Konec léta

Měla ta Liška pravdu, že léto nekončí srpnem. Aspoň letos neskončilo ani tady, přes pět set metrů vysoko a s chladem od rybníků.
Tak jí teda ten článek musím už konečně dopsat, i když už ne v pátek po namontování bojleru, to jsem se chodila dívat pořád dokola na ten bojler a kochala se jím, až jsem celá šťastná z nového krásného velkého bojleru a z vyhlídky na ráno se spoustou krásně teplé vody usnula.

Už jsem se pár dní v R. nekoupala, dny jsou čím dál kratší a večery čím dál studenější, nestíhám. To poslední koupání v posledním ještě doopravdy letním zářijovém dni jsem ale stihla, po příjezdu od maminky z Brna, a stihla jsem i několik piv, z nichž tři byly na účet IT prodejce, jemuž jsem týden předtím nechala křen ze svojí zahrádky (pak prej že švestičky, pche). Hlava mě ale naštěstí další den nebolela, tak jsem v pošmournu prudkého ochlazení mohla skrze webkameru bufíku u R. nakukovat na monitoru na mírně rozplizlý němý mumraj svatby pana a paní vedoucích. Hemžili se tam dlouho do noci.
Počasí jim vyšlo a všichni jim to moc přáli.

A ještě jedno z těch posledních koupání si budu pamatovat. Ne z pláže, protože opalování už jsem nestíhala od blogosrazu, takže jsem už jezdila pořád jen dozadu pod strom, bez plavek. A ten jeden den, jeden podvečer, jsem předrncala cestičkou louku a zadrhla, připozastavila o kousek dřív. Pod stromem seděla postarší paní v lehkém svetříku, knihu na kolenou, mužský hlas dole pod svahem z vody. To vždycky napřed volám. „Dobrý den, jste s plavkama nebo bez?“ – A vždycky, ať se takhle na břehu potkám s kýmkoli, přijde cca stejná odpověď: „Bez, ale to nevadí, jestli to nevadí vám.“
A pak jsme si povídali ve třech, paní v lehkém svetříku nahoře pod stromem s knihou na kolenou, já s pánem dole pod stromem do půl stehen ve vodě zcela nahatí. A povídali jsme si o Brně, o Řečkovicích, ze kterých pochází ta paní i moje maminka, o Piešťanech, ze kterých pocházím já a pán pořád dokola říkal Píšťany, tak jsem volala na paní, ať ho to naučí říkat správně…
Pak jsem si zaplavala a pak jsme si ještě chvíli povídali už všichni oblečení, než jsme se rozloučili. O speleologii, o manželství…

Čím dál víc kolem sebe vidím lidí hloupých, obelhávajících se, beznadějných… a čím dál víc moudrých.
Moudří, co se netváří jako moudří, ale prostě jsou. Jen se místo rozdávání mouder tak trochu popichují, tak trochu škorpí, mrkají si za zády…
Moudří a plní lásky, o které nemluví, když jsou spolu.
Protože o ní mi řekla ta paní, nakloněná tak trošku víc ke mně a tak trošku víc ztišeným hlasem, aby to pán už trošku víc na odchodu neslyšel.
A řekl mi o ní ten pán, když jsem ho druhý den potkala v drogerii a on uprostřed vodopádu sdělení, neb takový je, že sděluje vodopádem, se tak trošku víc naklonil ke mně a trošku víc ztišeným hlasem, aby to zákazníci chodící okolo neslyšeli, řekl: „Víte, já jsem zmetek, ale láskyplnej, ta láska je tak hluboko ve mně, že už to prostě nemůže být jinak…“

Mám ráda setkání s lidmi. Když vyprávějí a já si skrze tu chvíli můžu sáhnout, že existují. Takoví.

Ještě na odchodu mi ten pán připomínal: „A nezapomeňte, zákony bušidó!“

Nezapomněla jsem, cestou domů, plná té nasáhnuté lásky a tudíž myslící i na své mládě, jsem koupila taky skvělou Váhalovu grilovanou kýtu v akci. Vonící od pohledu, nenapuštěnou tunou solidel a lepidel jako přesolená kluzká šunka. „Koupila jsem ti mňamku ke snídani, poď si vzít,“ volám doma, vybaluju. „Moment, deset minut, než dojedu.“ Ozvalo se od počítače. –“A kam jedeš?“ – „Do Bruselu.“ – Tams jel včera taky.“ – „No dyk jo, jsem šofér kamionu a tohle je to nejvýnosnější trasa.“

Šla jsem si taky pustit počítač, aby se mi rozjel a já pak u kafe mohla rychlejc hledat zákony bušidó.

„Užs dojel?“ – „Jo, škrábl jsem někde náklad o svodidla, ještě to budu doplácet.“ – Mládě přidupalo a zastavilo nad Váhalovou kýtou. – „Jak se ti to líbí?“ – „Nahovno práce, pendluješ jak debil sem a tam furt dokola a akorát řešíš problémy.“ – „Myslím to maso…“

Zákony Bushido, cesta samuraje, samurajovo krédo. Pán říkal, že musím chvilku hledat a nespokojit se hned s prvním odkazem, který mi vyhledávač nabídne. Až v několikátém jsem našla to, o čem mluvil. O nelitování ničeho, co člověk udělá.
Dokukodo – malý kodex bushido.
Pán se srdcem samuraje chyceným a svázaným láskou.
Nelitující ničeho, ani toho svázání.

…a zatímco jsem se já nesvázaná nad tím vším vznášela dojetím, odvedle z pokoje se s rezonancí hejkala v půlnočním lese neslo: „Co děláš, čuráku, kdes tohle viděl takhle prasecky předjet a hned odbočit, debile, idiote zasranej, já ti nemůžu jen tak hned uhnout, já vezu devět tun játrovky…“

 

P.S.
Dneska ráno na kruháči mě na kole málem srazil takovej jeden s kombíkovou oktávií a pražskou značkou. Předjížděl mě, když jsem míjela druhý výjezd, a odbočil z kruháče ven. Ubrzdila jsem to, zaplaťbůh za periferní vidění. Ale nechápu ještě teď.
To nebyl samuraj, to byl debil.

 

A jedno foto spešl pro Lišku, velké poděkování za propůjčení trůnu:
(Pro zvětšení klik na obrázek.)

IMG_8051mkror

 

Komentáře:

  • fousek

    a jaká teda byla? … ta kýta z Hustopeč

  • rulisa

    Skvělá! Spíš uzená než grilovaná, ale nenapuštěná (nebo teda ne zbytečně moc, takže to ani nebylo poznat), nepřesolená, voňavá… Zmizela natošup. Litovala jsem pak, že jsem jí nevzala víc. Už dlouho mi žádná uzenina takhle nechutnala. Všechny ostatní kladenský pečeně a cikánky proti ní šmejdy.

  • fousek

    Starý pan Váhala by měl radost.

  • rulisa

    :-)

  • Liška

    Jé, ten vozejk vypadá dobře! A maminka taky :)
    Takhle akční ten vozejk nikdy nebyl, konečně se pořádně projede!
    Fotku jsme ukázala mámě, tak se smála.

    a sláva, článek! Zajímaví lidi!
    Čtivě líčíš, cos jim říkala u vody atd.- úplně si to představuju.

    Devět tun játrovky! :-D

  • rulisa

    Jo, vozila jsem v maminku po sídlišti, ona volala Na Bělehrad! – a velela, kde mám jak zastavit a jak ji natočit, aby si mohla cvaknout takovej a makovej záběr, pak jsem jí do klína do igelitky sbírala popadaný lískáče a podávala větev nějakých modrých špendlíků… Byla nadšená.
    A i já. :-)

  • Liška

    Sláva. Pěkný.
    Můj táta volal Na Bělehrad taky, když jel na mou svatbu.

  • Komorebi

    Ahoj všem po odmlce!

    Ale nutno říct odmlce pri ktere jsem to obden aktualizoval a cekal dalsi clanek, haha :) a konecne je tu!

    Zakon Bushido jsem hned po precteni vety o nelitovani vygoogloval, zítra jeste dogoogluju dál. Libi se mi.

    Ještě k litovani/nelitovani – myslím, ze nelituju a naucil jsem se to pomerne brzo, je to i dost o vire, vire v to ze veci ktere v celkovem obrazu děláte jsou se spravnym umyslem a prospivaji, potom i selhani a chyby se člověk nauci prijmout jako nutne k tomu aby se z nich poucil a stal se lepsim, Bushido na prvni dojem ve mne vyvolava snahu o nejaky ideal, k čemuž bysme se meli snažit MOZNA smerovat ale nevim zda-li to neni pro nas prilis velke brime, ale nechci predbihat, musim toho vic nacist, treba zmenim pohled, asi to je i dost spojeny s tou cestnou a nekompromisni povahou samuraju.

    Jeste mam otazku – co clovek citi s druhym, koho v tu chvili nezna, kdyz se koupe nahy? Co tim ziska narozdíl od toho kdyby byl obleceny? Teda krome toho ze zena po chvili zjisti jestli se libi nebo ne :)))))

  • Komorebi

    ….jeste jeden dotaz na zkusenejsi

    Mam neustale potrebu mazat sve clanky na blogu (pisu treti blog, dva jsem smazal uplne) nebo je upravovat o informace uz treba po 2 dnech protoze s tim nejsem spokojeny..

    Je to prirozeny u začínajících pisalku? Potkalo to nekoho z vás? Respektive ma na to někdo nejakou radu?

  • rulisa

    8
    Pocit spřízněnosti, možnosti důvěry?

    Určitě to neplatí pro oficiální nuda pláže, ale když se takoví dva či i tři (taky jsem to absolvovala s obounahatými manželskými páry) sejdou někde u rybníka, v šáší, za rákosím či stromem, je to ten pocit. Důvěrníci zapovězeného, menšinového. Vždycky to skončí přátelským, příjemným pokecem.

    Ale možná ten pokec i pomáhá odbourávat nějaké ty malé rozpaky, které – i když se dotyční tváří jako naprostí suveréni – asi přece jenom jsou. :-)

  • rulisa

    9
    Záleží, co píšeš. Pokud něco postaveného na faktech a máš potřebu opravovat ta fakta pro větší přesnost a srozumitelnost sdělení, děláš to, co každý jiný vědec.
    Pokud píšeš o sobě, ber to jako to nelitování – proč mažeš a opravuješ, když nelituješ? Věř okamžiku, tomu, co ti podvědomí říká, že máš napsat, právě v tom okamžiku.

    Ze tří článků ve dvou nakonec píšu jinak a o něčem trošku jiným, než jsem původně zamýšlela. To původně v hlavě strašící třeba úplně vypadne nebo to zůstane jen jako okrajová záležitost, zatímco něco jiného najednou při psaní vyleze, doskočí do mozaiky… Tak to tak prostě je.

    Já opravuju většinou druhý den překlepy a jazykové nedokonalosti, páč články píšu okolo půlnoci a skoro už totálně mrtvá. Což je taky důvod, proč jsou ty odmlky – prostě večerní mrtvost zvítězí. Fyzicky nezvládám, nestíhám.

  • Komorebi

    10 – Zajímavý a vzpomínáš si na to, když jsi to udělala poprvé? První moment když jsi to odhodila? Co tam v tu chvíli bylo? Co se honilo v hlavě?

  • rulisa

    Poprvní odhodila hadry? Nevzpomínám. Koupu se bez plavek už strašně dlouho, snad od šestnácti. Od kdy víc – asi cca 15 let. Ale ty menší rozpaky a nejistota, jestli tím někoho nepohorším, tam jsou vždycky. I trochu stud, že bych se neměla úplně neomaleně vystavovat nebo tím někoho přivádět do ožehavé situace. :-)
    Prostě ráda plavu a opaluju se bez, víc v tom není. Když to nejde, plavky si nechám.

  • Komorebi

    11 – Píšu o tom, jak vnímám svět, proč se dějí a jak fungují věci/situace, co nás zasahují, psal jsem i recenzi na knížku, na seriál…, nemám asi nějak specifičtější pojmenování nebo přímé téma o čem píšu, tak nějak o všem a hlavně píšu krátkou dobu.
    Myslím, že to tak není, když píšeš že mazat = litovat. Cítím to spíš jako určitou nespokojenost s publikovaným, tím, že se probudím, přečtu si něco, co jsem napsal před několika hodinama a najednou mi přijde, že to dokážu popsat daleko líp a přesněji anebo že jsem tu situaci psal pod vlivem emocí, který přeprali to správnější stanovisko, který potom vyleze z ničeho nic jakmile jsem v klidu a přemýšlím nad tím s větším nadhledem a jinýho úhlu. Ale nepřijde mi že bych litoval ten den, toho co jsem napsal, jen se s tím úplně neztotožním jak v den kdy jsem psal.

  • rulisa

    14
    Co je správný stanovisko? Proč nevěříš tomu, co z tebe vytáhly emoce? Proč si myslíš, že správně je to, co víš, že by mělo být správně podle rozumu?
    Asis to potřeboval napsat nějak, abys mohl dospět zas o krok dál. Většinou je potřeba napřed si odložit kabát, abys našel košili.
    Tak napiš článek znova. Ale proč nespokojenost? I z toho nedokonalého sá dá vytěžit, a to, co vidíš dneska jako nedokonalé, může být zdrojem impulsu zas pro jindy… nikdy nevíš.

    Taky tu mám na blogu vícero článků, s nimiž se už neztotožňuju, případně bych si za ně dala pohlavek, že jsem se nechala zbytečně unést. No a co. Je to tu pro mě spíš takovej deník, co jak bylo, jak se co měnilo nebo naopak neměnilo. Cokoli smažu, už nevrátím, už nenajdu, a přitom kolikrát jsme se k něčemu vrátila, v dobrém i horším…

  • Komorebi

    15 – Ale ja jsem rozpolcenej chapes, jakoby ve mne plavalo několik hlav a kazdy se nad hladinu vynorila v jiny okamzik, jiny den a ja vlastne nevim jaka z tech hlav je ta realna. Nedavno jsem premyslel, jestli mam na svuj blog zacit odkazovat a by to četli i ostatni, ale pak me proletla myslenkou ze co kdyz to co pisu memu nicku na internetu vytvari image s kterou se ja vlastne nezzivam a pritom se do toho snazim davat maximalni kus sebe co to jde, ale pak vidim ten clanek kde prebiram myslenku někoho jinyho a pisu o ni i s primym odkazem na tu osobu, dejme tomu ze mluvim o Orbitalovi a konkretnim prispevku ktery jsem chtel na tom blogu mit, ok mam ho tam a co ted? Tyka se to me? Asi jo, to co je v tech vetach citim stejne jako on a proto me to tak rozsekava ze to chci mit na svým blogu – nojo ale neni to potom vic blog o nem, jeho myslenkach nez o mne? A je potom spravne ty stejne/podobne myslenky interpretovat za sebe kdyz její puvodce je nekdo jiny nez ja? Jak se mam vyjadrovat kdyz vetsina inspirace pochazi napriklad od nej a ja ty veci tak citim? Mam to snad opakovat s pouhym vynechanim jeho jmena, nemyslim doslovne opakovat ale je to z toho poznat. Tak ted vidis pisu ti to v emoci, uplne, kazdy slovo ktery tukam do mobilu mi strili primo z hlavy a vysledek je asi vic pravej ale nerikej mi ze ted pro tebe srozumitelnej. Ok jdu cekat hodinu a az si to prectu chci mit moznost editace, to je formalni zadost na admina blogu. :D

  • rulisa

    16
    Tím spíš bys neměl mazat a měl to nechávat. Nejsi jedna z tvých mnoha hlav, jsi všechny ty hlavy. Pokud budeš chtít utínat vždycky každou, která zrovna nevládne, pořád budeš hubit sám sebe do kořene. A nikdy ti nezbyde nic, k čemu by ses mohl vrátit, navázat na to, opřít se o to.

    Na imidž ser. Taky ji občas řeším, to nutkání tam zákonitě je, ale taky vždycky nakonec dojdu k tomu, že pokud mě někdo chce soudit podle té imidže (či podle toho, jak si ji on profiltruje), tak že stejně takový člověk pro mě cenu mít nebude, i když se budu kroutit jak had, abych se mu do jeho obrazu „správné“ imidže vlezla.

    Ty sám jsi všechno. Jen se to střídá a proměňuje. Takhle to ber.

  • rulisa

    16
    Nevím, jestli výsledek je pro mě srozumitelnej, to se pozná až podle další diskuze. :-)
    A citace s odkazem na toho, koho cituju, považuju za slušné, a není to jen přepis, tím, že ho ocituješ, vyjadřuješ shodu s ním, proč to nedat na svůj blog jako sdělení, že tě to silně oslovuje? Na FB se to sdílí, tady to ocituješ nebo nalinkuješ a třeba k tomu hodíš jen pár vět svých, asociaci, reakci…

    Až to tam dáš, tak třeba teprv potom, až to ze sebe vydáš a až se to do tebe odpojí, tě napadne, co dál, uvolní se ti něco, co bylo hlouběji pod tím.

    Taky to tak dělám, mám.

  • Komorebi

    17 – Na image seru, ale přece jen i kvůli sobě nechci působit tolik schizofrenicky a nějaké ucelenosti tak alespoň částečně se snažit dosáhnout nebo se jí blížit. Nicméně díky za obě odpovědi (17,18), dost mi pomohly. Teď mě napadá, že se v tom chování možná promítá jeden můj „blok“ z dětství, kdy jsem si nedokázal nikdy vybrat na sebe oblečení a pokaždé přemýšlel nad tím co na to řekne okolí (především prostředí školy), jak v tom budu vypadat a že mi to nebude slušet apod. Tahle blokace o hodně dost opadla po vypadnutí ze školy a nemám problém dnes přijít někam strhanej jak vandrák, ale docvakává mi, že se zas možná promítla v tomhle režimu, kdy přemýšlím nad tím „CO NA TO ŘEKNOU LIDI AŽ SI TO PŘEČTOU“, máš pravdu správný režím je -> budu psát tak jak v danou chvíli cítím a potom se vyselektují ti zbyteční lidé na základě reakcí. Ok zkusím to, budu na tom pracovat.

  • rulisa

    19
    To s tím oblečením mám občas dodnes. :-))
    Ale ne že bych se bála, co na to lidi řeknou, ale prostě chci vypadat dobře i v těch orvanejch věcech. Abych se sama sobě líbila a měla dobrej pocit, že vypadám tak, jak se vidím, a ne nějak omylem jinak (třeba když dojdu v tričku naruby nebo si nevšimnu fleku na zadku). Takže i do práce kolikrát dlouhý minuty dumám, jak zkombinovat co, abych třeba neměla khaki kalhoty a k tomu i zelený triko a vybledlou khaki mikinu nebo aby mi to nedělalo ještě větší zadek, než mám. :-)

  • Komorebi

    20 – … a přitom jde o hovno :)

  • Komorebi

    A těm lidem kterým jsi nejblíž, to je úplně jedno jestli máš khaki kalhoty se zeleným trikem a neladěj..

  • rulisa

    23
    No, není. Taky vidím, že se rádi kouknou, když mi to sluší.
    Ale neřeší, když mi to zrovna nesluší.

  • Komorebi

    23 – No takže je, sama jsi to teď napsala.

  • rulisa

    No, není, protože když bude ženská chodit chronicky jako hastroš bez vkusu a kousku elegance, znechutí se každýmu chlapovi. Je potřeba to střídat. :-) Každej chlap podvědomě potřebuje, aby ta ženská o sebe trošku dbala. Což neznamená, že se musí zmalovat jak plakát a navěšet na sebe hadry za desetitisíce. Ale cit pro hezko je to, co chlapi u ženské čekají a hledají.

  • rulisa

    A nemysli, že si nevšimnou a neokomentují. :-)

  • Komorebi

    25 – Tak to zase přeháníme, já použil v předchozí zprávě extrém záměrně, ale je jasný, že máme na mysli oba ten stav, kdy ženská na tom příliš nelpí a nestává se to její prioritou, ten povrchní vzhled, cena, typ značky atd. Nejde o to být hastroš, ale o to cílit více na hloubku než ten povrch, právě tím dnes trpí současné generace (hlavně baby), že těma hadrama doslova žijou, těší se až ve schránce objeví nové číslo z předplatného Elle, až u pátečního kafe proberou kvalitu tkaniček u svých nových ér fors van, směr zvědavosti a ochoty jít do hloubky čím dál víc mizí…

    Jo jasně, že chce. Potom to je příliš asexuální asi i u toho chlapa koneckonců, když on na to taky příliš sere. Ale nechci být v bodu prostě kdy mezi první věcí řeším co na sebe, chci se víc snažit vnímat to abych jí mohl dát v ten moment co největší kus sebe to půjde. Máš pravdu v tom, že na první pohled si téměř každý všímá povrchu a snaží se něčeho hmatatelnýho zachytit..

  • rulisa

    27
    To ale asi bylo vždycky, v každé generaci. To, že většina bab hadrama a módou doslova žije. Když jsem študovala já, nebyla Elle a ér fors van (co to je, proboha? Já teprv nedávno zjistila, že niké se čte najkí :-))), ale byla Burda a Tuzex řečený tuzál a tatínci, co jezdili na montáže do Iráku…

    S tím dáváním co největšího kusu sebe někomu jinému oparně. Ono ani to není vždycky vítáno, dokonce to může být až odhánějící, dusící. Moc velká zátěž.

    Na první pohled si téměř každý všímá celkovýho dojmu, pachu a hlasu, přetsože ti bude tvrdit, jak vnímá především oči a úsměv a to a ono – je to celek. Ale detail jako třeba moje „dělnický“ většinou nic moc krásný ani čistý nehty může leckoho odradit jako z celku vyskočivší vykřičník.
    No, s tím nenadělám nic, tak se ani nesnažím. :-)

  • barča

    27. Vansky (boty) řeší dcery kamarádek – prostě pubertáci a značkový hadry taky, prostě jiná generace.

  • barča

    jenže ono se těm značkám stejně člověk nevyhne – teda pokud pořád nenakupuje u vietnamců. všechno má nějakou značku, ted jde jen o to, kdo si potrpí na to, co je zrovna in a co letí a kolik to stojí….a pak jsou prostě obchody vyloženě mířící na cílovou skupinu – pubertáci a spol a všechno to drahé oblečení a in.

  • Komorebi

    28 – Air Force One právě dnes asi nejoblíbenější typ tvých Najkí. :)
    Jo bylo to v každé generaci ale ne v takové míře a i proto když dnes porovnáváš generace tak ty mladší jsou čím dál povrchnější (nejen ženy).

    No já vím, že bez těch her se to asi neobejde, kor na začátku, ale proč se tomu časem prostě téměř neodevzdat?

    Hm ten pach mě ani nenapadl, ale setkal jsem se několikrát s holkama kterým „táhlo z pusy“ a to se bohužel nedá. Mě asi ten první dojem nejvíc ovlivňuje z toho vnějšku zadek, obličej a držení těla. Z vnitřku skromnost (ve smyslu chování a působení), humor, úsměv a hlavně inteligence, jmenoval bych toho víc ale když jsem u toho prvního dojmu…Nehty bez úpravy mi nevaděj vůbec, ale nečistý to je zas blbý, když teda nemáte rande při sbírání brambor nebo jahod třeba. :)

  • Komorebi

    30 – Podle mě je rozdíl jít nakoupit oblečení bez úmyslu kupování té značky a mezi přímým směřováním ke koupi té značky. Např. podnikatel – musím mít košile/boty značky Hilfiger a podobný souvislosti.

  • barča

    :-) a ted když si tak zavzpomínám za mládí…..kdo měl rifle z tuzexu to bylo teda něco. moje první rifle byly Lee Cooper :-) někdy kolem sedmnácti. a z peněz a z brigády a do té doby jen manšestráky.

  • rulisa

    31
    Nemám žádný najkí. :-))

    30
    Barčo, nevyhne, ale nemusí je ani vnímat, jako třeba já. Prostě koupím něco, co mi vyhovuje, a až pak zjistím, že to má nějakou značku, až nad tím někdo udělá ochach nebo ohrne pysk.
    Akorát u pracovních bot jsme si dávala pozor na výrobce, varovaná některými prý… netrvanlivými ehm, a stejně se mi teď jedny boty rozpadly po roce. První prasklina po půlroce.

    33
    Nápodobně. Akorát to nebyly Lee Cooper, ale nějaký nevím jaký, zas asi značka blbě :-), milovala jsem je a nosila do úplného rozedrání asi dvacet let. Slušely mi bez ohledu na aktuální módu. .-)

  • barča

    kvalita, cena…značky se odvíjí asi podle zkušenosti s tím či oním. Před pár lety mě těžce zklamal Baťa a drahý boty to byly.

    …..takže když to tak vezmu, jako mladý jsme taky koukali do bravíček apd – měli svoje idoly v oblékání, jen to bylo nedostupný a nebo drahý. a pak tu byli lidi, kteří si bony mohli dovolit a nebo ještě líp měli dovážený věci z Madarska a jugoslávie a nebo od příbuzných tehdy ze západního německa. a lhala bych, že jsme těmhle lidem nezáviděli.

  • barča

    v podstatě vůbec nedokážu říct, jaká bych byla nebo nebyla – kdyby mi bývalo bylo ted kolem dvaceti. všeho všude tolik…..spousta možností i na cestování…..v podstatě vše dostupné….vše jako samozřejmost….

  • rulisa

    35
    Já bych nelhala. :o) Nezáviděla jsem. Viděla jsem je jako chudáky. Neuměli spoustu věcí, co já, neuměli zacházet se sekyrou ani nožem, postavit si bivak, neušli by víc než pět kiláků lesem, nečtli Setona a Foglara a nevěděli nic o cti, přátelství a lesní moudrosti. :-))

    36
    Já bych byla děsně frustrovaná. Pořád by mi něco chybělo. To, co jsem tehdy měla v tom lese, přírodě a ideálech.

  • barča

    nojo, já měla různý období – jasně divokej turisták, pak divoký diskotéky, pak jak začínaly rockový kluby, pak undeground – viz. můj ženatý milenec na kolo o dvacet let staší….mezitím velké první neslavné Kuk na západ – do Rakouska :-)

    fakt nevim kdyby mi bylo dvacet ted, co bych byla zač a co bych chtěla…..(to prožité nepočítám – prostě dvacet ted na čisto)

  • rulisa

    Tak to já asi byla tak nějak pořád stejná. V názorech na to, co se mi líbí a co nemusím. V hodnotách.

  • barča

    38. asi to volný cestování…..tahle generace mladých mají angličtinu od MŠ…..jo, cestování…..od mládí a pak se zkusit kolem třiceti usadit….třeba ….s někým a mít rodinu….

  • rulisa

    40
    Tohle si malovala většina těch, co i po té třicítce zůstaly single.

  • barča

    40. asi bych možná měla i jiné vzdělání a povolání….ty možnosti jsou dnes jiný než tenkrát byly….no, asi by to všechno bylo jinak…..

  • rulisa

    Utni to snění. Byla bys to samý, jen by ses k tomu dohrabala jinejma cestama. :-)

  • barča

    43. Ru, ne, nemyslím si to. ty sice píšeš o hodnotách – ale ty hodnoty ti vštípila ta doba a ta generace tvých rodičů. kdyby ti bylo dvacet ted, nebo plus minus dvacet – i ty rodiče by byly jiný, zažili by jinou dobu…..si myslím teda….

    jo, jinak snění jasně – střih – realita, běžím za chvíli do práce na noční. :-)

  • rulisa

    44
    Ty hodnoty byly v mojí době spíš mimo a moji rodiče – myslíš maminku jako odstrašující příklad, jaká nebýt, včetně toho, že mluví, jak se jí hodí, a tatínka, který byl od mala v mých očích sice hodný a láskyplný, ale spíše nespolečenský až podivínský, prudce nechápavý vůči ženskému nitru a netolerantní vůči čemukoli, co je mu cizí?
    No, ehm… :-)))

    Ne, myslím, že člověk je od rodičů formovaný geneticky – tam předpokládám že by ve tvojí konstrukci šlo o genetickou výbavu tutéž – a výchovou tak do tří let. Pak už si to ten človíček víceméně modifikuje sám. Různými cestami, v podstatě ale stejnými reakcemi na různé podněty (dobré i špatné) danými jeho povahou.
    Jo, asi bych uměla tu angličtinu a třeba bych naopak nečetla některý věci v latině v originále, tak bych je našla jen v češtině o něco pozdějc.
    Ale určitě bych je našla. A o to jde.

  • rulisa

    Za to, jaká jsem, nemůže ani doba, ani moji rodiče.

  • rulisa

    V životě od začátku školní docházky je kolem tebe hafo různých lidí, různých podnětů. Které z nich k tobě dolehnou blíž a které jen málo, je tvojí vlastní volbou, tvými vlastními filtry. Na mě třeba měla veliký vliv i babička, brácha, někteří kamarádi, někteří učitelé…
    Podobné lidi bych v jiném životě určitě potkala taky.

  • Liška

    9 Komorebi
    (dál zatím komenty nečtu)

    A není tam podobnost? Mezi chutí smazat blog a opravovat ho a mezi litovat / nelitovat něčeho, co jsem udělal?

  • Liška

    ru 17
    přesněéééé!
    jsi všechny ty hlavy. A to je v rychtyku.

  • Liška

    25 ru
    ježkovy zraky, teď jsi mi nasadila brouka, já si chtěla vzít zítra kalhoty a teď budu dumat, co si mám vzít k nim dlouhého, aby mi nebyla vidět zadnice. Přestože dneska mám tričko do pasu a je to. Jéééé, to je teda blbý. Něco dlouhýho… to zas budu ale vypadat jak pytel brambor, do háje, tak já nevim. Nechám to na ráno :-DD

  • Liška

    28 ru
    já donedávna myslela, že se to čte najk.

    „S tím dáváním co největšího kusu sebe někomu jinému opatrně. Ono ani to není vždycky vítáno, dokonce to může být až odhánějící, dusící. Moc velká zátěž.“
    souhlas.
    Taky když je to brzo, může to působit nemužně.

  • rulisa

    51
    No to je docela dobře možný, třeba se spletl i ten, co mi řekl najkí. Pro mě jako klasicky latinicky vzdělanou je to prostě ta paní bohyně Niké a šmytec. :-)

  • rulisa

    Tak prý ne, vygůglila jsem, že prý fakt najkí.
    A na ten velkej zadek prď a vem si to, co máš ráda. To je nejlepší. To jsi nejvíc ty.
    Co víš, třeba se mu zrovna velkej zadek líbí.

  • Komorebi

    Ahoj Liško,

    48 – Vysvětloval jsem to v 14 ale možná že si sám sobě lžu, nechávám i tuhle možnost otevřenou, dnes jsem napsal článek a dal si slib, že nebudu mazat, uvidím za pár týdnů jestli to bylo litování. :)

    49 – S tímhle mě fakt děsíte, není to schizofrenie mít v sobě tisíce hlav, kdy každá řve na mě něco jinýho?

    51 a 52 – Správně se to čte Najkí, v ČR většina používá Najk včetně mě, původ názvu té značky je opravdu odvozen od řecké bohyně vítězství – Niké. Ale výslovnost je potvrzena i zakladatelem ve stylu „Ni-Key“ -> Najkí. Ale mě to nezajímá a vás taky ne, takže za mě s liškou Najk, za rulisu Niké a za mojí babičku Nyke. :)))))

  • Komorebi

    53 – Nebo si Liško kup ty rifle co teď frčej, jak mají na zadku polštářky aby dělaly holkám lepší zadek. Když už jsme dnes nakousli tu módu a podobný srance, myslím že by na tebe teenegaři čuměli :D

  • rulisa

    55
    Jo, jak jsem se tak v létě koukala na svoje vrstevnice, tak je stokrát lepší mít zadek trochu větší, ale pěkně do kulata, než jakoby přiměřenej až štíhlej, ale s půlkama zplihlýma spadlýma naplacato. Na to se nedá koukat. A už vůbec ne, když si k nim dotyčná v domnění, jak není sexy, navlíkne plavkový tanga. Se mi poštěstilo vidět. A rázem jsem byla vděčná za to, co mám.

  • Komorebi

    56 – vdecna za to ze Rulisa vlastne zadne plavky ani nema :))))

  • rulisa

    No to jsem je zrovna neměla – pod sukní. :-))

  • Liška

    55
    takový rifle mám teď na sobě, s vlastníma polštářkama.

  • rulisa

    Lidé… To jsou samý baby a z většiny ještě modelky nebo slečny, co si tím chtěj na netu přivydělat. :-)

    Ale mně se to docela líbí, pěkný zadečky vyšpulený, takovej jsem dřív mívala i bez vycpávek, jojo, uznej aspoň, že je to lepší trend módy, než vychrtliny rachitidy Etiopie Dachau. :-)

  • barča

    60. hezký pevný zadečky. dobře to vypadá. a není to nezdravý jako botox, plastiky apd a ještě navíc odpadá namahavé cvičení.

  • rulisa

    A není to o nic větší podvod než pushupky podprdy.

  • Liška

    61 ru
    ty máš super zadek právě furt!

    60 komorebi
    no, říkám si, jaký je vlastně rozdíl mezi podprsenkou a touhle podprdelnicí? je to skoro totéž, akorát na jié části těla apodprsenka je běžná věc…

  • rulisa

    64
    Nemám, už mi taky popadává… dech… :-)

  • rulisa

    Ale na hezkej zadek je prý dobrá chůze do schodů. :-)

  • barča

    67. a dobře dělaný dřepy.

  • rulisa

    68
    Ty jsou špatný na kolena.
    Dělávala jsem padesát dřepů jako nic, jen tak ranní rozcvička. Dneska by mě po nich asi museli odnést.

  • Liška

    Ranní rozcvička je podobně jako žehlení a běh pronic zanic pro mě noční můra.
    Radši si nechám starobní prdel.

  • Komorebi

    Vsechny jste se v tom zamotaly a utekly od podstaty, no a za druhe jsem ani pushupky neschválil ruliso.

    K cemu je vlastne tohle fejkování? Proc zenska zameni realitu za tuhle falesnost? Jasne odpoved vsichni zname, ale stejne me to sere a vy pak do toho jeste napisete „hezky pevny zadecky“ na tom neni pevnyho nic, jen iluze je pevna, si pak sundá v byte ty rifle a co jako, se pak chlap vzrusi vic kdyz ma rifle nandany nez sundany..

    Blbost, cesta jsou když uz ty drepy a behani do schodu a ne pushup, freddy polstarky a eskalatory.

  • rulisa

    70
    V Brně, když jsem mohla jezdit jen jednou za týden, to na koně trochu cvičit chtělo. :-)

  • rulisa

    71
    My jsem se nezamotaly, my jsme pojednaly o tom, co nás zrovna napadlo, neb nejsme žádnej fejk a faleš, abysme psaly o něčem něco jen proto, abychom vypadaly jakože správně, my nemáme povinnost držet se podstaty, je-li jasná a není-li co k ní přínosného dodat. ;-)

    Nikde jsem nepsala, že schvaluješ pushupky, jen mi přišlo, že linkuješ něco jako příklad neobyčejné zhůvěřilosti, co mi ale jako zhůvěřilost nepřišlo, tudíž jsem to přirovnala k obecně používané a za zhůvěřilou nepovažované pushupce. :-)

    Určitě všechny chápem, o co ti jde, ale matlat se v tom a lát na zkaženost světa a lidstva je trochu purismus. To by ženský vážně nesměly nosit ani ty podprdy, ale ani dyzajnový brejle, jen kosticový nebo drátěný, nesměly by si barvit vlasy, natož šediny, malovat se… nakonec ani antiperspirant by se nesměl použít, abychom cítili naši pravou podstatu nezkresleně se vším všudy…

    Najdi míru! Najdi hranici tak, aby platila univerzálně pro všechny vyhovujícně. Nenajdeš.
    Tak to těm jinak smýšlejícím přej, oni si najdou k sobě jiné takové, kterým to nevadí nebo se jim to líbí a za přetvářku a podvod to nepovažují, a ty si najdi nějakou, které to vadí a které se to nelíbí a bude v obalu stejná jako bez něj, a je to.

  • Liška

    71 komorebi
    to odklonění od tématu bylo zcela vědomé a záměrné. proč si neposloužit, žejo…
    Když většinu času právě tím se my nezabýváme.

  • rulisa

    74
    Taktak. Když mě nezajímá módní blbnutí, nevidím důvod věnovat se mu ani kvůli ofrňování se nad ním. Módní blbnutí bylo je a bude a pohoršování se nad ním vidím stejně malodušné jako to blbnutí samo.

  • rulisa

    A holit!! Holit bysme se taky nesměli, nikde!

  • barča

    75. přesně.

  • Liška

    76
    já to četla hulit…

    jojo, holím.

  • Komorebi

    73 – A cistit hubu si taky nebudem at nam z ni tahne prirozene, pekny Ruliso zajela jsi do extremu a tam jsem to dostat nechtel, ale co uz…

    Sorry ale brejle a barveni vlasu snad není na urovni zvětšování prsou a klamani pevnosti zadku. Brejle jsou jak ksiltovka a navic nekdo muze mit citlivy vnimani slunce, proto si je bere. Kdyz ses u vlasu tak treba pricesky atd.,ale ne barveni snad.

    Puvodne mi slo ukazat na tu mentalitu, jezis nechci holku co smrdi, ale nechci ani holku co dela ze sveho tela neco co není. To je fejkovani.

  • Komorebi

    A k holeni uz nemá cenu asi nic psat vubec.. :)))

  • barča

    79. „Puvodne mi slo ukazat na tu mentalitu, jezis nechci holku co smrdi, ale nechci ani holku co dela ze sveho tela neco co není. “

    ok.
    tvůj odkaz na rifle – není o tom, že by holky ze sebe dělaly něco co nejsou, jen se prostě chtějí líbit sobě a tím potažmo chlapům. to je tak černobílý na tohle poukazovat.

    ad holky: a kde je problém? většina žen osciluje v tom středu. když se podívám na mladý holky na ulici – jsou mladé, každá má nějaký svůj styl v kterém se cítí dobře – sebevědomě a tím i přitahuje chlapi. a jasně a pak jsou i extrémy. ale i krásná vystajlovaná holka nemusí být nutně povrchní, že jo. a obráceně. to je takový klišovitý, že jo. ale tohle nepoznáš na první pohled.

  • barča

    :-) jsem si vzpomněla na jeden citát: „rozum ženy je v její kráse a krása muže v jeho rozumu“ autora nevím, ale něco na tom v důsledku je. :-)

  • barča

    Pro pobavení a odlehčení dávám mojí oblíbenou Sej Rošku a její Mejkap tutoiál, prostě Sejroška ví o čem mluví a má to vychytaný. :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=-zrkmz355Zg

  • rulisa

    79
    Ale já ti přece úplně rozumím, jenže to, co ty vidíš jako mentalitu pokleslou, zas někdo jinej vidí jako mentalitu normální – a to je to, co se to snažím ukázat i na těch extrémech: zkus vysvětlit domorodci v Amazonii, že je normální nosit brejle, ale není normální si propichovat nos. :-) Oni vyrostli v tom, že je normální si propichovat nos, z brejlí na sobě sama by se počurali smíchy. Tyhle holky vyrostly v rodinách, kde se nenamalovaná nesmí jít ani vynýst koš se smetím a kde je standard nosit pušapku a chodit na kosmetiku, včetně té chirurgické.

    Prostě těm lidem tu jejich mentalitu nech a je to. Dělají ti něco? Omezují nebo dokonce ohrožují tím nějak tebe? Ne. Tak proč by tě to mělo dráždit. Jen proto, že potřebuješ soudit druhé, abys utvrdil správnost sebe?

    To je takové porýpnutí k zamyšlení. :-)

  • rulisa

    Video zas až doma, jsem zas v práci u mého nestíhajícího kolabujícího ntb. :-)

  • rulisa

    79
    Jinak barvení, kudrlinkování rovných nebo rovnání kudrnatých vlasů je taky dělání z těla něco, co není. Změní to vzhled ukrutně. A třeba já, kdybych se nebarvila, mám už skoro bílý vlasy – vypadala bych tak o deset let starší. Takže klidně můžu říct, že ze sebe dělám něco, co nejsem, protože barvením vlasů se dělám mladší.
    Je fakt, že to vydrží o něco dýl než ty vycpávky v oblečení, u kterejch pravej vzhled praskne/splaskne hned po svlíknutí, ale u mě je to taky za čtrnáct dní už bezpečně poznat u kořínků a za čtyři tejdny, když se nestihnu dobarvit, je to děs. Si představ, že by mě sbalil nějakej chlap, když budu čerstvě nabarvená, a za tři tejdny by si zhnuseně řek – tyvole, podfuk, já sbalil starou babu…

  • barča

    70. Ranní rozcvička by mě zabila, já potřebuju ráno pomalý rozjezd. Pěkně v klidu na druhý zvonění budíku se jako posadit na postel, pomalu vstát, záchod, malý kafe, cigárko, jako ranní rozcvičku mám oblíkání do práce, pak naštěstí trošku v polospánku a jako automat jdu pěšky do práce. kolem půl deváté je se mnou už lepší řeč a jsem schopná nabrat tempo. :-) ale po ránu jsem opravdu pomalá, taková stuhlá.

    Ale na druhou stranu, na dovolené u moře – jsem si chodila párkrát ráno před snídaní zaplavat do moře. To bylo moc fajn, ze začátku sice studené, ale ten pocit po vykoupání a následném zahřátí – krása. velmi dobrý a příjemný start do nového dne.

  • rulisa

    Po té rozcvičce – taky roboticky automaticky tupé – už bys ztuhlá nebyla. Fakt to rozhejbe tělo i duši.
    Ale poslední dobou to taky flákám a radši si dám na rozhejbání plnou vanu horký vody. :-)

  • Liška

    barčo 82
    no, něco na tom je

    83 ten makeup mi pouštěla kolegyně nedávno. Je to super :)

  • rulisa

    No tak já si du teda aspoň umejt vlasy. :-))

  • Saul

    Komorebi to vidí naprosto přesně!:-)
    Jen bych z toho fejkování neobviňoval ženský jako takový,ale ten program,kterej mají nainstalovanej:-)
    A nejen ženský,i chlapi,zvířata,rostliny…všichni a všechno.
    Zrození,dávání,udržování…života.
    Při důkladné analýze z toho nakonec vždycky ten fejk začne vyskakovat jak čertík z krabičky,protože na něm je ten program založenej.
    Po tom odhalení už je to snesitelnější,v člověku narůstá tolerance k druhým (protože si uvědomí,že je stejnej fejkař),současně klesá potřeba se aktivně v tom programu prosazovat a hlavně to otevírá prostor k hledání nových cest,k vnitřnímu růstu…
    Třeba k tomu Ježíšovu „Mé království není z tohoto světa“.

  • rulisa

    91
    Tak já bych to viděla spíš jako stereotyp výkladu mužů, kteří se tak trochu bojí žen. Beze srandy. Tedy ono vztahování toho módního blbnutí ke zrození, dávání a udržování života. To s tím podle mě nemá moc co dělat, má to co dělat jen a pouze s lákáním samečků a s udržováním se v horní části ženské hierarchie – té jejich hierarchie, ve vědomí jaké ony byly vychovány.

    Ale právě proto, že stejní fejkaři jsou i (někteří, stejně jako nekteré ženy, ale tipla bych, že na poměr je jich víc) chlapi, tak je nesmysl to vztahovat k rození. Je to prostě takovej poněkud avismus průměrné většiny.
    Menšiny ho mají taky, ale projevuje se jinak. Třeba právě odmítáním tohohle a stavěním na odiv toho, jak jsem jinej.

    Jinak s tím, že za to nemůžou ty ženský, ale program, kterej mají nainstalovanej, v rozporu nejsme, jak se lze dočíst v 84.

    A na druhou stranu chápu, proč to více řeší chlapi než ženský, který to nedělají. U těch chlapů opravdu hraje roli podvědomej strach z žen. Z neznáma, z jinakosti, z neporozumění fungování té jinakosti, která je vzrušuje, a z vědomí, jak jsou to jinakostí sežratelní, ovládnutelní.

    Omlouvám se, nejde mi o dehonestaci, jen o popis stavu, kterej přiznávají i mnozí velmi inteligentní muži.

  • barča

    91. Komorebi to nevidí naprosto přesně. Komorebi s tím jen bojuje :-) Na jednu stranu je to asi pro něj přitažlivé – jinak by ten odkaz sem neházel. Matka příroda prostě nenadělila všem ženám to, co by spousta žen i chlapů rádo a ted je tu možnost si vypomoct jinak, ale najednou je to špatně, nejen třeba pro Komorebiho a tak to shazuje a vymýšlí, důvody proč je to špatně a ty ženský škatulkuje….prostě obrana proti tomu a vnitřní boj.

  • rulisa

    93
    Nebo i tak lze říct.

  • barča

    ono, když půjdeme do minulosti, tak takovýhle různý pomůcky pro ženská těla byly už kdysi….ženy se svazovaly léta do korzetů, aby měly opravdu štíhlý pas….nosily se honzíky na sukních (zadeček)…..apd. a vůbec není náhodou, že spoustu těch pomůcek pro ženy vymyslely muži :-)

  • barča

    vymysleli muži. :-) (fascinace ženským tělem)

  • fousek

    už v osumdesátkách jsem na přednášce jednoho potápěče, co se vrátil z Kuby slyšel, že se tam zadkové vycpávky používají běžně. Nejlepší měly být z Gumotexu Břeclav. Jen si po letech nejsem moc jistý, jestli si to nevymyslel.

  • rulisa

    97
    :-))

  • barča

    zadkový a prsní vycpávky rozhodně lepší, než velké vycpávky ramenní v 80. letech :-) to mělo být jakože ženský ramena – emancipace, rovnoprávnost s muži.

  • rulisa

    Sem si v klidnějším čase přečtl aSaulůb příspěvek ještě jednou a tu spojitost s rozením, jak to asi myslí, asi pochopila. Čile ne s rozením, ale se zachováním rodu, druhu.

  • rulisa

    Pro nás ženský je holt rození ten jeden konkrétní úkon, ne abstrakt. :-)
    Třeba já bych klidně ještě rodila, kdyby to ještě šlo a už nebylo proti přírodě… a bylo s kým… :-)

  • Saul

    93:
    že někdo s něčím bojuje ještě neznamená,že to nevidí přesně.
    To se spíš podmiňuje,než vylučuje.

    Argument ve stylu „když to tak je,tak je to tak dobře“ sice boj vylučuje,ale že by to bylo uspokojivý vysvětlení,to asi není.

  • rulisa

    102
    Někdo takový argument tady vznesl? :-)

  • rulisa

    102
    To, že někdo s něčím bojuje, sice nevylučuje, že to nemůže vidět přesně, ale ani nepodmiňuje. To si nenalhávej, boj podmiňuje akorát tak preventivní sebeobranu, tedy nahlížení věcí „na druhé straně barikády“ právě přes tento filtr.

  • rulisa

    Pocit nutnosti boje proti něčemu vždycky nahlížení věcí akorát tak zamlžuje a komplikuje.

  • Saul

    „boj podmiňuje akorát tak preventivní sebeobranu“

    Tu může zrovna tak podmiňovat proklamovaná pohoda,spokojenost a smíření se se statusem quo.
    A jinej může bojovat za vymanění se z ní.

  • barča

    102. mě tam u Komorebiho hlavně to trklo – to špatně, kritika, odsouzení a na to nabalování povrchnosti už jeho tím domýšlené. Nepotřebujeme slyšet – ano, vycpávky – je to užasný a je to dobře. ne, všichni víme, že je to pomůcka, jasně, kdybychom to měli přirozeně od přírody – paráda. Ale na druhou stranu mi to nepřijde tak hrozné….tak šílené jako to vidí on. Já to vidím spíš tak, jako pomůcku elegantní, chytrou pro své tělo, at už je to podprsenka, která má menší vycpávky a chytrá vycpávka na zadek, která ti udělá hezčí tvar a pevnější zadek. Prostě to není pro mě taková katastrofa, jak to popsal Komorebi.

  • Saul

    107:
    „…a chytrá vycpávka na zadek“

    Chytrá??:-))

  • barča

    :-) Komorebi mi hodně připomněl takovýto našich rodičů – když jsem byla mladší: „to vypadá hrozně, to snad nemyslíš vážně, že v tomhle půjdeš ven“ :-)

  • barča

    108, no jasně, nebolí to, žádná dřina, jednoduchá aplikace, natáhneš kalhoty, dobře to vypadá.

  • barča

    a já jsem do téhle doby, než s tím přišel Komorebi vůbec neměla tušení, že takovéhle kalhoty existují.

  • rulisa

    106
    Proklamovaná ano, skutečná ne.
    Proč bys měl bojovat za vymanění se ze skutečné pohody = vyrovnanosti?
    A proč rovnáš do jednoho řádku a významu pohodu a spokojenost – a smíření se se status quo? Opravdu to tak vidíš, nebo je to jen demagogie potřebná v danou chvíli pro danou argumentaci? :-)

  • rulisa

    107
    Já to vidím spíš jako pomůcku hloupou, ale jako zcela nedůvodnou nějakého mého řešení či boje proti ní, jakej šel, takovou pomůcku potkal, a tím to pro mě končí. :-)

  • rulisa

    Daleko horší než snaha vypadat líp bez námahy mi připadá zbabělost v jiných projevech. Sebelhaní si a falešné „správnosti“ jako berličky.

  • Anonym

    čaute lidičkové ;-)
    nofakt zaujímavé, ako my dokážeme prejsť od Cesty samuraja k nohavicovým podprdelníkom ;-)

  • SV

    jaj, SV je niekedy viacej tajomné, ako by chcelo byť ;-)

  • rulisa

    117
    Ale ono to souvisí docela dost, jak s tím pokrytectvím, že samuraj by nepotřeboval kamuflovat vlastní zadek kalhotovými podprdelníky, tak i s tím, že samuraj by nepotřeboval řešit kalhotové podprdelníky u jiných. :-)

  • SV

    zdravím RulisoMaminku, wellmi pekná babička!
    vozítko fajné, aj my máme podobné, boli sme nedávno v parku, zbierať gaštánky na jesennú výzdobu.
    nabudúce Ru, keď pôjdete s maminkou, tak volajte Na Gerlach!
    a ak to bude v Brne, tak vás možno budem aj počuť, vyskytujem sa tam docela často, a na tento druh slov reagujem pozorne ;-)

  • SV

    Ru 117: :-)

  • SV

    Saul 91: súhlas

  • SV

    Barča 87: „Ranní rozcvička by mě zabila“ aj mňa. ať vstanu kdykoliv, probouzím se v deset ;-)

  • SV

    Ru, aj ja wellmi rada plávam úplnebez, hlavne v noci, to je super! som celá strieborná alebo zlatá, oblečená do mesačného svetla….vo vode. na brehu vyzerám ako striebornozlatý tuleň, bo mám čierne celé plavky, a taky také tulenie miery, hehe. prezliekam sa vo vode ;-)

  • Komorebi

    Jsem rád, že Saul to těmi příspěvky oživil a převedl trochu zpět do vážnosti, přiznávám, že z těch ironických poznámek (a ne že bych nebyl pro srandu!) jsem ztratil nějak chuť to dál řešit…

    „zkus vysvětlit domorodci v Amazonii, že je normální nosit brejle, ale není normální si propichovat nos“
    – Neustále zaměňujete a mícháte do sebe dvě odlišný věci, já se od samého začátku bavím o NÁHRAŽKÁCH vlastního těla za něco co NENÍ a obelhávání jak ostatních, tak sebe samotného, bohužel ti už nedokážu víc vysvětlit že propichovat si uši nebo neholit se na základě kultury nebo nevím čeho, není to samé jako strčit si před vlastní prsa nějakou fejk plastovinu a to samé do džín před zadek. Když domorodec svlíkne svojí ženskou tak vidí stále propíchnutý ucho, ale vidí hlavně to co viděl předtím a to je její zadek a kozy. Když běloch u nás svlíkne babu v přeneseném slova smyslu, tak vidí něco jiného než na co ho ta holka „lovila/ulovila“ a to je fakt podstatnej rozdíl, to je totiž to fejkování.

    Zároveň ukazujete na to, že já jsem z toho naštvanej a nevyrovnanej, podle vás to mám nechat bejt a nestarat se o to. Ok, ale to já neudělám, tohle řešení je určitá forma ignoranství vůči okolí, pokud to mám denně na očích (a máme to všichni), tak pokládám za správné na to poukázat a někam to napsat, že se mi to nelíbí, nesouhlasím s tím a není to správné. Co to má společnýho vše s tím že bych potřeboval soudit druhé nechápu, to mi přijde úplně mimo. Do čeho jste se naopak trefily a co uznávám, je že mě ten „fejk“ přitahuje a právě s tím vnitřně bojuju, myslím že nejsem sám, že?

    S nainstalovaným programem souhlasím jak píše Saul i rulisa, stejně jako jiný programy se dá i tenhle ne přeinstalovat, ale odinstalovat a nainstalovat jiný, může se to stát pokud to nechám ruliso bejt a nebudu soudit ostatní? Co když si tuhle diskusi jednou přečte nějaká holka, která těsně odešla ze školy nebo na něco přišla a zjistila, že na tom všem něco hrozně smrdí a začlo se jí hnusit že každý ráno svoje prsa, který ji dala příroda, maskuje nějakým zasraným kusem umělý hmoty? Tak už jen proto, že je malá šance, že se tohle stane, to sem psát budu, i kdyby to mělo praštit do hlavy jen jednu holčičku co sem zabloudí…

    Já se vlastně ani nedivím, že jsou ženský potom v depresi z toho, když jim chlap řekne v posteli že maj malý kozy, protože oni na něj celou dobu hrajou tu hru o tom že je maj velký, to jsem si teď vzpomněl díky slečně která si mi na to stěžovala někdy před měsícem..

    93 barča – „Komorebi to nevidí naprosto přesně. Komorebi s tím jen bojuje :-) Na jednu stranu je to asi pro něj přitažlivé – jinak by ten odkaz sem neházel. Matka příroda prostě nenadělila všem ženám to, co by spousta žen i chlapů rádo a ted je tu možnost si vypomoct jinak, ale najednou je to špatně, nejen třeba pro Komorebiho a tak to shazuje a vymýšlí, důvody proč je to špatně a ty ženský škatulkuje….prostě obrana proti tomu a vnitřní boj.“

    – První dvě věty beru a uznal jsem nahoře v odstavci, je na tom dost pravdy. To co následuje po nich…sorry ale to je taková hovadina, že to nemůžeš myslet ani vážně. „Matka příroda prostě nenadělila všem ženám to, co by spousta žen i chlapů rádo a ted je tu možnost si vypomoct jinak“, tam je přesně ten kořen, že ty ženský jsou nainstalovaný společností, že by to MĚLY CHTÍT a že když to nemaj tak je problém, ale tak to vůbec přece není, vážně, polož si teď otázku: Chtěla bys mít chlapa, kterej po mně chce abych si strkala vycpávky do podprdy a kalhot? Vždyť právě v tomhle je ta tvoje OBRANA PROTI TOMU A VNITŘNÍ BOJ s nepřijmutím toho co mi tvoje matka příroda dala.

    107 omlouvám se jestli můj styl psaní působí tolik kriticky a že hledám pouze špatné, ale není to záměrem, chtěl jsem jen tu věc zdůraznit když jsi přišla už jako třetí která mlela stejnou kávu, že to pro tebe není katastrofa je právě to o co jde a jak je to už dnes společností akceptovatelné, jsme chodící figuríny z výlohy obchodu s hadrama. 109 je už z tvý strany křeč. :)

  • rulisa

    123
    Ironie není jízlivost a navíc bych řekla, že vidět ironii v příkladech pro přirovnání je zlehka vztahovačné. :-)

    ad 2. odstavec – pro mě to, co jsem uvedla, JE to samé jako strkat si do oblečení vyxcpávky. Píchátko do nosu mění tvar nosu i dojem z obličeje, stejně jako kroužky na krk měnío tvar krku. Nebo malé boty u japonek mění tvar nohy. Nevím, co je na tom odlišného. Krom toho, že vycpávky v západní kultuře a kroužky na krk mají za účel zvětšení, zatímco deformování chodidel v Japonsku má za účel zmenšení.

    ad 4. odstavec – ta holka na to přijde i bez tebe a tvého poukazování, spíš naopak, pokud jí někdo bude strkat pod nos, jaká je to módní hovadina, o to víc si na ní bude zakládat, a dokud bude mít na prdeli vycpávky, blogy jako tenhle číst nebude ani omylem. :-)

  • barča

    hele Komi, nechej si to svoje a já to svoje taky, ju :-) Za mlada jsem všechno umělý odsuzovala, fakt všechno, prostě přírodní divokej tip, časem a ze zkušenostma s chlapama a taky věkem a co mí tělo dělá a nedělá – jsem pár věcí přehodnotila. Jo a rozhodně jsme třeba nikdo z nás nepolykal antikoncepci od 13, 14 let, jak je tomu ted běžně – hormony rvát do sebe co tohle teprve dělá s tělem a hlavou…..

  • rulisa

    123
    5. odstavec
    Tos vystihl, ty ženský nejsou v depresi proto, že maj malý kozy (nebo prdel), ale proto, že jim to řekne chlap a nebo že se bojí, aby jim to neřek.
    Takže až poberou v průběhu života víc sebevědomí a inteligence – pokud mají na to, aby to pobrali – přestanou mít z takových chlapů depresi a přestanou vycpávky nosit.

    Je a bude to pořád stejná sorta holek, co budou na střídačku držel diety a padat do anorexie a chodit na plastiky s kozama nebo pyskama, horníma i dolníma. A nikdy nebudou dost spokojený, protože nikdy nepochopí, že když je chlap pustí k vodě, nebude to kvůli kozám ani pyskům. A když to bude kvůli kozám nebo pyskům, tak že měli ještě štěstí, že je takovej k tý vodě pustil.

    Tohle jim zkus vysvětlovat, a ne něco o pokrytectví.

    Ale proboha nás nenuť, abychom se toho aktivně účastnily i my. Mně osobně je to fakt úplně šumák a navíc si na to přijdu nějako… stará… mordovat se se slepicema…
    Dyk to pochop, v jejich očích jsem zas za totální blbku já. :-)

  • rulisa

    125
    Jojo, přesně. Když mi bylo patnáct až dvacet, taky jsem byla ohnivej bojovník proti kdečemu a napravovatel světa.
    To časem přejde :-) – ne z rezignace, ale z pochopení a tolerance.
    Velkorysost. To je to, čeho je světu třeba. Ne vymycování kdečeho.

  • Saul

    124:
    ale proč pořád to ohlížení do minulosti,nebo jiných kultur?
    Vždyť tady Komorebi ani já netrvrdí,že dřív to bylo jinak.
    A stejně tak se to dřív některým chlapům hnusilo a jiný rajcovalo a některým třeba obojí dohromady.
    Nic to ale nemění na věci,že je to „fejkování“.

  • barča

    Komi, nejde o přijmutí těla – i když já od mládí bojuju s nadváhou…psala jsem to tu mockrát….nebyls tu,…..Ale s věkem, no prostě ta gravitace. :-)

  • barča

    A co přesně znamená to fejkování? co to je v překladu? Neznám tohle slovo.

  • rulisa

    128
    Protože jiná rodina = jiná sociální skupina, v naší společnosti. A protože je jedno, v jaké společnosti a v jaké době jsi, vždycky tam tahle většinová povrchnější a vzhledkamuflujícnější část populace bude. Nezměníš to žádnou osvětou.
    Ta holka, která se časem změni v hlavě, změní se i v používání podobných kokotin, ale drtivá většina se nezmění a vždycky bude dost nejen takových ženských, ale i chlapů, co se jim takový ženský líbí, takež s enavzájem najdo a budou žít a množit se… – co chcete měnit? Většinu lidtsva?

    Ale ok, tak do současnosti a současné kulutury – to barvení vlasů. To vám nestačí? To je přeci taky změna těla. A nevadí vám to.
    Je to jen o té osobní míře u každýho. Přijde mi, že z toho děláte velblouda fakt jen v potřebě udělat z velblouda bílýho velblouda. :-)

  • Saul

    Fake(výsl fejk) je anglicky falešný,padělaný,předtíraný

  • Saul

    132:
    opr.předstíraný

  • rulisa

    132
    Přetíraný není nepřípadné. :-)

  • barča

    132. aha, dík.

    Ještě jedna osobní věc, v 18. ženská vypadá tak jak ji příroda stvořila, ve 30 vypadá podle toho co prožívá – vypadala jsem hrozně, unavená, strhaná, zanedbaná, tlustá – starosti se vším možným, šedivá…..a v 50. podle toho jak si zaslouží :-) to zaslouží vidím pro sebe v tom smyslu – jak se vypořádává se vším svým životem, ale taky jak o sebe pečuje, nebo jak se udržuje. Bude mi 44. ale prostě tenhle pohled uznávám.

  • Saul

    135:
    a po 50. už je to jedno,protože si toho stejně žádnej chlap nevšimne:-))

  • barča

    136. jasně, a konečně nic nikdo nebude na mě řešit a budu mít klid a tu zrcadlovku na krku a toulat se budu moct kde budu chtít a mást chlapy svým zjevem, tak. :-)

  • barča

    no a k tomu teda fejkování – divný slovo, pro mě. To jako znamená, že když mám na sobě něco dobře padnoucího, že jsem jako padělaná, falešná celá? nebo co? Snad tu neřešíme dvacetiletý holky který si každý tři měsíce mění prsa chirurgicky a chodí na botoxy a věnují se jen tomu tělu…..už se v tom trošku ztrácím.

    a chlap. který mi řekne, že jsem fejk jen proto, že mám teda tu podprsenku s malýma vycpávkama…..no to teda ten vůbec pak není povrchní, že jo?

    absurdní.

  • Saul

    138:teď se mi vybavilo:
    „Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom absurdné?“

    :-))

  • Saul

    131:tak do současnosti a současné kulutury – to barvení vlasů. To vám nestačí? To je přeci taky změna těla. A nevadí vám to.

    Třeba u chlapů mi to vadí,respektive to cítím jako jasnej fejk.
    U ženských nad tím nepřemýšlím,prostě mi to nepraští do oka,pokud teda nejsou ty vlasy zelenomodro fialový:-)
    A vo tom to taky je.
    O té míře vyzývavosti,kterou to obnáší a kterou to má falešně vyvolávat.

  • barča

    140.“U ženských nad tím nepřemýšlím,prostě mi to nepraští do oka,pokud teda nejsou ty vlasy zelenomodro fialový:-)“

    a nebo taky nečekaně šedivý, viď? :-) ty si dobře všímáš, já o tom vím svoje :-))

  • Saul

    kdybych si nevšímal,tak by to bylo taky špatně:-))

  • rulisa

    140
    Čili jsou věci, který jsou v normě, protože jsou tady už dlouho a všude a jsme na ně zvyklí, a jsou věci, který jsou fejk, protože jsou nový a ještě ke všemu je to móda.

    Přitom není důvod třeba vidět jinak barvení vlasů u ženských a u chlapů, zas je to jen usus, zvyk, norma daná společností. Která se časem taky změní. Jako to, že dřív bylo pro ženský fejk nosit kalhoty a ještě donedávna pro mužský nosit sukně.

  • ratka

    fejk?? no to jste zase něco vymysleli :-)

  • rulisa

    Jo, fejk v češtině je v podstatě totéž co vycpávky v gatích. .-)

  • fousek

    To asi měli i Praze v ZOO falešná zvířata. Se říkalo, že tam byl Fejk.

  • SV

    Komorebi 123: ahoj Kormorán ;-) tak som si ťa/vás (?) označila, kým sa naučím meno
    ktorá je tá tretia? ja? však ja som oné zlepšováky vôbec nekomentovala, alebo?

  • rulisa

    146
    :-))

  • SV

    Fousek 146: Fejk je nejaký druh zvieraťa? 8 – )

  • SV

    ale decka, nevadia sa, nikto to nijak nedobre nemyslel ;-)
    btw, včera sme sa o niečom podobnom ako spomína Saul (miera vyzývavosti, ako vraví on, alebo debilnej prvoplánovej účelovosti, ako vravím ja) bavili s kolegynkou – napr. že je rozdiel nosiť mini pretože leto, alebo preto, že niekto chcel silou mocou niekoho uloviť.
    chápem, čo myslí Rulisa, aj čo myslí Komorebi
    a majú pravdu obidvaja

  • SV

    myslím, že ono je to na prvý pohľad vidieť, kto je upravený, a kto zfejkovaný pod obraz ;-)

  • fousek

    149: svého času to bývalo velké zvíře (ale to je laciný vtip). Oni se tam chlubili jakýmasi koňama, ale možná to byly jenom obyčejné zebry, přetřené na hnědo. Nebo chirurgicky poštelovaní bizoni.

  • SV

    napadla ma príhodička zo života: idem si tak v električke s kamarátom, ktorý zúrivo odmieta všetko toto „neprirodzené a vylepšené“
    všimnem si, že čumí na hrivu holky sediacej pred nami
    pekné vlasy, však? pýtam sa
    krásne – nadšene prikyvuje on
    hm, umelé, pozri, vôbec sa nehýbu, zhodnotím po bližšom preskúmaní ja
    a on na to: „nofakt, máš pravu, fuj!“ ;-)

  • SV

    Fousek 152: fakt? som myslela, že je to dobrá zoo (teda zoo vo všeobecnosti nemám rada)

  • rulisa

    153
    Přesný. :-))
    Ale netýká se to zdaleka jen odpůrců umělého vzhledu.

  • SV

    SV 153: pravdu ;-)
    (nehodnotil moju hrivu, vie pomerne presne, že ju mám pravú ;-) )

  • SV

    Rulisa 155: a čoho ešte?

  • SV

    Saul 136: alebo preto, že po 50 tke to žiadna ženská už nerieši ;-)
    a poniektoré to neriešia už aj skôr ;-)

  • rulisa

    157
    Všeho, v čem mají lidi zásadní postoje. Rozuměj ze zásady něco odmítají povýšené na vyšší princip mravní.
    Dokud nevědí, že to tam spadá, tak se jim to líbí.
    Jakmile to zjistí…

  • SV

    Barča 135: hm, ja nie. totiž nie každá baba v 18 vyzerá skvele, napr. ja som mala celý život problém s nadváhou. následky na sebavedomí dodnes. ale už to viem docela dobre maskovať ;-) tie následky ;-)

  • SV

    Barča 125: zdravím přírodní divokej typ ;-) ja som ostala, a zdá sa, že čoraz divokejšia ;-)
    něco jsem taky přehodnotila, časem.
    ale ze zkušenostma s chlapama sa mi len potvrdilo to, čo som si myslela odvždy: alebo ma niekto chce (a pripadám mu príťažlivá taká, aká som) alebo nie (a s tým nic nenadělám)

  • Komorebi

    147 – Ahoj esvéčko, Kormorán je v pohodě, pták jako pták. Nene byla to jen barča s rulisou, jsem se přepočítal :)))

    150 – jistě že to nikdo nemyslí špatně, to bohužel barča asi nepochopila nebo nechce pochopit proto vypisuje věty o tom jak jsem nasranej na svět a něčemu se bráním..

    153 – skvělý a každej z nás se v tom asi trochu po dočtení uviděl, jakmile dojdeme kousek pod povrch měníme pohled, přitom povrch zůstává stejný jako na začátku..hah

  • Komorebi

    Ruliso, jen jsem ti chtěl říct, že to „optimalizováno pro černobílé monitory“ mě dost často rozesměje i opakovaně. :)))

  • rulisa

    162
    Komorebi, chápu, že se tě dotklo, že tě Barča označila za vnitřně bojujícího proti něčemu, ty vnitřní boje bývají obalené tlustou slupkou sebeobranného ochranného „nevidím, není to tak“. Zejména pokud je to boj proti něčemu, k čemu máme ambivalentní vztah(y).

    Ale marně hledám, kde píše, že jsi nasranej. Nenašla jsem.

    Prosím, neber to tak bojovně ani u Barči. Ona to určitě nepsala/nemyslela tak útočně, jak to cítíš. Jen je hodně otevřená, jak je tady zvykem, tak napsala, jak to vidí. A myslím, že nebyla daleko od pravdy.
    Pokud si tu budem hrát na „nesmím se nikoho dotknout“, budem taky jen fejkovat a nikam se k ničemu, co by nám něco dalo a někam nás – ehm, nemám to slovo moc ráda, páč moc nevěřím na posouvání, jen na oddělávání slupek z očí, ale v rámci pochopitelnosti je použiju – posunulo, nedohrabem, jen k opatrnickýmu kličkování.

  • rulisa

    164
    To jsem ráda. :-)

  • Komorebi

    164 – Díky. Potom se přiznám, že po tvým poslední odstavci, nerozumím proč jsi mi řekla ať vás do toho o čem jsem psal a o čem jsem mluvil, nezapojuju. Teď ale mluvíš o našem posouvání s čímž souhlasím, jen je to právě ambivalentní, konkrétně..

  • SV

    ono hrozne veľa robí aj táto elektronická komunikácia
    nevidíme sa, neviem, ako sa kto tvári
    vzniká veľký priestor na vnímanie a skresľovanie podľa toho, ako sa človek momentálne cíti
    napr. ja ráno, keď mám ranné pesimum ;-) tak si reagovanie radšej odpustím, to by som sa hneď zarazila, urazila, a neviem čo ešte ;-)

  • Komorebi

    167 – jo to jsi trefila, jakmile tam není smajlík nebo stačí jedno nevhodně zvolený slovo ve větě a je vše jinak

  • barča

    píšu z práce v rychlosti, po tajnu :-) zbytečně nevztahovat si to, nedramatizovat, nepřekrucovat. napsali jsme si vzájemně svoje postoje a vysvětlení proč pro někoho je tohle ok a jiného není. ze psaného si člověk něco vezme, něco ne, něco si uvědomí, neuvědomí, přijme, nepřijme – tak jak to tady popsala Ru co je smyslerm diskuzí. a jede se dál. :-)

  • rulisa

    166
    Nene, nerozuměli jsme si, nechci se zapojovat do rozborů pokrytectví v módních a oděvních „outfitech“. (Taky jedno módní slovo.) Debatu jinak, jak vidíš, vedu ostošest dál. .-)

  • rulisa

    167
    Jo, to jsi trefila ranní pesimismum, mám někdy celý dopoledne ba i večer. :-))

  • Komorebi

    Ok, je to asi otázku zvyku a většího vzájemnýho naladění :)) hezkej den

  • SV

    172 Komorebi:
    aj vzájomného poznania….ja som tiež zo začiatku na niektoré tutok komentáre pleštila očička ;-)

  • SV

    Komo 162: esvéčko taky fajn, to znie ako čévéčko, a to sú moc krásne zwery! ;-)

  • Komorebi

    173 – každýmu z nás jde o poznání, pochopení, komunikaci i ten střet, je to vidět a je to dobře. :)
    174 – nádherné přímo

  • ratka

    nebyla jsem tady pár dní a tak jsem moc diskusi nesledovala, jen jsem viděla cizí slova a slovo povrchní… tedy odvodila jsem si že se jedná něco o posuzování druhých,

    nevím zda k tématu, ale mám to takto. Když vidím něco umělohmotného napadne mě hned předsudek, tedy ve smyslu, snaží se :-) potřebuje to. hned v druhém kroku teento předsudek zaženu protože siuvšdomím že je to špatně. tedy co mě je potom neboli je mi tona háku a dotyčného beru jak je… umělohmotné části jednoduše vyignoruji jakoby tam patřily odjakživa… prostě slušivé… jakože slušivé, každý má něco co rád kamufluje… tak jakoby se stalo.

  • ratka

    tedy jak stárnu jsme velmi smířlivá… a nemusím to vůbec předstírat a a není to ani tolerance. jen mě to nesere prostě. Pokud mě něco začne točit, dám to najevo. Třeba tisíce lidí řvoucí na sněžce, odpornáá zástavba, hnusné chodníky… hned se to dá odečíst z mého xichtu jak mě to sralo.

  • Komorebi

    ratko, já to třeba s tím „brát dotyčného jak je“ takhle nemám, mně to přijde v určitých chvílích jako fakt forma ignorace světa okolo, jako alibismus, nemůžu si pomoct, promiň..možná jsem jen opět něco špatně pochopil, ale já vidím smysl v tom to zdůraznit a řešit to proč to není správné, resp. proč mně to nepřijde správné a jít do konfrontace, než jak říká barča „každý si nechám to své“, to mi přijde že nefunguje a nikdy nefungovalo..

    Stejně totiž se ten problém vrátit, pokud si nechá každý své a nenechá ten pocit vylézt ven

  • ratka

    179. jdu do konfrontace pokud se mě to týká… tedy pokud to má vliv na moje vztahy. Pokud ne… tak fakticky uniká celá situace do prostoru… zmizí stejně jako se vynořila. Tedy uvidím nějakou tlustou navlečenou do obtaženéh trička se zelenými vlasy, hihňající se a upozorňující na sebe… probíháto asi takto, podívám se na ni a řeknu si že je to kráva… tedy ihned si uvědomím vlastní předsudek. to naskočí jako automat. a teprve v dalším sledu se objěví zda mám s tou osobou něco společného… třeba jedeme v autobuse a sedíme vedle sebe… ihned se začnou předsudky odbourávat…. naskočí druhý stupeň, však je celkem fajn. Kdyby to byla moje kamarádka, tak bych ji asi řekla… ježíííš ty teda vypadáš, dělej něco! tedy zareagovala bych otevřene. ale pořád pravdivě…. u cizích rezervovaně, u vlastních tak jak cítím.

  • barča

    153. přesný! reál! kde i mimochodem ty naše postoje, jakože jasné – vezmou za své. díky přímému setkání a prožitku.

  • barča

    180. a to šlo jen o kamžik s vlasy, neznáme dotyčnou ženu, jaká je, nebo není, kdo to je zač apd..

  • ratka

    Taky bych chtěla říct že ty předsudky naskakují automaticky, třeba teď jsem viděla potetovanou ženu s velkým psem, který ji poslouchal na slovo a já si řekla, to bude silná osobnost, dominantní žena která si nenechá nic líbit… a třeba v přímém kontaktu by byla zcela normální ženská se stejnými komplexy jako každá :-))

    takže souhlas s 181, nemůžu nic udělt s předsudkem… ten naskočí jako automat, mohu si ho jen uvědomit a následně odbourat kontaktem

  • Komorebi

    182 – super krok je už to uvědomění a vteřinová reakce na něj kdy ho přehodnocuješ a pomalu vypínáš, myslím ale že není pravda že by s ním nešlo nic udělat, hodně to bolí a trvá to dlouho ale jsem si jistej že i tenhle program jde odinstalovat, jak bohužel (zatím) nevím…snad jen že vytváření předsudků je záplatování díry která je někde jinde a někde hodně hluboko…

  • ratka

    183. když se budeš snažit „zrušit“ předsudky … fakticky konstrukty tvojí mysli, ztratíš přirozené opory může se ti pak stát ještě něco horšího…. :-) asi to vypadá jako blbost… ale mě konstrukty (uvědomované) pomáhají… právě tím že si je uvědomuji a nepadám. netápu.. tedy tak trochu výmluva, ale vím že se mi v hlavě pořád něco rodí…. a když vím co (konstrukt) tak se cítím doma :-)

  • ratka

    184. heheh, když to po sobě čtu, musím se smát… ale na druhou stranu “ útulné moje“. pořád lepší než tam mít “ odporně cizí“

    Běžím pro kočku, měla dovolenou u maminky… takže za chvíli jsem zpět.

  • rulisa

    184
    Přesně tak. Jsou to orientační body v prázdnu. Nemusíme k nim dojít vždycky ani vždycky u nich zastavit, brát je jako mez, za kterou se nesmí. Nic takového neznamenají. Ale je dobré vědět, že tam jsou, protože jsou vždycky na stejném místě.

    A nemusí to být ani záplata něčeho, jsou to prostě jen konstrukty, z nichž mnohé jsme jednoduše převzali od rodičů, kamarádů… Berličky, jo, to jo.
    Jenže nikdo z nás není tak silný a tak geniální, aby se obešel úplně bez berliček.

  • ratka

    186. ano, pokud se nám nelíbí… tak je „jedinou“ možností je vyměnit za jiné… ale nelze je nechat zmizet. tedy mohu nechat „zmizet“ jedny, a jiné se objeví automaticky místo nich.

  • rulisa

    187
    Resp. pokud je necháme zmizet a zaplácáme si po rameni, jak jsme dobří, že jsme je zlikvidovali, tak si akorát lžem do kapsy a nevidíme, že nám místo těchhle někde jinde vyrostly (jsme si vybudovali) jiné.

  • rulisa

    A to je to smíření se se sebou. S tím, jaký jsem. Ne rezignace, ale přijetí známých bodů, které si umím uvědomit a brát je jen jako bójky v moři. Protože nepřijetí tohohohle znamená pořád jen něco likvidovat a být ve stresu, kde se co zas objeví a vo vlastně jsem a co nejsem… být věčným štvancem sama sebe.

  • rulisa

    Nejlepší cesta ke změně sebe je sebe poznávat a nesnažit se urputně cosi měnit… nedávat si cíle…

  • ratka

    190. otázkou je… zda jsem to já, nebo jen nějaké měnící se vzory

  • Komorebi

    191 – prave! A jaky pouzivat způsob k tomu odhaleni mezi sebou a vzorem? Ono to je docela tezky to videt..

  • ratka

    192. ty jsi ten vzor :-)

  • ratka

    193. tedy nemám žádný způsob k odhalení mezi sebou a vzorem. Jen jsem si všimla že stejné (podobné vzory) ladí a tudíž se zesilují v případě že se dostanou k sobě… a pak se člověk diví, kam se dostal :-)) zesilují se jak pozitivní tak negativní vzorce. (dobré je dobřejší, protivné je protivnější, hezké je krásnější, hnusné je hnusnější) Když se srotí ženské například, tak se shodnou jak jsou jejich muži neschopní. A muži si zase povídají o sportu nebo o práci, jak je to zajímá.

    a to vše… když se tak dívám kolem sebe jsem já, právě ty různé vzory ať dobré nebo protivné… skrze ně se definuji a „jsem“.

  • Liška

    92,93
    ru, barčo,
    všímám si, že to říkáte s takovou jistotou… kterou bych si teda netroufla, kde ji beret, Máte info od 100 % popuuace myslíte, že to funguje právě tak a ne jinak?

  • Liška

    91 Saul
    jsem souhlasila.
    100 ru
    nožejo.

    Asi si dám vycpávku a půjdu na kutě a to se mi bude měkce ležet :)

  • Liška

    101 ru
    tyjo sorry že do toho šťourám, je to blbý, ale když to píšeš…
    „že bys rodila, kdyby to nebylo proti přírodě“ – já myslela, žes tomu zamezila uměle.

  • ratka

    91. vidišto…není z tohoto světa. tudíž na něj žádný program neplatí :-)

    tak zkusím zda mě to opět vyrazí

  • Liška

    124 ru
    ironie není jízlivost?
    Já to mám jako to samý. Proto ironii neužívám. Protože to není respekt.

    hehe, teď to vypadá, že se do tebe nějak obouvám, ale jen prostě reaguju na ty komentáře, který mě chytěj.

  • Liška

    126 ru
    tyjo, co to s tebou je, nebo se mnou?
    „Je a bude to pořád stejná sorta holek, co budou na střídačku držel diety a padat do anorexie a chodit na plastiky“
    – vůbec nerozumím, proč píšeš, že stejná sorta holek je tohle, támhleto a taky holky, co mají anorexii?? To jsi vzala kde?

  • Liška

    128 Saul
    taktak

    129
    barčo, tyjo, já dneska tady jen valím oči – on Komorebi si přál, aby byl oslovován Komi?

  • ratka

    200. proč to píše? protože to psát může :-)))) vzory nás definují

  • Liška

    131 ru
    jooo, takto by šlo, konečně komentář k souhlasu. jsem si oddychla :-))))

  • Liška

    167 SV
    přesně! :- ) Elektronická komunikace a ranní pesimum a tak.

  • Liška

    202 :-)))

  • rulisa

    195
    Ne, my na stoprocentní jistotu serem, neb na rozdíl od tebe nejsme psychoprofíci, takže nám stačí k laickým zcela pomýleným názorům pozorování okolí, vlastní zkušenosti a sběr informací od některých chlapů (neb sto procent populace se zvládnout nedá, obzvláště když ty informace sbíráš po sexu) kombinovaný s vlastními myšlenkovými konstrukty viz komentář 184. :-)

  • Liška

    206
    :-)
    Teď už je to 100% jasný a je to caaaajk.

  • rulisa

    197
    Děkuji za sdělování intimních detailů.
    Ano, zamezila, ale na základě určitých tehdejších okolností a není to kastrace.
    Doslova píšu „…kdyby to ještě šlo a nebylo to proti přírodě“. Čili to nejde.
    Dál to netřeba řešit.

  • ratka

    a co říkáte tomuto vysvětlení… Na základě pocitu (citu) si mozek vymyslí historku… proč se cítím „na pi..u“ nebo úžasně. přičemž historka je … druhotná. následná…vymyšlený fejk :-)

  • rulisa

    199
    Ironie není jízlivost. Myslím, že jsme už o tom kdesi kdysi debatovaly.
    Jízlivost je útok, sarkasmus, snaha ublížit, shodit. Ironie je používání opaků, případně opaků přehánějícíh, může být pichlavá, ale nemusí, může směřovat na druhého, ale i na sebe sama.
    Lze dohledat v desítkách odkazů na netu.

  • ratka

    tedy fejk je v pozadí všech procesů….jen dělá že není. fejk křičí: fůůůůj fejk :-) kolo se točí … a voda teče.

  • rulisa

    200
    Nevím, u mě ok. Opravdu si myslím, že je to pořád stejná sorta holek, která … atd. Ty, co takhle přemýšlejí, až je to ke všem těmhle úkonům za účelem dokonalosti vzhledu dožene, protože takhle byly vychovaný, ovlivňovaný okolím, ve kterým vyrostly, a současně nejsou tak ukrutně inteligentní, aby se z toho vyhrabaly v průběhu života samy. Dočti ten odstavec prosímtě celej a přestaň startovat, hned jak narazíš na cokoli, co ti vyzní jako neetická kategorizace a odsuzování.

  • Liška

    209
    jó, takovejch je. Furt.

    210
    taky myslím, že už jsme debatovaly. Ano, ironie-opak, ale pro mě je to beztak podmnožina jízlivosti, protože to, co znám jako ironii, nepovažuju za přející, ale právě za snahu shodit nebo útočit nebo ukázat, že jsem nasranej. Svoji definici si nechám, asi jako vycpávku nebo „berličku.“ Proč ne.

  • Liška

    212
    vyzní, protože pochybuju, že obvyklá geneze anorexie je stejná jako plastické operace je stejná jako diety…

  • rulisa

    No vida, na 200 nebylo potřeba odpovídat, stačilo dočíst ke 203, až ty si dočteš 131. :-)

  • rulisa

    214
    No a jakej je rozdíl mezi přehnáním diety až na pokraj fyzickýho zhroucení, kdy přestaneš být schopní vnímat hranici vlastní váhy a síly a fyziologie a začneš honit jen hubenost – a mezi honěním se za dokonalostí nějakýho tvaru na sobě až do té míry, že si necháš zprznit tělo? Myslím opakovanými zásahy, ne tím, že si jednou nějaká ženská nechá udělat implantát, protože jí sebrali prso po nádoru, nebo že si jiná nechá ty prsa zmenšit, aby jí do důchodu vydržela páteř a nehrozilo jí kolečkový křeslo.

  • ratka

    214. dívala jsem se na zajímavý pořad, kde mluvili o tom že jediná věta rodiče dokáže v dívce či klukovi spustit řetěz sebeoviňování a následné anorexie. tedy když se budeš furt takto cpát, tak budeš tlustá a nikdo tě nebude chtít…. řetěz je odstartován a fakticky ho již nelze ničím zastavit. Někdo je predestinován pro přijetí takových programů. nebo jiných či podobných a spustí řetěz vzájemně se podmiňujících hrůz, generovaných jen člověkem samotným.

    Mockrát mě napadlo, jak moc si lidé ubližují… sobě i jiným právě pro vnitřní zarputilost s kterou sledují „svůj“ program.

  • rulisa

    Ratko, zkus nevyplňovat odkaz na blog.cz. Je možný, že do spamu padáš dík tomu. Specificky blog. cz má mezi antispamy asi špatnou pověst, je tam spousta spamerů. Možná i proto ty Saulovy problémy dostat se k tobě z práce.

  • ratka

    216. to je jen výsledek určitého vnitřního pnutí… které vyleze ven v této formě, nebo v jiné. v různých formách posedlosti něčím.

  • ratka

    218. díky 194 jako odpověď pro Komorebi se mi ukázala teď. nebudu vyplňovat odkazy na blog. byl to pokus… zda se mi zapamatuje jméno… musím ho pořád zadávat.

  • Liška

    216
    jaký „jen“?

    219
    pro mě je to neporovnatelný a obrovskej rozdíl! právě v tom vývoji, jak se to vytvoří. Pro mě je to něco jinýho.

    217
    a že jedna věta vyrobí anorexii, to je podle mě žvast. Je to sice jedna věta, ale v kontextu výchovy podobnýho ražení po dobu celýho života toho dítěte. to proboha nikdy není jedna věta, tomu já nevěřím.
    To by tu anorexii musel mít každej, komu někdo tuto větu řekne – a to pravda asi nebude, bych si tak tipla :)

  • rulisa

    220
    Vytáhla jsem ji ze spamu. Proto teď tady taky přečíslovávám odkazy jak divoká. :-)

  • Liška

    222
    ááá, tak to ti nezávidím.

  • rulisa

    217
    Nevěřím tomu, že by to takhle fungovalo bez vztahu k celému kontextu okolí toho dítěte. Já tuhle větu slyšela mockrát a vůbec se to v naší široké rodině říkalo běžně, ale žili jsme tak, že se to nebralo tak smrtelně vážně, vzhled se do té míry neřešil, na módu se nehrálo…

    Takže se mi chce říct – nebrala bych vážně ani vnucování, že když nebudem nosit vycpávky na prdeli a mít čtyřicet kilo aji s postelí, tak že nás nikdo nebude chtít, a nebrala bych vážně či doslova ani spoustu dnešních rádoby populárně naučných pořadů. Zejména amerických, i když tím nemyslím, že ten, o kterým píšeš, byl americkej.

  • rulisa

    221
    Poslední odstavec – tak konečně jsme se shodly. :-)

  • rulisa

    221 Druhý odstavec – tam se neshodujem, taky to vidím jako vytvořeno v podstatě tímtéž. Procesem i dispozicemi.

  • rulisa

    Jinak je škoda, že kvůli pádu do spamu ta 194 zapadla i v lavině. Je dobrá, hodně dobrá, a podle mě daleko vhodnější k rozpřádání návazných úvah nežli anorexie i barbiefilie. :-)

  • Liška

    225 ruliso
    slávááá, stejně se domluvíme…

    226
    já to nemám prozkoumaný, ale vycházím z toho, že porychy příjmu potravy jsou víceméně duševní onemocnění. Kdežto držet diety může mít banálnější příčiny nebo naopak nebanální, ale jiný, plastiky taky – to mi přijde obojí míň komplexní než ty poruchy příjmu potravy, protože u nich nejde jen o to být štíhlá, ale o nějakej (zoufalej) způsob komunikace s rodičema čičo.

  • Liška

    jdu tedy na 194
    … no nevim. Že se vzájemně potencujou nebo si spolu zanadávaj a to je sblíží, pro tu chvíli, no.
    ale že „jsem“ skrze své vzorce (to jako introjekty a tyhlety starý automatický převzatý vzorce myslíš žejo)… tak to právě naopak! To právě v tu chvíli vůbec nejsem, neexistuju,nejsem to já nebo ještě to nejsem já, teprve budu, až je nahradím tím sebepoznáním a poznáním. šimnutím si, že ten obah je vágní a že to asi ude nějakej starej převzatej canc (byť by byl pravdivej, ale to je fuk, prostě je vágní, ten obsah je slabej, blbě pro mě zž´řetelnej, podle toho to poznávám).

  • Liška

    obah = obsah

  • rulisa

    228
    Pokud myslíš poruchy příjmu potravy u adolescentů, tak asi je to i ´porucha komunikace s rodčema. Ale určitě nejen. Poruchy komunikace s rodičema jsou snad početnější než počet rodičů, a anorexií trpí děcek proti tomu jen pár. A navíc do anorexie padají i ženský dávno od rodičů odstěhovaný. Takže hlavní důvod to nebude.
    I ty plastiky jsou v podstatě výraz něčeho, co člověku chybí, a těma plastikama, honbou za tělesnou dokonalostí a potřebou uznání či obdivu se to dohání.
    A neboj, ono se to časem do stádia či hodnocení duševního onemocnění taky dostane. :-)

  • rulisa

    229
    Spíš mi to vyznělo, jakože když si všimnu, kde s kým jsem zarezonovala v zesílení, tak mám šanci si uvědomit, co jsem. Co ve mně rezonovalo.

  • rulisa

    Páč se to probudilo… asi…

  • Liška

    232
    aha, no, tak to jo, ale spíš si toho všimnu jen když jeto v silné formě, dojetí apod., ne když se jen tak s někým shoduju a přizvukuju, to mi neudělá žádný hnutí, takže to vyhodnotím jako méně důležité.

    231
    nonevim, odstěhovaný bejt můžou třeba jen fyzicky. :) Rozhodně to nemíním nastudovávat. Ale mám kámošku, co se tím zabejvá, můžu to zjistit, až ji konečně po různých dovolených potkám.

  • barča

    jé tady toho přibylo! :-) dnes nestíhám všechno číst, přišla jsem z práce navečer a zítra ráno jedu do Lbc.

    192. k tomuhle mě napadá….tady jsi někde hodně nahoře psal o svém blogu…pocity, obavy…apd. .myšlenky někoho jiného, které ti sedí, které ti jsou blízké, které máš pocit, že to jsi ty…..ten pocit, nebo to hlubší prožívání, pochopení některých myšlenek hlouběji…..dávají ti smysl, jen možná ten dotyčný to někdo dokáže líp zformulovat než ty sám a na základě toho si uvědomíš jo, to je ono…..jo, mám to tak prožívám to tak.

  • rulisa

    234
    Nejde o přikyvování, ale o zesílení – tedy společně zarezonuješ s někým do té míry, že najednou zjišťuješ, že děláš nebo říkáš věci, které bys jinak neudělala nebo neřekla.

  • Liška

    236 a i 235
    to je hrozně zajímavý! Protože mě teď nenapadá žádnej příklad, kdy by se mi to stalo. (Nebo spíš nechápu dobře, o tím máte na mysli.)
    já říkám nebo dělám věci, které bych jinak neřekla, právě naopak ve chvíli, kdy jsem přesvědčená, že někdo kolem, část nebo i většina (což v tu chvíli člověk přesně neví) říká něco, s čím nesouhlasím. A ne souhlasím.
    když souzním, nepotřebuju dělat nic, nepotřebuju se ozvat.

  • Liška

    236
    jo vy myslíte možná dav – že se člověk přidá k davu, partě a frčí na něčem, co by jinak ani neřek?

  • rulisa

    238
    Myslím, že nemyslíme. :-))

  • barča

    235. za sebe: já tu občas všem brnkám na nervy :-)….ale ted tou 235. myslím tu hodně spodní strunu, text, obraz, knížka…..brnkne hloubš k tomu co máme každej někde v sobě….co nedokážeme pořádně jednoznačně popsat, vysvětlit, obhájit…..takže je uplně jedno – jestli jsi narazil na nějaký vzor, pro mě je to inspirace, jde to hloubš, brnkne to na to co mám v sobě jo a ladí mi to….hodně….ne že jen souhlas, ale jde to dál….dá mi to odpověd na mý otázky vnitřní, i neotázky spíše rozpory v sobě…..

  • rulisa

    237
    Ale to je taky ono!! To je přece přesně ono!
    Přečti si tu Ratku ještě jednou – „v dobrém i zlém“. Ty reaguješ na to zlé, reaguješ zesíleně v negaci. Ale je to totéž.

  • Liška

    239, 240
    Mám dojem, že jsem mimo, že nějak nemůžu pochopit, co myslíte. Asi jsem nenarazila na nějaký brnknutí, nic hloubš :)
    Ale nemusíte mi to vysvětlovat, možná by to bylo vyčerpávající; klidně budu mimo a chytnu se až příště, můžu bejt taky blb, co neví, o čme je řeč, mně to nevadí.

  • rulisa

    241
    Třeba to tak nemyslela přímo Ratka, la enaskočilo to takhle mně, když jsem si přečtla: „stejné (podobné vzory) ladí a tudíž se zesilují v případě že se dostanou k sobě… a pak se člověk diví, kam se dostal :-)) zesilují se jak pozitivní tak negativní vzorce…“

    Zesilují a ladí neznamená, že musejí souznít. Prostě koreluješ a zesiluješ, něco v něm zesiluje něco v tobě. A to v tom zesílení jsi ty. Ne nadarmo se říká, že když Petr mluví o Pavlovi, je to víc o Petrovi než o Pavlovi…

  • rulisa

    242
    Spíš mi přijde, žes po příjezdu ze třídenního čehosi ještě nepřeladila. :-)

  • Liška

    241
    kerou ratku teďka honem nevím – jsem nenašla rychle.
    Reaguju i na souznění, ale jen v případě, že je to emoční, že cítím silnou svoji emoční reakci, jinak ne. Jinak to není významné (jen opakuju 234).

    a 242 je Liška

  • Liška

    244 mně taky.
    Začalo mi vyvstávat, co asi napíšu do závěrečný práce. Do toho to vědomí, že na to zatím nemám čas a musím honit psaní jinejch věcí, takža za 2 týdny budu moct psát něco, co chci psát ted… evidentně jsem někde jinde v čase, než je teď.

  • barča

    …tady je takových dalších rozvětvených témat v komentářích…..nezvládám to :-(….
    potřebuju na to víc času, klid, a vyspat se :-) …..dobaluju pár věcí a ráno vstávám na vlak….takže si to přečtu příští týden v klidu…..
    dobrou noc všem. :-)

  • rulisa

    Dobrou, odsud už nic neuteče. :-)

  • Liška

    Dobroou, snad se taky najdu v čase.

  • ratka

    zkusím to vzít po řadě… tak jak to dělala Liška se mi líbilo
    221. poslední věta… vyvolá to jen v někom, opravdu teď reaguji na nějaký pořad se specializovým psychoterapeutem. Napsala jsem to i u sebe (predestinace, vnímavost, vysoká citlivost…) takže nebylo smyslem tato věta jako spíše, že někdo je tak přecitlivělý… že se mu problém „spustí“ jakoby z ničeho. ale on to v hlavě má jako „to či ono“, jako konstrukt.

  • ratka

    224. spustily se ti jiné konstrukty, nenechte se zmást jen anorexií… programy v hlavě jsou různé. nebyl to americký pořad nýbrž německý. Nejde o to shodit co píšu, není to důležité a není důležité ani souhlasit s tím co píšu :-)

  • ratka

    226. ty dispozice (predestinace-předurčení) jsem psala ve 217. takže souhlasíš s tím co jsem psala. možná jsme zvolila jiné slovo ale smysl je stejný…

  • ratka

    228. řekla bych že anorexie a bulimie i kontrolování sama sebe… kompenzace úzkostný stavů

  • ratka

    229 souuhlasím, tak to i bylo myšleno. díky sesílení můžeme (pokud máme zájem) tento program spatřit.

    můžeme ho využít k poznání – jedu na program, nebo k ukájení – ukájím se ním

  • ratka

    231. už jsem napsala nahoře… je to kompenzace bazální úzkostí.

  • ratka

    232. tak byl ten komentář zamýšlen

  • ratka

    237. Liško, jsi silná osobnost…

  • ratka

    240. ano tím lzesílením jsem měla na mysli souhlas i odpor, oboje je známkou uloženého právně se zapnuvšího programu (konstruktu, vzoru) a můžeme ho vidět

  • ratka

    241. ano, tak jsem to myslela. způsobilost uvidět program

  • ratka

    Ale bych dále navázala na to co jsem vlastně chtěla sdělit. Známe svůj program, který funguje přímo jako automat… tedy naskočí v hlavě jak první přirozená reakce. To je první krok a nelze se mu vyhnout. funguje to samo.

    A teď nastoupí druhý krok… který rozhoduje. Jsou dvě možnosti.
    A. sledujeme program dále… už je to druhá generace myšlenek, to již snováme jako pavouk pavučinu a zaplétáme se do omylu a konstruktů….jsme chyceni do pasi
    B. program ihned pouštíme a nesledujeme dále. Osvobozujeme se od něj… to může býttaky automaticky. Když víme jak program funguje… stačí zlomek vteřiny abychom ho opustili, nechali padnout do propadliště.

    On se ihned objeví další…. a stane se sním totéž. takto je udělaná mysl, že se vní zjevují pořád dalšía další věci. kdy nechám programy volně protékat… je velká šance že mě nedostanou :-)) Jako Lišku nedostali. Ona je vidí … a nechytá se na ně. Tedy tak jak ji znám, působí na mě velmi svobodně.

  • rulisa

    251
    Jasně, když budu zakomplexovaná, že jsme hloupá, protože ve škole ksem měla na vysvědčení dvojky, zatímco ostatnbí v rodiě vždycky jedničky, a rodič nebo oba mi sdělí, že když na to nemám, holt nemá cenu, abych šla študovat, taky možná bude stačit tahle jedna věta, abych pak študovat už jít nechtěla.

    Ale tady právěže MLUVÍME o anorexii. Jako o nemoci, která tě ohrožuje na životě. Která zruší tvůj pud sebezáchovy, ne jen tvůj pud po vyšším místě v hierarchii. Proto je tak výjimečná.

  • ratka

    261. nechápu… v čem je problém? já se ve 13 letech škrtila šálem.Nějaký pud mi byl u prdele. Tyto věci děcko neřeší, chce ovládnout úzkost která ním zmítá, chce ji kontrolovat.

  • rulisa

    253
    Jasně. Ale ty se někde vzaly. Mají nějaký důvod. Samy o sobě nejsou vrozené, i když zvýšené sklony k nim vrozené jsou. Takže je to vlivem okolí. Tlakem, necitem… To už mají líp zmapováno ti specializovaní psychoterapeuti.

  • rulisa

    252
    Jasně, že s tebou v tomhle souhlasím. Komentář č. 226 byl na Lišku, taklže pokud jsem psala, že tam, se neshodujem, měla jsem na mysli, že s ní. O tobě jsem v danou chvíli vůbec neuvažovala. :-)

  • rulisa

    262
    Anorexie a bulimie není problém u dětí, ale u dospívajících a u dospělých. Tam už místo v hierarchii roli hraje. I jako prostředek k ovládnutí vlastní úzkosti.

  • rulisa

    255
    Jasně, že je to úzkost, ale ne jen bazální. Bazální úzkost je v každém z nás, vrozená. Poruchami v komunikaci s okolím, neumístěním sebev prostředí ta úzkost bazální přerůstá do podobné sebedestrukční.

  • rulisa

    257
    Nemyslím, že by byla o velmi mnoho silnější než my (i když o něco určitě je), jen má naučeny jiné mechanismy. A občas tam cítím i ten individualismus jedináčkovství. Byť se to zdá paradoxní, když pracuje v týmu a v altruistické profesi. Ale možná i to je kompenzace té silné individulality (?) kdoví. Jo, možná bych spíš řekla, že je výrazná individualita, než že by to bylo jednoznačně v síle.

  • ratka

    265. ano, ovládá se tím úzkost…. ano souvisí to s neschopností dosáhnout určité postavení v hierarchii… tedy minimálně nějaké. Dítě je opečované doma maminku a tatínkem, najednou přijde do „světa“ a musí se zařadit … tedy musí si vybojovat určité místo, dostává se do konkurence… musí se bít nebo je bito. Najednou je vše nepřátelské a útočné, nikdo ho neopečovává a nikdo nereaguje jako jeho původní rodina….dostavují se úzkosti, pnutí, strach. fobie

  • ratka

    267. síla udržuje individualitu kompaktní….

  • rulisa

    260
    Ano, tak ten program funguje.
    Na mě Liška působí, že si svou svobodu drží jako obranu. Je to zas jiný program. Spoustu věcí k sobě nepustí. Ale nedokážu posoudit, jestli je nepustí proto, že je vycítí jako škodlivý softvér a odfiltruje moudře, a nakolik je to ta obrana, která brání víc daný program než Lišku samu.

  • ratka

    269. sebedestrukce se projeví tam… kde síla schází či dochází. celý domeček se začne hroutit do sebe. a může být třeba udržován zvenčí, že takový člověk je ofukován, opečován, léčen…. ale je to černá díra. celá konstrukce se hroutí do sebe. a nasává různé cizí konstrukty a vstupy. je semeništěm cizích představ, posedlostí

  • rulisa

    268
    To vidím jinak. Dítě s dobrým zázemím doma nebude mít důvod propadnout fobii ze vstupu do jiného prostředí. Bude mít za zády jistotu toho, že ví, že je dobré.

    Tu fobii bude mít dítě, které sice z pohledu svých rodičů bylo jakože opečovávané, ale ve skutečnosti nejisté až stresované trvalým tlakem, aby bylo nějaké, v té rodině osamělé a nucené vší silou se začlenit do norem či požadavků svojí rodiny, které jsou ale v podstatě necitlivé, takže mu nezbudou síly na něj sama… Nedokážu to vysvětlit, omlouvám se.

  • rulisa

    269
    Jasně, ale taky to může být obrana. A pak je otázka, jak nadefinuješ kompaktnost. Jestli být přesně ohraničená a neměnící se, nebo projevující se v každé situaci stejně nebo jak… co to je ta kompaktnost ve vztahu k osobnosti? Jak se navzájem ovlivňuje kompaktnost osobnosti a šíře osobnosti?

  • rulisa

    271 viz 272

  • ratka

    272. tomu rozumím… jistě. jen se snažím ukázat jak mmůže dojít ke generaci úzkostí. může zde být predestinace, rodinná očekávání, vnitřní slabost etc…. prostě různé faktory které zesílí úzkosti nebo zeslabí.

    jen je fajn si uvědomit že existují pnutí které se projeví… třeba až excesivně. a je zbytečné vysvětlovat dotyčnému ať to nedělá. pokud je zde pnutí… je kompenzováno.

  • rulisa

    275
    No to přeci nikdo tady nepsal, že by to mělo být jinak. :-)
    Tak je dobře, že jsme dospěly ke konsensu a můžu zas jít dělat něco racionálního. :-))

  • ratka

    273 kompaktnost neboli integrita…. soudržnost osobnosti. celistvost. samo v sobě soběstačným celkem.

  • rulisa

    277
    To jsou jen synonyma pro kompaktnost. Žádné vysvětlení, definice, určení významu „tohle takhle a ocaď pocaď“.

    Samo sobě soběstačným celkem taky nevím, jestli vůbec existuje. V jakém významu to myslíš.

  • ratka

    278. že tato osobnost je soběstačná.

  • rulisa

    279
    Ok, takže ne kompaktní, ale soběstačná. Eště že jsem se zeptala. :-))
    Jo, soběstačná Liška je, o tom není pochyb. Oproti mně třeba ohromně.

  • ratka

    280. platí všecko…i kompaktní (integrovaná)

  • rulisa

    To ale není totéž co soběstačná. Takže to prosím vysvětlit, jak to myslíš.

  • ratka

    kompaktní
    Webové definice
    (Kompaktnost) Kompaktní množina, nebo také kompaktní prostor, je taková množina bodů topologického prostoru, že z každého jejího pokrytí otevřenými množinami lze vybrat pokrytí konečné. Tato definice v topologii zobecňuje a formalizuje intuitivní představu konečného objemu. …

  • rulisa

    Navíc přemýšlím, jestli integrovaná vůbec je synonymem pro kompaktní.
    Integrace je začlenění, zapojení, kompaktnost je sevřený tvar. Případně hutnost.
    Co si pod tím představit u osobnosti?

  • rulisa

    283
    Bože!!
    Chci vědět, co to znamená v případě osobnosti!
    Proč tedy Liška kompaktní je a my ne!

  • rulisa

    A nemusíš chvátat, v klidu si to napřed promysli, ať pak zas netvrdíš, že jsi byla dotlačená k nějaké odpovědi, která nebyla ono, protože ve chvatu, a proto jsi napsala nesmysl. Napiš prosím smysl, klidně si na něj počkám. :-)

  • ratka

    soběstačnost – nezávislost. sám v sobě úplný – integrovaný (kompaktní)

    pro mě to dává smysl – tedy jak znám Lišku. Je svobodná, nezávislá, soběstačná.

  • ratka

    285,286… představ si pomyslný střed a kolem různé prvky a ty jsou sjednoceny (i mezi sebou) kolem tohoto pomyslného středu. vytvářejí celek… mezi sebou i ve vztahu na střed. to je integrovaný systém a kompaktní proto že je plně funkční.

    A proč ona jo a ty ne? i když píše jak dělá pomyšlení tomu či onomu, vím že jsou to jen představy, hraje si se slovy, vymýšlí si… nenechá se v reálu do ničeho dotlačit. nikdo jí nic nedluží a ona druhému taky ne. ani tělesně, ani v duchu. je samostatná.

  • rulisa

    287
    To já chápu, že tobě to smysl dává, ale mně ne, pro mě jsou to tři různé významy, proto tady furt dokola žadoním o vysvětlení.
    To je u tebe v diskuzích přeci běžné, že tobě to tvoje sdělované smysl dává a jiným ne nebo ho dává jinej, a pak se zjistí, že ty si významy některých slov vysvětluješ jinak. Proto se furt ptám. :-)

  • rulisa

    288
    První věta až až po první tečku („…střed.“) – ale to platí pro každého z nás.
    Druhá věta – jak víš, že u Lišky je všechno plně funkční, a jak víš, že u všech ostatních z nás ne?

    Jinak kompaktní nevím, jestli znamená plně funkční. Kompaktní je uzavřený, hutný, v hmotě a tvaru koncentrovaný…
    Zatímco integrovaný je propojený, propojení prvků, zapojení, ale ty nejsou kompaktní, spíš jsou naopak rozptýlené…

    Druhý odstavec – a to je důkaz kompaktnosti a naprosté funkčnosti?

  • rulisa

    I když asi chápu, jak to myslíš – jde to přes cítění – tak mi drhne to povýšení onoho na jakýsi až ideál. Protože projev a důvod toho projevu zas až tak kompaktní být nemusejí.
    A to je to, co tu pořád píšu a proč jsem se ptala, jaká je souvislost mezi kompaktností a šíří osobnosti. :-)

  • ratka

    ratka… přečti si tu definici kompaktnosti… je soběstačná, kompaktnosti si vystačí protože je úplná. je celá. nevím jak to lépe vysvětlit. nemá to s hutností či koncentrovaností nic společného. spíše s uzavřeným systémem. že je kompaktní – ucelený. kdybych chtěla napsat hutný tak napíšu hutný a nikoliv kompaktní. jakože ucelený. třeba kompaktní sbírka o něčem znamená že je úplná, celá…nic neschází a ani tam nejsou pitomosti co tam nemají co pohledávat. prostě je taková jaká je.

  • ratka

    291. já zase nevím co je šíře osobnosti. nic mi to neříká…

  • rulisa

    Tvoje definice kompaktnosti je matematická, těžko aplikovatelná na osobnost, přečti si ty význam kompaktnosti ve slovníkách sizích slov, tedy duchamornicky. :-)

    Vzhledem k tomu, že kompaktní znamená hutný, hustý, ale i pevný, ale i soudržný a celistvý, tak je lepší napsat to konkrétní české (nebo slovenské) slovo a nebo vysvětlit, co pro tebe znamená kompaktní.

    Kompaktní sbírka něčeho neexistuje, to je sbírka kompletní. Tedy úplná. Kompaktní je disk, fotoaparát, zobrazení přehrávače.

    A jak víš, že je Liška úplná? Co to je být úplná?

    A teď k tomu, co bylo na začátku a proč to celé točím:
    Proč by měl být uzavřený systém osobnosti důkazem větší životní síly než systém otevřený?

  • rulisa

    293
    Rozpětí projevů a vlastností osobnosti. Variabilní odchylka jich. Asi. :-)

  • rulisa

    Ratko, tobě splývají pojmy kompaktní – kompletní – komplexní.

  • ratka

    místo kompaktní si dosaď celistvý a je to :-))

    ale díky „tvé“ šíři osobnosti jsem našla knihu, kde je o osobnosti psáno hodně a to ve smyslu celistvosti nebo rozpadu… takže kompaktnost je myšlena ve smyslu celistvosti, udržitelnosti „já“. existuje spousta poruch spojených s rozpadem svého „já“ a kompenzací tohoto… jakože „já“ je někdo jiný virtuální převzatý cizí program, a vlastní program se pak krčí někde v koutě. myslím že o tom byla řeč.

    to jeodkaz na knihu :-) tamjsem hledala tu šíři osobnosti :-))))

    kompaktní, celistvý ví o svých programech a vystačí si s nimi. nepotřebuje si nosit domů…různé náplavy.

    https://books.google.cz/books?id=WEv7CgAAQBAJ&pg=PA125&lpg=PA125&dq=%C5%A1%C3%AD%C5%99e+osobnosti&source=bl&ots=rbCW6oB0wn&sig=VjN-2T1aaWqQNpNzeVexlZNEN_o&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwjVxIePjrnPAhXDcRQKHSrZD7QQ6AEIJTAC#v=onepage&q=%C5%A1%C3%AD%C5%99e%20osobnosti&f=false

  • ratka

    komplexní i kompletní nemusí držet pohromadě. mohou se rozpadat. ta síla … je vlastně v kompaktnosti, ve schopnosti se udržet pohromadě. ve středu.

  • ratka

    ale myslím že je to zřejmé, do očíbijící… a že jsem řekla co jsme chtěla.

  • rulisa

    Nemám čas teď číst něco děelšího, pobíhám a za chvilku asi pudu úplně pryč, omlouvám se.
    Však jo, psala jsme, že pro tebe bude lepší používat české konkrétní názvy.

    Ale i když už jsme si to tedy ujasnily, tak si pořád nejsem jistá, jak je to se vztahem k té síle a k tomu, že si jsi tak jistá, že Liška je dál od možnosti rozpadu osobnosti než my všichni ostatní. :-)

  • rulisa

    298
    Ok, prostě tak na tebe Liška působí, nejspíš proto, že je úplně jiná než ty, a to ti stačí a dál o tom nehodláš diskutovat, i když je to třeba jen tvůj konstrukt. ;-)
    Jdu, byla to dobrá debata. :-)

  • ratka

    300. viděla jsem ji naživo v akci… soustředěná, koncentrovaná a plně v sobě pohroužená. to jsou z mého pohledu atributy vnitřní síly.

    Nejsem si jistá zda je tak moc jiná než já, v mnohém mi je vzorem… ve své pohrouženosti do sebe. a klidu.

    zdravím.

  • rulisa

    Ok. :-)

  • ratka

    http://video.aktualne.cz/dvtv/mit-deti-kvuli-nejake-kvote-je-hloupe-misto-valek-dnes-mame/r~1c6653ca86f511e6b597002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-0

    je to prudce k tématu… kolem 15 minuty říká dokumentaristka: proč se lidé rozchází? protože můžou… protože již nepotřebují berličky. jediné co je udrží pohromadě je láska a respekt. nepotřebují být spolu pokud toto schází… oba se uživí, oba jsou samostatní, nechtějí sobecky žít s tím druhým jen z vypočítavosti, chtějí svůj život…žít. Pěkné, zajímavé….

  • rulisa

    Jo, už jsem se pozastavila, je moc hezká. Ale u videa trpět nebudu, tyhle videa mě nebaví, muset minuty otázek, parazitních slov a odmlk čekat, až se prokecaj k něčemu podstatnýmu nebo zajímavýmu. Když tak si přečtu komentáře v diskuzi, většinou se dozvím z nich, o čem to cca bylo. Kdyby byl někde k přečtení přepis, dej prosím vědět.

  • ratka

    305. v poho, taky se na videa nedívám… jen mi ta dokumentaristka připomenula jednu dívku z minulosti. Možná si na ní vzpomínáš Ann, nevím kde je jí konec. a taky mě napadlo zda to není ona.

  • rulisa

    Není, Ann tipuju tak o třídu níž v cílevědomosti. A hlavně Ann byla navrátilkyně z Austrálie, Jana Počtová z Francie. :-)

  • Liška

    260 ratko
    dík ti. myslím ale že ty automatický programy dostávají každýho. Občas na nějakej kápnem a můžeme se chovat svobodněji – vybrat si, jestli se budu podle toho programu chovat, nebo ne (předtím jsem si nevybíral a choval se automaticky, víceméně).
    A není nic špatnýho na tom, takový automatický reagování nebo chování mít. Bez něj bychom nebyli, museli jsme někudy jít.

  • Liška

    270 ru
    no vidíš, to je taky dobrej postřeh, asi je to obojí.

  • ratka

    Liško, na programu není nic špatného… jen že je dobré o něm vědět… naskočí, pustím. naskočí, pustím. To chování jinak moc nefunguje, to je víceméně předstírání – fejk :-) je třeba vidět, co mi naskakuje a to pouštět… časem se programy mění, zkušeností a třeba i určitou vnitřní jistotou, ale pouhá vnější změna je jen kosmetická úprava, něco jako umělé vlasy. vypadají jako vlasy a nejsou… prostě chvíli to fejkuje a předstírá a pak stejně praskne a objeví se ty samé zplihlé upocené vlasy.

  • ratka

    308. aha, teď jsem si všimla že jsme předjímala špatně. že jsem to četla, jakože se můžeme chovat jinak. nic takového jsi nenapsala, píšeš mohu vybrat zda podle programu se bud dále chovat nebo ne (pustím ho). ano, takto to vidím taky. zapnu Ano nebo Ne. kdybych zkoušela něco mezi… jinak, je to cizí…

  • Liška

    272 mi zní docela dobře!
    Akorát asi dneska už to tu podrobně nestihnu dočíst…

  • Liška

    310
    vnější změna neexistuje, pro mě.

    311
    můžeme se chovat jinak, můžeme si vybrat – až když rozpoznáme, že se v nějakých situacích chováme automaticky a jak se chováme (a i proč – když na to přijdem). Teprve po rozpoznání si začnu všímat víc, když se to stane, a pak dokonce než se to stane a mám na výběr se zachovat jinak, jak budu chtít, jak to půjde. A když to nepůjde, tak podle starého automatismu.
    A s největší pravděpodobností se mi i tak ještě několikrát stane, že do toho automatismu spadnu, i když nechci, Ale všimnu si toho.
    (Asi jako kuřákovi se nepodaří na první pokus přestat kouřit… až na x-tý pokus)

  • Liška

    280
    já? Že jsem víc soběstačná než ty, ru??? No podle všeho ne, ty sis ušetřila na byt, máš děti atd., více znaků, co říkají, že ty seš velmi dobře fungující jako jednotka i s někým.

  • ratka

    313. nojo, přestane kouřit… vyblokne kouření a místo toho se mu zjeví (automatismus) něco jiného, třeba začne sázet nebo si kousat nehty. jeden program vystřídá jiný.tak to chápu, že naše uvěodmování teprve následné… následně dochází k vysvětlení či zdůvodnění proč jsme takto volili, program se již odehrál.

  • Liška

    eeee, co? :-))
    290,294 apod.
    proč bych byla úplná a někdo jinej z vás ne?
    Teprve před asi třemi týdny jsem se vymezila vůči matce (a viz 313 kdoví, jestli trvale; jistě ještě budou propady a nedotaženosti). Bych si tak tipla, že vy už jste to udělaly kdysi. Navíc máte rodinu a to samo o sobě, když jste rodiče stejně jako naši rodiče jsou rodiče (to zní blbě), byl krok tím směrem.

  • Liška

    315 ratko
    to už je jiná věc, nemusí přijít „nový program,“ může přijít svoboda – v oblasti toho kouření (jako příklad). o jiných oblastech se nebavíme, ty stojí stranou, jsou to jiné reakce na zcela jiné situace.

  • Liška

    297
    tos nehledala šíři osobnosti, ale šíři poruch osobnosti :-)

    „Osobnost“ je zkrácený termín pro poruchu osobnosti.
    Je to zásadnější zasažení nějakým rysem, než mají zdraví lidi (tj. neurotici) a o něco menší, s lepším fungováním ve světě, než mají lidi s psychózou.
    je to pohled z patologickýho hlediska, už to slovo diagnóza.
    Ale MUDr.Alena Večeřová Procházková je skvělá, zkušená odbornice a je to expertka na medikaci psych. potíží. uvidím ji tenhle měsíc, hurá, ráda si to o lécích zase poslechnu, nic si z toho nepamatuju totiž…

  • rulisa

    314
    Ne fungující hmotně, ale psychicky.
    Ty jsi psychicky daleko samostatnější, soběstačnější.
    Já pořád hledám někoho kolem sebe, ke komu bych se vztáhla, ať jsem kde jsem, furt navazuju kontakty a jako bych vysílala signály, oťukávala ty lidi, jestli by nějakej nebyl na stejné vlně nějaké…
    Ty si jedeš daleko snáz jen to svoje. Víc sama v sobě.

    Možná tohle Ratka myslela tou kompaktností. Heh.
    Sem musela porejt celej záhon starejch jahod, aby mi to docvaklo.

    No a pak je jasný, že ani nemáš tu potřebu něco budovat a zajišťovat, jako já. Nějakej byt a tak.

  • rulisa

    315
    No dovol… sem přestala kouřit i si kousat nehty skoro současně, nesázím, dokonce už ani karty nehraju, páč není s kým, akorát deset kilo jsem přibrala, jak jsem sežrala asi deset tun gumovejch medvídků… :-)

  • rulisa

    316
    No protože to tak podala Ratka, jakože jsi silnější než my ostatní, protože jsi úplnější. Já té její úplnosti právě úplně nerozumím.

  • ratka

    319. ano :-) to jsem myslela tou kompaktností :-)))

  • ratka

    321.není závislák. my všechny ostatní ano. a proč si to myslím? to by byla celá řada indícií :-)))

  • ratka

    berte to tak, že Lišku jsem „použila“ jako symbol…jako sdělení něčeho, nejde o Lišku…vidím ji jak sedí a něco maluje soustředěná a svět je jí někde vzadu. I já bych chtěla nechat svět tam vzadu, ale pořád do mě doráží a nenechá mě v klidu. excituje mě…i když si to nepřeji.

  • rulisa

    324
    Mě excituje, ale přeji si to. To je síla, nebo slabost? :-)

  • ratka

    325. nevím, to nehodnotím… co si přeješ to dostaneš :-) podle mě to se sílou nijak nesouvisí. síla drží osobnost pohromadě.

  • rulisa

    Moment, já myslela, že celou dobu řešíme kompaktnost osobnosti kvůli tomu, že jsi napsala, že Liška je silnější než my ostatní proto, že je kompaktnější. Postupně jsi vysvětlila, že kompaktnější znamená ucelenější, nezávislejší, soběstačnější…
    Ale jeví se to tak z tvého pohledu, protože ty taková nejsi, ač bys být chtěla. Z pohledu mě jako člověka, který ač není takový jako Liška, jiný být nechce, se to tak nejeví.
    Jak je to tedy pak se sílou člověka, který není takový, jaký ty si myslíš, že by bylo lepší pro tebe, ale takový i chce být?
    Je síla osobnosti či síla člověka, míra jeho odolnosti vůči vnějším vlivům, skutečně přímo úměrná jeho soběstačnosti, jeho odstupu od vnějšku, a nebo není?

  • ratka

    dobře, vynechejme z toho Lišku protože ona byla pouhým příkladem… řekněme že mluvím o někom ponořeném… pohrouženém do tvůrčího vytržení. O někom kdo je sám v sobě celý aniž by e nechal vyrušit požadavky světa. Odolává dorážení světa nikoliv tím že by ho odmítala, nýbrž její zaujetí nepřípustí vyrušení. To zaujetí je sílou. čistota tohoto

  • ratka

    328. je to čistota… ano, průzračnost záměru a jeho uskutečnění. to že to tak vidím já, vůbec neznamenánže to tak má vidět ten druhý… naopak. každému se jeví stejné situace různě.

  • ratka

    330 možná mi to evokuje tatínka… jeho pohroužení do tvůrčího vytržení a neschopnost moje či maminčina porozumět tomuto. Maminka…fungovala jako rušička a já vidím tatínkovy smutné oči, pořád smutnější a smutnější jak z něj postupně ta síla vyprchala… nechal si vše dělat, ztrácel se… přestal být kompaktní, neudržel se pohromadě.

    moje maminka se drží pořád pohromadě….silou vůle a silou její maminky. Je to na delší rozbor, ale ta síla je vkládána z rodičů na děti pozorností kterou jim věnují… tedy tak to cítím, mohu se mýlit.

  • rulisa

    328, 329
    To si ale idealizuješ. To tvůrčí vytržení není trvalý stav. Je to vždycky něco za něco, oč větší tvůrčí vytržení v jednu chvíli, o to větší náraz světa zvenčí ve chvíli druhé. Proč myslíš, že umělci žili či končili tak, jak žili a končili?

    330
    Tvůj tatínek měl tvou maminku. Sice mu nerozuměla, ale v podstatě ho chránila. Aby ve svém tvůrčím vytržení mohl přebývat bez úrazu. Zdaleka ne všichni tvůrče vytržení tohle štěstí mají. A jak sama píšeš, i tak z nich nakonec těmi opakovanými střety s běžným přízemním životem to vytržení vyprchá, včetně jejich síly.
    Zatímco nevytržená maminka přežívá, silnější daleko víc.

    Tak kde je ta síla? V tom uměleckém vytržení, které tě de facto odtrhuje od vnějšku?
    Nevěřím.

  • rulisa

    Někde jsem četla, že prý jsou silnější ženy než muži, protože muži jsou ocel, ale ženy voda. Pod čím ocel praskne, to voda obteče.
    A jistá básnička říká: „Vy, kdo jste na cestě, musíte mít kód, podle kterého žijete…“
    Není to jen v kompaktnosti. Je to v tom kódu. Aby byl dostatečně pevný i pružný.
    Přílišná kompaktnost je většinou křehká.

  • Liška

    Hlavně potřebuju připodotknout, že všechny ty znaky, co ratko popisuješ, mohou být stejně pozitivní jako negativní, stejně výhoda jako nevýhoda a můžou vyjadřovat jak zdraví nebo zralost, tak i naopak.

    319 ru
    jak popisuješ sebe, tak mně se to jeví jako popis normálního člověka se zdravýma impulsama, živýho člověka, jak je to žádoucí. Kdežto ten, co se jeví snad nezávislej nebo míň závislej na něčem, nemusí to bejt pozitivní, třeba je k tomu dotlačenej, omezenej, jinak není schopen, něco zmeškal v životě, rezignoval apod.
    319,322
    aha a konkrétně u mě to, co asi je myšleno tou kompaktností, může bejt spíš menší všímavost vůči okolnímu dění, získaná životem bez rodiny a bez partnera v poslední dekádě. Například jsme zjistila, že když někdo přijede na návštěvu (žejo, ru), už se nechovám jako hostitelka, což jsem dřív dělala; teď mě ani nenapadne něco vařit nebo péct, protože jsem zvyklá si prostě něco koupit a sníst to u počítače a ztratila jsem teď tu pohostinnost, tu schopnost. Dokonce už ani to vaření si moc nepamatuju, je to divný. A může se to jevit jako pohroužení nebo co.
    Vůbec nejsem lhostejná k ostatním ani nevšímavá, k lidem. Ale začala jsem být lhostejná a nevšímavá k tomu okolo – co budeme jíst, jestli a kam půjdeme na výlet, jestli ti mí lidi mají dostatek oblečení apod. Podobně jako to vaření – asi pozbývám některé pečující charakteristiky nebo co.

  • rulisa

    333
    3. odstavec

    Ale mně třeba to, že ses nesnažila tvářit jako hostitelka, maximálně vyhovovalo. Byl to absolutní klídek, samozřejmost, uvolněnost… když mě někdo obskakuje, podstrojuje mi a pořád se starostlivě ptá, jestli mi něco nechybí a co mi může nabídnout, chytám z toho občas skoro úzkost. Chce se mi volat „nech mě bejt…!“ :-)

    Akorát to vaření byla sranda, já bych byla klidně uvařila, byla jsem naspídovaná uvařit pro nás obě, protože to mi vlastní je a baví mě to a prostě mi naskočilo „Liška ubytovává, já jí za to uvařím“ – čímž pádem mi i v hlavě zůstalo, co a jak mám vařit, a když to pak dopadlo jinak, propukla u mě tá oná „ježíšmarjá…!!!“ – která by zas na druhou stranu vůbec nebyla vypukla, kdyby byl jinak, než já jsem zvyklá, vařil někdo, kdo hostí. Páč bych prostě měla jeho za vařiče a sama bych byla na koleji „všecko je mi jedno, užívám si čehokoli, co přijde, nic není na mně“.
    Ale bylo to takový hezky ukázkový, pro mě, jak mi tyhle stavy vznikají, protože nebývají zas až tak výjimečný. Prostě když se zaangažuju, vezmu na sebe zodpovědnost, tak se upnu na svou představu provedení a její selhání mě vykolejí.

    Píšu si, konstrukt, dopilovat upuštění. :-)

  • rulisa

    A stran pečujících charakteristik – jestli není lepší mít jich spíš pod normál než nad normál…
    Určitě to není tak stresující, ba až vyhánějící.

  • ratka

    333-334 vidíteto jak jste se shodly, že není třeba podstrojovat…. pečovat o nějaké tělesné potřeby, naopak že je to otravné… proč by měl někdo vařit, vyzvídat, chodit dokola. tedy ted reaguji na 334 Ru, poslední věty. Opravdu je to otravné, únavné…bzučící. znám to ze zkušenosti, z rodiny, ale i od sebe… když začnu vyšilovat, musí mě někdo uzemnit a najednou blahý klid, nic po mě nechtějí….díkybohu.

    Dnes jsem se hrozně zhádala s mužem, tedy velmi drsně… kvůli tašce. měla jsem ji na židli, on ji furt strká do poličky…. rozhodilo mě to, a posléze ponížilo a popudilo. jak on chce rozhodovat o tom kam si dám tašku…. nakonec ji mám na židli a budu mít, a vím že bych měla být ráda že se stará a uklízí…ale to mě vysírá a otravuje. vstupuje do mých kruhů, ruší mě. toužím po svém klidu, prostoru… ať mě nikdo neotravuje, ať mě nechá být. takhle si dokážu představit šťastné soužití, dva lidé vedle sebe, každý si něco dělá, pak si o tom řeknou a jsou v klidu. ne aby jeden dělal za druhého… sral se do něj.

  • ratka

    331. Ru nemluvila jsem o tělesném… neměla jsem na mysli ani zdraví ani tělesnou zdatnost.

    šlo mi čistě o duševní stav…psychickou soběstačnost.

  • rulisa

    337
    Já taky.

  • rulisa

    336
    Však jo, copak jsem někdy někde psala, že je nutno podstrojovat? :o)
    Já ta poslední, řekla bych… Teda hned po Lišce. :-))

  • rulisa

    Ona totiž „psychická soběstačnost“ je hrozně relativní. To, že k ní někdo potřebuje druhýho, je jedna věc, druhá věc je, jestli ten, co druhého nepotřebuje, vydrží se svou psychikou jako silnější… O síle jsme psaly.
    Někdo potřebuje druhé, ale ve výsledku může být daleko silnější. I o samotě, nakonec.
    Jiný jakože druhé nepotřebuje, ale nakonec se zhroutí sám v sobě. Nekompatibilitou sebe a okolního světa.

  • ratka

    334. píšeš že jsi začala vyšilovat že něco u vaření nebylo jak jsi chtěla. tedy alespoň jsem to tak pochopila… ale je mi to jedno. prostě se nebudu handrkovat o to jestli jsi se cítila čí necítia povinována uvařit (podstrojit)

  • ratka

    340. to právě nevím jak pojmout… tu kompatibilitu. Domnívám se, že nekompatibilita znamená schopnost udržet si sám sebe… ten kdo má problém s odmítáním okolí, se prostě jen poddá. je jednodušší (méně energie) být tím, kdo je přijímán než tím kdo je odmítá, zde potřebuješ více energie na udržení si sama sebe.

  • rulisa

    341
    No to jo, a k čemu se to vztahuje?

    Myslím jako k čemu mému, že si tím protiřečím. Teda asi, protože to obvykle znamená to tvoje „ale je mi to jedno“. Jakože někde vidíš u někoho protimluv, ale už jsi nafrčená, abys ho ocitovala. :-)
    (Mimochodem tohle je děsnej školní atavismus, tohle „a já to vím, ale nepovím, protože už nechci, když jste mě takoví“)

  • rulisa

    342
    To podle mě ale už do toho zas mícháš jinou věc. Zatím to bylo na úrovni – potřebuju komunikaci a korelaci s okolím / nepotřebuju komunikaci a korelaci s okolím.

    Což obojí může být dáno problémy s přijímáním okolí (sebe u něj i jeho u sebe), ale taky vůbec nemusí.

    Kdo má problém s okolím, může se buď mu poddat a snažit se být přijímán (anorexie, bulimie, plastické operace), nebo si vybudovat svůj hrad, do kterého se hrdě uzavře jako velký umělec/vědec/myslitel/ublíženec/prorok/mystik/pranostik…
    Dosaď si cokoli, hlavní je, aby to bylo něco, dík čemu ten člověk bude moci mít pocit vlastní mimořádnosti až výlučnosti.

  • ratka

    343. vztahuje se to k 333-334, kde píšeš jak ti vyhovovala Liška jako hostitelka, mě by to taky vyhovovalo.

    ale pak píšeš že jsi se rozhodla vařit ačkoliv (asi) s vařením nebylo počítáno. tedy vlastní iniciativa a následoval stres… tedy „liška ubytovává a já vařím“, taková ta nevyžádaná aktivita. ale to mi jen vyplynulo z textu, mohlo to být myšleno zcela jinak

  • ratka

    344. předpokládám že v tom prvním vidíš sebe a v tom druhém mě či nějakého jiného vola :-)))

  • rulisa

    345
    Bylo to myšleno jinak. :-)
    Ty jsi fakt expert na braní věcí úplně z rubu a od konce.

  • rulisa

    344
    Nevím, co je první a co druhý.
    Psalas o tatínkovi a mamince.

    Ratko, dej si frťana nebo decku, zapi tu kabelu na židli a poklidně vypusť z duše pohled na svět, kde si pořád jdou lidi po krku, aby si navzájem dokázali, jak je ten jeden lepší než druhej.
    Je neděle… :-)

  • ratka

    348 První je ten co se přizpůsobí… tedy interakuje s okolím i za cenu neurozy a druhý ublíženec, vědec, mystik etc…

  • ratka

    a nepiju, zpracovávám právě fotky… :-)

  • ratka

    ale abych teda se vrátila k typickým vzorům s kterými jsem byla konfrontována…u svých rodičů.

    tatínek vnitřně bohatý introvert…vůči mamince v obranném postoji, zábavný a veselý… zpěvák, hráč na housle, bavič….chrlič nápadů většinou zcela debilních.

    maminka vylekaná a vystresovaná, pořád kmitající, starající se, tahá těžké tašky, vaří, pere, uklízí, uhýbá před tatínkovými veselými návrhy…pořád ho umravňuje že je moc hlasitý, moc pozdě, nepřítomen, nechce plnit její pokyny, pláče… že jí tatínek neposlouchá, že kříčí, že ji řekl ať se z toho neposere..

    slyší jak mi šeptá, tatínek není zlý… on tě má rád. Bojím se tatínka.

  • rulisa

    349
    Ten, co interakuje s okolím, to může a nemusí dělat kvůli tomu, aby se přizpůsobil, a za cenu neurozy jsou oba dva, pokud mají ten výše zmíněný problém s okolím, a není to ani jeden, pokud problém s okolím nemají. Nemontuj to furt dohromady, když si dávám tolik práce, abych ti vysvětlila, že to dohromady míchat je akorát tak ta tvoje bublající vztahovačnost. :-))

  • rulisa

    350
    No právě, proto píšu, aby ses radši napila. :-)

  • rulisa

    Jsem v práci, dole je šéf, musím chvilku přestat klepat psace a zas chvilku pracovat s klepáním pomalým grafickým.

  • ratka

    352 k problému s okolím musí dojít, pokud je člověk člověkem… je to jen otázka času než si to přizná… než připustí že dochází ke konfliktu jelikož individualita se projeví.. anebo se prohlásí za tolerantního, ale to již ustupuje.

  • ratka

    vysírá mě hromada věcí… ssamozřejmě, když si dám štamprdlu tak otupím. a jakože všecko dobrý… ale dnes nemusím mít všecko dobrý, klidně snesu být nasraná :-)

  • rulisa

    355
    Ježíšmarjá, kam to zas suneš? Jasně, že problém s okolím je normální. To je furt, každou chvilku nějakej náraz, já na někoho, někdo na mě. Nikdo není ostrov sám pro sebe. Jako jak chceš žít ve společnosti a nemít žádnej problém? Proboha snad jsme na to nastavený, abysme tyhle běžný problémy unesli, pokud někdo neunese a hodí si to, je to na jednu stranu hrozně smutný, na druhou stranu věřím, že je to i jeden z posledních prostředků přírody jak selektovat, když jinak jí do toho věčně věkův kecáme a zachraňujem kdekoho z kdečeho. Nic proti, to je jen konstatování.

    Ale myslela jsem, že píšem o problému s odmítáním okolí, viz tvoje 342. Proto jsem psala „výše zmíněný“ – tedy výše zmíněný problém s odmítáním okolí.

    Ty zas máš tisíckrát zmíněný problém s udržením myšlenky v diskuzním vlákně. :-))

  • rulisa

    356
    A myslíš, že to zvládneš bez závislosti na okolí? :-)

  • Liška

    358
    :-)

    já pít nebudu, přišla jsem zase ve čtyři ráno, tančila tento týden dvakrát, a v poledne ještě měla tak promile v krvi. A od poledne pracuju na vedlejšáku. Už to v zásadě mám. A už usínám. Ale ráda si ještě něco tady přečtu!! To já jo. Jen asi sama nic nevyplodím.

  • rulisa

    351
    Kdo se bojí tatínka? Ty, nebo maminka?

  • rulisa

    359
    Já bych taky už ráda plodila něco jiného. Jen ještě hodlám doplodit večeři, když už jsem si za tím účelem vyrejpla ten křen.
    A taky nevylučuju, že pak zas už jen – jako obvykle poslední dobou – usnu.

  • ratka

    360. obě… jen jsem se vžila do tý doby, jak se to pociťovalo. min. 50 let zpět :-)))

  • rulisa

    A proč se ho bojíš ty?

  • ratka

    363. bála jsem se ho, protože se bála maminka… teprve později jsme zjistila že maminka se bála všeho. bazální strach…když pak najednou zjistila jak je to absurdní, překlopilo se to v nerespekt.

  • ratka

    364. respekt k mužům je něco co mě se nenaučila…a co se asi nikdy nenaučím.

  • rulisa

    Zajímavý. Fakt. Musím nechat projít hlavou. Proč ta vazba na maminku, proč ne vztah s otcem, když dcera – otec bývá silnější než matka – dcera, bývá to sblížení někdy až jako tajné spiklenectví, porozumění v decentní rebelii proti řádu matky, a řekla bych, že tvůj tatínek si je do posledka přál a trochu je tam v tobě i viděl…

  • rulisa

    A ještě mi zůstalo ležet v hlavě, co myslíš tím respektem k mužům. Protože mi nepřijde, že bys je nerespektovala. Sice cizí muže nahlížíš spíš jako svoje syny, ale nijak je neshazuješ, neponižuješ. A svého vlastního muže respektuješ podle mě velice dobře. To, že se občas zhádáte na to nic nemění.

  • ratka

    366. ano, přesně to se s posledních 10 letech života stalo… maminka to vlemi nelibě nesla, že „mě“ tatínek má. že si rozumíme beze slov…že vedle sebe sedíme ve spojení, v intimitě, v tichosti… že již popletený tatínek mi naslouchá a rozumí mi, a já rozumím jemu. oni si nerozuměli…

  • ratka

    367. nerespektuji je jako muže… vidím je jako syny, manžely, kamarády… kumpány ale mám problém v nich vidět muže… takové to rytířství co přijíždí n abílém koni s načesaným chocholem. to mě pokaždé rozesměje. a takový muž… ve mě vyvolává úsměv. i když jiné ženy jsou třeeba unešené mužností

  • rulisa

    369
    To je ale spíš otázka racionality a inteligence. Že nejsi naivní až blbá.
    Taky nevidím muže jako prince na bílém koni, spíš jako syny, hračičky, věčné děti (to jsou někteří mí kolegové, zejména jeden, medvídek věčný dítě, otec a dědeček, ale studnice čistých prostých radostí :-), případně věčně se o něco peroucí a soupeřící kluky, křehké nádoby vlastních emocí, o kterých mají vštípeno, že by je jako muži mít neměli, atd…. ale to je spíš dobře, ne?
    Bílí princové neexistují a nejlepší princ na bílým koni je ruka na konci vlastního ramene, tak proč bys měla muže vidět nějak jinak než jako… lidi…?

  • rulisa

    369
    Prostě to není nerespekt, a přijde mi hodně divný, že bys fakt za normální projev respektu viděla vzhlížení k mužům jako princům na bílým koni, to zas mícháš cosi odkudsi a už začínám mít podezření, jestli to podvědomě neděláš proto, abys naopak ukázala, jak to vidíš správně, byla ti to tvoje sebedehonestace vymluvena a dostalas pochvalu od žen i těch mužů. ;-)

  • ratka

    371. podezření je namístě… :-) jo dehonestace, nedokážu si představit že by mě cizí muž přitahoval natolik abych se „mu odevzdala“. tedy abych ho dokázal vnímat jako muže a dala mu jako žena… dříve spíše, animální … tělesné mělo nějakou sílu a přitažlivost i když spojené vždycky s něčím legračně divným, cizorodým, umělým, později se to přehouplo v odmítání tohoto (automatismus) v případě nabídek cizích mužů. Tedy jo, ale nemyslím tím že to mám správně… jen je to taková zpověď. že vzedmutí animálních pudů…mi je protivné. což není nic proti sexu s blízkou osobou, tedy ve vztahu… ale ani tam to není pudově animální…jakože mě honí pody

  • rulisa

    372
    Dík, to je hezky napsáno.
    Ale opravdu si myslím, že drhnutí v animálním vzdouvání nemá přímou souvislost s nerespektem. Neznamená nerespekt. Jen blok uvnitř tebe.

    Už jenom jak to označuješ – animální pudy – prostě je to ve tvých očích nízké a primitivní, otázka, jestli to uvnitř odmítáš proto, že je to nízké a primitivní, a nebo tě to nutí fyzično vidět jako nízké a primitivní, aby sis usnadnila to odmítání. „Správně“ to asi není, ale žít se s tím dá a nikomu tím neubližuješ, tak co.

  • rulisa

    A navíc bych řekla, že to takhle má spousta, možná většina ženských postižených naší křesťanskocivilizační výchovou.

  • ratka

    374. ano, považuji to za ulehčení, zjednodušení komplikací. odstraňovaní překážeek

  • rulisa

    Ups… jestli je život o tom odstraňovat všechno, co ho rozšiřuje, tak nevím…
    Není to zas další pomocnej náhled, abys to měla správnější?

  • ratka

    375. tam mi řekni v čem je to rozšíření…že se páry rozhádají kvůli tomu že si vzájemně zanášejí, děcka mají různé tatínky a eventuelně i maminky, ti mluví s tím a tamti nemluví, boje o majetek, lízání ran… osamělost. pocity křivdy… neschopnost vztahu

  • rulisa

    377
    To, že si páry vzájemně zanášejí, není způsobeno tím, že by lidi prožívali fyzický kontakt bez pocitu „je mi to odporné“, případně „legračně divné, cizorodé, umělé“. :-)

    Zrovna tak můžeš říct, že je dobré si život zjednodušit zřeknutím se peněz a žitím pod mostem. Vždyť k čemu je dobré, že se páry hádají o výplatu, o to, co koupit a kam jet na dovolenou… No, řekni nebylo by to krásně jednoduché nemoct jet nikam a nemít nic? :-)

    Tvoje 377 není nic jiného než obrannoútočná demagogie. Místo abys byla ráda, že jsem tě ubezpečila, že o nic nejde, vhodíš do ringu prohlášení, které z nouze udělá moudrou záležitost, a pak startuješ, abys ukázala, že ty to správně opravdu máš a že všichni ostatní, co tu přirozenost nemají zablokovanou jako ty, jsou její oběti vláčené životem jak hadry, neschopné věrnosti, potažmo vztahu.
    Čili ta 372 skutečně byla falešná.

    Hele, nemám na to. V tomhle si zpívej jednohlas sama.

  • ratka

    377. je to konstrukt… není podle mě na něm nic špatného, kromě toho že je to konstrukt…

  • ratka

    přičemž jasný souhlas s Tebou, že není nic lepšího než konstrukt zrušit… ale někdo konstrukt potřebuje jako berličku (třeba já) a někdo tu berličku nepotřebuje. jednou se všecky konstrukty zhroutí do sebe….a budou prd platné.

  • rulisa

    Jinak v čem je rozšíření života, když cítíš fyzično přirozeně a niterně, jsem psala tady i jinde už mockrát. A nechce se mi teď a tady to na úřední výzvu předkládat znova jako věděckoanalytickou studii, kterou bys mohla účelovými paargumenty cupovat. Je to pro mě poměrně krásná, tudíž i citlivá věc, podobně jako prožitek porodu. I kdybych se pokrájela, tak jako prožitek je to nepřenositelné, takže pokud funguješ jinak a to jinak si bráníš, nikdy mi za pravdu nedáš, protože to prostě neprožiješ a vždycky se nad tím budeš jen ofrňovat a hledat důvody, proč je dobře to nemít. Nepoznat.
    Nech to tak.

  • ratka

    neofrňuju se…co je to… jen se držím „niti“, toho svého… ať si to ten druhý děla stejně. Pro mě jsou paargumenty možná pomůckou, proč se držet pohromadě (kompaktně), mojí pomůckou… pro mojí kompaktnost. nijak to nevylučuje fakt intenzivních přírozených porodů a prožitků těhotenství a fyzična mnohonásobných orgasmů, gigantických… ale nic to neznamená…. je to vše pomíjivé, a život je celý komplexní cyklus od narození až do smrti, chci ho přežít celý…. při smyslech.

  • rulisa

    379
    Špatné na tom konstruktu je, že jsi ho nepustila, ale použila.

  • ratka

    ať si to ten druhý děla stejně. to neznamená jako já… :-)) jen ať se drží svého, ať si chrání své hodnoty, to co mu je vlastní… co považuje on za důležité. ať se drží svého.

  • ratka

    383. dobře, beru to jako poučení… nepoužiju i když se budu držet. budu si dávat pozor.

  • rulisa

    382
    Určitě jsou, jiný důvod nevidím.
    Kompaktnost za každou cenu.
    Hlavěn že tam zas lupneš tu poslední opět sebezachraňující větu – zas jsme blbí my, co něco prožíváme úplně, páč holt nejsme při smyslech a ještě ke všemu nejsme natolik nad věcí, abychom si bez tebe neuvědomili, že život je pomíjivý.
    Hezké.
    Jo vím, že teď jsem trochu vztahovačná zas já, ber to jako dopravní značení hrbol na silnici.

  • rulisa

    384
    Drží. Ale hlavně ať si je drží bez toho, že by přitom snižoval hodnoty jiných.

  • ratka

    386.aha, :-) ty prožíváš úplně a já (asi) nikoliv… a to je co? to je směšné… podsouváš mi něco co máš sama takto nastaveno. Co ty víš… co kdo a jak prožívá. Jen ty si myslíš že prožíváš nejvíc, třeba porody nebo orgasmy. ale to je přece nesmysl… to je jen představa. nesnižuji tvoje hodnoty. teprve ted jsme to pochopila. Ty snižuješ ty moje! vůbec mě to nenapadlo. neviděla jsem to, ale ted tovidím… bože to jsem ale vůl… nepochopila jsem to. takto vznikají nedorozumění

  • rulisa

    388
    Ratko, prosím, nevysírej. Neslovíčkař. Jasně jsem napsala „něco prožívají“ , čímž byl myšlen ten sex včetně animálního pudu. O kterém jsi ty sama napsala, že ho neprožíváš, že je ti protivný.
    Já nic tvého nesnižuju, znova, přečti si začátek tohohle tématu o animálním pudu, kde tě naopak ujišťuju, že ač u mě jinačí, tak že na tom tvém nevidím nic zlého, že je to v pořádku, že je to dobrý, že nejsi nerespektující…

    Co je na tom ponižujícího?

    Ne, to bláto je na tvojí sraně hřiště, a když jsem se nenechala, obracíš to…

    Oč ti jde? O diskuzi, nebo o vítězství? Jak je možný, že někdo tak zakládající si na tom, že láska a klid a smír a nic nechtít, o nic neusilovat dokáže takhle ukrutně bojovat o prd, udělat ze sebe chudinku, aby ostatní změkli a tys je pak mohla osolit… To je něco, z čeho vždycky zůstanu paf, to je fakt asi odněkud z hrozně hluboka zažraný…

  • rulisa

    389
    Hele, to je dobrý, já původně chtěla ten překlep opravit, ale to se prostě nedá, to by byla věčná škoda – „bláto na sraně hřiště“ – to nemá chybu, já si fakt představovala to bláto mazlavý, rozplesklý jako čerstvě nasranej kravěnec… :-)))

  • SV

    Ratka 375: a čo si na tom potrebuješ uľahčovať?
    každá hra má svoje pravidlá.
    inak sa správam, ak som s niekým. to som mu verná, pretože to považujem za prirodzenú súčasť vzťahu.
    a inak sa správam, ak som sama. to nemám problém so sexom na päť minút.
    btw, pamätáš na náš nedopovedaný rozhovor ráno pred chatičkou?
    niečo o podvedomí. duchovnom a telesnom.
    tak mne je jasné tak do päť sekúnd, či ma niekto priťahuje duševne, alebo telesne, alebo len jedno, alebo obidvoje dvoje. a nemyslím si, že som nejaká výnimka. myslím, že to dokáže každý.
    samozrejme, každý to máme nastavené nejako inako.
    niekto k sexu naozaj potrebuje aj tie city, inak mu to nič nehovorí.
    a niekto nie. no. zato ešte nikto neni lepší, ani horší. len iný……

  • ratka

    391. však jistě… někde je informační šum.

  • Liška

    ad rozšíření“
    376 :) 377
    si říkám, pročs ratko přišla s provokující otázkou, cos čekala, že se pak stane…
    spíš plná šíře než rozšíření. Cokoliv je prvek života, je dobrý nezakopat pod zem, ale nějak s tím nakládat nebo to kultivovat nebo jen pozorovat nebo si s tím radostně hrát nebo…

    378 ru
    třetí odstavec – ten je takovej pohotovej, stojí za přečtení!

    ratko,
    no, je to dost zajímavá výměna, zajímavej postup komentářů. Třeba i ta 385 je zajímavá – vůbec nechápu, proč jsi ji napsala, proč jakoby stahuješ ocas; člověk by myslel, že tím komentářem to skončí, že se na to vykašleš – že házíš do ringu staženej ocas, aby byl klid a jdeš dál… ale ono naopak! aby potom vypuklo něco dalšího?

  • ratka

    393. pak přišla ta 386. opravdu jsem si řekla že jsem asi přestřelila a že asi se ten druhý urazil, protože se to jevilo že to mám správně. že to neumím posoudit… a že třeba jsem blbě kecala což je klidně možné.

    ale v té 386 mě to praštilo přímo do čela…kdy Ru píše „zas jsme blbí my, co něco prožíváme úplně“ copak jsem někde psala že něco prožívám neúplně zatímco Ru úplně? kde? jen jsem psala proč… některé věci nedělám. proč se v některém směru omezím pro něco jiného… to přece neznamená že něco požívám neúplně zatímco ten druhý prožívá úplně. nikde jsem nikoho nesoudila, možná moc mluvila…možná je mlčeti zlato.

  • ratka

    takže poučení je, že vždycky je určitá mez … po kterou ustupuji a nechci se zbytečně s druhým tahat za prsty. od určitého momentu… si uvědomím že přece nejsu úplný debil. I když kdoví… někdy opravdu jsem na vážkách.:-)

  • rulisa

    394
    Ano, napsala!
    Ve 372.

    A já píšu, že animální pudy při sexu prožívám naplno, což ty víš dávno, tedy ano, já prožívám něco, co ty ne.
    Není to nic ponižujícího, je to pouhá logika vycházející ze tvých vlastních sdělení.

    395
    Takže poučení je, že cokoli Ratka napíše, neznamená to nic, protože pro ni to znamená něco jiného hned v okamžiku, kdy se jí přestane líbit, co z toho vyplynulo.

  • rulisa

    Pohlavní fyzický kontakt muže se ženou je z hlediska prožitků určitá množina, kompletní, komplexní i kompaktní. Patří do ní i animální pudy.
    Tedy pokud máš přitom odrušeny/zablokovány animální pudy, neprožíváš to úplně.

  • ratka

    396. tak moment, to přece je zcela jinak… ty jsi psala že svoje pudy vydražďuješ… že je záměrně vytáčíš do nadrženosti. tedy pokud jsem to pochopila.

    nejsem ve stavu nadrženosti, ale dokážu se sexuálně vybít pokud je příležitost či čas či chuť… nemám důvod si to nějako připravovat a excitovat se předem. Moje porody byly velmi pěkné, vztah k přírodě taky dobrý. co nemám naplno? tedy méně naplno než ty?

  • ratka

    celkově je to trapné…říkej si co chceš, dělej si to jak chceš, mysli si co chceš… je mi po tom prd. nebudem se trumfovat v orgasmech.

  • ratka

    abych trochu odbočila od pudů :-) našla jsem toto:

    V naší mysli neustále probíhají dva systémy procesů – řízené procesy a automatické procesy. Většina mentálních procesů se odehrává automaticky, bez potřeby vědomé pozornosti nebo řízení. Většina automatických procesů je zcela nevědomá, i když některé z nich se částečně do vědomí dostávají, například jsme si vědomi „proudu vědomí“, který jako by protékal kolem podle vlastních asociačních pravidel bez sebemenšího pocitu úsilí či usměrňování ze strany já. V protikladu automatickým procesů jsou řízené procesy, tedy takový druh myšlení, které vyžaduje určité úsilí, probíhá v krocích a vždy se odehrává na hlavním jevišti vědomí. Řízené procesy jsou omezené (vědomě můžeme v každém okamžiku myslet jen na jednu věc), kdežto automatické procesy probíhají souběžně a mohou v jednu chvíli zpracovávat více úloh. Automatické procesy vznikly proto, abychom mohli automaticky reagovat na hrozby a příležitosti v okolním prostředí. Mají za sebou tisíce produktových cyklů a jsou téměř dokonalé. Řízený proces se vyvinul mnohem později. Umožňuje lidem přemýšlet o dlouhodobých cílech, a díky tomu uniknout tyranii „tady a teď“, automatickému vyvolání žádostí pohledem na lákavé objekty. Člověk je s to představit si i další možnosti, které právě nevidí; dokáže vážit dlouhodobá zdravotní rizika, kterými může zaplatit za okamžitá potěšení, a v rozhovorech s druhými se může poučit, které volby přinášejí úspěch a prestiž.
    Automatický systém byl přirozeným výběrem uzpůsoben tak, aby spouštěl rychlé a spolehlivé jednání. Zahrnuje části mozku, které přinášejí pocity potěšení nebo bolesti, nebo spouštějí motivace potřebné pro přežití. Naproti tomu na řízený systém je naopak lépe nahlížet jako na jakéhosi poradce. Je to jezdec, který sedí na hřbetu slona a má za úkol pomáhat slonovi lépe se rozhodovat. Jezdec vidí dále do budoucnosti a také se může dozvědět užitečné informace od jiných jezdců či studiem map, ale poručit slonovi proti jeho vůli nedokáže. Jezdec je poradce či sluha, nikoli král nebo vozataj pevně svírající otěže. Jezdec je vědomé, řízené myšlení. Kdežto slon je všechno ostatní. Slon, to jsou podvědomá tušení, instinktivní reakce, emoce a intuice, jež tvoří většinu automatického systému. Slon i jezdec mají každý svoji inteligenci a pokud dobře spolupracují, dovolují člověku vyniknout.
    Pro řízený systém je obtížné porazit automatický systém jen silou vůle. Podobně jako unavený sval, i on se rychle vyčerpá a poddá, zatímco automatický systém běží samovolně, bez úsilí a neustále. Jakmile pochopíme sílu nadvlády podnětů, můžeme ji s výhodou využít tak, že změníme podněty ve svém okolí a těm nežádoucím se vyhneme. Pokud to není možné, je jinou možností zkusit si vědomě představovat méně svůdné rysy lákavých podnětů. /J.Haidt/

  • rulisa

    399
    Trapné je to, že se ti opravdu hodí všechno, i to, oč jsem výslovně prosila, abys nechala být a sem to netahala. Proto jsem poslední dvě věty vymazala.

    O orgasmech zatím nikdo nic nepsal, tak nevidím důvod, proč máš dojem, že bychom se v nich měly trumfovat.

  • rulisa

    398
    Kde jsem tady napsala, že svoje pudy vydražďuju, záměrně vytáčím do nadrženosti? Ocituj, prosím.

    A i kdybych to dělala, jakou to má souvislost s úplností nebo neúplností prožívání pohlavního styku? Co negativního by z toho vyplývalo? Vyplývalo by z toho, že to, cos napsala ve 372 není pravda?

    A kde ve 372 píšeš o záměrném vydražďování, nebo proč bys o něm vůbec psala, když do té doby jsme o sexu vůbec nepsaly, jen o respektu k mužům? Top, cos tam napsala, bylo jen a pouze o tobě a z tebe.

    Cituju:
    „tělesné mělo nějakou sílu a přitažlivost i když _!!!!spojené vždycky s něčím legračně divným, cizorodým, umělým!!!_*, později se to přehouplo v odmítání tohoto (automatismus) v případě nabídek cizích mužů. Tedy jo, ale _!!!nemyslím tím že to mám správně!!!_**… jen je to taková zpověď. že _!!!vzedmutí animálních pudů…mi je protivné!!!_***. což není nic proti sexu s blízkou osobou, tedy ve vztahu… ale _!!!ani tam to není pudově animální!!!_****…“

    Omluva za vykřičníky, v komerntářích bohužel nejde formátovat text.

    * – pokud bys neměla blok, nepřišlo by ti tělesno vždycky spojené s legračně divným, cizorodým, umělým.

    ** – pokud si nemyslíš, že to máš správně, tak co si tedy myslíš, že správně bys měla mít? Předpokládám, že opak, tedy tělesno a animální pud cítit jako přirozenou součást styku s muži.

    ***- pokud je ti vzedmutí animálních pudů protivné, tak je nejspíš potlačuješ, nedovolíš, aby hrálo roli při prožívání sexu. Tedy pokud je pravda to, co současně tvrdíš teď dole, že sex si jinak užíváš. To bys nemohla, kdybys při něm cítila něco, co ti je protivné.

    *** viz tři hvězdičky. Užíváš si sex, ale není tam to pudově animální.

    Tedy neprožíváš to pudově animální, protože to máš zablokované, napůl zřejmě z rodiny, napůl vůlí. Souvislost s neplností viz 397.

  • Liška

    394 ratko
    kdysi dávno v době kom.372, 375 se jevilo, žes to napsala.
    Že překážky odstranit.
    Jenže kdoví – to je taková formulace, že pak můžeš říct, žes to nenapsala, a nikdo nemusí vědět, že to znamenalo, co to znamenalo, a co to vůbec znamenalo, jak to bylo myšlený. Jako čtenář se tady orientuju podle kontextu, návaznosti komentářů. A v tu chvíli bylo nejpravděpodobnější, že to znamenalo to, na co rulisa pak reagovala.
    A ejhle v 378 pak řekla, jak jí to připadá. Že ta 372 (odstranit nějaký projev života), ev.375 není konzistentní s 377, pokud 372 v tu chvíli (nebo už ne?) znamenala to, co z jejího kontextu bylo nejpravděpodobnější.
    Hrozný formulace, co, :-))

  • Liška

    402
    no, já bych se vyhnula radši těm návrhům vysvětlení a interpretace, tak se jim vyhnu:
    Prostě to ratko vypadalo, že jednou píšeš, že ti je něco protivný, a později píšeš, že ti to není protivný.

    A ten sex jsi tam jako příklad nebo jako konkretizaci a vysvětlení dala ty, předtím o něm nebyla řeč. Jen o princích na bílém koni. nebo teda na bílých koních – aby ten jeden kůň nebyl přetíženej více princi :) I když je to fuk, protože se zád, že se všechny shodujeme v tom, že princové na bílých koních nejsou, takže ten kůň je vlastně neobsazenej.
    Je aspoň ten kůň?
    – teď mám deja vu, že už jsme se tomu jednou spolu smály..

  • rulisa

    404
    To nejsou návrhy, to je prostě moje interpretace. Takhle to chápu a takhle tomu rozumím. Píšu to sem proto, aby i Ratka pochopila, že nelžu a nekličkuju a neponižuju ji, ale že jedu po určité logické stopě, kterou založila skutečně ona.

    A musím napsat, že už chvíli tu přemýšlím, že mě to celé opravdu zklamalo, ten způsob… jakým Ratka obecnou diskuzi napřed svede na svou osobu a pak zlikviduje toho, kdo s ní na tu její hru přistoupí, ale nevšimne si, že je to hra ve hře a že iniciátorka předpokládá hraní podle jejích pravidel – a za jejich nedodržení likviduje opravdu jakýmikoli zbraněmi.
    Je to takový divný.
    Tohle byl ten důvod, proč jsem na základce radši kamarádila s klukama. Ti tohle nedělali.

  • rulisa

    403
    Trošku jsem se nadřela, než jsem to přerolovala sem a tam a poskládala dohromady, ale jo, asi tak nějak to bylo.

  • ratka

    hmm, asi jsem to způsobila já… ale celé je to přetočené jinam. do zcela jiného smyslu než bylo míněno nebo řečeno. Jdu hledat ten komentář… z kterého jsem vydedukoval že ru si úmyslně vyvolává pudovou stránku protože … vydržet. Asi jsme to pochopila špatně. nejde o o to že bych měla něco proti sexualite, vždyť jsme všichni sexuální bytosti. je to přirozené… mám něco proti zdůrazňování a přímo vyzvedávání tohoto na úkor ostatního. jakoby tato stránka byla nějak extra důležitá. pro rozmnožneeí jistě. jinak je k ničemu … moment…hledám.

  • ratka

    našla jsem ty komentáře co ve mě evokovaly něco…asi dále se rozvíjejícího

    323. berte to tak, že Lišku jsem „použila“ jako symbol…jako sdělení něčeho, nejde o Lišku…vidím ji jak sedí a něco maluje soustředěná a svět je jí někde vzadu. I já bych chtěla nechat svět tam vzadu, ale pořád do mě doráží a nenechá mě v klidu. excituje mě…i když si to nepřeji.
    rulisa 1.10.2016 at 20:31
    324
    Mě excituje, ale přeji si to. To je síla, nebo slabost? :-)

    ano, od tohoto bodu… se nůžky rozvíraly. protože to co já považovala za hodnotu…nepodléhat každému hnutí světa nýbrž sama určovat a vést svoji pozornost. být pánem vlastní žádostivosti. ru napsala že svět ji excituje (žádostivost) a ona si to přeje. tedy přeje si ty žádosti a uspokojování. a tím spouští kolo dalších závislosti a chtění …

  • Liška

    ru
    nojo, taky chápu, že nebylo nic příjemnýho pro tebe to, co píšeš v 381.
    Občas se to na blogách zjeví; když se to stane ně, tak mě to točí.

  • ratka

    přičemž pak nastoupilo nedorozumění… protože se domnívám lže člověk je člověkem proto že ovládá svoje žádosti a chtivosti… nepodněcuje je.

  • Liška

    408 jo až takhle dávnej kometář…
    (teď musím jet domů, tak už nepíšu, ale je to zajímavý, to jooo)

  • ratka

    žel lže… že, je to domotané. nedokážu to již rozmotat… možnájsme někoho urazila… ale nedomnívám se že žiji svoji sexualitu méně jen tím že si ji nepřeji … však ji stejně mám víc než si přeji :-)))

  • rulisa

    408
    Kde tam je, že se záměrně vydražďuju k nadrženosti?

    Ty nůžky se nerozevřely tam, ale už daleko dřív, když jsi začla omílat to o kompaktnosti a Liščině síle, protože je kompaktní, rovná se uzavřená sama v sobě a soběstačná ve svojí činnosti a pohroužená do ní…. a já se ti neustále snažila sdělit to, co jsem nakonecku tvému pochopení měla šanci sdělit až na tvém příkladu s tatínkem a maminkou. Že to, kde ty kladeš rovnítko mezi do sebe uzavřeností a silou, tak vůbec není, nemusí být, nerovná se. Spíš naopak.

    Excitace světem a otevřenost podnětům k této excitaci zrovna tak nemá rovnítko se sexuální nezdrženlivostí.

    Ratko, ty máš neskutečně konstruktů, už chápu, proč je to pro tebe tak nosné téma. Je problém s tebou diskutovat právě proto, že plynule přeskakuješ z jednoho svého konstruktu do druhého, logiku nepotřebujíc ba ignorujíc. Všecko u tebe směřuje jako k těžišti k jednomu jedinému, k tomu, co jsi tu napsala v komentáři č. 382.
    Tomu podřizuješ všechno a podle toho hodnotíš všechny. Tak, abys ty sama prošla, s co nejmíň komplikacemi, s co nejmíň záchvěvy.
    Klid a jistota postavená na spoustě konstruktů jako palisádě obranného valu.

    Je to pořád ta sebeobrana, o které píšu tady výš opakovaně.

    Nejde o to, jestli někoho urazíš, tady se neurážíme. Jde o to, že jsi v těch sebeobraných přeskocích po svých konstruktech vůči ostatním nefér a žel lže… občas to tak skutečně působí. Žel kličkuješ na samé hranici. Přehazuješ slova konkrétní za obecná, užší významy za širší a stavíš pak svoje protiargumenty na něčem, co ti druzí vůbec nenapsali, ba ani si nemysleli, to jen ty sama.

    Třeba i v tom, že prožívat sexualitu méně nemusí být totéž co neúplně. Já ji třeba poslední čas neprožívám téměř vůbec. Protože ji prostě nemám. Zatímco ty jí máš víc, než si přeješ.
    O její kvalitě nebo úplnosti, pokud je, to ale nevypovídá nic.
    /Ba dokonce ani o počtu orgasmů. :-)/

    To už jen tak na okraj. :-)

  • ratka

    413. diskuse někdy prostě není možná…taky se neurážím. domnívám se že prožíváme všichni maximum… toho co žijeme. Ano, nůžky se rozevřely dříve.

  • rulisa

    414
    Když pro tebe přestane být možná, tak z ní prostě vycouvej. Vynech ty poslední věty jako trumfy vynesené na konec – který tím pádem nikdy nenastane, protože na falešný trumfy se každej protihráč ozve.

  • ratka

    nehraju mariáš, neumím to

  • rulisa

    Hmm.

  • Liška

    410
    může podněcovat. Když ovládá žádosti, tak s nimi dělá jednou to, jednou ono, hraje si, zkouší, vyzkouší, pak se na něčem ustálí. Nebo ne, ještě to zkusí jinak…
    Podněcovat žádosti neznamená někomu ubližovat, ani sobě, když chci podněcovat a podněcuju, takže OK.

  • Liška

    413
    Tak.
    Orgasmus jen tak na okraj :) Nebo kamkoli, kde si orgasmus bude přát být :))

    Jo, to je pravda. Taky zkusím vycouvat, když budu mít pocit, že diskuse zrovna není možná.

  • ratka

    už jsem vycouvala…:-) hezký večer.

  • rulisa

    420
    S trumfem naposled. :-)

  • ratka

    houby s octem :-) s pokorou

  • rulisa

    418

    Jj, přesně tak. Ovládat žádosti neznamená si je zakázat.

  • rulisa

    422
    Na snahu o příměr odpovědět, že nehraješ mariáš, ani (nebo protože) to neumíš, je pokora?

  • rulisa

    Anonymy opravím, pokud už tam mám jejich IP, známá esa netřeba hlásit.

  • ratka

    425. jistě, netrumfuji. nechci tě trumfnout. pokora neznamená že tě nechám vyhrát. trumfovat mě. znamená to že připustím neschopnost dále diskutovat. že to je nad mé síly…

  • rulisa

    426
    „Pokora neznamená, že tě nechám vyhrát… trumfovat mě…
    A jak se chceš z toho kolotoče dostat ven, když druhý napíše úplně totéž?
    Víš, co mě nutí ti vždycky odpovědět? Právě to, jak silně cítím, že se nechceš nechat trumfnout, že i kdybys v průběhu diskuze tisíckrát fňukala a sypala si popel na hlavu, tak nakonec vynášíš ty posledňovětové trumfy.

    Mně nejde o to vyhrát. Nad tebou nejde vyhrát, to je jak snažit se vyhrát na plastelínou, jen si pořád říkám, jestli mám šanci, že někde nějakou tou škvírou mezi prsty zas a znova nezkusíš vylízt… :-))

    Ne, to byl džouk (brácha od fejku). Ve skutečnosti si pořád říkám, jestli je šance, že v Ratce někdy ta pokora vyhraje…
    Ale myslím, že nevyhraje. :-)

    A slibuju, že ať už teď napíšeš cokoli, už to nechám být a neodepíšu. :-)

  • saul

    Vase starosti bych chtel mit fakt 😀

  • rulisa

    Nechtěl, věř tomu.

  • saul

    Hodne se ted vracim do minulosti. Vubec ne nejak prvoplanovane,nebo ze bych chtel skrze ni neco resit,spis jsem tam tak samocinne vrhan.Ale toneni starost.To je opravdovy prozitek.A i pozitek.Neuveritelny,jaky veci mi zacinaji dochazet.A asi jsem i pokornejsi.Dnes mi nejaka smazka v tramvaji nadal do zmrdu a curaku\zase jsem se kohosi zastal \ a ja byl klidny jak beranek.Takze ne,nechtel.

  • Saul

    akorat ten tablet mi sere,to byl danajskej dar😀

  • ratka

    431. nenaskakuješ? :-) ale smajlíky se ti dělají

  • Saul

    Oni kluci rikali,ze je chytrej a chytrejsi nez ja. ja jim zas oponoval,ze blbec mi nemuze vybrat neco chytryho.No nevim😀

  • Saul

    jooo,smailiky jsou super😀😁😂😃😄😅😆😊😋😎😍😘😗😙😚☺🙂🤗😇🤔😐😑😶🙄😏😣😥😮🤐

  • ratka

    434 tyvole, děs žlutý :-)

  • Saul

    A naskakukuju,ale z te klavesnice jsem trochu paf. Kuwa,dnes jsem byl na pohovoru a chlubil se,jak vladnu informacnimi technologiemi. 😀

  • Saul

    No mozna je zatim chytrejsi,ale energie mam vic nez on.Asi mu budu muset dokoupit powerbancku,chcipakovi😀

  • rulisa

    Jdi někam s těma smajlíkama! Tohle je pro černobílý mnonitory!!
    Dělej pěkně závorky, tečky a čárky jako ostatní slušný chudí lidi a nepruď kanárkovejma barvičkama. :-))

  • rulisa

    Tak a už máš smůlu. Dobrej plugínek na žlutej mor jsem našla. :-)

  • Liška

    435 :-))) děs žlutý

  • Komorebi

    Čauvec, ja jsem zas 4.den rozbitej z toho jak jsem přestal na necem po nekolika letech lpět, poprve se na to vysral a ono to prislo temer okamzite ale z uplne neocekavany a jiny strany.

    Nekdo nebo neco se mnou komunikuje ale zaroven si to ze me dela nehoraznou prdel. A u ostatnich to asi nebude fungovat jinak… :))))

  • barča

    ad princ na bílém koni.
    mám někdy spíše pocit, že většina mých mužů podle všeho jede někde na želvě s Alzhamerem…..
    (prosím nikdo nebrat osobně)

  • fousek

    nejezdí teď princové spíš černým Mercedesem?

  • Komorebi

    a v najkí

  • Liška

    443, 444
    :-DD né.
    Můj ne.

  • fousek

    445: tak v bleděmodrym trabantu?

  • Saul

    441 To pises o zenske,ze jo Komo?😀

  • Saul

    439. Nejak se nezadarilo Ru,co?😀😁😂😃😄😅😆😉😊😋😎😍😘😗😙😚☺🙂🤗😇🤔😐😑😶🙄😏😣😥😮🤐

  • rulisa

    448
    Co se nezadařilo? Ty vidíš něco žlutýho? Já ne.

  • Liška

    Nic žlutýho.

    446 fousku
    :-))) cigaretu přilepenou na pantu…

  • ratka

    chacháááá, to je sranda :-) jako když kočka strčí hlavu pod stůl a myslí si že je neviditelná, protože ona nevidí :-)))

  • fousek

    449: ty sem nepouštíš pokemony? … se omlouvám, ale mě fakt napadají jen samé blbiny

  • rulisa

    Moment, vy fakt vidíte ty mrchy žlutý?

  • rulisa

    Já to zkoušela na svým počítači i na noťasu v práci a ve všech prohlížečíéch a jsou jen černobílý… a některý jsou jen čtverečky a v chromu jsou to všecko čtverečky.
    Je to emotikony blokující plugin přímo ve wordpressu, tak by to nemělo jít vyignorovat jiným prohlížečem nebo jiným nastavením počítače, na kterém se to zobrazuje.

  • fousek

    nic žlutého – bĺutého nevidím. V 448 jen černé obrázky.

  • Komorebi

    Jasne Saulinho, v sobotu jsem se doma rozesmál lezici na podlaze, protoze jsem mel chvili pocit ze vse vlastně funguje, pak jsem si ale uvedomil ze jinak nez chceme a zase jsem mel problem. :D

    Ne jsem ok, zase me to v necem dalo info, ze ta křeč neustala ve ktery ziju, je zbytečna. Jsem vic vyklidnenej ted nekolik dni, uvidime.

  • rulisa

    455
    Tak je to ok, akorát teda nechápu to ratčino strkání hlavy hlavy pod stůl. Podle mě by to žlutý neměla vidět ani Ratka.

  • rulisa

    456
    „ze jinak nez chceme a zase jsem mel problem“ – jo, to je přesně ten problém. Věci jsou správně. Problémy s nimi máme většinou jen proto, že nejsou podle našich představ, že my visíme na tom, co chceme.

  • ratka

    453. já ano :-))) a předpokládám že Saul taky

  • rulisa

    459
    To je divný. Pošli mi prosím na mejl printscreen.

  • rulisa

    Eště je možný, že ty blbý nápodoby počítačů, jako jsou tablety a mobily, mají naopak automatickej převodník nazpátek do obrázků. Jsouce stavěný na podobně… ehm… podobný uživatele, tak aby to měli jednodušší a pochopitelnější.
    Jinak si to nedovedu vysvětlit.

  • fousek

    461: si myslím, že to asi dělá prohlížeč – že, doplňuje, ukazuje, co není.

  • rulisa

    Ale kterej? Zkoušela jsem všechny. Nějakým nastavením v něm? Budu hledat.

  • rulisa

    A co kdybych je naházela blacklist?

  • fousek

    463: nevím. Ale možná mění i text :-)))

  • fousek

    464: to by asi šlo. Ale zase, pokud někdo mermomocí chce vidět žluťásky, proč mu v tom bránít?

  • rulisa

    Ratko, jak vidíš smajlíka ve 465? Jako závorky, nebo jako ksicht?

  • rulisa

    466
    Protože je to tady moje a je to černobílý. :-)
    Protože mi to zahlcení netu žlutejma ksichtama přijde horší než vycpaný gatě. Zprotivil se mi kvůli tomu kdysi i chat. Furt místo slov nějaký blikající příšery, lidi už neuměj ani psát, ani mluvit,jenom klikaj a vybíraj ze seznamu, hlavně aby to bylo barevný a blikalo to.

  • fousek

    469: to už se ale snažíš bránit tomu, že někdo holt ty vycpávky přimalovává – do svého výtisku časopisu.

  • rulisa

    Jenže oni nevědí, že je přimalovávají jen do svého výtisku. Myslí si, že co je jejich, je všech.

    Hele, to je hezky filosofický. To si dám ještě půldecko a budu nad tím rozjímat. :-)

  • rulisa

    A nebo najít nějakej takovej plugin, co nemaže celý komentáře, ale odmaže jen škodlivé slovo či sousloví. A tam nasypat ty potvory.

  • ratka

    465. vidím závorky… žlutý mor vidím u Saulových komentářů 434,436,,447,448. předpokládám že jen on je psal a my ostatní ne :-))) tedy já určitě ne

  • Saul

    Když jsem je sem včera pustil a díval se na ně z tabletu,tak byly ještě žlutý.
    Teď jsem na kompu a jsou černobílý.:-(
    Vrať mi moje žluťásky,nebo ti sem začnu vkládat ZZZA(zelené zmrdy z Alzy:-)
    https://www.alza.cz/nejobchod?layoutAutoChange=1

  • fousek

    470: od jistého bodu už je interpretace čistě na čtenářovi/posluchačovi/diviakovi.

  • rulisa

    472 ad 465
    Takže text to nepřevádí, jen grafické emotikony.

    473
    Nechci tu barvy v textu. Barevný jen fotky.
    Na tabletu je uvidíš nejspíš zas žlutý, protože to dělá tvůj tablet.
    Zkusím najít nějakej ten plugun na odmazávání jich úplně.

    474
    Interpretace ano, ale pokud na základě té interpretace hodlají pokračovat v činnosti oznámené jako nežádoucí, tak se holt příjemce jejich penetrace má právo bránit, jak umí. ;-)

  • fousek

    to jo, právo určitě. Když ti to stojí za to :-)

  • rulisa

    To dopředu nevím, to uvidím dycky až tak v průběhu. :-))
    Ale barevnej text tu opravdu nechci.

  • barča

    hlásím, že vidím jen všechno černobílý – hranatý černý čtverečky místo emotikonů a jeden kulatý černobílý – prohlížeč Mozilla, i Explorer.

  • Saul

    tak vidíte,Barča už vidí i černobílý kulatý čtvereček.:-)
    Jestli vám s těma mýma žluťákama nebylo líp:-)

  • ratka

    hlásím, že jsem to otevřela :-)) najednou to jde.

  • rulisa

    480
    Přečti si mejl. Zkusím teď něco zas zapnout a ty mi napíšeš do mejlu, jestli to jde, nebo nejde.

  • ratka

    v 15,38 dobrý, ovšem je otázka zda to není dobrý i s antispameem proto že je to již otevřené.

  • Saul

    480-482:
    co to dá práce,začít se zas hádat:-)))

  • rulisa

    Nikoli, vypadá to, že co to dá práce odstranit žlutý potvory a nerozházet tím náhled i něčeho jiného. :-)

  • ratka

    tak hoďte někdo žlutou potvoru ať vidím jestli tady jsou.ehm zkusím to 😀😁😂😃😄😅😆😉😊😋😎😍😘😗😙😚☺🙂🤗😇🤔😐😑😶🙄😏😣😥😮 estli zůstanou

  • Liška

    Ahoj, teď vidím ty Saulovy ksichty žlutě! No fuj. Od kom.428 dál.

  • Liška

    485
    taky tě vidím žlutě.

  • rulisa

    Takže zkouším přepnout na jinej plugin.

  • rulisa

    Jinak já to vidím furt černobíle.

  • ratka

    no vida … nebudu je dělat. když tedy kvůli mě je ta spamova ochrana menší. je vidět že žlutý mor…pronikne. ale díky Ru mohu číst až dolů.
    vrátila jsem se právě z ochutnávky pro rakušáky :-) dostala jsem napít a vydělala jsem si. Třeba to bude častěji :-)

  • rulisa

    Filtrace žlutého moru není antispam, to je zas jiné udělátko.
    Ale můžu to všechno zaonačit ještě i jinak, prostě ty žlutý potvory budu z komentářů mazat. A do budoucna je opravdu můžu zkusit opravdu naházet na blacklist, akorát že pak prostě neprojde žádný komentář, kde budou. Spadne do spamu. Tedy pokud to bude fungovat.
    Jsem zpátečnická. Přijdou mi hrozný, kýčovitý a debilní.

    P.S.
    Zkusila jsem je zadat na blacklist, tak jsem zvědavá, jestli odteď komentáře s nimi projdou.
    To mě baví, tyhle pokusy. :-))

  • ratka

    491. to mi přjde zcela OK :-)

  • Saul

    (Komentář schválen po odmazání žlutých potvor./

  • rulisa

    Neprojdou! Saulův okamžitý pokus uvízl v pasti kolonky „čekající na schválení“. :-))

  • rulisa

    Takže když to tam někdo lupne, neprojde sítem a pustím jeho komentář na veřejnost až po odmazání grafické příšery.
    A je vystaráno.

  • Saul

    493 Nebran se tomu Ru.To je nove zlute duchovni obrozeni /žluté duchovní obrození vymazáno administrátorkou webu:-))/

  • Saul

    495 nevadi,najdem jinou barvu

  • rulisa

    Nevadí, dám ji taky na blacklist. :-))

  • Saul

    A me uz to nebavi,Ru zitra vstane driv nez ja,bude destivo.,uvidi duhu a zas budem vsichniza blbce. /žluté duchovní obrození vymazáno administrátorkou webu:-)/

  • rulisa

    Duha byla dneska. Nad Javořicí. :-)

  • Saul

    498 cernobile to bude nejjednodussi*

  • fousek

    Žluté duchovní obrození? … šéfy z Koreje jsme v práci měli minulý týden …

  • rulisa

    502
    :-)))

  • barča

    496,497.
    hmm, jako kdyby nestačila barevná brána s obrázky při vkládání komentářů na blogspotu. :-)

    502.
    :-)))

  • ratka

    504. ta Brána je jen u Tebe Barčo :-) tedy já ji nikde jinde nezažila

  • barča

    Ratko, je na blogspotu běžně co vím a občas tu a tam někam na blogspot chodím, pokud brána není – je tam nutné přihlášení přes admina blogu.

  • barča

    s Ru jsme nepřišly na to, jak tu bránu zrušit :-( neprůstřelný, nevím.

    příklad s blogspotem mě prostě napadl, jak Saul mermomocí chce ty žlutý smajlíky a obejít Ru :-) a prostě dožaduje se barevných smajlíků a jejich vkládání :-)

  • ratka

    507. to on blafuje, když Ru je tak odhodlaná… nikdo Ru neobejde :-))

  • barča

    jj. provokuje, blafuje, hraje….jakože já tam ty žlutý smajlíky chcíííííí a chcíííí. když mám ten novej tablet a podívejte kolik má smajlíků a co všechno umííí :-)))

  • rulisa

    505
    Byla i u mě, když jsem byla na Blogspotu. Byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsem odtud odešla. Poslední kapka – když to zavedli a já zjistila, že s tím nic neudělám, protože do zdroje blogu se nedostanu (nedovolí to oni) a nastavení v administraci na „nepoužívat captchu“ bylo k ničemu.

  • fousek

    508: v nejhorším si Saul koupí žlutou fixku a může omalovávat, když to jinak nepůjde :-)

  • barča

    511. sem si to představila :-)))))

  • Saul

    áááá,už je vidím všechny

  • fousek

    Grafické emotikony. Jsou i erotikony?

  • rulisa

    Asi jako hodinky a holinky. :-)

  • Liška

    515
    my tady jsme úplný exoticon.

  • Saul

    517
    No,tak predloz nejaky navrhy:-)

  • Liška

    518
    nerozumím otázce.

  • rulisa

    Mě by například zajímalo, jak jsem dokázala chytnout tu rýmu od Ratky po mejlu…

  • Liška

    520
    možná ji máš od mojí mámy. Krz ten vozejk, s inkubační dobou :- )

  • rulisa

    :-))

  • ratka

    kdo z Vás nemá rýmu? :-))

  • rulisa

    Kočka.

  • ratka

    tak at ji to vydrží :-))

  • Liška

    Já nemám rýmu, sláva. Ani ji nechci, takže radši jdu.

  • Saul

    Uz bys mela napsat novej clanek.
    nebo si tu pilulku uplne vyhladim,jak to roluju p
    res ty stovky komentu:-)

  • rulisa

    Nestíhám. Snažím se vymarodit za pochodu, večer jsem po práci mrtvá. Zítra jedu k mamince. Uvidím.

  • rulisa

    Jinak stačí otevřít komentáře a pak zmáčknout „end“, ono tě to na konec hodí samo, rolovati netřeba. :-)

  • Saul

    529:
    Ono bude jednodussi zapamatovat si kolik komentu bylo minule.
    no jednodussi asi ne,ale ja jsem stara skola:-)
    S nestihanim moc nechapu…
    to si neprej vedet,kolik ja toho uz tak pred obedem stihnul:-0
    ale tak jsem ted socka.
    pred chvili jsem vysl echl jak se kolega tady v herne sveroval barmance,ze za dvacku delat nebude.
    no,zacina se mi moje nova kariera docela libit:-)))

  • Saul

    S tou sebedisciplinou to asi jeste prehodnotim:-)
    tedy dnes.

  • rulisa

    530
    Od sedmi do sedmi dělám. Cestou domů do obchodu něco koupit, obden, každej den pak do kotelny zatopit, pak tam jít ještě jednou kotel přivřít, mezitím večeře, navařit si bylinkovej čaj a nachystat do práce na druhej den, vykoupat se nebo aspoň osprchovat, skajp či telefon s maminkou nebo starším synem, u jednoho dílu detektivky rozkrájet jednu dávku jablek na křížaly, pošta, pár fotek, padnout spát.

    Klávesa end je nejjednodušší bezkonkurečně. Se stářím školy nemá moc co dělat, existovala už za našich mladých let. :-)

  • Saul

    Jeste ze mam zaplaceno,dal.bych si na tebe jeste jednu vodku
    A ze jich bylo /tady byl původně nějakej čínskej plevel, proto jsem to zas tahala ze spamu…/
    Tos tak.

  • Saul

    No,par jich v patek bylo,dokonce jsem kvuli nim presunul vcerejsi vylet az na odpoledne;-)
    Coz bylo vlastne dobre,vydarilo se.

  • SV

    Rulisa 530: zdravím ďaľšie nestíhadlo ;-)
    ja taky furt nič nestíham, a to nepracujem 12 hodin….takže dôverne chápem. drž sa.
    žiadne žlté potvory tady nevidím.

  • Liška

    Ru, ať ti slouží pevné zdraví!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.