebe (důvod už jsem tu napsala, viz výše), odhadovala, co proč jak děláš nebo kde může být příčina, z dětství, z rodiny, i z té tvojí dyslexie či jiné dys, proč třeba něčemu nerozumíš nebo proč ti něco nejde – a všechno jen na základě toho, co ty sama jsi kdy na netu o sobě a svých blízkých napsala – nikdy bych se neodvážila soudit tvoje srdce.
    Natož tvoje odumírání.

    Nezlob se, ale prostě mi to přijde jako podvědomá odplata za to, co bylo u tebe. Hůl na psa.

  • rulisa

    Myslela jsem, že už to necháš být. Dělala jsem, co jsem mohla, aby se téma už nevrátilo.
    Asi ti to nedocvaklo, v tom tažení s praporem nad hlavou.

  • Ratka

    Nemohla jsem drive psat. I ted to tukam v polnich podminkach. Nejde o nic osobniho. Mam na mysli obecne prijimani druheho. Tedy jako celek i s chybami a rusivymi reakcemi.. proste vzit drujeho na milost komplet. Jako cele baleni. Moc bych si prala byt takto prijata. Akceptovana jaka jsem. Nekdy protivna nekdy smutna nekdy vesela nekdy dotcena. Priciny jsou podruzne. Pokud se lide maji radi povznesou se nad nedostatek druheho

  • Ratka

    A nejde o me specialne. Je to o vztazich. Duvera a vztah jsou u me propojene. Je to jedno a totez. Hledani pricin proc to nebo ono je zpetne prace rozumu

  • rulisa

    205
    A proč myslíš, že nejsi?
    Proč myslíš, že tě přijímá ten, kdo ti neřekne nic, co by ti mohlo být jakkoli nepříjemné = čím by si tě mohl rozházet nebo mít s tebou potíže?

    Proč myslíš, že pokud v debatě odpovídám na tvoje něco, čím mateš to, co píšu já nebo někdo jiný a překrucuješ to a podsouváš jiným, co nikdy neřekli, čímž neakceptuješ ty je, tak že neakceptuju já tebe?

    Kdy jsem ti vyčetla nějakou tvou změnu nálady nebo smutek nebo veselost?

    Akceptovat tě takovou, jaká jsi, neznamená akceptovat tě tak, jak ty si přeješ, aby to bylo. Čili ne že ty můžeš vůči ostatním všechno, jak je ti přirozeno milo libo a dáno, a ostatní budou držet hubu a sami sebe na uzdě a nechají si srát na hlavu, jen aby se náhodou neprojevili tobě nelibým způsobem a tys neutrpěla pocit, že tě neakceptují. :o))
    Povznést se nad nedostatky druhého neznamená tvářit se, že žádné nemá.

    Já tě akceptuju takovou, jak se prezentuješ tady netu – tj, celkově, záměrně i nezáměrně. A prezentuješ se mimo jiné dle svých vlastních slov tak, že jsi velmi silná a všechno uneseš, i když chvíli kopeš nebo se bráníš nebo si i pobrečíš, když je toho na tebe moc nebo máš slabší den. Ale že chceš vytahat kostlivce ze skříně, protože jinak se jich nejde zbavit. Z toho jsem vycházela, když jsem s tebou komunikovala. Ukazovala jsem ti, kde si myslím, že bys mohla mít kostlivce.

    Ale taky jsem už tady výše psala, že už i u tebe jsem tě akceptovala, kdyžs sdělila, že to tahání kostlivců už nechceš, že to cítíš jako tlačení tě někam, tehdy jsem ti sdělila, že ok, že tlačit tě rozhodně nikam nechci a nikdy jsem nechtěla a že to tedy budu respektovat a už to tahání nepříjemných věcí na světlo dělat nebudu.

    Tak co furt kua řešíš?

    A proč řešíš obecně jiné lidi, pokud si nemyslíš, že já jim taky děsně ubližuju? Co je na tom tvém odsuzujícím postoji neosobního?

    A proč ty neakceptuješ mě, jako celek, včetně mého způsobu jak se vyrovnat s tímtéž, s čím ty se vyrovnáváš pomocí víry v boha?

  • rulisa

    206
    Patetická neurčitá klišé v kličce jinam. Nevidím souvislost s otázkou odumírání mého srdce – protože o jiném pitvání než o mém se tu nepsalo.

  • Ratka

    Protoze hledas duvody neceho co je zcela normalni. Neni mi neprijemne ze mi prosuzujes takove ci onake duvody
    … naopak je to dulezite pro tebe aby jsi si zduvodnila to nebo ono. To se ti snazim sdelit. Akceptuji te zcela. Takovou jaka jsi. Ale chci ti byt seberovna. Bytost potkava bytost. Volam ….ziju. vem me a nehledej co neni.

  • Ratka

    208. To jsem prece vysvetlila. Tedy snad. Pokud se divame na druheho jako na objekt… zabijime sami sebe. Me nevyjimaje

  • rulisa

    209
    Tak za první – na co odpovídáš?

    Za druhé – nehledám, vidím, spojí se mi v hlavě při psaní o něčem jiném. Jediný rozdíl je ten, že někomu to řeknu a někomu ne.
    Bylas v tom užším výběru těch, o kterých jsem si skutečně myslela, že je mezi námi ta tebou vzývaná důvěra, takže jsem ti to říkala. Už vím, že to byl omyl, ty si důvěru představuješ jinak.

    Za třetí – co je zcela normální? Prosím přesně, žádnou obecnou definici

    Za čtvrté – nikoli, zdůvodňování je spíše tvoje doména, u mě je to jen Proč. Popis mechanismu dějů a vztahů mezi prvky množin. Jako v kterékoli vědě, chemii, fyzice, biologii, genetice, psychologii, sociologii, ekonomii… Vidět, nic víc.
    Že ty to ráda nemáš a nepřeješ si to nadále, tos mi už napsala u tebe – a znovu: už se tě to týkat nebude. Tedy pokud nebudeš provokovat do té míry, že už nebudu vědět jak jinak tě zastavit.

    Nevolej, nemáš proč. Bylas mi seberovná. Dokonce jsem k tobě kdysi vzhlížívala.
    Pokud máš pocit, že je to jinak, je to tvůj problém s vnímáním věcí, které ti nejsou vlastní, a pokud si myslíš, že věci v danou chvíli vidíš správně, tak ano, teď v tuto chvíli mi přijde, že ta rovnost je v prdeli. Ale ne proto, že bych se najednou nějak jinak chovala já. Já jsem v tomhle pořád stejná už roky, proto jsem tě odkazovala na ten svůj první článek tady na blogu.

    210
    A jak jinak se chceš na jiné dívat než jako na objekt? Nikdo z jiných lidí není ty. Subjekt jsi jen ty a všichni ostatní jsou objekt. Nevidím důvod, proč bych měla zabíjet sebe tím, že si nemaluju věci na srdíčkovo a sentimentálno, ale že chci být k sobě i jiným pokud možno co nejvíc fér. Což znamená i dokázat vidět věci bez příkras a tak, jak jsou – přesně jak to chceš ty, akceptovat je se vším všudy. Nezavírat před tím oči a nedělat z toho drámo, ani z nich, ani ze sebe.

    Pokud tě zabíjím tím, že jsem takhle založená, nechám na tobě, jestli dáš přede mnou přednost záchraně života. :-)

  • rulisa

    Pěkné čisté víno.

  • Ratka

    211. Vzdavam se. Cim vic vysvetluji tim je to horsi.
    Zacnu odzadu posledni odstavec. Tak to nestoji. Tedyzadna takova volba neni. Je to neporozumeni
    Dale. Pokud je druhy vyuzivany jako uzitkovy predmet je to nerovne. Obecne
    Tedy tady mluvime virtualne. V realu to je jiste jinak
    To za stvrte. Nebudu zduvodnovat a pokud dostanu bombu budu vedet
    Za treti.normalni je se mylit a delat chyby. To je presna definice
    Za druhe zme strany duvera trva
    Za prvni. Reaguji na 207. Tedy reakce na snahy ukazovat mi moje kostlivce.
    Pisu v prestavkach na mobil. Ztracim prehled aposuniji se zespodu nahoru

  • rulisa

    213
    Začnu tím co jsem jediné pochopila – reakci na zatřetí:
    Ok, děkuju za odpověď, ale musím tě ujistit, že nehledám důvody, proč se někdo normálně zmýlil.
    Proč někdo dělá chyby opakovaně a pravidelně ve stejných situacích, už svůj důvod vždycky má a obvykle ho – opět – není třeba hledat, jukne to na neautora těch chyb samo.
    Pokud jednou za čas za volantem přehlídneš dopravní značku, je to zmýlení, chyba. Pokud je nevidíš skoro nikdy, je to buď špatný zrak, nebo psychická neschopnost soustředit se na řízení.

    Ad zaprvní – to jsem pochopila, ale ve 207 těch otázek bylo položeno několik, takže jsem se ptala, na kterou z nich odpovídáš.

    Ad zadruhé – u mě je dost otřesená. Nejen teď komunikací tady a ránou o odumírání mého srdce, tvým přesvědčením (-ováním), že lidi jsou pro mě jen využívané užitkové předměty, ale i tím, jak ses chytla příležitosti to tady znovu řešit a otočila na tlačení tebe někam, a i tím, co bylo před časem, odkdy mám obavu z toho, co kdy jsi schopná ze soukromí druhého napsat veřejně, jen aby ses obhájila. Ne třeba záměrně, ale strhnou tě tvoje po-city a jsi neřízená střela.
    Promiň.

  • Ratka

    214. Nemam ti co promijet. Je to tak jak to je. To ze vytahuji na tebe nejake soukrome veci je blbost. Za cela ta leta se stalo jednou ze nejaka veta se dala propojit . Tykala se zcela neceho jineho. Neobhajuji se.nevymlouvam. Stejne to nema cenu. Mysli si co chces.

  • rulisa

    Nemyslím si to, co chci. Radši bych to nechtěla.

  • rulisa

    Jinak pro info k tomuhle článku:
    http://rulisa.mzf.cz/2016/09/05/o-tricku/
    Kde jste mě v komentářích propírali a téměř pranýřovali a ty nejvíc, za to, jak se nefér chovám k tomu chlápkovi, jak ho mám jen pro svoje potěšení a neberu ho jako sobě rovného člověka…
    Tak od té doby od něj ani slovíčko, ani pozdrav, přestože ten večer při rozloučení říkal, že zas někdy něco, a i když jsme se potkali párkrát na skajpu, tak kdykoli jsem se připojila a on byl zelenej, okamžitě se odpojil. Abych po něm náhodou něco nechtěla.
    To jen tak k těm tvým soudům o mně, jak jsem špatná a necitelná a nemilosrdná a podceňuju kdekoho a nemám vůbec pochopení a jak on bude zklamanej, protože bude příště čekat víc…
    Prd. Nebyla jsem pro něj nic víc, než jen z nouze ctnost zábava na ten jeden večer, když nebylo nic lepšího, a tu zábavu jsem mu ten večer z radosti byla ochotná poskytnout, o nic víc nešlo, přesně jak jsem vám psala, marně a zbytečně, protože někteří jste to holt věděli líp. :-)

  • rulisa

    A to píšu jako příklad, proto, že tehdy jsem tu situaci taky vyhodnotila jen a pouze analyticky, bleskovým zvážením objektu a situace, než jsem mu na to noční koupání kývla. Bez serepetiček obelhávání se sentimentem a růžovým romantismem. A ušetřilo mě to zklamání. Tedy zklamání z něj a z toho večera.

  • Ratka

    217. To se dalo cekat.

  • Ratka

    218.nevim…zda usetrilo. Je to zranujici. Oboustranne. Tak to citim.

  • rulisa

    Aha. Takže ne že já si mám myslet, co chci, ale ty si budeš myslet to svoje, i kdyby ti ostatní snesli tisíc argumentů. :-) Třeba že dobře vím, že pro něj jsem jen taková postarší kravka, co nemá nikoho, a tudíž ani sex, tak se dá případně použít. :-)
    Tak to nech být. Podle mě prostě nemáš pravdu a to je všechno.

  • Ratka

    221. Samozrejme . Neumim psat smajliky. Dyt o tom se prece celou dobu bavime nebo hadame. Nechame to kazda u sveho. Rict si to ale muzeme. Tedy snad.

  • rulisa

    Můžeme, ale asi nemá cenu si o tom dál povídat.

  • rulisa

    Akorát v tom případě mi trochu uniká, proč bychom si to tedy vlastně měly říkat…
    Debaty na úrovni Já mám ráda dlouhou sukni – já krátkou, já guláš – já rizoto, já dolary – já eura…
    Nebaví. Nic nedávají. Jsou jalové.

  • Ratka

    Pro me ne. Nejde o sukne. Jde i o zlusenosti. Co je pro koho dulezite a proc. Jak vidi to nebo ono. Ano je to vymena jelikoz uz jsme stare dost abychom vedeli proc a co preferujeme.

  • barča

    160. Saule moje 157 není uražené NE. to už je prostě spíš marnost…..kolikrát mě tady u Ru na blogu už napadlo:
    „tý, jo, nebylo by lepší pro Ru kdyby raději zablokovala komenty všem ke svým článkům“
    protože hodně často se stává, že Ru napíše článek o pánovi XY – přijdou komentáře a pak nás tu školí a píše, no to přece nebylo o pánovi, nebo nepište mi tady o pánovi, to bylo o něčem jiném apd. “
    prostě už člověk nemá chut psát chut komentáře,
    a) protože dostane čočku, že bud je uplně blbej a nepochopil o čem ten článek je.
    b) nebo dostane školení – přečti si znovu komentář číslo x, y – protože neumíš číst.
    c) Protože cokoliv člověk napíše – no tak je to špatně a Ru se pak chytne nějaké maličkosti a prostě furt to točí dokola a dokola, ubíjející, vyčerpávající….

    no, tak co pokusíš se vysvětlit jednou, podruhý, zjistíš, že je to čím dál horší a tak to prostě vzdáš, no….nebaví.

  • barča

    226. Notabene, Ru tady píše, jak teda ty lidi pozoruje, jak je má „načtený“ – děje, vztahy, z čeho pramení naše postoje…..léta se virtuálně známe…..má tedy natipováno, jak kdo reaguje a proč….nikdo Ru nechce ubližovat. Nikdo Ru neříká že žije špatně…..má svůj život, svůj svět…..no a pak to jde na virtuál a masakr….a Ru tady seká hlavy….a ještě teda mě trošku dojmulo takový to Ru co mi napsala „že mě konkrétně teda šetří“…..co to jako je?
    najednu stranu tady píše o tom jak kličkujeme, jsme falešní a nepřímý a bojíme se psát svoje věci – což není pravda. Jsem myslím přímá dost a unesu jiný názor, ale ponižuje mě to rulisino vedení diskuze.
    Ano, vedení její diskuze. Ten styl. Jiný názor unesu, snesu.
    Tak jen tolik na vysvětlenou.

  • barča

    227. a už jen čistě za sebe: Ru umí sakra dobře psát, má na to talent o tom žádná…..no ale pak ty komentáře její prostě pod článkem neskutečně shodí celý ten svůj článek. Tohle je můj osobní pocit. A je to prostě jen tím samotným jejím vedením diskuze.

  • barča

    228. celý ten její článek (jsem to špatně vyjádřila)

  • rulisa

    225
    Jakmile začneš se zkušenostmi, zvrhne se to ve sdělování zkušeností jiných nebo ve sdělování, proč má někdo nějakou zkušenost takovou a ne onakou, nebo že někdo vidí něčí pohled na jeho zkušenost nějak jinak. Jako když já jsem u trička napsala Bylo to tak a tzak a vy jste si domysleli celou šíři dalších věcí okolo, každý podle svého zaměření, svých vlastních zkušeností, preferencí a osobnosti. Už to neudržíš na bezpečné formě dvou na sobě nezávislých monologů.
    Tedy tímto se držím původního tématu, že si budem jen sdělovat „Věc je tak a tak“, a dál nic.

  • rulisa

    226, 227, 228
    Barčo, proč výtky proti mně řešíš se Saulem a ne se mnou a na moje názory se ptáš Saula a ne mě?

  • barča

    228, takže prostě jsem si pro sebe udělala rozhodnutí – jo, hele Ru, má nový čllánek.
    přečíst a nechat být. A klid.
    Podobně jako když spisovatel napíše knihu a ta přijde k čtenářům.
    každý čtenář si z toho něco vezme, pro někoho kniha nečitelná, hrozná, pro jiného dobrá. Tomu spisovateli – autorovi se to nedonese jaká jeho kniha vzbudila ohlas, pocity u obyčejných lidí. Něco jiného jsou už pak VIP recenze a třeba knižní kritikové apd.

  • barča

    231 No, protože reaguju na Saulův komentář. 160. kde mě oslovuje. přímo mě, teda si myslím.

  • Ratka

    230. Myslim ze tam bylo i nejake vtipkoba ni. Jsem vesela kopa a zadna sranda mi neni dost blba.

  • rulisa

    234
    Tak dělej smajlíky, ať je to poznat.

  • Ratka

    Nemuzu. Nevim kde je dvojtecka.tedy mudela bych pristpupit ke krajnimu reseni dat tam tu potvori ☺

  • rulisa

    233
    Tak proč mu to nenapíšeš mejlem, když to nechceš řešit se mnou?
    Koneckonců se mnou jsi ještě donedávna taky řešila mejlem tisíc věcí, tak proč ne tohle, když tě tak ponižuju a všechny tady uzurpuju? Nebylo by vůči někomu, o kom jsi dřív říkala, že ho máš ráda a že je tvoje kamarádka, fér, abys mu svoje výhrady mezi vámi dvěma sdělila a třeba ho i varovala, že něco dělá blbě, pokud si to myslíš?
    A nebo prostě jen čas od času otočíš v názorech a tak, jako dřív byla tvůj úhlavní nepřítel a komunikace zcela neschopný jedinec Ratka, jsem se jím teď stala já?

  • rulisa

    Já nevím, holky. Jako chápu, že se v nás všech odráží naše stresy z reálu, ale dělat z diskuze o něčem drama odumírajících srdcí a tyranizování prostřednictvím internetu mi přijde už trochu přes čáru.

  • rulisa

    236
    Týjo…
    A kde se dávají jiné znaky, víš? Tam by měla být i dvojtečka…
    Zkus pohledat, prosím, nebo se zeptat doma, jestli by ti neporadili, synek by to mohl vědět.

    Tu jednu potvoru jsem ti teď extra schválila, speciáůně pro tebe, ale jinak tu ty potvory fakt nechci. Kdyby se dalo udělat že se budou zobrazovat všude tak černobíle,jako na počítači, nevadily by mi. Ale ty řvavý kýče… ne.

  • barča

    Ratka nebyla můj uhlavní nepřítel v diskuzi. Jo, že jsem ji jeden čas vytáčela, vím, bylo to v době, kdy pracovala ve fabrice. To Saul mě vytáčel, protože jsem měla od něj Ratku na talíři naživo a i jiné věci, co já dělám špatně v reálu.
    Jenže změnilo se to.
    Všechno.
    Všechno včetně toho, že se Saulem nemáme partnerský vztah. Nechci to sem tahat. Není proč. Ale když mi teda napsal 160 – tak jsem mu odpověděla.
    A ted už jdu spát. Přišla jsem z práce a jdu spát…..mám před sebou ještě hodně služeb a spoustu zařizování mezi tím.
    Dobrou noc.

  • Ratka

    238. Spoustu veci jsi si domyslela a nafoukla aby jsi se mohla citit dotcena. Nebylo to pres caru. Muze byt tisickrat ptesvedceny jak to ma pof kontrolou a jak mu to jde.. ale ti co to vidi zvenku prece jasne vidi ze je to zranujici. Ze to boli. A stresuje. Zranuje. Neni to pres caru rict to nahlas. Je to tvuj zivot. Ale srdce si neses na dlani
    Ale sdilis ho i se mnou virtualne.takze to citim. Mohu nepsat co citim mohu se mylit. Ale pres caru to neni.
    .

  • rulisa

    240
    Dobrou noc. :-)

  • barča

    237. 240.
    Ale, Ru, když už jsi to nakousla…..jednou mi Saul řekl, že jste si hodně podobní.
    Ano, jste. :-)

    co se týče přehodnocování ….jo, funguje to, v čase….postupně, pomalu, prostě nic není statický.

  • Ratka

    240. Barco. Nic si z toho nedelej. Neberu to vazne. Smajlik. Dobrou noc.

  • rulisa

    241
    Ratko, právě jsme se domluvily, že si každá necháme to svoje a nebudem si to vymlouvat. Taky už před několika dny jsem ti odkývala, že už nebudu psát, co si myslím o důvodech toho, co proč jak děláš. A dneska jsi mě rozebrala, jakou dělám hróznou chybu, když hledám důvody.

    Tak proč to děláš ty?

    Proč mi okamžitě vstřelíš, že jsem něco nafoukla proto, abych se mohla cítit dotčená?
    Proč myslíš, že jsem dotčená, natož se potřebuju cítit dotčená?

    Protože takhle mě prostě vidíš a vidíš mě pořád stejně, jako menší než ty, slabší než ty, vynervovanější než ty, mající všechny chyby, co ty a všechny slabosti, co ty, ale v daleko větší míře, protože jsem mladší a nemám za sebou tvoje životní zkušenosti, tudíž logicky ještě nemůžu být tak daleko jako ty?
    A nebo jen proto, že se to tu snažím, (už zas a už zas marně) zahrát do autu a usmířit a ztlumit?

    Proč vidíš to, že vůči tobě je něco zraňující, ale nevidíš, že taky může být něco od tebe zraňující pro mě? A dokonce aniž bych byla dotčená, prostě mě to jen zaskočí a mrzí a dává mi to informaci tě od sebe odsunout a nepouštět si tě už blízko do citů.

    Proč ti nedokážu vysvětlit, že někdy nějaké sdělení, které by samo o sobě nebylo či nemuselo být přes čáru, dostane přes čáru kontext, ve kterém je proneseno?

    Ano, svoje srdce si nesu na dlani. Děkuji za uznání aspoň tohoto.

  • ratka

    ježkovy voči, tak nejsi dotčená… ale únavná. snad je to lepší formulace. :-) dostala jsem se konečně na laptop :-)))

  • barča

    Ještě Ru, když jsi nakousla ty změny a postoje, názory….
    Měním se. Měním se už ted…..jsou to vnitřní věci…..jednak dané mojí unavou, jednak moji novou dg, která je zase jen moje a beru to pro sebe jako takové: “ podívej jak žiješ, kam tě to dovedlo, chceš opravdu takhle dál žít?“ prostě tlačí mě tyhle věci k sobě samé…..hodně k sobě…nevím jak to popsat. asi něco jako svoji novou cestu – s tím, jak si to po operaci uděláš, takový to budeš mít…..život, čas, priority…..zdraví….
    v poslední době hodně o tom přemýšlím a proto i třeba (ted jsem natáhnu Lišku a její komiksy co píše v poslední době :-)) jsou pro mě fajn. terapeutické :-)

  • rulisa

    246
    To jsem ráda, že jsem únavná, aspoň v něčem se shodnem, ty totiž taky. :-))

  • rulisa

    247
    Nevidím důvod, proč sem nenatáhnout Lišku. :-)

  • barča

    a ted už opravdu dobrou noc. :-)

  • ratka

    248. :-) taky jsem ženská…

  • ratka

    250. dobrou Barčo.

  • rulisa

    251
    Tak to už máme druhý společný znak, tak já si du přiložit, ať nejsem ženská studená.

  • Jirka*

    Vy jste byli všichni na tom srazu? Nepokousali jste se? Nebo to byl nějaký předěl? Nový rozměr?

  • rulisa

    V reálu vše ok, naprosto bez jakéhokoli nárazu. :-))
    Spíš v tom virtuálu je opravdu všechno trošku posunuto a trošku obnaženo a hůř kódovatelno i dekódovatelno.

  • rulisa

    V reálu jsi vlastně v neustálé interakci s okolím. Neustále pod vlivem vjemů, různých, rušivých i pomáhajících korigovat a přizpůsobovat tvoje projevy.
    Za počítačem jsi ponořený sám v sobě a v sobě jedeš naplno, bez vnějšku coby brzdy, prostě tudíž je to trochu, jako kdyby si slepec od srdce zpíval a prděl ve vaně, ale vypadlo mu z hlavy, že je to vana ve veřejných lázních.

  • Liška

    ru 207
    výborně
    ru 211
    jo, ale k tomu tématu, jestli já jsme subjekt a na ostatní koukám jako na objekt: existuje koncept (artin Buber: Já a ty), podle kterého k opravdovému setkání hlubokému člověka s člověkem dojde pro tu chvíli (trvale nelze, řekla bych, jen na kratší chvíle, jak jsem to pochopila) ve vztahu právě v tom případě že ten druhý není objekt. není to já-ono (říká Buber), ale spojení já-ty.
    Tak nevím, jestli ratka nemá na mysli tohle.

  • rulisa

    257
    Je to možný. Ale to se podle mě nevylučuje s tím, že druhýho vnímám analyticko-synteticky (což mi vyznělo, že byl hlavní důvod, proč to Ratka psala). Prostě v určitou chvíli to vnímací studium přeskočí do vnímání vhledem, intuicí. Jaksi celopovrchově i hloubkově.
    A ta analýza pak znovu naskočí zas až za čas, až se rozpojíme.
    Ale to nejde s každým. U spousty lidí je pocit nutné obrany proti vcucnutí pomocí odstupu tak intenzívní, že ke „spojení“ nedojde.
    (Saule, podrž prosím ústa. :-))

  • Jirka*

    256 – termín „veřejné lázně“ je clkem příhodný :)

  • Komorebi

    245

    Po delší době ahoj, jen jsem kousek popojel do příspěvků a chce se mi na jednu věc zareagovat..

    „každá necháme to svoje a nebudem si to vymlouvat“

    Myslíš si, že je tenhle přístup správnej? Ať už se jedná o interakci s ratkou (a teď mluvím k vám oběma) nebo i s kýmkoliv jiným. Neznám podrobnosti samozřejmě, ale myslím, že ta věta už dost obecně mluví sama o sobě v jasným pádě.

  • Komorebi

    Nestává/nestávalo se vám u tohohle webu, že se vám nedaří načíst? Mám tenhle problém už delší dobu docela

  • rulisa

    Ta 245 byla parafráze 222.
    A právěže si myslím, že to nejde a nemá ani smysl, což píšu ve 223 a 224.
    Ale když je potřeba zastavit rozjeté emoce, jakýkoli konsensus je dobrý, i ten s vědomím, že je nereálný. :-)

  • rulisa

    261
    Nestává, ale je možný, že to dělá některý plugin, antispam nebo ten plugin na požírání barevných smajlíků.
    S Ratkou jsme podobnou situaci řešily tak, že já postupně vypínala a zapínala pluginy a ona mi do mejlu psala, kdy jí to funguje a kdy ne.
    I když to by ti spíš nešlo načíst vůbec, ne jen někdy.

    A nebo je třeba někde blbě napsanej dyzajn a je to horší šrotování pro prohlížeč, a jestli máš pomalejší nebo na ztrátový pakety horší připojení, může se to i špatně načítat.

  • Komorebi

    263

    Musím stránku třeba až desetkrát znovu načíst a až pak mi najede celá..

  • Komorebi

    Dělá mi to u tvýho webu a csfd.cz, ale to nemá asi žádnou spojitost..

    Nepřidávala nebo neměnila si od srpna něco v nastavení webu v podobě těch pluginů nebo čehokoliv? Vzpomínám si, že do té doby mi to nedělalo, po technický stránce jsem bohužel jalovej, takže ty věci co jsi mi vypsala ani příliš nechápu.

  • rulisa

    Co máš za stroj/připojení/prohlížeč/antivir?
    Můžeš i do mejlu, ať to tady nezanášíme oftopikem

  • rulisa

    Jo, měnila, napiš mi mejl.

  • Liška

    254 Jirko*
    :-DDD
    256 :-))

  • Liška

    258
    jo

  • Saul

    243:
    Super Barco,to se ti zase povedlo.

  • ratka

    tak jsem konečně u PC a mohu se soustředit.

    LIško 257. sice toho pána a teorii neznám, ale je to v tomto smyslu. Skutečně se můžeme setkat jen v hloubce – intuitivně „zřít“ v přítomnosti. pak je jak říká ten án ja a to druhé já v kontaktu, jsou“spolu“ jako já a ty, vidí se zevnitř, vnímají se… pokud je ten druhý „ono“ , je to o posuzování něčeho. pak mohu říct že mi to chutnalo nebo ne, příjemné nebo nepříjemné, jsem již v situaci toho kdo něco (ono) posuzuje, zkoumá, analyzuje a dělá závěry o „něčem“. není zde vnitřní spojení.
    Takže jo… ano, jak říká pan Bíber.

  • ratka

    272 a ty jsi si je přečetl? jestli ano… co jsi se dozvěděl?

  • Saul

    273:
    precetl.
    U kdysi a nekolikrat.
    Nedozvedel jsem se NIC:-)
    Tak si je precti,kdyz to budes mit stejne,tak to znamena,ze jsi jim snad trochu porozumnela:-)

  • ratka

    273. domnívala jsem se, že mě chceš poučit :-)

  • Saul

    275:
    treba jsi po te pitve sice ziva,ale paranoidni:-)

  • ratka

    276. to naštěstí nejsem :-) to víš že jsem nakoukla… a nic :-)

  • rulisa

    Já na to můžu napsat jen jediné – viz moje 258. Ano, samozřejmě, že doopravdy člověka můžu poznat jen tak, že se na něj jen nedívám, jen nepopisuju, ale že ho vnímám, celého a celá.

    Proto taky píšu, že lidi sálají, viz moje 125. Myslím, že to je ono. V tom okamžiku neanalyzuješ ve smyslu slov, prostě jen cítíš. Je to tak silné a tak intenzívní, že aspoň já přitom nejsem moc schopná přemýšlet a logicky konat – což je třeba jeden z důvodů, proč taky nedokážu včas zastavit něco, i když cítím, že to k tomu padá.
    Jako bych v tom okamžiku byla napojená na něj, na toho druhého člověka, a „jela“ s ním.
    A proto taky nemůžu dopustit, abych se takhle napojila kdykoli na kohokoli, musím se tomu občas bránit.
    A občas mě brání moje tělo samo, když ho cítí jako vyslovenou hrozbu. Pak je to ne jako sálání magnetu k němu, ale jako dva stejně nabité póly dvou magnetů od sebe.

  • Liška

    278 ru
    jo, to i mně tak podobě funguje. Občas bránit ano (a asi já víc obrněně než ty, podle svých měřítek). To „jetí s někým“ taky není špatný, když si to uvědomím poměrně včas. Něco to řekne (o tom druhém).
    To sálání něčí (byla to žena) jsem nedávno zažila jako kdybych měla mžitky, valila se na mě vlna větší než dřív, jako bouře nebo uragán, ale pořád to ještě nebylo nic hroznýho, jen jsem se očima soustřeila hůř než jinými způsoby.
    Zní to asi blbě, ale bylo to ještě poměrně jemný, ne nijak dramatický, navenek by si toho nikdo nevšim.

  • rulisa

    Myslím, že navenek si to těžko kdo všimne. Ne tak, aby si to dal do téhle souvislosti.

  • SV

    279 + 280 čaute holky, poznám. všimne si to len ten, kto má s tým skúsenosti.

  • SV

    Ru, díky za rozšírenie mojich pílkoznalostí ;-)

  • or

    254 je dulezite chodit na srazy!

  • rulisa

    282
    Jj. A ještě taky musí trochu znát toho dotyčného, na úplně cizím člověku to asi nepude. Teda já bych to nepoznala. Že je něco jinak.

    283
    :-))

  • Liška

    283
    správně! Kdy uděláme další sraz?

  • rulisa

    Spíš kde. :-)

  • Liška

    286
    Nototaky, jestli v Praze…

  • rulisa

    To chce interně. Nějaký návrhy padly už tam. :-)

  • ratka

    ted v zimě ne… až příští rok.

  • SV

    nošak na Muránskej planine ;-)

  • Liška

    Jo, ve středu jsem viděla tu pilku, jak piluje!

  • rulisa

    Pílí. :-)))

  • ratka

    292- pílí? to je co :-)) pilka piluje, jako král kraluje… ten taky nekrálí:-))

  • rulisa

    To je to, že pilka piluje asi tak stejně jako pílí. :-)

    Král je zvláštní opodstatnění, když je to rod mužský a úplně jiná koncovka. :-))
    Taky kraluje královna, když na to přijde, takže pilovat by měla pilovna?

    A co teda dělá pilník? Řeže? :-)

  • fousek

    Piluje pilník. Pilka řeže nebo pílí (ale to jenom na Slovensku :-)

  • rulisa

    Pílí i pilník, v zastaralejším významu slova. :-)

    Bych řekla, že i Ratka si dělá srandu, jako Liška, akorát to zas táhne tak ad absurdum, že už to jako sranda přestává fungovat.

  • rulisa

    Každá ženská přeci ví, že piluje pilník, dyk si dělaj nehty. :-)

  • ratka

    pilník by měl pilnit :-) ale nebudu si dělat srandu… budu brát všecko vážně :-)

  • Liška

    Řeže nebo piluje, hlavně když mě neřežou kalhoty.

  • fousek

    a nemá být spíš pýlí ? … včely tak dlouho pýlí květ, až ho opýlí

  • rulisa

    298
    Bane, pílit. Od píle.

    300
    Tak to už jsme skoro u býlí.
    Odsud u brýlí.
    A vyjde z toho, že pilou pracuje kobra.

  • fousek

    Takže teptve když někdo řeže velmi usilovně, lze o něm říct, že pílí.
    a lenoši mají pílovou alergii ..

  • rulisa

    302
    Ano!
    Zejména ta alergie mě uchvátila. :-))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.